Kosten schoorsteen renovatie | De schoorsteen laten herstellen

Wanneer je een verouderde schoorsteen hebt, dan is renovatie soms de beste optie. Maar wat komt er kijken bij een schoorsteen renovatie en wat zijn de kosten? Bekijk de schoorsteen renovatie.

Wat kost het renoveren van een schoorsteen?

De gemiddelde kosten van schoorsteen renovatie, inclusief het renoveren van het rookgaskanaal, beginnen bij € 1.000 en kunnen oplopen tot € 5.000. In de tabel hieronder hebben we de gemiddelde kosten op een rij gezet:

Schoorsteen renoverenGemiddelde kosten
Schoorsteen renovatie basis1.000 euro
Schoorsteen renovatie uitgebreid 2.000 euro
Schoorsteen renovatie intensief 5.000 euro

Wat kost het vervangen van een schoorsteen?

Wanneer je ervoor kiest om de schoorsteen volledig te laten vervangen, moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de € 1.000 en € 2.500. Let wel op dat de oude schoorsteen eerst verwijderd moet worden, waar ook weer kosten aan verbonden zitten.

Hoe lang gaat een schoorsteen mee?

De gemiddelde levensduur van een schoorsteen is 10 jaar. Dit betekent echter niet dat de schoorsteen elke 10 jaar vervangen moet worden, maar na deze periode kunnen er gebreken optreden. Dit is echter onder andere afhankelijk van de weersomstandigheden. Door de schoorsteen regelmatig en goed te onderhouden, schoon te maken en eventueel te impregneren kan een langere levensduur gerealiseerd worden.

Kosten schoorsteen renovatie

Waarom schoorsteen renoveren?

Aangezien het rookkanaal zich op het hoogste punt van de woning bevindt, wordt deze blootgesteld aan de wisselende weersomstandigheden en wisseling in klimaat. Hierdoor worden het voegwerk en de stenen op de proef gesteld door wind, regen, hagel en sneeuw, en hierdoor worden ze aangetast. Ook kan er alg en mos zijn ontstaan die de schoorsteen hebben aangetast over de jaren heen. Door middel van het renoveren van de schoorsteen zullen deze problemen worden opgelost en is de schoorsteen weer zo goed als nieuw.

Wil je exacte prijzen kennen?
Ontvang gratis offertes met prijsvoorstellen.

Lekkages

Een andere oorzaak voor het renoveren van een schoorsteen is dat er schoorsteen lekkages kunnen ontstaan na verloop van tijd. Het metselwerk van de schoorsteen op woningen die gebouwd zijn voor 1975 bestaan meestal uit steen. Door bijtende rookgassen, schoorsteenbrand of gewoon ouderdom kunnen stenen rookkanalen gaan lekken doordat water naar binnen komt.

Hoe kun je de schoorsteen renoveren?

Er zijn verschillende manieren waarop je een schoorsteen kunt renoveren. Je kunt ervoor kiezen om losse problemen op te lossen en kleine renovaties uit te voeren, maar je kunt ook in één keer de gehele schoorsteen renoveren.

Mogelijkheden: van metselen tot impregneren

De mogelijkheden voor een schoorsteen renovatie zijn:

  • Nieuwe schoorsteen kop metselen
  • Het voegwerk van de schoorsteen vervangen
  • Schoorsteen impregneren met een waterafstotende laag
  • Het rookkanaal renoveren/vervangen door een flexibele pijp

Schoonmaken schoorsteen

Het schoonmaken van de schoorsteen is ook een optie voor renovatie. Een schone schoorsteen is immers een veilige schoorsteen. Het schoonmaken van de schoorsteen heeft verschillende voordelen, zoals:

  • De kans op schoorsteenbrand wordt verminderd
  • Het stookproces van cv-installaties loopt efficiënter, dit zorgt voor besparing op de stookkosten is beter voor het milieu

Voor het schoonmaken van de schoorsteen kun je het beste een schoorsteenveger inschakelen. Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten met de vakman. Dit scheelt in de schoorsteen renovatie kosten per keer. Ook kan er dan gelijk een inspectie aan de schoorsteen plaats vinden als je hier behoefte aan hebt.

Schoorsteen voegen

Als de voegen zijn gaan slijten is er een kans aanwezig dat er een lekkage zal ontstaan in de schoorsteen. Om dit voor te zijn is het belangrijk dat het voegwerk langs het rookkanaal in goede conditie blijft. Als dat niet het geval is, kun je de schoorsteen opnieuw laten voegen. Ook dit is een belangrijk onderdeel van schoorsteen renovatie.

Lood herstellen of vervangen

De loodflappen van de schoorsteen zorgen voor een waterdichte afsluiting en verbinding tussen de schoorsteen en het dak. Deze loodflappen zitten meestal door de eerste laag baksteen heen en voorkomen dat het vocht in de schoorsteen makkelijk zijn weg naar binnen vindt. Wanneer de loodflappen niet meer goed hun werk doen of er gaten in het lood zitten, is herstel en renovatie nodig. Bij het vervangen van het lood moet het nieuwe lood goed aansluiten op het oude lood in de schoorsteen.

Rookgaskanaal renovatie

Een rookgaskanaal renovatie zorgt ervoor dat het bestaande stenen of metalen rookgaskanaal kan blijven zitten. Dit scheelt veel schoorsteen renovatie kosten en sloopwerk en is veel sneller uitgevoerd. Door het rookkanaal worden rookgassen veilig afgevoerd. Het is dus belangrijk dat dit onderdeel van de schoorsteen goed blijft werken.

rookkanaal schoorsteen

Waarom rookkanaal renoveren?

Een rookkanaal met een lekkage geeft stank en er kan zelfs rook via kieren de woning betreden. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, is het belangrijk dat deze problemen snel verholpen worden. Goede rookgasafvoer is namelijk belangrijk, zodat er geen schadelijke stoffen binnen blijven hangen. Met een goede renovatie kan dit worden opgelost.

Hoe rookkanaal renoveren?

Wellicht dacht je dat de bestaande rookgaskanaal leiding altijd eruit gesloopt moest worden wanneer deze oud, slecht en onveilig wordt. Gelukkig is dat niet nodig met een goede rookgaskanaal renovatie. Het rookkanaal wordt veilig aangebracht, gegarandeerd op dichtheid en jarenlange werking zodat je snel overal vanaf bent.

Er wordt tijdens de renovatie een flexibele zwarte buis in het metalen of stenen rookgaskanaal aangebracht die daarna stevig tegen de zijkanten aangeperst wordt. Deze doorvoer renovatie is zeer brandvast, geheel dicht en veilig voor een lange tijd.

Prijs van rookkanaal renovatie

De prijs van de rookgaskanaal renovatie begint bij een paar tientjes voor een keer goed de schoorsteen laten vegen, maar kan oplopen tot een paar duizend euro. In dit laatste geval moet het hele kanaal worden vervangen met alle herstelwerkzaamheden die daarbij komen kijken.

Houtkachel

Als je een houtkachel hebt is de renovatie een beetje anders. Vanwege het roet dat vrijkomt bij het stoken met hout ontstaat creosoot, dat hecht zich aan de wand. Als dat teveel ruimte krijgt, slibt zo de buis dicht. Daarom wordt de renovatie bij een houtkachel dubbelwandig gedaan met rvs-materiaal. Aan de binnenkant is het materiaal glad en aan de buitenkant geribbeld. Doordat de binnenkant glad is, heeft de creosoot veel meer moeite om te hechten en ben je er snel van af.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. vraag10
2. vraag11
3. vraag12
4. materiaal
5. huis
6. vraag16
7. wanneer
8. aantal
9. vraag19
10. Wat zoekt u juist?
11. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes