Witte bitumen | Verbeterde temperatuur in je woning

In ons land vormen zwarte daken het overgrote deel van de platte daken. Een zwart dak heeft echter bepaalde nadelen. Het is dan ook niet gek dat je een geleidelijke toename ziet van het aantal witte daken. Maar wat is een wit bitumen dak nu eigenlijk. Als je voor bitumen kiest, kun je voor zwarte bitumen of witte bitumen kiezen. Bij witte bitumen zijn de bitumen wit gekleurd, waardoor je een wit dak krijg. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheid van witte bitumen?

witte bitumen

Wat is witte bitumen?

De oorspronkelijke witte dakrollen waren van kunststof. Door hun homogene aard is TPO of PVC een materiaal dat altijd gekleurd geleverd kan worden. Bitumen dakbedekking is van nature grijs of zwart, maar in het verleden werd het na plaatsing ook wel eens wit geverfd of bij de fabrikant van een laag witte verf voorzien. Maar witte verf aanbrengen op een bitumen dak geeft niet het verwachte koelresultaat. Bitumen heeft daarom verbeteringen ondergaan om witte bitumen van duurzame kwaliteit te kunnen produceren. Witte bitumen wordt voortaan dan ook fabrieksmatig van een witte toplaag voorzien.

Waarom kiezen voor witte dakbedekking?

Witte dakbedekkingen, zoals witte bitumen of witte kunststof dakbedekking, reflecteren zonlicht in plaats van het te absorberen. De kosten voor energieverbruik worden hierdoor aanzienlijk beïnvloed. Een wit dak verlaagt de temperatuur onmiddellijk met minstens 5 °C. Door deze eenvoudige methode toe te passen wordt niet alleen de opwarming van de stad voorkomen, maar wordt het gebouw zelf ook koeler. Dit verhoogt het wooncomfort, terwijl het energieverbruik van bijvoorbeeld ventilatoren en/of airconditioners daalt. Omdat zonnepanelen minder snel oververhit raken, wordt bovendien het rendement van de geïnstalleerde zonnepanelen verhoogd, wat ook een handig bijkomend voordeel is.

Het installeren van witte bitumen

Witte dakbedekking installeren is een kunstvorm op zich. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de zwarte randen op witte bitumen daken niet te breed worden, maar het dak moet ook voldoende waterdicht zijn en bestand tegen stormachtige omstandigheden. Daarnaast zijn er verschillende opties voor witte kunststof dakbedekking, hoewel de kwaliteit sterk varieert. Daarom mogen alleen deskundigen met een uitgebreide opleiding, deskundigheid en competentie een wit dak effectief aanbrengen. Wit of zwart bitumen dakbedekking aanbrengen gebeurt op dezelfde manier, dan wel door branden of door lijmen.

Bitumen met een witte coating

Een witte coating die zonlicht reflecteert is een vloeibaar afdichtmiddel. Het komt in verschillende vormen voor en daardoor zijn sommige van hogere kwaliteit dan andere. Om witte coating op lange termijn een sterke hechting te geven is ook deskundigheid nodig. Na ongeveer vijf jaar moet een bitumen dak met witte coating opnieuw gecoat worden.

Witte bitumen tegenover zwarte bitumen

Witte dakbedekking is iets duurder dan de standaard zwarte bitumen dakrol. Dat heeft vooral te maken met de hogere kosten van het product zelf en met het feit dat ze als dakdekker iets voorzichtiger moeten zijn vanwege de vervuiling van de witte minerale toplaag. Hierdoor moeten ze er wat meer tijd in steken.

De prijs: wat kost witte bitumen dakbedekking?

De kosten voor witte bitumen dakbedekking schommelen rond € 80 – € 90 per vierkante meter (inclusief btw en arbeidskosten). Houd er rekening mee dat deze prijs een gemiddelde is en dat de exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het dak, de bereikbaarheid van het dak en de specifieke materialen en arbeid die nodig zijn.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Is witte bitumen duurder dan zwarte?

Witte bitumen dakbedekking is in aankoop duurder dan zwarte bitumen. De standaard bitumen dakbedekking kost ongeveer € 60 per vierkante meter (inclusief btw en arbeidskosten). Daartegenover heeft witte bitumen wel bepaalde voordelen, zoals een lagere warmteabsorptie, waardoor het dak minder opwarmt en energiebesparend kan zijn. Dit kan de hogere initiële kosten rechtvaardigen.

Bitumen wit

De voordelen van een wit dak

Daken zijn er in allerlei stijlen, afmetingen en tinten. De meeste platte daken in Nederland zijn echter zwart. Zwart bitumen is op dit moment een veel gekozen vorm van dakbedekking. Maar particulieren die veel belang hechten aan duurzaamheid kiezen toch steeds vaker voor een wit bitumen dak. Maar wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen van een wit dak?

Je werkplek of huis wordt gekoeld door een wit dak

Een plat dak vangt in de zomer veel zonlicht. Bij gebruik van zwarte bitumen als dakbedekking kan de temperatuur van je dak gedurende de zomer behoorlijk stijgen. Temperaturen van meer dan 30 graden Celsius zijn op een hete zomerdag geen uitzondering. Daardoor wordt de ruimte onder het platte dak, zoals je werkplek, magazijn of slaapkamer, veel minder comfortabel. De airconditioner staat dan ook vaak op maximale capaciteit te werken. Een wit dak daarentegen reflecteert het zonlicht dat op het dak valt, waardoor je werkplek, bedrijfsruimte, appartement of huis wordt gekoeld. Een zwart dak en een wit dak kunnen in temperatuur tot 5 graden Celsius verschillen. Dit maakt het een stuk aangenamer om onder een wit dat te zitten dan onder een zwart dak.

Witte daken zijn milieuvriendelijker

De effectiviteit van een koel daksysteem is niet alleen afhankelijk van de kleur. Een wit dak heeft nog meer handige eigenschappen. Een wit dak heeft bijvoorbeeld ook een luchtzuiverende werking door de deklaag van het witte dak. In regenwater kunnen ongezonde deeltjes zoals fijnstof zitten. De coating van een wit dak verwijdert de onzuiverheden, zodat alleen zuivere regenval overblijft. Je grijswatercircuit kan dit schone water vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van toiletten of voor wasmachines. Door zijn zuiverende werking kan een wit dak van 100 vierkante meter de uitstoot van tien personenauto’s compenseren.

Het rendement van je zonnepanelen wordt verhoogd

De combinatie van een vlak dak, een wit dak en zonnepanelen is een zeer goede combinatie. Een dakdekker wordt eigenlijk altijd enthousiast als hij dit trio op hetzelfde dak ziet. Zonnepanelen zijn perfect voor platte daken omdat ze de hele dag zonlicht kunnen vangen. Als dat platte dak ook nog wit is, wordt de opbrengst verhoogd. Een wit dak reflecteert immers zonlicht. Hierdoor koelt het dak en wordt de stroomproductie van de zonnepanelen verhoogt. Dit komt doordat zonnepanelen beter werken bij wat lagere temperaturen en minder goed werken bij hogere temperaturen.

Een aantrekkelijk uiterlijk

Witte bitumen dakbedekking is ook nog eens heel stijlvol. Een wit dak vult een witte hedendaagse woning mooi aan, wat nog een reden is waarom architecten steeds vaker kiezen voor witte dakbedekking.

Witte daken hebben een fiscaal voordeel

Eigenaren van commerciële gebouwen of kantoorgebouwen kunnen financieel voordeel hebben bij het overschakelen op een wit dak. De energie-investeringsaftrek, oftewel de EIA, is hier het middel voor. De aftrek voor investeringen in duurzame of energiezuinige projecten bedroeg in 2019 45 procent. Er zijn wel vier vereisten voor deze aftrek. Zo moet er per bedrijfsmiddel ten minste 2.500 euro geïnvesteerd worden in energie. Daarnaast mag het bedrijfsmiddel niet eerder zijn gebruikt. Ook moet het bedrijfsmiddel op de energielijst van de RVO staan. Hetzelfde bedrijfsmiddel kan verder niet tegelijkertijd in aanmerking komen voor zowel de energie-investeringsaftrek als de milieu-investeringsaftrek.

Kiezen voor witte bitumen dakbedekking bij een renovatie

Het materiaal dat momenteel op het dak ligt is belangrijk bij het bedekken van de huidige dakbedekking, naast het koeleffect en andere duurzaamheidsoverwegingen. Je dakdekker zal vaak kiezen voor een witte bitumen oplossing als er al bitumen aanwezig is en omgekeerd als er al kunststof aanwezig is. Bovendien hebben dakdekkersbedrijven vaak hun eigen voorkeur voor de materialen die ze gebruiken. De markt geeft nog steeds de voorkeur aan bitumen.

Het onderhoud van witte bitumen dakbedekking

Net als alle andere soorten dakbedekking heeft ook witte bitumen dakbedekking het enige onderhoud nodig. De prestaties van de reflecterende coating van de dakbedekking worden namelijk negatief beïnvloed door een vies oppervlak. Vuilophoping komt vaak voor, vooral bij zonnepanelen, daarom is jaarlijks dakonderhoud en eventueel wat extra schoonmaakwerk erg belangrijk.

Schade aan witte bitumen daken

Witte bitumen daken zijn natuurlijk waterdicht, maar het is niet altijd goed bestand tegen hele zware regenval. Als je het dak een tijdje niet hebt gerepareerd, kunnen zware regens het dak beschadigen en lekkages veroorzaken. Lekken kunnen leiden tot aanzienlijke schade, dus is het cruciaal om ze meteen te laten repareren. Het funderingsmateriaal wordt ook beschadigd door een lekkage. Veel bouwmaterialen zijn niet namelijk bestand tegen water. Het kan dan gaan verzwakken en uiteenvallen als het in aanraking komt met water. Denk bijvoorbeeld aan hout dat kan gaan rotten.

Het direct repareren van een daklek is veel minder duur dan het vervangen van het onderliggende materiaal, waardoor je er beter vroeg bij kunt zijn. Het is dan ook altijd cruciaal om een uitgebreide controle te doen om te zoeken naar dakschade, vooral bij oudere daken. Het gebeurt vaak bij oudere daken dat de dakbedekking te beschadigd is om een eenvoudige renovatie te ondergaan. Dit betekent vaak een totale vervanging van de dakbedekking.

Vervanging van het dak

Je kunt ervoor zorgen dat oude, versleten witte bitumen dakbedekking wordt vervangen door nieuwe, duurzame dakbedekking. Je hoeft je bij deze methode geen zorgen te maken over verdere daklekkages. Je kunt het bitumen dak vervangen zelf doen, of een specialist inhuren. Bij het vervangen van het dak wordt ervoor gezorgd dat de daken voor een zeer lange periode duurzaam zijn. Specialisten hebben een brede kennis waardoor ze bestand zijn om elke omstandigheid aan te kunnen.

Vakmensen voor een bitumen dak: ontvang gratis offertes

Wil jij een witte bitumen dak? Vul het formulier hieronder in en we brengen je in contact met erkende vakmannen zodat jij offertes eenvoudig kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes