Polycarbonaat platen kopen? Vind hier meer informatie!

Polycarbonaat dakplaten kun je laten installeren op je dak. Voordelen van polycarbonaat dak zijn dat het zorgt voor een meer lichtdoorlatend dak en dat het sterker is dan glas. In dit artikel lees je meer over polycarbonaat dakplaten!

polycarbonaat platen

Wat zijn polycarbonaat platen?

Polycarbonaat dakbedekking platen worden gemaakt van thermoplastisch polymeer. Een polycarbonaat plaat is erg stevig en hard materiaal, maar ook doorzichtig. Daarom worden ze ook vaak gebruikt als doorzichtige dakplaten. Polycarbonaat is een glasheldere kunststof die zowel lichter is als sterker dan glas. Ze zijn nagenoeg onbreekbaar.

Voordelen van polycarbonaat platen

Polycarbonaat platen hebben verschillende voordelen, namelijk:

  • Brandwerend en UV-bestendig
    Polycarbonaat heeft een erg sterke brandwerendheid. Het heeft namelijk brandklasse B1 en is bestand tegen hoge temperaturen. Ook zijn de platen UV-bestendig.
  • Verschillende kleuren
    Polycarbonaat platen zijn te verkrijgen in verschillende kleuren. Dit maakt het geschikt voor verschillende esthetische toepassingen.
  • Onderhoud
    Polycarbonaat platen zijn eenvoudig in dakonderhoud. Je kunt de platen schoon houden met antistatische reiniger en een zachte microvezeldoek. Daarnaast kunnen krassen verwijderd worden door middel van polijsten.
  • Bewerkingsmogelijkheden
    De polycarbonaat platen kun je zelf gemakkelijk bewerken. Bijvoorbeeld het polijsten kun je met eigen gereedschap zelf uitvoeren. Ook boren en zagen is geen probleem, ze zijn namelijk nagenoeg onbreekbaar en sterker dan glas.
dak polycarbonaat platen

Nadelen van polycarbonaat platen

Er is echter wel sprake van enkele nadelen van polycarbonaat platen. Dit kunnen de volgende zijn:

  • Verkleuring
    Polycarbonaat platen zijn dan wel bestand tegen UV-straling, toch kan langdurige blootstelling aan de zon leiden tot verkleuring van het materiaal. Er kan dan een gelige tint ontstaan en verminderde lichtdoorlatendheid.
  • Kosten
    Over het algemeen is polycarbonaat relatief betaalbaar, maar toch kan het duurder zijn dan traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals asfaltshingles.
  • Uitbreiding en krimp
    Polycarbonaat kan uitzetten en krimpen met veranderingen in temperatuur. Dit kan spanning veroorzaken op de bevestigingspunten en leiden toe lekkages als het niet correct geïnstalleerd is.

Soorten polycarbonaat platen: massief / kanaalplaat

Er bestaan verschillende soorten polycarbonaat platen, namelijk massief en kanaalplaten. Hieronder lichten we de verschillen toe tussen deze twee soorten polycarbonaat platen.

Polycarbonaat massief kopen

Deze platen bestaan uit één massief vel polycarbonaat. Ze hebben geen luchtruimtes of kanalen in hun structuur en zijn volledig massief en doorzichtig. Ze hebben minder isolerende eigenschappen in vergelijking met kanaalplaten omdat ze geen luchtruimtes hebben om lucht als isolator te gebruiken. Daarnaast hebben ze geen schaduwlijnen, terwijl kanaalplaten deze wel hebben. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar maximale lichtdoorlatendheid en helderheid nodig zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ramen, luifels en deuren.

polycarbonaat dakplaten

Polycarbonaat kanaalplaat eigenschappen

Polycarbonaat kanaalplaten hebben veel kleine, holle kanalen in de platen. Hierdoor is een polycarbonaat kanaalplaat een stuk lichter. Echter zijn ze hierom niet minder stevig en nagenoeg onbreekbaar. De kanalen creëren luchtruimtes tussen twee of meer lagen polycarbonaat waardoor ze betere isolatie bieden. Ze worden daarom ook vaak gebruikt in toepassingen waar isolatie belangrijk is. Daarnaast worden polycarbonaat kanaalplaten worden veel gebruikt voor lichtdoorlatendheid in dakconstructies. Hierbij kun je denken aan een overkapping, serres, carports en daklichten.

Montage

Polycarbonaat platen kunnen op verschillende manieren gemonteerd worden. Zo is het mogelijk om schroefverbindingen te gebruiken, maar het kan ook in rubbers of met een montagekit. Wel is het belangrijk dat je rekening houdt met de uitzettingsgraad van polycarbonaat. Per 10 graden Celsius zet polycarbonaat een halve millimeter per meter uit. Je moet er daarom voor zorgen dat je de montagegaten ruim maakt om te voorkomen dat de bout of schroef klem gaat zitten als de platen uit zetten. Ook is het belangrijk dat je het plastic als eerste losmaakt. De achterkant van de platen moet vervolgens afgetapet worden met dichte tape. Zo kan er geen vuil in de kanaalplaten komen. Ook op de kopse kant moet de plaat afgetapet worden om uitlopend vocht en condens tegen te gaan.

Benieuwd naar polycarbonaat platen?
Polycarbonaat platen zijn een mooie manier om meer daglicht in je woning te krijgen. Door offertes aan te vragen en te vergelijken kun je meer daglicht voor een mooie prijs krijgen.
arrow Vraag offertes aan

Verschillende varianten en kleuren

Polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren. Zo kun je denken aan helder, opaalwit, getint grijs en bruin. Afhankelijk van de toepassingen kies je een bepaalde kleur. Wanneer je de platen aanschaft voor beglazing, kies je waarschijnlijk voor de heldere soort. De melkachtige kleur van de opaal melkwit platen zijn handig wanneer je privacybeglazing wil. Ze zijn namelijk wel lichtdoorlatend. Ook grijze en bruine soorten kunnen gebruikt worden voor een lichtwerende functie en privacy toepassingen.

Vormen en diktes

Je kan niet alleen kiezen uit verschillende kleuren bij polycarbonaat platen, maar ook uit verschillende vormen en diktes. Zo zijn ze in standaardvormen als driehoeken, rechthoeken en cirkels te verkrijgen, maar kun je ze ook op maat bestellen. Je kan dan je eigen vorm creëren. De diktes van een polycarbonaat plaat variëren van 2 tot 15 millimeter. Voor bijvoorbeeld veiligheidsbeglazing kies je het beste voor een dikte van minimaal 4 millimeter. Heb je polycarbonaat platen nodig voor een aquarium? Neem dan een dikte van minimaal 5 millimeter. Vaak is de beglazingsoppervlakte groter dan 1,5 vierkante meter. Neem dan een dikte van minimaal 6 millimeter.

Op maat bestellen

Het bestellen van polycarbonaat kanaalplaten of massief kan op maat gedaan worden. Meet de ruimte of het gebied waarvoor je polycarbonaat nodig hebt nauwkeurig op. Bepaal vervolgens de juiste afmetingen, dikte en eventuele aanvullende wensen. Bijvoorbeeld UV-bestendigheid of brandwerendheid. Vervolgens zoek je naar een leverancier bij jou in de buurt en vraag een offerte aan. Wanneer je akkoord gaat, zal het bedrijf voor jou een polycarbonaat plaat op maat zagen.

Polycarbonaat prijzen

Maar wat zijn nu precies de kosten van polycarbonaat? Een polycarbonaat dak is de goedkoopste vorm van een daklicht opening met een hoge lichtdoorlaatbaarheid. Het is een vorm die niet te openen is. Gemiddeld kost zo’n dak rond de € 600. Het plaatsen van een polycarbonaat lichtkoepel is hierbij nog niet opgenomen. De kosten van het plaatsten zijn gemiddeld ongeveer € 750.

Veelgestelde vragen

Is polycarbonaat hetzelfde als plexiglas?

+
Nee. Polycarbonaat is sterker, flexibeler, maar bovenal ook slagvaster dan plexiglas. Daarnaast is polycarbonaat ook brandbestendiger dan plexiglas.

Waar gebruik je polycarbonaat platen voor?

+
Vaak wordt het door bedrijven gekozen als veiligheidsbeglazing. Veel particulieren kiezen polycarbonaat voor bijvoorbeeld overkappingen, aquariums en geluidsschermen.

Is polycarbonaat krasbestendig?

+
Ja, polycarbonaat is krasvast en krasbestendig. Er zit namelijk een dubbelzijdige, glasachtige coating op de plaat verwerkt wat zorgt voor een hoge taaiheid.

Wat is duurder plexiglas of polycarbonaat?

+
Voor polycarbonaat platen geldt een hogere prijs per m² dan voor plexiglas. Wel is het zo dat de prijzen verschillen als je voor een andere kleur of afwerking kiest.

Polycarbonaat platen: offertes vergelijken

Er zijn veel verschillende opties voor polycarbonaat platen, waardoor het fijn is om met een ervaren dakdekker te kunnen overleggen over wat het beste bij jouw woning past. Door onderstaande formulier in te vullen brengen wij je vrijblijvend in contact met specialisten uit jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes