Bitumen dak repareren | Repareren of vervangen

Bitumen is een veelgekozen soort dakbedekking voor het plat dak. Het gaat tientallen jaren mee, maar heeft af en toe een reparatie nodig om in goede staat te blijven. Het repareren van bitumen is erg makkelijk, maar moet wel goed worden gedaan.

bitumen dakbedekking dak

Bitumen dak repareren

Bitumen is een zeer sterk materiaal dat zeer geschikt is als dakbedekking. Maar het kan ook zomaar voorkomen dat er slijtage ontstaat, bijvoorbeeld wanneer de bitumen er al jarenlang op ligt. In dit geval dien je het bitumen dak te repareren voordat de schade verder kan oplopen. Ook vorst en vrieskou kunnen voor scheuren zorgen in het dakbedekking of het dak, waardoor er daklekkage ontstaat. Is het lange tijd droog en erg warm? Uitdroging kan voor scheuren zorgen in de dakbedekking.

Wat te doen als je platte dak lekt

Een bitumen dak repareren: het is belangrijk om zo lekkage te voorkomen en een lange levensduur te realiseren. Dakbedekking zorgt ervoor dat het dak is beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals regen, wind en zon. Maar wanneer de dakbedekking in slechte staat verkeert is de bescherming minimaal en ontstaan er sneller lekkages, dus het is van belang om dit zo snel mogelijk te dichten. Ontdek je een scheur in de dakbedekking? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen:

Lokale reparatie

De eerste optie is de lokale reparatie van de bitumen dakbedekking. Dit is de beste keuze wanneer er sprake is van een klein scheurtje of een paar blazen dicht bij elkaar. Bitumen dak repareren gebeurt met speciale coating of pasta. Deze breng je aan op de scheur om deze weer strak te krijgen. Het is daarnaast ook mogelijk om een nieuwe strook bitumen aan te brengen op de plek waar de schade zit. Wanneer je genoeg ervaring hebt met klussen, kun je zelf aan de slag met de reparatie en het in een handomdraai dichten. Merk je dat je vaker achter elkaar lokale reparaties moet uitvoeren, dan is het toch beter om voor de tweede optie te kiezen: een volledige vernieuwing van de bitumen.

Volledige vernieuwing van het dakleer

Als de bitumen tussen de 15 en 20 jaar oud is en je ontdekt schade, dan kun je er voor kiezen om een volledige vernieuwing te laten uitvoeren. Je zult dan eerst de oude bitumen moeten verwijderen en moet weer nieuwe bitumen aanbrengen. Dit is voor de lange termijn de beste optie, omdat de dakbedekking in de komende jaren alleen nog maar verder achteruit zal gaan.

Stappenplan voor bitumen dak noodreparatie

Als je ervaring hebt met dakwerken kun je ervoor kiezen om zelf een kleine reparatie uit te voeren. Let er wel op dat je de juiste producten en dakbedekking op maat kiest. Om er helemaal zeker van te zijn dat de juiste keuze wordt gemaakt, doe je er goed aan om een expert in te schakelen. Of je zelf aan de slag gaat of een dakdekker inhuurt, een kleine reparatie van dakleer zal volgens dezelfde stappen verlopen.

Voorbereiding lekkage oplossen

Het is belangrijk dat je de precieze plek van de lekkage vindt voor je begint met de reparatie. Als je de plek hebt gevonden, moet je de beschadiging goed schoonmaken. Zorg ervoor dat het zo droog en schoon mogelijk is, zodat de reparatiepasta zo goed mogelijk kan hechten en je de beschadiging kan repareren. De beschadigde plek moet kruislings worden ingesneden. De vier punten die je hiermee maakt vouw je terug, zodat je de ondergrond kunt schoonmaken en impregneren met voorstrijk.

De reparatie zelf

Smeer de reparatiepasta in een goede laag over de vier punten. Hierna kun je ze naar binnen vouwen en met nog een laag pasta over de naden weer dichtmaken. Leg hierna een strook glasvlies, rubber of polyester over de plek en plaats hier nog een laag van de pasta over. Welk materiaal je hier precies voor gebruikt is afhankelijk van wat je het makkelijkste is, zolang het maar waterdicht is en goed afsluit. Voor grote beschadigingen heb je twee stroken nodig.

Afwerking

Controleer of het water goed wegloopt nadat je klaar bent met de reparatie. Waar nodig kun je meteen de dakgoten en regenpijpen controleren en schoonmaken. De reparatiepasta is meestal na 3 uur stofdroog, maar is pas na 48 uur helemaal uitgedroogd. Als er voor de 48 uur op zijn al een regenbui komt, is het slim om nog even te controleren of de reparatie echt heeft gepakt en je een waterdicht dak hebt.

bitumen dak na repareren

Aandachtspunten voor reparatie lek plat dak

Het klinkt eenvoudig, even wat pasta aanbrengen om de bitumen scheur te lijmen en het dakbedekking te repareren. Maar er zijn nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je hiermee aan de slag gaat. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor bitumen dak reparatie:

  • Laat controle uitvoeren: het is altijd belangrijk om het dak te laten controleren door een vakman. Die kan direct zien of lokale reparatie voldoende zal zijn of dat vernieuwing de beste keuze is. Het laten checken van de dakconstructie is daarnaast ook een goede keuze. Als deze ook is aangetast door vocht, moet je deze wellicht ook vervangen of laten verstevigen.
  • Goede producten voor reparatie: een bitumen dak repareren vraagt om het gebruik van goede kwaliteit producten. Kies voor goede reparatiepasta of een strook bitumen op maat waarmee je de schade kunt verhelpen.
  • Kwalitatieve dakbedekking: wordt er aangeraden om de dakbedekking volledig te vervangen? Kies dan voor goede kwaliteit. Dit is duurder, maar heeft wel een langere levensduur en is daarmee de beste oplossing voor de lange termijn.
  • Denk verder: het is slim om verder te denken dan alleen de reparatie van je dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van het dak via de buitenzijde. Door werkzaamheden te combineren valt de prijs vaak lager uit.

Bitumen dak repareren met EPDM erover leggen

Je kunt een bitumen dak repareren met bitumen of reparatiepasta, maar ook met EPDM. Je kunt hiermee geen naadloze reparatie krijgen, waardoor je wel risico loopt dat vocht onder de EPDM terecht komt en de lijmlaag los zal laten. Het slimste is dan om de bitumen dakbedekking te vervangen door EPDM of simpelweg de EPDM over de bestaande bitumen aan te brengen.

Naden bitumen dak repareren door te lijmen

Het mooie aan bitumen dakbedekking is dat er eigenlijk geen naden aanwezig zijn. Omdat de rollen op het dak worden gebrand en hierdoor de bitumen met het dak versmelt, krijg je een naadloze dekking. Met een reparatie zul je daarentegen wel vaak naden krijgen, omdat je een extra laag erop plaatst. Door deze goed te lijmen en met reparatiepasta af te dekken, zul je toch de naden zo miniem mogelijk kunnen houden en het risico op nieuwe lekkages verminderen.

De kosten van bitumen dakbedekking repareren

Een bitumen dak repareren brengt natuurlijk kosten met zich mee. De prijs hangt af van een aantal factoren. Een van de belangrijkste factoren is de mate van schade. Is deze klein en gemakkelijk te repareren? Dan kun je mogelijk zelf aan de slag en betaal je alleen voor het materiaal dat je gebruikt. Je bent gemiddeld €20 tot €30 kwijt voor een kilo reparatiepasta. Overige benodigdheden zoals een ladder, plamuurmes, kwasten en harde borstels kunnen hier nog bij komen als je die nog niet hebt.

Wat kost een plat dak opnieuw bitumen?

De tweede optie is het volledig vernieuwen van de bitumen. In dit geval hangt de prijs af van het oppervlak en het type dakbedekking dat je kiest ter vervanging. Ook verschillen de prijzen per bedrijf. Je moet rekenen op gemiddeld €60 per vierkante meter aan bitumen. Deze prijs is gelijk aan wanneer je een dakdekker inhuurt om een kleine reparatie te laten doen.

Je doet er goed aan om meerdere partijen met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van de kosten en ontdek je wat er bij de prijs zit inbegrepen bij meerdere bedrijven. Je bent op deze manier in staat om de beste keuze te maken en daarnaast betaal je niet onnodig teveel voor een bitumen dak repareren.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes