Vloeibare Bitumen | Voordelen en Toepassingen

Als je op zoek bent naar dakbedekking voor een plat dak is vloeibare bitumen een goede optie. Deze dakbedekking is niet alleen erg elastisch, maar ook op allerlei ondergronden aan te brengen.

vloeibare bitumen

Wat is vloeibare bitumen dakbedekking?

Zoals de naam doet vermoeden is vloeibare bitumen een vloeibaar dakbedekkingssysteem. Bitumen is een vloeistof dat uit ruwe aardolie wordt verkregen. Hoewel bitumen ook wel eens wordt vergeleken met teer, zijn er wel degelijk verschillen.

Waar bitumen wordt verkregen uit ruwe olie, komt teer uit steenkool of hout. Vandaag de dag wordt bitumen gebruikt als onderdeel van asfalt, maar wordt het ook gebruikt als vloeibare dakbedekking.

Verschillende lagen: waterdicht bitumen

Vloeibare bitumen bestaat over het algemeen uit twee lagen. De eerste laag is een hechtlaag, die ook dient als waterdichte onderlaag. De tweede laag is de vloeibare bitumen: hier is polyurethaan aan toegevoegd. Wanneer je bitumen aanbrengt op een dak, is deze compleet waterdicht.

Is er sprake van scheuren in de dakbedekking, dan kan vloeibare bitumen worden toegepast om dit op te lossen. Dit komt door de elastische eigenschappen van het product.

De belangrijkste voordelen op een rij

  • Goede mechanische weerstand
  • Veelzijdige toepassing
  • Duurzaam en milieuvriendelijk
  • Zeer lange levensduur
vloeibare-bitumen-3.jpg

Goede mechanische weerstand

Een van de belangrijkste voordelen van bitumen is dat het een zeer hoge mechanische weerstand heeft. Dit komt grotendeels door de aanvulling met polymeren en de toevoeging van wapening.

De uiteindelijke vloeibare dakbedekking die wordt aangebracht is hierdoor zeer goed bestand tegen schokken, maar ook tegen andere belasting. Een toplaag wordt versterkt met wapening, waardoor je zeker bent van een sterk resultaat.

Veelzijdige toepassing

Een ander groot voordeel is dat bitumen zeer breed inzetbaar is. Het kan worden gebruikt voor veel verschillende soorten daken, maar ook voor het afdichten van groendaken en funderingsmuren. Ook wanneer een dak gerenoveerd moet worden is bitumen een zeer geschikte keuze.

Het is zelfs mogelijk om een extra laag bitumen aan te brengen op bestaande bitumen dakbedekking. Het is de ideale manier om lekkages en vochtschade te vermijden.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Bitumen dakbedekking is in de eerste plaats duurzaam, vanwege de lange levensduur. Daarnaast maak je ook een milieuvriendelijke keuze: bitumen is recyclebaar als grondstof voor nieuwe dakbedekking. Wanneer dakbedekking aan het einde van de levensduur is, kan een dak worden overlegd met een nieuwe laag vloeibare bitumen.

Zeer lange levensduur

Tot slot staat vloeibare bitumen ook bekend om de lange levensduur: deze is meer dan 25 jaar. Dakbedekking van bitumen gaat tientallen jaren mee en wanneer je kiest voor de nieuwste vorm van bitumen ben je verzekerd van nog langere levensduur, tot wel 40 jaar. Daarnaast ben je in staat om de levensduur te verlengen door een dak te renoveren met een nieuwe laag bitumen op de plekken waar dit nodig is.

aanbrengen bitumen

Nadelen van vloeibare bitumen

Natuurlijk ben je ook benieuwd naar eventuele nadelen waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je overweegt om vloeibare bitumen te kiezen als dakbedekking. Wat zijn de zaken waar je rekening mee moet houden? In de eerste plaats staat bitumen bekend om de matige UV-bestendigheid. Daarnaast is de elasticiteit van het materiaal ook minder. Dit is echter minder het geval bij de nieuwste varianten van bitumen.

Vloeibare bitumen kopen: wat is de prijs?

De kosten van vloeibare dakbedekking hangen van verschillende factoren af. In de eerste plaats ligt het aan de prijs per m2 die wordt gevraagd door het dakdekkersbedrijf dat je inschakelt. Daarnaast hangen de prijzen ook af van het dakoppervlakte. Hoe groter het dak, hoe minder je in verhouding betaalt per m2.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Toepassingen van vloeibare bitumen

Er zijn verschillende situaties waarin de keuze voor vloeibare bitumen aangeraden wordt. Bitumen staat bekend om de hoge hechting op tal van verschillende ondergronden, dankzij de hoge mechanische eigenschappen. Het is onder andere goed aan te brengen op beton, tegels, hout, metaal en meer.

Moeilijke daken

Vloeibare dakbedekking zoals bitumen is daarnaast ook zeer geschikt voor daken die over het algemeen lastig zijn te bewerken.

Het gebruik van reguliere dakbedekking is hierbij minder aantrekkelijk omdat het veel tijd kost om het dak goed waterdicht te maken. Herstelwerkzaamheden met normale dakbedekking zijn daarnaast ook veel duurder.

Bitumen aanbrengen als eerste laag

Je kunt er in de eerste plaats voor kiezen om bitumen aan te brengen op een nieuw dak. Dit betekent dat de bitumen als vloeibaar middel op het dak wordt aangebracht. Het maakt hierbij niet uit met welke ondergrond je te maken hebt. Op zowel beton als hout en metaal kan vloeibare bitumen zeer goed worden aangebracht.

Gebruik een roller

Het aanbrengen van bitumen gebeurt door middel van een grote roller, dat snel grotere oppervlakken kunnen worden voorzien van dit materiaal. Daarna kun je er voor kiezen om nog een tweede laag aan te brengen met een speciale wapening, om zeker te zijn van een goed en stevig resultaat.

Over een bestaande laag dakbedekking

Het is daarnaast mogelijk om vloeibare bitumen over een bestaande laag dakbedekking aan te brengen. Over het algemeen wordt bitumen gebruikt om een plat dak te dichten en waterdicht te maken. Maar wanneer er sprake is van een lekkage of beschadiging in de huidige dakbedekking, kun je er ook voor kiezen om dit op te lossen met vloeibare bitumen.

Hoe wordt vloeibare bitumen aangebracht op het dak?

Hoe vloeibare bitumen wordt aangebracht is afhankelijk van het oppervlak dat moet worden voorzien van een nieuwe laag dakbedekking. Als er sprake is van een gehele laag, wordt dit in grote hoeveelheden bitumen aangebracht, dit gebeurt vrijwel altijd brandend.

Goede hechting

De onderste laag van de bitumen wordt verhit met een vlam, hierdoor wordt de onderlaag zacht. Daarna wordt deze op de dakconstructie gelegd. Deze zal automatisch aan de ondergrond hechten.

Bij kleinere hoeveelheden bitumen wordt een kwast of roller gebruikt om vloeibaar bitumen aan te brengen. Bij naden of scheuren maak je gebruik van een speciale wapening die je tussen twee lagen aanbrengt.

Zelf aanbrengen of laten doen?

Er zijn twee mogelijkheden wanneer je graag vloeibare bitumen als dakbedekking wilt aanbrengen. In de eerste plaats kun je hier zelf mee aan de slag gaan. Dit is vooral aan te raden wanneer je ervaring hebt met het aanbrengen van bitumen. Ook wanneer je een klein gedeelte van het dak moet repareren kun je ervoor kiezen om het zelf te doen.

Dakreparatie uitbesteden

Een andere optie is het inschakelen van een professioneel dakdekkersbedrijf. Een dakdekkersbedrijf brengt een aantal voordelen met zich mee. Ze werken vakkundig en snel, voeren het werk goed uit en bieden daarnaast een goed resultaat waar je jarenlang van gaat profiteren.

Daarnaast kun je rekenen op advies en duidelijke informatie over de mogelijkheden. Heb je geen kennis met betrekking tot dakbedekking? Laat dan je vloeibare bitumen zeker aanbrengen door een specialist op dit gebied.

Verkrijg gratis offertes voor vloeibare bitumen

Wil je je dak voorzien van vloeibare bitumen? Als je onderstaand formulier invult kunnen wij je in contact brengen met ervaren vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes