Aluminium dak | Dakbedekking met lange levensduur

Ben je op zoek naar mooie dakbedekking die je huis doet opvallen? In hedendaagse steden en buurten komt een aluminium dak steeds vaker voor. Ontdek meer over dit type dak!

Aluminium dak

Kenmerken van een aluminium dak

Een aluminium dak heeft verschillende kenmerken en voor- en nadelen. Het is goed om alle informatie op een rijtje te hebben, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor jouw dakbedekking.

Voordelen

Aluminium is volledig recyclebaar en is eenvoudig te onderhouden. Het dak ontwikkelt een beschermende laag die na verloop van tijd tegen roest beschermt. Dit voorkomt corrosie en aantasting en zorgt ervoor dat een aluminium dak zeer duurzaam is. Bovendien geeft deze beschermende laag het dak een prachtig, uniek uiterlijk met een half matte uitstraling.

Lange levensduur

Een aluminium dak heeft een levensduur tot 100 jaar. Dit betekent dat het dak dus een leven lang mee kan gaan, wat het een duurzaam product maakt. Als aluminium toch vervangen moet worden, is het bovendien gemakkelijk herbruikbaar.

Flexibele aluminium dakplaten

Flexibiliteit is ongetwijfeld de meest onderscheidende kwaliteit van aluminium. Alle vormen kunnen worden bedekt dankzij de flexibiliteit. Aluminium kan daarnaast ook worden gebruikt op gevels. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat een aluminium dak werkt. Dit betekent dat het uitzet bij warm weer en inkrimpt bij koud weer.

Nadelen

De keuze voor aluminium dakbedekking heeft ook bepaalde nadelen. De aanschafkosten liggen relatief hoog. Hoewel de kosten ervan niet te hoog zijn in vergelijking met de levensduur, is het veel duurder om aan te schaffen dan andere materialen. Bovendien kunnen er door het aluminium dak metaalsplinters in het water terechtkomen. Daarom is het installeren van een filtersysteem vaak nodig. Het nadeel van zo’n methode is dat het de investering nog meer verhoogt.

Een aluminium dak kun je verder niet zomaar zelf plaatsen. Dat heeft te maken met de eigenschappen van het materiaal. De stof verandert bijvoorbeeld van grootte als reactie op veranderingen in temperatuur. Daarom is het cruciaal dat de uitzet naden goed geplaatst worden.

De mogelijkheden van aluminium dakbedekking

Aluminium dakbedekking kan met leien of in stroken worden gelegd. Het voordeel van stroken is dat ze gemakkelijk aan te brengen zijn. Het voordeel van leien is dat ze beter aanpasbaar zijn, en op meer plaatsen kunnen worden gebruikt en geïnstalleerd, waaronder op torens en dakkapellen. Leien zijn verkrijgbaar in een ruitvorm of vierkante vorm en met afgeronde of rechte hoeken. Aluminium leien zijn wat groter van formaat, maar wegen minder dan natuurleien.

dak van aluminium

Wat kost een aluminium dak?

De gemiddelde kosten voor een aluminium dak liggen tussen de € 75 en € 100 per vierkante meter. De grootte van het dak zal de meeste invloed hebben op de prijs. Ook de hoeveelheid arbeidsuren is belangrijk. Dit geldt vooral voor daken met ingewikkelde vormen. Wat ook bepalend is voor de prijs is of je het dak zelf gaat aanbrengen of dit uitbesteedt aan een professionele dakdekker.

Welke factoren bepalen de kosten van een aluminium dak?

Je hebt veel opties bij de aanschaf van een aluminium dak die allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Om het wat makkelijker te maken zetten wij de verschillende mogelijkheden even op een rijtje:

  • Ten eerste heb je de vorm van het dak. Het zal langer duren om een gebogen dak te bouwen dan een schuin of enigszins hellend dak. Als je voor een moeilijkere vorm kiest, moet je er rekening mee houden dat een dakdekker meer geld zal vragen om het dak te installeren dan bij een recht dak. De dakdekker zal namelijk een uniek aluminium dak met een bepaalde vorm moeten maken.
  • Nog een factor die invloed heeft op de prijs is een coating. Ook al zal een aluminium dak niet roesten, toch kiezen steeds meer mensen ervoor om het dak te laten bedekken met een coating. Er wordt dan een beschermende laag op je dak aangebracht om je aluminium dak na verloop van tijd nog beter bestand te maken tegen aantasting.
  • Het dak isoleren heeft ook invloed op de prijs. Het is zinvol om dakisolatie te combineren met een nieuw dak, maar dat brengt wel meer kosten met zich mee. Uiteindelijk kun je deze investering wel weer terugverdienen.
  • Het installeren van een nieuwe dakgoot brengt ook kosten met zich mee. In veel gevallen is dit wel aan te raden, omdat je wilt dat je dak en dakgoot één mooi doorlopend geheel vormen. Hoewel er ook andere opties zijn, is een zinken dakgoot vaak de mooiste keuze voor een aluminium dak.

Geld besparen op een aluminium dak

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen wanneer je besluit om een aluminium dak te kopen en te laten leggen. Dat is wel zo fijn, want nieuwe dakbedekking laten leggen is doorgaans een flinke investering.

Oude dakbedekking zelf verwijderen

Als het verouderde aluminium dak vervangen moet worden, gelden extra verwijderingskosten. Je kunt geld besparen door het oude materiaal zelf te verwijderen. Je moet dan wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen om het onderdak niet te beschadigen. Het is raadzaam om te wachten tot de dakdekker kan worden ingeschakeld als er geen onderdak is. Anders kan er schade ontstaan.

Samenwerken met de buren

Ten slotte is het aan te raden om samen te werken met je buren. Misschien willen meer mensen uit de straat werkzaamheden aan het dak uitvoeren of een aluminium dak plaatsen. Hoe meer werk er te doen is door de dakdekker, hoe groter de volumekorting. Dit kan dus een aanzienlijke financiële besparing opleveren voor zowel jou zelf als voor de buren.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes