Golfplaten prijs | Goedkope en makkelijke dakbedekking

Golfplaten worden veel gebruikt als dakbedekking. Voor onder andere schuren, stallen, hallen of een carport kunnen golfplaten erg geschikt zijn. Kies de juiste soort golfplaat voor een geschikte en voordelige dakbedekking.

golfplaten dak

Hoeveel kost een golfplaten dak per m2

Gemiddeld zijn de kosten van een golfplaten dak tussen de € 30 en € 60 per m2 inclusief plaatsing en btw. De kosten een golfplaat zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest. De meest gebruikte materialen zijn vezelcement golfplaten, pvc of kunststof golfplaten, bitumen golfplaten en stalen golfplaten. Elk materiaal komt met andere eigenschappen en verschilt in stevigheid en dikte. Ook worden de platen in verschillende afmetingen geleverd.

Wat kost een golfplaat

De prijzen van golfplaten zullen vaak per vierkante meter worden aangeduid. Het is een stuk makkelijker om hiermee te rekenen, omdat je makkelijk deze prijs kunt vermenigvuldigen met het aantal vierkante meter van je dak. Wil je toch een golfplaat per stuk kopen, zul je gemiddeld € 15 tot € 50 kwijt zijn, afhankelijk van het materiaal. Dit is inclusief BTW, maar exclusief plaatsing.

Prijs per m2 kan verschillen

Naast het materiaal kan ook de kleur die je kiest de prijs van een golfplaat beïnvloeden. De meeste golfplaten komen in verschillende kleuren zoals zwarte golfplaten, grijs, terracotta, blauw en groen. Wil je een golfplaat kopen met een unieke kleur? Dan kan dit meer gaan kosten. Kijk naar het assortiment aan verschillende producten van de leverancier die je kiest. De meeste verkopers zullen een uitgebreid assortiment aanbieden.

Wat zijn de goedkoopste golfplaten

Kunststof of bitumen golfplaten zijn meestal de goedkoopste keuze. Kunststof gaat hiervan het minst lang mee, terwijl bitumen een gemiddelde levensduur heeft voor golfplaten. Vezelcement of metalen dakplaten gaan redelijk lang mee, maar zijn dan ook de duurdere opties.

Golfplaten dak vervangen kosten

De kosten voor het vervangen van een golfplaten dak zijn ongeveer gelijk aan de kosten voor een nieuw dak. Het kan zijn dat sloopkosten en andere bijkomende kostenposten hier nog bij komen, maar vaak zitten deze ook al bij de prijs inbegrepen. Als je een golfplaten dak van 40m2 wilt vervangen, zal dit gemiddeld € 1.200 tot € 2.400 kosten. Wanneer er ook asbest moet worden verwijderd, moet je hier ongeveer € 750 tot € 900 bij optellen voor de extra kosten voor asbest verwijderen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Dakbedekking golfplaten

Golfplaten worden veel geplaatst op hellende daken van loodsen, stallen, hallen, bergingen, een carport of op een schuur. Het is een goedkope optie die gemakkelijk te plaatsen is.

Gevelbekleding

Golfplaten zijn ook te gebruiken als gevelbekleding. Metalen of stalen golfplaten zijn hier erg geschikt voor. Afhankelijk van waar je de golfplaat wilt gebruiken kan je een geschikt materiaal kiezen. Vezelcement golfplaten zijn het meest gebruikt vanwege de goede kwaliteiten kracht van het materiaal, maar ook pvc golfplaten of bitumen golfplaten kunnen goed gebruikt worden.

Minimale hellingshoek voor plaatsen

Een dak moet een minimale hellingshoek van acht graden hebben om golfplaten dakbedekking voor hellende daken te kunnen gebruiken. Dit zorgt voor voldoende afwatering van het regenwater. Golfplaten worden vaak voor een lessenaarsdak gebruikt maar kunnen ook op veel andere manieren gebruikt worden.

Je kan ook voor geïsoleerde dakplaten kiezen. Deze worden vaak voor vergelijkbare doelen gebruikt wanneer een ruimte ook verwarmd moet blijven.

Voordelen van golfplaten dakbedekking

Er zijn veel voordelen als je kiest voor golfplaten als dakbedekking. Het is een veel gekozen optie voor een reden! Door de veelzijdigheid van het materiaal, voordelige prijzen en de makkelijke installatie kun je alle kanten op met golfplaten.

Betaalbaarheid

Golfplaten dakbedekking is over het algemeen goedkoper dan andere dakbedekking, zoals dakpannen of leien. Dit maakt goedkope golfplaten een budgetvriendelijke optie. Maar de scherpe prijs maakt de kwaliteit van deze daken niet minder.

Golfplaten zijn duurzaam

Metalen golfplaten zijn erg duurzaam en gaan dan ook tientallen jaren mee, zonder al te veel onderhoud. Golfplaten zijn bestand tegen allerlei weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel en zijn hierdoor geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Golfplaten zijn over het algemeen licht van gewicht, zeker in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen. Hierdoor is ook de montage gemakkelijker en wordt de algehele structurele belasting van het gebouw verminderd.

Snelle installatie

Golfplaten zijn snel en gemakkelijk te installeren door hun grote formaat. Houd hierbij ook rekening met de grote overlap van de platen. Dit kan leiden tot lagere installatiekosten en kortere bouwtijden.

Gemakkelijk te onderhouden

Een dak van golfplaten vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het eens in de zoveel tijd reinigen en controleren van de platen is in de meeste gevallen voldoende ondersteuning om het dak in goede staat te behouden.

Goede afwatering

De naam zegt het al, golfplaten hebben een gegolfd profiel. Dit profiel zorgt ervoor dat regenwater goed afgevoerd kan worden. Hierdoor is er minder kans op waterophoping en lekkages.

Vele kleuren en afwerkingen

Metalen golfplaten dak is verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Met verschillende kleuren en afwerkingen kan je de dakbedekking aanpassen aan de uitstraling van het gebouw.

Golfplaten materiaal

Welke soort golfplaat het meest geschikt zijn hangt af van waar je ze wilt gebruiken. De materialen verschillen in stevigheid, hoeveel licht ze doorlaten, hoeveel geluid ze doorlaten en in draagkracht. Voor een kleine berging kunnen goedkope golfplaten voldoende zijn terwijl je voor een gebouw met agrarische doeleinden beter voor een sterk, geschikt materiaal kan kiezen.

Vezelcement

Vezelcement zijn een van de meest gebruikte soorten golfplaten. De platen bestaan uit PVA kunststof vezels die cementgebonden zijn. De platen hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot 40 jaar.

Vezelcement platen zijn sterk en zeer weerbestendig. Ze werken brandwerend en zijn onderhoudsvriendelijk. Vezelcement is wel wat zwaarder dan de meeste andere soorten golfplaten waardoor ze een stevigere dakconstructie nodig hebben.

De golfplaten zijn dampdoorlatend waardoor er geen condens vormt. Ze dempen het geluid van regen meer dan andere materialen zoals staal of kunststof en zijn bestand tegen ammoniak waardoor ze ook in de landbouw goed kunnen worden gebruikt als dakbedekking.

Kunststof

Onder kunststof golfplaten vallen onder andere polyester, polycarbonaat en pvc platen. Een pvc of polyester golfplaat heeft gemiddeld een levensduur van 20 tot 30 jaar.

Bitumen

Bitumen golfplaten gaan wat langer mee dan kunststof platen en zijn erg waterbestendig en onderhoudsvriendelijk. Gemiddeld gaat een bitumen golfplaat zo’n 30 tot 40 jaar mee.

Metaal

Metalen platen zijn meestal stalen golfplaten. Deze platen zijn snel geplaatst, hebben een lange levensduur en zijn een voordelige keuze. Ze worden voornamelijk toegepast op het dak maar kunnen ook als gevelbekleding gebruikt worden. Een metalen dakbedekking golfplaat gaat gemiddeld 30 tot 50 jaar mee.

Doorzichtige platen

Doorzichtige golfplaten zijn meestal van kunststof gemaakt, meestal polycarbonaat of polyester. Deze doorzichtige golfplaten zijn UV bestendig waardoor je deze golfplaat ook veilig voor opslagruimtes kan gebruiken.

golfplaten worden gelegd op dak

Asbest

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden, maar daarvoor kwamen daken van asbest redelijk vaak voor. Het kan zijn dat je nog een oud golfplaten dak hebt dat van asbest gemaakt is. Het herkennen hiervan gaat vaak door de codes op de asbest golfplaten. Het is in dat geval verstandig om deze door een professional te laten verwijderen.

Waar let je op bij het kiezen van het type golfplaat?

Welk type golfplaat geschikt is voor jou hangt af van waarvoor je ze wilt gebruiken en welke wensen je hebt. Voor een veranda zal je waarschijnlijk wat anders kiezen dan voor een berging of voor agrarische gebouwen.

  • Is het belangrijk dat de platen geluidsdempend werken?
  • Wil je de platen kopen voor agrarische doeleinden? Let er dan op welke materialen ammoniak bestand zijn.
  • Hoe sterk moet het plaatmateriaal zijn?
  • Wil je bijzondere kleuren golfplaten kopen? Niet alle soorten golfplaten zijn in alle kleuren verkrijgbaar. Zoek een leverancier met een uitgebreid assortiment.
  • Hoe goed moet de draagkracht van de platen zijn?
  • Wil je lichtdoorlatende of wil je transparante golfplaten kopen?

Hoe moet je golfplaten leggen?

Wanneer je voor een golfplaten dak kiest kan je dit zelf doen of je kan het laten doen door een dakdekker. Het leggen van golfplaten is goed te doen voor iemand die erg handig is, maar het inschakelen van een dakdekker kan verstandig zijn.

Dakconstructie controleren

Voordat je met het monteren van de golfplaten kan beginnen moet je naar de dakconstructie kijken. Deze moet stevig genoeg zijn voor de dakplaten die erop komen. Bij een vezelcement golfplaat zal bijvoorbeeld een sterkere constructie nodig zijn dan bij een polyester golfplaat.

Een plaat wordt met schroeven of nagels vastgezet op de houten dakconstructie. Bij sommige materialen zoals pvc, polycarbonaat of bij een polyester golfplaat is het voorboren van de gaten nodig, terwijl dit bij materialen zoals bitumen juist niet de bedoeling is. Ga op de juiste manier om met het materiaal dat je hebt aangeschaft.

Bevestigen van de golfplaten

Het bevestigen van een golfplaat zelf is vrij eenvoudig wanneer je met een licht materiaal zoals staal of pvc werkt. Met zwaarder materiaal zoals vezelcement zal het wat lastiger worden. Begin onderin met het leggen van de platen en leg één voor één de volgende golfplaten. Zet ze op de juiste manier vast met speciale golfplaatschroeven of nagels.

Overlap van de platen

Bij het leggen van de platen is een bepaalde hoeveelheid overlap nodig. Hoeveel is afhankelijk van de soort platen en de hellingshoek van het dak, maar je kunt het beste rekening houden met 20 centimeter of 2 “golven” overlap. Na het leggen van de platen moet het dak afgewerkt worden met een nokstuk, windveren en een dakgoten.

Golfplaten dakbedekking: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes