Vloeibare dakbedekking | Handig voor reparaties en lastige daken

vloeibare dakbedekkingHeb je een lekkage aan het dak? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk overgaat tot het vinden van een geschikte oplossing. Als je snel een oplossing wilt hebben, kun je denken aan vloeibare dakbedekking. Wat houdt deze dakbedekking precies in? Bekijk de vloeibare dakbedekking


Wat is vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een reparatiemethode die voornamelijk als noodoplossing of voor complexe daken wordt gebruikt. Omdat de vloeibare dakbedekking makkelijk kan worden aangebracht en op specifieke plaatsen kan worden aangebracht, is het goed voor hoekjes, kieren en schade. Het is een goede manier om jouw dak weer volledig dicht te maken, zodat je niet te veel vocht in huis krijgt waardoor problemen kunnen ontstaan.

Bitumen of PU dakcoating

Vloeibare dakbedekking is in twee soorten te verdelen. Je hebt bitumen vloeibare dakbedekking, wat eigenlijk hetzelfde is als wat veel mensen al op hun platte dak als dakbedekking hebben gebruikt. PU vloeibare dakbedekking is een polymeer, dat veel verschillende toepassingen kent. Je kunt het bijvoorbeeld ook terugvinden als PUR-schuim of isolatieplaten, maar voor de dakbedekking wordt een vloeibare variant hiervan gebruikt.

Levensduur vloeibare dakbedekking

De levensduur van vloeibare dakbedekking is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij in eerste instantie aan de dikte van de laag die aangebracht is. Ook het onderhoud van de dakcoating speelt een grote rol. Wel kan de levensduur van jouw huidige dak met ongeveer 15 tot 25 jaar verlengd worden als je deze dakbedekking op het dak plaatst. Je hoeft dus niet halsoverkop over te gaan tot een complete vervanging van de dakbedekking, maar kunt er nog even mee wachten en toch van het wooncomfort genieten.

Waarom kiezen voor vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking gebruik je dus vooral voor het repareren van een eventuele daklekkage. Bij een dak komen namelijk soms lekkages en vochtproblemen voor, welke je zo snel mogelijk wilt verhelpen. Doordat er een vloeibare bitumen dakbedekking of siliconen dakbedekking wordt aangebracht, zijn deze problemen snel weer verholpen. Doordat het vloeibaar is, is het sneller aan te brengen op het dak en kun je de lekkage of andere defecten doelgericht behandelen met een reparatie van vloeibaar dakbedekking.

Complex plat dak behandelen

Wanneer je een plat dak hebt met veel hoeken of apparatuur, is vloeibare dakbedekking ook een goede optie. Je bent geen lange tijd bezig met het op formaat snijden van dakleer of EPDM, maar kunt de vloeibare dakbedekking makkelijk in de lastig bereikbare plekken krijgen. Dit scheelt in de arbeidskosten en zorgt ervoor dat er minder materiaal weggegooid moet worden.

De voordelen van vloeibare dakbedekking aanbrengen

Een van de grootste voordelen van een vloeibare dakbedekking is dat deze binnen enkele minuten jouw dak al kan dichten bij een reparatie. Als je lekkages of andere vochtproblemen hebt, zijn deze dus ook veel sneller te verhelpen. Je hoeft hierdoor geen grote reparaties uit te voeren, maar brengt eenvoudig een extra laag op het dak aan. Het is daarbij voornamelijk bedoeld voor platte daken, welke over het algemeen vatbaarder zijn voor weersinvloeden en het verkrijgen van lekkages. De vloeibare dakbedekking kan vanzelf verspreiden, waardoor er ook niet veel extra werkzaamheden plaats hoeven vinden.

Wat is op dit moment de beste keuze

Of je voor bitumen of PU vloeibare dakbedekking gaat, is uiteraard afhankelijk van je huidige dakbedekking. Heb je al bitumen, dan is het slimmer om dit ook te repareren met bitumen. Ook is de bitumen vloeibare dakbedekking goedkoper dan PU of siliconen vloeibare dakbedekking, maar deze gaat wel tot vijftien jaar langer mee. Beide soorten hebben de voordelen dat ze naadloos kunnen worden aangebracht en een verder risico op lekkages verminderen. Ook kan het over de meeste soorten oude dakbedekking worden aangebracht, zodat je bespaart op de kosten van het verwijderen hiervan.

Nadelen vloeibare dakbedekking

Het grootste nadeel van vloeibare dakbedekking is dat het eigenlijk alleen op platte daken gebruikt kan worden. Een hellend dak heeft een andere soort dakbedekking nodig. Ook is de levensduur vaak minder lang dan die van vaste dakbedekking en als je dit product voor een reparatie gebruikt, zal je dak niet gelijkmatig slijten. Ook is het belangrijk om dit door een specialist aan te laten brengen, zodat je zeker weet dat het gelijkmatig wordt gedaan en bij een reparatie met vloeibare dakbedekking ook echt het defect goed bedekt.

vloeibare bitumen dakbedekking wordt aangebracht

Hier moet je op letten bij het plaatsen van vloeibare dakbedekking

Het plaatsen van vloeibare dakbedekking is het een nauwkeurige klus om uit te voeren. Er zijn namelijk verschillende zaken waar je rekening mee moet houden voordat je alles daadwerkelijk uitvoert. Hierbij gaat het niet alleen om het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook bij het maken van een keuze. Zo voorkom je dat jouw dak alsnog niet naar wens gemaakt is en je weer geheel andere stappen moet ondernemen om van de lekkages af te komen. Onderstaande factoren dienen daarom altijd meegenomen te worden in het maken van een keuze.

Waterdicht bij een reparatie

Om de vloeibare dakbedekking zo goed mogelijk te plaatsen bij een reparatie, moet je ook weten waar de lekkages plaatsvinden. Vooral op deze plaatsen moet de dakbedekking namelijk goed aangebracht worden. Het is van belang dat hier de dikste laag komt te liggen, zodat je van hieruit ook weer verder kunt naar de rest van het dak. Hoewel het voornamelijk als reparatiemethode gebruikt wordt, is het toch aan te raden om de dakbedekking over het gehele dak te verspreiden. Zo voorkom je dat het water er toch nog tussen kan lopen en je weer op een geheel andere plek jouw woning binnenkomt.

De levensduur van het dak

De vloeibare dakbedekking moet ervoor zorgen dat je de levensduur van jouw dak kunt verlengen. Wanneer jouw dak echter al aan vervanging toe is, kun je beter naar een andere methode kijken. Echter kan het dan wel als noodoplossing dienen totdat de volledige reparatiewerkzaamheden uitgevoerd worden of tot je het hele dak gaat vervangen. Als jouw dak echter nog wat jaren meekan, kan deze dakbedekking de levensduur verlengen met 15 tot 20 jaar. Hierdoor sta je niet snel voor hoge kosten en kun je ervoor zorgen dat jouw dak er toch weer goed uit komt te zien.

Goed laten drogen

Omdat vloeibare dakbedekking best een lange droogtijd heeft, moet je hier rekening mee houden als je dit laat aanbrengen. Je hebt twee lagen nodig, een primer en de dakbedekking zelf, welke allebei moeten drogen voor je een mooi waterdicht dak hebt. Het kan dus even duren voor de klus gedaan is, maar je krijgt er wel een mooi afgewerkt dak voor terug.

Goedkope optie voor complex plat dak

Een complex plat dak, met bijvoorbeeld warmtepomp units, dakramen en doorvoeren, kan erg lastig zijn om goed te dekken. De meeste soorten dakbedekking worden in rollen geleverd, die dan op maat gemaakt moeten worden. Helemaal als er veel uitsparingen nodig zijn, kan dit veel werk en weggegooid materiaal betekenen. Met vloeibare dakbedekking kun je een stuk makkelijker op deze onregelmatigheden inspelen, waardoor de plaatsing niet alleen makkelijker is, maar ook minder materiaal nodig heeft. Je krijgt dan ook een naadloze dakbedekking, die op de langere termijn goed blijft.

Eventuele andere reparaties platte dak

Voordat je de vloeibare dakbedekking kunt plaatsen is het ook belangrijk dat je de grootste reparaties al uitvoert. Als er bijvoorbeeld ergens een groter gat zit, kun je niet over deze beschadigingen in de dakbedekking heen. Zorg er daarom voor dat je de eerste reparaties zo goed mogelijk uitgevoerd hebt, waardoor je achteraf ook geen problemen meer krijgt. De dakdekker kan dan snel de juiste laagdikte aanbrengen, zodat je dak weer goed bestand is tegen weer en wind.

De kosten van vloeibare dakbedekking

De prijs van vloeibare dakbedekking ligt niet veel lager dan voor standaard dakbedekking. Voor bitumen vloeibare dakbedekking zul je gemiddeld €60 per vierkante meter kwijt zijn, voor vloeibare PU dakbedekking €70 per vierkante meter. Dit is inclusief plaatsing en BTW. De prijzen kunnen wat hoger liggen als je dit alleen maar voor een reparatie gebruikt, omdat sommige kosten vast liggen en niet met het oppervlakte mee veranderen.

Wat kost de goedkoopste 40 m2 vloeibare dakbedekking

Als je een heel dak met vloeibare dakbedekking wilt laten bedekken, kom je al snel op de 40 vierkante meter. Wanneer je kiest voor bitumen, zul je dan ongeveer €2.400 voor het hele dak kwijt zijn. Bij PU vloeibare dakbedekking moet je dan op ongeveer €2.800 rekenen. Je ziet dus dat bitumen de goedkoopste optie is, maar het scheelt in de prijs niet erg veel met vloeibare PU dakbedekking.

Offerte


  1. Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
  2. Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
  3. Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
  4. Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
  5. Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes