EPDM over bitumen | Maak je dak weer waterdicht

Is jouw bitumen dakbedekking aan vervanging toe? Dan zijn er verschillende manieren om het plat dak te vernieuwen. In plaats van alles volledig te vervangen, zou het veel makkelijker zijn om een laag EPDM over de bitumen te leggen. Lees verder om de mogelijkheden te ontdekken!

EPDM over bitumen dak gelegd

Kun je EPDM over bitumen leggen?

Kort antwoord: Ja. Je kunt perfect EPDM over bitumen aanbrengen. Voordat je hiermee aan de slag gaat, moet je wel goed weten wat er allemaal mogelijk is en welke werkzaamheden erbij komen kijken. En is het wel een verstandige keuze om voor deze methode te kiezen?

Waarom bitumen vervangen door EPDM?

EPDM over bitumen plaatsen heeft als voornaamste reden dat je hiermee jouw dakbedekking weer helemaal waterdicht kunt krijgen. Je hoeft hiervoor geen extra werkzaamheden uit te voeren om het bitumen weg te halen, maar kunt in één keer tot de plaatsing overgaan.

Besparingen

Het bespaart jou dus veel tijd als je voor deze methode kiest. Daarbij kun je sneller genieten van de eindresultaten. Voordat je het weet, heb je dus weer een goed dak op de woning liggen en hoef je er verder niet meer naar om te kijken. Uiteraard kan het ook voor bepaalde noodreparaties zorgen, waardoor je lekkages snel verholpen hebt.

De voordelen van EPDM over bitumen

Wanneer je EPDM over bitumen plaatst, kun je er een aantal voordelen aan behalen. EPDM heeft namelijk als specificatie dat het vrijwel helemaal dampdicht is. De condensatie van buiten zal hierdoor dus ook niet zomaar jouw huis binnen dringen. Daarnaast maak je jouw woning met deze dakbedekking helemaal waterdicht. Lekkages zijn snel te verhelpen als je deze dakbedekking plaatst. Wanneer de levensduur van je bitumen dak aan zijn einde is kan je kijken of het nog mogelijk is om er EPDM over te plaatsen, of dat het bitumen beter kan verwijderen of vervangen.

Wanneer je nieuwe dakbedekking aan wilt brengen kan je opnieuw bitumen aanbrengen of voor epdm kiezen. Of je epdm of bitumen dakbedekking hebben beide hun voor- en nadelen. Epdm is in eerste instantie duurder, maar doordat het een stuk langer mee gaat is het op de lange termijn de goedkopere optie.

Makkelijk te plaatsen

Een ander groot voordeel is dat deze eenvoudig te plaatsen is, waardoor je niet lang bezig bent met het monteren van alle delen. EPDM over bitumen zorgt er daarbij ook voor dat je jezelf veel werkzaamheden kunt besparen. Jij hoeft immers niet eerst alles weg te halen om de nieuwe dakbedekking te plaatsen.

Waarom juist geen EPDM dakbedekking over bitumen plaatsen?

EPDM over bitumen zorgt ervoor dat de woning volledig dampdicht wordt. Dit brengt ook direct een nadeel met zich mee, waardoor niet iedereen ervoor kiest om deze dakbedekking te laten plaatsen. De dampdichte werking zorgt er namelijk ook voor dat de condensatie binnenshuis blijft, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan.

Vocht in huis

Vochtproblemen leiden na verloop van tijd weer tot schimmelvorming, wat slecht is voor de gezondheid. Je moet daarom altijd eerst bekijken of het de beste oplossing is om de EPDM te plaatsen over het bestaande bitumen, zodat je voorkomt dat je met andere problemen komt te zitten.

epdm op rol, klaar voor aanbrengen

Hoe EPDM aanbrengen over bitumen?

Wanneer je EPDM over bitumen of andere soorten dakleer wilt plaatsen, moet je er eerst voor zorgen dat je weet welke werkzaamheden hiervoor nodig zijn.

Stap 1: Dakconstructie controleren

Als eerste kijk je daarom hoe het dak is. Niet alleen de laag bitumen moet nog goed genoeg zijn, maar ook moet de staat van de dakconstructie nog goed zijn. Als dit niet goed is, kun je namelijk alsnog niet genieten van een goed dak.

Zorg ervoor dat het bestaande bitumen dak schoon, droog en vrij is van vuil, vet en losse delen. Controleer het bitumen dak op eventuele beschadigingen, scheuren of bulten. Repareer deze gebreken voordat je EPDM aanbrengt.

Stap 2: Primer

Breng een geschikte primer aan op het bitumen oppervlak. Dit helpt bij de hechting van de EPDM-membranen.

Stap 3: EPDM lijmen

Daarna begin je met de EPDM aanbrengen. Hierbij moet je ervoor zorgen dat je alles zo nauwkeurig mogelijk uitvoert, zodat er geen ruimte overblijft. Verbind de overlappende delen van de EPDM-stroken met een speciale lijm of tape om waterdichte naden te creëren.

Ook zet je alles goed vast, zodat je voorkomt dat er water tussen loopt of het tussendoor loslaat.

Welke lijm voor EPDM op bitumen?

Bij het verlijmen van EPDM op bitumen wordt vaak EPDM-contactlijm gebruikt. Deze lijm is speciaal ontworpen om EPDM-membranen stevig en duurzaam aan bitumineuze ondergronden te hechten. Het gebruik van de juiste lijm is cruciaal om een waterdichte en betrouwbare afdichting te garanderen.

Stap 4: Afwerking

Werk de randen en hoeken van het dak af met EPDM-accessoires zoals daktrimmen en hoekstukken voor een waterdichte afsluiting. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat het gewenste eindresultaat ontstaat.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het aanbrengen van EPDM over bitumen een taak is voor ervaren professionals. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het raadzaam om een gekwalificeerde dakdekker in te huren voor deze klus.

Vergelijk offertes voor EPDM op bitumen plaatsen
Je bespaart al op de kosten wanneer je kiest voor EPDM op bitumen te plaatsen als dakbedekking, maar kan nog meer besparen door vrijblijvend offertes op te vragen en te vergelijken!
arrow Vraag offertes aan

Hier kun je op letten bij het plakken van EPDM over dakleer

Het plaatsen van EPDM over (witte) bitumen dakdekking – ook wel dakleer genoemd – is een nauwkeurige klus, waarbij je goed moet weten wat er allemaal staat te gebeuren. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de juiste materialen aanschaft. Voordat je daarom begint, is het goed om onderstaande factoren mee te nemen in het maken van een keuze en het uitvoeren van de juiste werkzaamheden.

De afmetingen van het dak

Om ervoor te zorgen dat je voldoende materialen aanschaft, moet je eerst weten welke afmetingen jouw dak heeft. Je moet hierbij zo nauwkeurig mogelijk opmeten. Je kunt hier een groot aantal benodigdheden voor aanschaffen, maar ook met een meetlint aan de slag gaan. Zorg er dan voor dat je alles goed opschrijft, zodat je voorkomt dat je te weinig materialen aanschaft. De afmetingen zullen te allen tijde het uitgangspunt zijn voor jouw werkzaamheden.

De kwaliteit van de materialen

De aanschaf van EPDM moet ook zo nauwkeurig mogelijk verlopen. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn. Alleen met de juiste kwaliteit zul je namelijk een langdurig eindresultaat hebben. Als je de verschillende opties met elkaar vergelijkt, kom je er al snel achter welke specificaties belangrijk zijn en hoe je kwaliteit ontdekt. Op dit gebied kun je ook altijd advies opvragen bij een professional zodat je op de hoogte bent van de EPDM dakbedekking nadelen. Deze heeft voldoende zicht op de mogelijkheden, zodat jij geen miskoop meer kunt doen met de EPDM.

De staat van het dak

Om de werkzaamheden goed te laten verlopen dien je ook te kijken naar de staat van het dak. Hoewel het gaat om het plaatsen van EPDM over bitumen moet de rest van de dakconstructie ook nog goed genoeg zijn. Wanneer je merkt dat er beschadigingen aan de constructie zijn, moet je de constructie of de oude bitumen eerst repareren voordat je de EPDM plaatst. EPDM kan immers wel zorgen voor een waterdicht dak, maar wanneer de dakconstructie of de oude dakbedekking niet meer naar behoren is, zal er altijd een probleem blijven en kun je niet genieten van een goed eindresultaat.

Het onderhoud

Uiteraard gaat het niet alleen om het plaatsen van EPDM over bitumen, maar ook over het zo lang mogelijk behouden van jouw dak. Er komen daarom ook onderhoudswerkzaamheden bij kijken in de toekomst. Met goed onderhoud voorkom je dat er lekkages zijn of blijven. Door regelmatig alles schoon te maken en te controleren, voorkom je dat jouw dak problemen oplevert in de toekomst en je voor een hogere kostenpost staat. Professionals kunnen jou adviseren over het onderhoud, zodat je precies weet wat er nodig is en hoe jij zorgt voor een duurzaam dak op jouw woning.

De kostenopbouw voor EPDM over bitumen

EPDM over bitumen brengt kosten met zich mee. De kosten voor het plaatsen van de dakbedekking zijn op een bepaalde manier opgebouwd. Als je de werkzaamheden zelf uitvoert, moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de juiste gereedschappen in huis haalt. Vooraf moet je goed weten welke gereedschappen er nodig zijn, zodat je deze al in huis gehaald hebt. Daarnaast krijg je te maken met de materiaalkosten. Hierbij is het vooral belangrijk dat je niet te veel bespaart. Het besparen kan namelijk ook een slechtere kwaliteit met zich meebrengen, waardoor je geen lange levensduur hebt.

Arbeidskosten

Als je EPDM over bitumen laat plaatsen door een professional heb je op de factuur niet alleen de materiaalkosten staan, maar komt hier ook het uurtarief van de professional bij. Deze arbeidskosten zijn in eerste instantie een schatting van de tijd die de specialist hiermee bezig moet zijn. Wanneer blijkt dat er extra werkzaamheden nodig zijn, kunnen deze kosten dus flink omhooggaan. Houd er bij het vinden van een goede professional rekening mee dat je niet alleen voor een lager uurtarief gaat, maar ook dat deze voldoende ervaring moet hebben voor de plaatsing. Alleen dan heb je de gewenste eindresultaten en kun je zorgen voor de beste dakbedekking.

Begin met de werkzaamheden

Wil je snel beginnen met de plaatsing van EPDM over bitumen en heb je daar een professional bij nodig? Dan kun je snel een bedrijf in jouw omgeving inschakelen. De specialisten hebben veel ervaring met de werkzaamheden en kunnen dankzij de vakkennis zorgen voor goede eindresultaten. De efficiëntie waarmee de werkzaamheden verlopen, laten jou binnen een korte tijd genieten van een goede dakbedekking. Jij hebt nergens meer omkijken naar en kunt ervoor zorgen dat jouw woning weer helemaal naar wens wordt. Lekkages zijn vanaf dat moment verleden tijd en het wooncomfort gaat omhoog.

EPDM over bitumen plaatsen: offertes vergelijken

Om er zeker van te zijn dat de EPDM goed over de bestaande bitumen dakbedekking wordt geplaatst, is het slim om deze klus uit te besteden aan ervaren dakdekkers. Door onderstaande formulier vrijblijvend in te vullen, brengen wij je in contact met deze ervaren vakmannen, zodat je het beste resultaat voor de beste prijs krijgt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes