Schoorsteen lekkage | Oplossingen voor lekkage

Hoe herken je een schoorsteen lekkage, wat zijn de oorzaken hiervan en nog belangrijker: hoe los je het op? Zorg ervoor dat je het probleem snel kan vinden zodat het opgelost kan worden. Laat dit vakkundig uitvoeren door een professional.

Dak met schoorsteen lekkage

Hoe herken je een schoorsteen lekkage?

Om een schoorsteen lekkage te kunnen oplossen, moet je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je te maken hebt met een lekkage. Hoe weet je dat er sprake is van een schoorsteen lekkage? Je kunt dit herkennen aan meerdere zaken. Zo kan het zijn dat er vochtplekken ontstaan op de muur rondom de schouw. Ook kan er insijpelend water rondom de schouw te zien zijn. Heb je een zolder? Dan kan het ook voorkomen dat er vocht onder de dakbedekking zit, als gevolg van een lekkende schoorsteen. Bij een daklekkage opsporen kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met een schoorsteen lekkage.

Wie moet je inschakelen bij lekken

Komen een van deze signalen jou bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een schoorsteen lekkage. Het is in dit geval belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen en je schoorsteen te renoveren. Het moment dat je het opmerkt, betekent dat de lekkage al lange tijd aanwezig is. Doe je niets, dan kan de constructie van het dak op den duur zelfs aangetast worden. Het is daarom van groot belang om vakkundige hulp in te schakelen.

De grootste oorzaken van een schoorsteen lekkage

Een lekkage in de schoorsteen heeft niet één oorzaak; er zijn meerdere factoren die hier invloed op kunnen hebben. Over het algemeen zijn er 5 oorzaken die veel voorkomen en waar jij ook mee te maken kunt krijgen. Hier vind je een overzicht van de 5 meest voorkomende oorzaken van een schoorsteen lekkage én ontdek je verderop in het artikel welke oplossingen hiervoor mogelijk zijn.

1: Poreus metselwerk

Een van de belangrijkste oorzaken van een schoorsteen lekkage is het poreuze metselwerk van de schoorsteen. Metselwerk is niet meer volledig waterdicht door de aantasting van algen en mossen, maar ook door andere vervuiling. De impact van het weer zorgt ervoor dat het voegwerk verzandt en dat stenen poreus worden, omdat vocht wordt opgenomen. Als bakstenen verzadigd zijn laten ze het vocht los: dit zorgt ervoor dat er een lekkage ontstaat in de schoorsteen. Bekijk het metselwerk van en in de buurt van de schoorsteen goed om te zien of er vocht in de muren komt.

2: Afbrokkelend deksteen

Een tweede oorzaak van een lekkage in de schoorsteen is deksteen dat afbrokkelt. Schoorstenen werden gedicht met een speciaal cement; dat niet alleen poreus materiaal is, maar ook zeer beïnvloedbaar door weer en wind. Dit heeft als gevolg dat stenen loskomen en afbrokkelen. Zo komt regen en vocht in de schoorsteen terecht. Dit is een probleem dat met name voorkomt bij oudere woningen.

3: Slijtage in de loodslabben

Rondom de buitenzijde van de schouw zitten loodslabben. Deze stroken van lood hebben een belangrijke functie: ze zorgen voor een waterdichte afsluiting. Maar er kan ook slijtage ontstaan aan de loodslabben. Dit komt onder andere door weersomstandigheden zoals regen, wind en vorst, maar ook zon. Loodslabben kunnen hierdoor verbuigen, maar het komt ook voor dat er scheuren ontstaan. Het gevolg? Een schoorsteen lekkage.

4: Condensatievocht lekt langs dak

Een vierde oorzaak is condensatievocht. Bij verbranding van brandstof komen gassen vrij. Deze damp wordt door de schoorsteen afgevoerd. Wanneer er een probleem is in de schoorsteen, bijvoorbeeld door een van de genoemde problemen, kunnen deze dampen niet goed afgevoerd worden. Ze koelen af en vallen weer neer als vocht of condensatie. Dit heeft op den duur een lekkage als gevolg, bijvoorbeeld een schoorsteen lekkage in open haard.

5: Niet-werkende schoorsteenkap

Tot slot kan het ook voorkomen dat de schoorsteenkap niet goed meer werkt. Een schoorsteenkap beschermt de schoorsteen tegen insijpelend water, maar ook tegen vuil en vogels die hier hun nest willen maken. Als de schoorsteenkap niet goed werkt, kan er onder andere water in komen, dat vervolgens weer voor een lekkage via de schoorsteen kan zorgen.

Soms zijn er oorzaken waar je weinig of geen grip op hebt. Ook weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat er barsten of scheuren ontstaan. Vaak is dit wel terug te koppelen aan een van de bovenstaande oorzaken. Als er sprake is van poreus metselwerk, is een schoorsteen ook veel meer vatbaar voor harde wind of veel regen.

Zo los je schoorsteenproblemen op

Een schoorsteen lekkage kan door verschillende oorzaken ontstaan. Het is dan ook belangrijk om de juiste oplossing te hebben voor het probleem, zodat je de schoorsteen lekkage kunt repareren voordat de gevolgen groter worden. Hier vind je een overzicht van de oplossingen die toepasbaar zijn voor de genoemde oorzaken van een schoorsteen lekkage.

Oplossing poreus metselwerk

Er zijn meerdere oplossingen wanneer je te maken hebt met een lekkage bij de schoorsteen als gevolg van poreus metselwerk. Deze lees je hier:

  • Metselwerk herstellen: als de bakstenen zeer poreus zijn, is de enige oplossing om de schoorsteen af te breken en opnieuw op te bouwen met nieuwe stenen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de aangetaste stenen te vervangen.
  • Voegen herstellen: als het probleem vooral in de voegen ligt, kun je ervoor kiezen om de schoorsteen opnieuw te voegen. Dit kan uitgehakt of uitgeslepen worden. Een specialist geeft aan wat de beste keuze is, afhankelijk van de kwaliteit van de bakstenen.
  • Impregneren: nadat de voegen of het metselwerk hersteld zijn, is het aan te raden om dit meteen te laten impregneren. Een waterafstotende laag wordt dan aangebracht om zo schade en lekkage in huis in de toekomst te voorkomen.

Oplossing afbrokkelend deksteen

Heb je te maken met afbrokkelend deksteen? Dan kun je ervoor kiezen om de deksteen te vervangen voor een kunststof variant. Kunststof neemt geen vocht op en is daarnaast zeer flexibel. Ook ben je hiermee beter bestand tegen weersomstandigheden en voorkom je dat het plateau los komt te zitten of gaat afbrokkelen in verloop van tijd.

Oplossing slijtage lood slabben

In het geval van slijtende loodslabben is het slim om nieuwe loodslabben te plaatsen. Dit is de beste keuze, omdat je hiermee de lekkende schoorsteen bij de kern aanpakt en je hiermee grotere problemen met lekkage door de schoorsteen in de toekomst voorkomt. Ook kun je de loodslabben laten vervangen of de loodslab repareren met speciale tools.

Oplossing condensatievocht

Wanneer er sprake is van condensatievocht, doe er je er goed aan om voor tubering te kiezen. Tuberen is een techniek waarbij een nieuw rookkanaal geplaatst wordt. Deze zorgt voor een correcte afvoer van de gassen die vrijkomen bij verbranding van brandstof. Kies je voor een dubbelwandig rookkanaal, dan ben je zeker van goede isolatie. Dit type rookkanaal is wel duurder dan een enkelwandig rookkanaal.

Oplossing slechte schoorsteenkap

Tot slot kan het voorkomen dat je een niet-werkende schoorsteenkap hebt. De beste oplossing ligt het meest voor de hand: de schoorsteenkap vervangen. Dit is een kleine aanpassing die niet veel tijd in beslag neemt en toch snel de lekkage langs de schoorsteen oplost. Voor de veiligheid laat je dit het beste uitvoeren door een vakman.

dakwerker op weg naar schoorsteen lekkage

Wat kost de lekkage opsporen en verhelpen

Wat zijn de kosten om een schoorsteen lekkage te verhelpen? In de eerste plaats zijn de kosten afhankelijk van de oorzaak. Je kunt te maken hebben met condensatievocht, waardoor een nieuw rookkanaal geplaatst moet worden. Maar het is ook mogelijk dat er sprake is van afbrokkelend deksteen, wat je het beste oplost met een nieuw, kunststof exemplaar. De prijzen voor het opsporen en repareren van een schoorsteen lekkage kan tussen de €500 en €3.000 liggen, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de klus. Een inspectie zal ongeveer €200 kosten.

Wat kost voegen en scheuren repareren

Wanneer de lekkage in de wanden van de schoorsteen zit, in scheuren of voegen, moet dit worden gerepareerd. Dit is meestal de duurste klus, omdat dit veel werk en materiaal nodig heeft. De voegen vervangen zal ongeveer €600 tot €2.000 kosten, afhankelijk van de grootte van de schoorsteen en de soort voegen. Scheuren repareren is iets goedkoper en zal meestal tussen €450 en €1.000 kosten, inclusief arbeidskosten en BTW.

Kosten vervangen en renoveren

Wanneer er onderdelen van de schoorsteen moeten worden vervangen, is de klus vaak sneller klaar en kost deze daarom iets minder. De prijzen hiervan variëren meer op basis van hoe groot de schoorsteen is. Het vervangen van een kapotte schoorsteenkap kost gemiddeld €150 tot €600, terwijl het renoveren van de bovenplaat gemiddeld €300 tot €500 kost. Het lood van de schoorsteen vervangen heeft een prijs van €500 tot €1.300 gemiddeld.

Benieuwd naar de kosten van een schoorsteenrenovatie?
Wij brengen je in contact met ervaren dakwerkers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en renoveren de schoorsteen, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk schoorsteen prijzen

Wat dekt de verzekering?

Over het algemeen zal de schade van een schoorsteen lekkage worden gedekt door een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Let wel, dit is alleen de schade die door de lekkende schoorsteen is ontstaan. De kosten voor de reparatie van de schoorsteen moet je zelf betalen. Ook zal de verzekering alleen de schade van de schoorsteen lekkage vergoeden als deze niet door nalatigheid is ontstaan. Bij een lekkage door achterstallig onderhoud zul je vaak niks vergoed krijgen.

Schoorsteen renoveren: gratis offertes

Van plan om de schoorsteen te renoveren? Vul ons formulier in en ervaren dakwerkers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou schoorsteen renovatie kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes