Bitumen dakbedekking aanbrengen | Belangrijkste tips

Bitumen dakbedekking aanbrengenBitumen dakbedekking kan op verschillende manieren worden aangebracht. Denk hierbij aan branden, gieten, koud verlijmen en zelfklevende dakbedekking. Bekijk de bitumen dakbedekking


Hoe bevestig je bitumen dakbedekking?

Voordat je met bitumen dakbedekking aan de slag gaat, is het goed om te weten hoe je dit het best kunt aanbrengen op je platte dak. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. In veel gevallen kan er een nieuwe laag bitumen bovenop de oude laag dakbedekking geplaatst worden, maar je hebt ook de mogelijkheid om je dakbedekking helemaal te vervangen. Bovendien zijn er meerdere manieren om de bitumen te bevestigen op het dak.

Bitumen dakbedekking zelf leggen

Je kunt bitumen dakbedekking door een dakdekker laten aanbrengen, maar het is ook goed mogelijk om dit zelf te doen. Hiermee bespaar je op de kosten voor een installateur. Het is wel belangrijk dat je enige kennis hebt van dakbedekking leggen en dat je goed voorbereid te werk gaat op je platte dak.

Voorbereiding voor het plaatsen

Er is enige planning nodig voordat je je bitumen dakbedekking aanbrengt. Om ervoor te zorgen dat je voldoende bitumen materiaal bij de hand hebt, meet je vooraf het dak op. Zorg er bovendien vooraf voor dat het oppervlak in goede staat is. Het oppervlak moet droog en schoon zijn, het dak moet aflopen zodat regenval kan wegvloeien en de afvoer moet op zijn plaats zitten en misschien schoongemaakt zijn. Nadat dit gecontroleerd is, kun je beginnen met het aanbrengen van de onderlaag.

De onderlaag voor de bitumineuze dakbedekking aanbrengen

Je kunt beginnen met het aanbrengen van de onderlaag nu je de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Begin met de randen en gebruik stroken om ze af te werken. Zorg ervoor dat de rollen elkaar 10 cm overlappen om te voorkomen dat vocht en wind tussen de stroken komen. De overlappende stukken kunnen dan met koude, weerbestendige dakrollenlijm aan elkaar worden verbonden. Bevestig de stroken om de 30 cm met dakspijkers aan het boeiboord. Verwijder de ongebruikte boeiboorddelen door deze weg te snijden.

De daktrim plaatsen

De aluminium daktrim moet vervolgens op de boeiboorden worden geplaatst. De daktrim moet eerst in de grondverf worden gezet. Begin vervolgens met het aanbrengen van de daktrim in de hoek. Het maakt hierbij niet uit welke hoek. Laat 2 mm ruimte over voor uitzetting. Plaats segmenten van 200 cm lang en zet ze om de 40 cm vast met roestvrijstalen schroeven. Koppelstukjes kunnen worden gebruikt om de trimstukken met elkaar te verbinden.

Je mag nu de resterende onderlaag uitrollen. Je begint hierbij bij de kim van de mastiekschroot. Zorg dat de stroken elkaar nog eens 10 cm overlappen. Lijm daarna de naden aan elkaar om vochtophoping onder de onderlaag te voorkomen. Zet de overlappingen om de 10 cm in een zigzagpatroon vast met dakspijkers van 20 mm.

De toplaag aanbrengen

De toplaag kan nu worden aangebracht. Begin bij de waterafvoer, dat is het laagste punt van het dak, vanaf de kim. Later komen de randen. Plaats de toplaag met een halve baan overlapping over de onderste laag, goed in verhouding. Voeg nogmaals 10 cm toe aan de overlapping van de volgende baan.

Vouw vervolgens de onderste helft van de baan uit. Je kunt voorkomen dat je het geheel schuin aanbrengt door één helft tegelijk aan te brengen. Breng met een kwast of wisser lijm aan op de onderste laag voordat je de bovenste laag erop drukt. Let goed op de naden, druk ze stevig aan en strijk ze altijd glad met een plamuurmes. Herhaal deze stappen voor de tweede helft.

Afsluiting van de toplaag

Richt je bij de afsluiting alleen op de zijkanten. Snijd de stroken op dezelfde manier als de onderlaag stroken. Breng dakrollenlijm aan op de ondergrond en gebruik gespecialiseerde dakkit om de groeven in de daktrim te vullen. Een strook moet in de daktrim worden geschoven en stevig op de ondergrond worden gedrukt. Voeg een overlap van 15 cm toe aan de volgende strook. Snij driehoeken met zijden van 15 cm zowel boven als onder om te voorkomen dat de overlappingen te dik worden.

Leislag aanbrengen op platte daken

Nadat de dakbedekking aangebracht is, kan er een extra toplaag aangebracht worden voor een mooie afwerking van het dak. Hiervoor kan leislag gebruikt worden. Dit is fijngemalen leisteen dat over de dakbedekking gestrooid kan worden tot een naadloze toplaag. Dit beschermt de dakbedekking tegen UV-stralen en zorgt bovendien voor een nette uitstraling van het dak. Leislag kan zowel op nieuwe als bestaande dakbedekking worden aangebracht.

Aandachtspunten bij een bitumen dak

Er zijn verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden tijdens het aanbrengen van bitumen dakbedekking. Zo zijn een goede installatie en sterke naadverbindingen belangrijk om de waterdichtheid van je dak te verzekeren. Doordat bitumineuze dakbedekking in stroken wordt gelegd, is er geen naadloos geheel. De kans op lekkage is groter bij de naden waar de verschillende stroken zijn bevestigd. De naadverbindingen zijn daarom een groot aandachtspunt tijdens het aanbrengen. Bitumen moet ook sneller vervangen worden dan andere soorten dakbedekking.

Bitumen dakbedekking aanbrengen in de regen

Is het mogelijk om bitumen dakbedekking aan te brengen als het regent? In Nederland hebben we natuurlijk te maken met wisselvallig weer en zeker in de koudere maanden kan het regelmatig regenen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Als de bitumen dakbedekking op het dak gebrand wordt, is het erg belangrijk dat het dak volledig droog en schoon is. Dit kun je dus niet doen als het regent. Je kunt de klus in de meeste gevallen dus beter uitstellen totdat het droog is.

Bitumen dakbedekking aanbrengen op hout

Bitumen dakbedekking kun je niet op hout aanbrengen, zeker niet als je de dakbedekking wilt lijmen. Hout kan namelijk uitzetten, meer dan andere soorten ondergronden, waardoor er scheuren in de dakbedekking kunnen ontstaan. Hierdoor neemt het risico op lekkages toe. Met een houten ondergrond kun je dus beter voor een andere soort dakbedekking kiezen of voor losliggend materiaal.

Welke ondergrond voor dakbitumen?

Nu we weten dat hout geen goede ondergrond is voor bitumen dakbedekking vraag je je natuurlijk af welke ondergrond dan wel geschikt is. Ondergronden als cement en beton zijn zeer geschikt voor dit type dakbedekking. Bitumen kan zich hier goed op hechten en kan op diverse manieren op deze ondergronden worden aangebracht.

Prijzen voor het aanbrengen

De prijs van de bitumen dakbedekking hangt af van een aantal variabelen, zoals de oppervlakte van het dak, de staat van het dak (moet je eerst reparaties uitvoeren?), het soort bitumen, de complexiteit van het project en nog veel meer. Bovendien worden de kosten aanzienlijk beïnvloed door de combinatie van isolatie. Zonder isolatie liggen de kosten voor bitumen dakbedekking gewoonlijk tussen € 40 en € 60 per vierkante meter, inclusief BTW en installatie. Het scheelt ook als de bitumen dakbedekking over de huidige dakbedekking heen kan worden gelegd.

Prijs verschilt per dakdekker

De prijzen van dakbedekking kunnen daarnaast ook per dakdekker verschillen. Daarom is het aan te raden om offertes op te vragen bij twee tot drie afzonderlijke dakdekkers. Dit maakt het eenvoudig om zowel de prijzen als de aanbevelingen te vergelijken. Een bepaald soort bitumen kan door de ene dakdekker worden aanbevolen boven de andere. Misschien zullen sommige dakdekkers zelfs een heel ander soort dakbedekking aanbevelen. Het nemen van de ideale beslissing wordt eenvoudiger als je je alternatieven vergelijkt en beter begrijpt.

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Hoe wordt bitumen geplaatst?

Bitumen dakbedekking kan op verschillende manieren gelegd worden. Een volledig hechtend systeem, een gedeeltelijk hechtend systeem, een mechanisch bevestigd systeem en een losliggend systeem zijn de vele opties voor bitumineuze dakbedekking. Welke optie is het meest geschikt voor jouw situatie? Dit hangt onder andere af van je wensen, budget en het type dak.

Volledig hechtend systeem

Bij een volledig hechtend systeem wordt de bitumen dakbedekking volledig met de ondergrond verbonden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder branden, gieten, koud verlijmen en zelfklevende dakbedekking. Wanneer mechanische bevestiging wordt bemoeilijkt door elementen in de omgeving van het dak, wordt vaak voor deze aanpak gekozen.

Gedeeltelijk hechtend systeem

Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijk hechtend systeem. Bij dit systeem wordt de bitumen dakbedekking in een streeppatroon op het platte dak aangebracht. De 50% ondergrondhechting van de dakbedekking resulteert in een verdeling van de dampdruk. Dit houdt vochtophoping onder je bitumen dakbedekking tegen.

Mechanisch bevestigd systeem

Je hebt ook een mechanisch bevestigd systeem. Hierbij wordt eerst een onderlaag aangebracht. Daarna wordt de bitumen dakbedekking aangebracht. Hiervoor worden volgringen en dakboorschroeven gebruikt. Daarna wordt de bitumen dakbedekking op dit fundament gebrand. Deze techniek is een goede vervanging van onderlagen voor schroefbare daken.

Losliggend systeem

Het laatste systeem is een losgelegd systeem. De onderlaag wordt hierbij losjes op de ondergrond gelegd in een losliggende techniek. De onderlaag wordt dan ingebrand met de bitumen dakbedekking. Vervolgens moet, om de hele constructie veilig te stellen, nog een laag ballast worden toegevoegd. Bovenop de bitumen dakbedekking komt vaak een laag grind of tegels.

Is bitumen branden moeilijk?

Het branden van bitumineuze dakbedekking is een redelijk complexe klus. Bovendien heb je verschillende materialen nodig, waaronder een gasbrander. Je kunt dit dus in de meeste gevallen beter overlaten aan een ervaren specialist. Zo ben je verzekerd van een correcte plaatsing van de dakbedekking en voorkom je fouten.

Offerte

Bekijk de dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes