Dakshingles vervangen | De voordelen, nadelen en installatie

Dakshingles zijn goedkope en flexibele dakbedekking met weinig gewicht. Ze worden veelal gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en schuurtjes. Ontdek in dit artikel alles over dakshingles vervangen!


dakshingles

Wat zijn dakshingles?

Dakshingles is dakbedekking dat eruit ziet als dakpannen, maar doorgaans gemaakt wordt van bitumen of hout. Ze zijn het populairst als dakbedekking op gebouwen met schuine daken. Voorbeelden hiervan zijn tuinhuisjes, terrasoverkappingen of stallingen. Er zijn verschillende soorten dakshingles vervangen mogelijk, waardoor er voor ieder wat wils bestaat.

Hoe lang gaat een dak met shingles mee?

Wanneer je kiest voor dakshingles zal je deze na enige tijd moeten vervangen. Maar hoe lang gaat deze dakbedekking nu precies mee? De gemiddelde levensduur ligt tussen de 15 en 30 jaar. Dit is onder andere afhankelijk het type dakshingles dat je kiest, maar ook de omgeving waarin het dak staat. Over het algemeen zijn de dakshingles in ieder geval goed bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals felle regen en hevige wind.

Dakshingles vervangen

Dakshingles zijn makkelijk hanteerbaar en kun je zelf vervangen zonder de hulp van een dakdekker. Hoe je shingles legt, lichten we hieronder toe. Het is in ieder geval belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan en de stappen te volgen voor een vlotte plaatsing.

Dakshingles leggen: van onderlaag tot afwerking

De producten die je nodig hebt zijn een hamer, asfaltnagels of een nietpistool, daklijm, aluminium hoekprofielen of houten windveren, een heteluchtpistool en eventueel aluminium dakstrips en nokstrips voor de afwerking van de nok. Met een aantal eenvoudige stappen kun jij zelf je dakshingles vast op je dak leggen.

  • De ondergrond: Het begint bij dakshingles plaatsen, bij de onderlaag waarop de shingles geplaatst gaan worden. Het is belangrijk dat deze droog en stofvrij is. Vervolgens moet de lengte bepaald worden vanaf de bovenkant van het ingesneden deel tot de onderkant van de shingles.
  • Lijnen: Het is nu de bedoeling dat je horizontale krijtstrepen op het dakbeschot trekt. Trek lijnen zodat de lengte vanaf het ingesneden deel er precies tussen past.
  • Eerste rij dakshingles: Nu verwijder je de vliesjes van de onderkant van de shingles. Vervolgens leg je de eerste rij shingles vanaf de onderrand en moeten ze ondersteboven komen. De lamellen liggen nu dus naar boven. Dit zijn de zogenaamde voetshingles. Met shingle-lijm op de rug en puntjes van de lamellen plak je vervolgens de shingles op het dak en spijker je ze vast. De eerste rij moet zo’n 6-10 centimeter over de dakrand steken. Aan het eind van elke rij zorg je dat je een paar centimeter overhoudt.
  • De rest van de shingles: De volgende rij shingles leg je met de lamellen naar onderen. De eerstvolgende rij moet netjes over de voetshingles heen vallen, de vorige rij dus. Dit doe je door de rugstrook tegen de daarvoor getrokken streep aan te plaatsen. Leg ze dus niet recht op de vorige rij, maar steeds op de helft van de onderste shingle. Zo schelen de lamellen steeds een halve lamel. Iedere keer als je een nieuwe plaatst, moet je weer lijm op de rug en punten van de lamellen gebruiken. Ook zet je de rugstrook vast met een paar asfaltspijkers op het dakbeschot. Blijf zo doorgaan met de rijen tot je bijna bij de nok van het dak bent.
  • Nokshingles of een metalen sierstrook: Bij de laatste rij ga je beginnen aan de andere kant dan de heersende windrichting. Nokshingles maak je door lamellen af te knippen van de shingles. Je verwarmt ze, vouwt ze in de lengte en brengt er lijm op aan. Dan plak je een strook op de nok. Vervolgens zorg je dat de nokshingles elkaar overlappen zodat er geen kieren ontstaan. Ook kan je een nokstrook in metaal aanleggen. De asfaltnagels moeten steeds overlapt worden door de volgende rij shingles en de laatste shingle moet alleen bevestigd worden met lijm.
  • Trim de dakranden netjes: De uitstekende rand van de voetshingles moet je nu om je dakrand heen slaan. De randen kan je afwerken met een houten lijst of met een dakrandprofiel. Je vult zo’n dakrandprofiel met dak-reparatie en plaatst hem op je dakrand. Als laatste schroef je hem vast. Zo is de nok van het dak netjes afgewerkt.

Dakshingles lijmen of nieten?

Dakshingles worden dus gelijmd op het dak aangebracht. Dit gebeurt door middel van speciale daklijm. Hiermee kunnen de shingles goed vastgelegd worden en zullen ze niet zomaar van het dak afwaaien. Dit is nog een voordeel als je voor dakshingles kiest. Bovendien is het ook mogelijk om de dakshingles met nietjes aan te brengen.

Kosten dakshingles: prijs per m2

Wat kost het vervangen van dakshingles precies? Dat is onder andere afhankelijk van het soort shingles dat je wilt laten leggen. Voor bitumen dakshingles moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 12 en € 25 per vierkante meter en voor houten dakshingles ligt de prijs tussen de € 40 en € 80 per vierkante meter. Deze prijzen zijn inclusief btw en plaatsing.

Naast de soort dakshingles is de prijs ook nog afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Wil je de nieuwe dakshingles laten leggen door een dakdekker? Dan dien je ook nog installatiekosten te betalen. Dit verschilt weer per dakdekker.

Wil je de kosten voor dakshingles weten?
De precieze kosten van dakshingles zijn afhankelijk van veel factoren. Door onderstaande formulier in te vullen krijg je vrijblijvend offertes toegestuurd van ervaren dakdekkers om de beste prijs te krijgen.
arrow Vraag offertes aan

Randafwerking dakshingles

Bij de afwerking van dakshingles zorg je ervoor dat de dakranden en hoeken van het dak goed zijn afgewerkt om lekkages te voorkomen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een aluminium daktrim. Deze trim helpt bij het waterdicht maken van de dakranden. Om te zorgen voor een optimale werking is het aan te raden om ook een speciale coating aan te brengen die mosvorming voorkomt, een zogeheten anti-mos product.

Afwerking nok

Voor het netjes afwerken van de nok van het dak kunnen ook dakshingles worden gebruikt. Dit worden ook wel speciale nokshingles genoemd. Deze shingles zijn gevouwen zodat ze goed over de nok van het dak passen. Nokshingles worden eveneens met lijm aangebracht en worden met overlap op de nok bevestigd. Zo is het gehele dak mooi afgewerkt.

dakshingles installatie

Welke soorten dakshingles kopen?

Dakshingles zijn een populaire keuze voor dakbedekking, met name voor schuine daken. Ze zijn dan ook beschikbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin en groen, en in diverse stijlen, zoals de beverstaart.

Bitumen en houten dakshingles

De meest voorkomende soort is bitumen dakshingles. Deze dakshingles vormen een waterdichte bekleding en zorgen daarmee voor uitstekende bescherming van het dak. Daarnaast zijn ze licht van gewicht en onderhoudsvriendelijk. Bovendien is het een relatief goedkope dakbedekking. Daarnaast kun je ook kiezen voor dakshingles in een houten uitvoering. Deze zijn wat duurder dan de bitumen variant, maar zorgen wel voor een mooi esthetisch effect op het dak.

Dakshingles zwart

Zwarte dakshingles zijn een populaire keuze vanwege hun vermogen om warmte te absorberen, wat bijdraagt aan de warmte-isolatie van het gebouw in de winter. Ze kunnen helpen bij het krijgen van een fijne temperatuur in het huis, met name op zolder. Daarnaast hebben zwarte dakshingles een mooie, landelijke uitstraling. Het donkere egale oppervlak past goed bij verschillende bouwstijlen en zorgt voor een strak en modern uiterlijk.

Dakshingles beverstaart rood

Dakshingles in het rood in de vorm van een beverstaart zijn een andere optie voor dakbedekking. Net als andere kleuren zijn rode beverstaart dakshingles gemaakt van waterbestendig bitumen, wat ze een duurzame keuze maakt. De beverstaartvorm zorgt voor een uniek en exclusiever ontwerp.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een dak met shingles mee?

+
De levensduur van een dak met shingles verschilt, sterk afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kun je verwachten dat een dak met shingles tussen de 15 en 30 jaar meegaat. De levensduur kan beïnvloed worden door onder andere het type shingle, de kwaliteit van de installatie, het onderhoud en de omgeving van het dak.

Kan je dakshingles ook nieten?

+
Ja, dakshingles kunnen met een nietpistool vastgemaakt worden. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de lengte en breedte van de nietjes.

Wat kosten dakshingles per m2?

+
De kosten voor dakshingles verschillen afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Bitumen dakshingles kosten gemiddeld tussen de € 12 en € 25 per m². Houten dakshingles zijn duurder, met prijzen van € 40 tot € 80 per m².

Hoe dakshingles leggen?

+
Zorg ervoor dat het dakoppervlak egaal is voordat je begint, let hierbij ook op de onderlaag. De hellingshoek van het dak moet in het meest gunstige geval 25 graden of meer zijn. Begin met het markeren van horizontale lijnen vanaf de nok, op de diepte van de inkepingen van de dakshingle. Leg de dakshingles in rijen, beginnend onderaan en laat ze overlappen. Zorg ervoor dat de eerste rij shingles ongeveer 6-10 cm over de dakrand hangt.

Dakshingles als dakbedekking: vergelijk offertes

Wanneer je dakshingles wilt laten plaatsen of moet laten vervangen, is het slim om meerdere offertes van specialisten op te vragen. Zo krijg je de beste prijs voor een mooie dakbedekking!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes