Sandwichpanelen dak | Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde sandwichpanelen worden in veel soorten gebouwen gebruikt, zoals magazijnen, hallen, stallen en fabrieken. Door de verbeterede kwaliteit worden ze ook steeds vaker voor woningen gebruikt. Lees hier de voor- en nadelen van geïsoleerde sandwichpanelen.

gebouw met sandwichpanelen dak

Isolatie sandwichpanelen kopen

Sandwichpanelen zijn geïsoleerde dakplaten die bestaan uit een metalen behuizing met daartussen een laag isolatiemateriaal. Je plaatst zo in één keer de dakbedekking en isolatie. Sandwichpanelen zijn licht van gewicht en daardoor gemakkelijk en snel te plaatsen. Bovendien hebben ze een levensduur van gemiddeld 30 jaar.

Toepassingen: dakpanelen voor woning en industriebouw

Sandwichpanelen worden vaak voor industriebouw toegepast. Je ziet ze veel op gebouwen zoals hallen, loodsen, fabrieken en distributiecentra. Ook voor agrarische gebouwen worden sandwichpanelen veel toegepast. Hier vind je sandwichpanelen op schuren, stallen en opslagruimten.

Sandwichpanelen worden steeds vaker geplaatst. De geïsoleerde panelen worden van steeds betere kwaliteit waardoor ze tegenwoordig ook steeds vaker voor woningen gebruikt worden, voor zowel nieuwbouw als renovatie. Ze zijn alleen toepasbaar op hellende daken maar hebben verder een brede toepassing. Ook voor het maken van scheidingswanden en voor het bekleden van een wand kunnen de platen gebruikt worden. Je kan ook op de gevel sandwichpanelen plaatsen als gevelbekleding of gevelpanelen.

Verschillende profielen

De sandwich dakpanelen komen in verschillende profielen. Het trapezium profiel is de meest gebruikte optie. Je kan ook voor dakpanplaten kiezen. Deze bootsen het uiterlijk van normale dakpannen steeds beter na en worden dan ook steeds vaker gekozen. Daarnaast kan je voor golfplaten kiezen en er zijn ook minder gebruikte profielen zoals het Louvre profiel of het curvewall profiel.

Diverse kleuren

Je kan uit veel verschillende kleuren kiezen afhankelijk van de soort sandwichpanelen die je koopt. Sommige panelen zijn in wel 120 verschillende kleuren verkrijgbaar. Al zullen veel gekozen kleuren soms wat goedkoper kunnen zijn. De kleur antraciet is bijvoorbeeld erg populair en is goed verkrijgbaar.

Wat kosten sandwichpanelen?

De kosten van sandwichpanelen kunnen sterk uiteenlopen. De kosten beginnen vanaf €40 per m² en kunnen een stuk hoger oplopen afhankelijk van welke soort sandwichpanelen je kiest. Ook de hoeveelheid voorbereidend werk en de hoeveelheid sandwichpanelen die je koopt hebben hier invloed op. Bij deze kosten komen ook nog de kosten van onder andere de bevestigingsschroeven en de montagekosten.

Verschillende isolatiematerialen

Een sandwichpaneel bestaat uit een metalen behuizing met daartussen isolatiemateriaal. Hierbij spreken we ook wel van geïsoleerde dakplaten. De kosten en kwaliteit van geïsoleerde sandwichpanelen hangt sterk af van het isolatiemateriaal. De materialen hebben verschillende isolatiewaarden maar dit kan door de dikte van het paneel gecompenseerd worden. De verschillende diktes van de sandwichpanelen variëren van 20mm tot 200mm. De meest gebruikte maat is 100mm.

Duurzaam bouwmateriaal

Sandwichpanelen kunnen in theorie redelijk gerecycled worden, al is dit wel afhankelijk van het soort isolatiemateriaal. Vaak gebeurt dit niet heel veel. Er is wel steeds meer aandacht voor het recyclen van de bouwmaterialen. Er zijn sinds kort sandwichpanelen op de markt die 100% gerecycled kunnen worden.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
gebouw met sandwichpanelen dak

Sandwichpanelen coatings

Sandwichpanelen kunnen voorzien worden van verschillende soorten beschermende coatings. De kwaliteit van de stalen behuizing zelf is erg belangrijk, maar de coating van een sandwichpaneel zorgt ervoor dat deze behuizing beschermt wordt. Door het toepassen van de juiste coating kan de levensduur van de panelen verlengd worden. Zo zorgt de coating voor een verduurzaming van het materiaal.

Soorten coatings

De stalen platen worden eerst gegalvaniseerd. Dit is het aanbrengen van een dun laag materiaal, in dit geval zink, om de ondergrond te beschermen tegen corosie. Daaroverheen wordt de coating op het sandwichpaneel aangebracht. Hieronder staan een aantal soorten coatings die veel aangebracht worden

  • Polyester SP of PE coating: Dit is een goedkope coating die goed bestand is tegen UV ligt, wisselende temperaturen en die niet snel vervaagt. Het heeft echter een lage weerstand tegen mechanische schade.
  • Polyvinylideenfluoride: Deze coating voorkomt verkleuring en is geschikt voor hoge temperaturen en chemisch agressieve omgevingen.
  • Polyurethaan coating: Voorkomt vervaging en verkleuring en is in het bijzonder geschikt voor dakbedekking.
  • PVC coating: Deze coating biedt de beste weerstand tegen mechanische belasting maar is niet geschikt voor hoge temperaturen. Het kan niet tegen temperaturen boven de 60 graden. Het wordt voornamelijk toegepast voor wandpanelen.
  • Agrarische coating: Deze coating kan goed toegepast worden in een chemisch agressieve omgeving en is zeer bestand tegen ammoniak en meststoffen.
  • Sanitaire coating: Deze coating is veilig voor contact met voedsel. Het reageert niet op stoffen zoals zout en zuur en is bruikbaar voor de voedingsindustrie, medicijnen en elektronica industrie. Het is geschikt voor wandpanelen.

Hoe sandwichpanelen op het dak plaatsen?

Sandwichpanelen zijn door het lichte gewicht gemakkelijk te plaatsen. Een groot voordeel van de panelen is dat je erg snel en gemakkelijk zowel de dakbedekking als de isolatie hebt geplaatst. De panelen vallen bij het plaatsen netjes in elkaar door de aansluitende profielen. Ze worden vastgezet met schroeven en de randen worden extra afgesloten om er zeker van te zijn dat er geen vocht binnen kan dringen.

Lengte van de sandwichpanelen

De sandwichpanelen kunnen erg lang zijn. Doordat ze in de lengte uit één stuk bestaan is er minder kans op koudebruggen in het dak. Een sandwichpaneel kan tot wel 25 meter lang zijn. Hierdoor kunnen ze het beste met een hijskraan geplaatst worden. Hierdoor is het nagenoeg altijd nodig om het monteren van geïsoleerde panelen door een vakbedrijf te laten doen.

Zelfdragende panelen bevestigen

De isolatieplaten zijn grotendeels zelfdragend. Door het lichte gewicht en de sterkte van de sandwichpanelen heb je geen sterke fundering en bouwconstructie nodig om de sandwichpanelen op te plaatsen. Er zijn minder gordingen en steunpunten nodig om het dak te ondersteunen. Hierdoor kan je mogelijk kosten besparen op de constructie van het gebouw.

Afwerking

Nadat de sandwichpanelen zelf geplaatst zijn moet het dak worden afgewerkt zodat het dak en de platen zelf volledig beschermd en waterdicht zijn. Onderstaande opties zullen toegepast worden, al zijn niet al deze opties altijd noodzakelijk.

  • Windveren aan de gevels ter bescherming van het dak tegen wind en vocht.
  • Nokplaten.
  • Kilgoten. Deze zijn nodig wanneer twee dakvlakken in een hoek samenkomen. De kilgoot voert regenwater af naar de dakgoot.
  • Pijpdoorvoer.
  • Plaklood om randen volledig waterdicht te maken.
  • Dakgoten.

Gratis offertes voor Sandwichpanelen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes