ECB dakbedekking | Vergelijking verschillende soorten
Daken worden steeds vaker bedekt met kunststof dakbedekking. Dat is niet voor niets, want het is een goed recyclebare en dus groene dakbedekking.
Kunststof ECB dakbedekking
Bovendien kan, omdat kunststof zo licht en dun is, vaak een lichtere onderconstructie worden gebruikt. Als je kiest voor kunststof dakbedekking, kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakbedekking van EPDM, ECB, PVC of TPO.
Wat is een ECB dak?
ECB (Ethyleen Copolymeer Bitumen) dakbedekking bestaat uit de kunststof Ethyleen Copolymeer in combinatie met bitumen, vandaar ook de naam ECB. Dit type dakbedekking heeft enkele typische kenmerken:
Baanvormig
ECB dakbedekking is vaak baanvormig omdat dit materiaal geschikt is voor diverse dakstructuren en eenvoudig te installeren is in banen. De baanvormige structuur maakt het flexibel en gemakkelijk te hanteren bij het aanbrengen op verschillende soorten daken. Bovendien bieden baanvormige dakbedekkingen zoals ECB specifieke voordelen zoals waterdichtheid, duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden
Brandwerend
ECB dakbedekking is vliegvuurbestendig en vervaardigd om verwerkt te worden zonder het gebruik van een open vlam.
Zuurbestendige ECB is ideaal voor gebruik in ruwe omgevingen en zware industrieën. Chloor, weekmakers en zware metalen ontbreken in ECB, dat ook biologisch inert is. ECB dakbedekking vervuilt het oppervlaktewater dus niet.
Het aandeel van ECB in de markt voor kunststof dakbedekking is nog vrij bescheiden. Aangenomen wordt dat ruim 20% van de platte daken in Nederland van kunststof is. PVC en EPDM dakbedekking vormen het overgrote deel van de kunststof dakbedekking.
De ECB dakbedekkingen liggen nog een beetje op de achtergrond, ook al verdient het materiaal het niet om op de achtergrond te liggen.
Uitvoeringen van ECB
Een enkellaags dakbedekkingssysteem van ECB dakbedekking wordt toegepast in mechanisch bevestigde systemen, hechtende systemen en losliggende systemen met ballast.
De onderconstructie en de ondergrond, evenals de positie en de grootte van het object in kwestie, spelen allemaal een belangrijke rol in hoe effectief een bevestigingssysteem zal werken.
De persoonlijke voorkeuren van de installateur en de klant zijn beide van invloed op de systeemkeuze. In elke situatie is het het beste om het systeem samen met de leverancier te kiezen om rekening te houden met alle factoren, waaronder windbelasting, begaanbaarheid, bouwfysica en natuurlijk de esthetiek van het dak.
Er zijn talloze variaties van het ECB dakbedekkingssysteem. Eén variant heeft bijvoorbeeld een ECB coating aan beide zijden en een glasvliesversterking in het midden van de baan.
Dit soort dakbedekking heeft naast de glasvliesversterking ook een bekleding van polyestervlies aan de onderkant, die extra veiligheid toevoegt en de weerstand tegen mechanische schade versterkt. Een andere optie is de versie met zowel glasvlies als polyester versterking. Dit verlaagt de kans op schade nog verder.
De verwerking van mechanisch bevestigde ECB dakbedekking
De ECB kunststof dakbaan wordt bij een mechanische bevestiging uitgerold en mechanisch bevestigt aan de stelkant. Vervolgens wordt de volgende dakbaan over de bevestigingen gelegd.
Daarna worden de dakbanen met behulp van een heteluchtlasapparaat gelijkmatig met elkaar versmolten.
Een stevige, homogene lasverbinding is verzekerd en schroeien van de baan wordt voorkomen dankzij het uitgebreide lasbereik. De synthetische dakbanen van ECB kunnen dus in vrijwel elke omgeving worden verwerkt. Het risico van brand is eigenlijk n iet aanwezig, omdat er voor deze lastechniek geen open vuur wordt gebruikt.
Bovendien stoot het lassen geen schadelijke gassen uit, wat zowel het milieu als de dakdekker beschermt. In de loop van de 50-jarige levensduur van de Extrubit ECB dakbaan worden geen gevaarlijke stoffen, waaronder weekmakers, uitgestoten, omdat die er niet zijn.
De voordelen van ECB dakbedekking
1. Eenvoudig aanbrengen
Omdat er tijdens het föhnen geen vreemd materiaal wordt toegevoegd, heeft ECB een homogene lasnaad, wat een van de belangrijkste voordelen is die verwerkers aan het materiaal als dakbedekking toeschrijven.
De ECB coating, die voor een grote hechting zorgt, is ook beschikbaar op hulpstukken zoals doorvoeren en daktrimmen. Weekmakers die het materiaal doen verouderen, kunnen niet ontsnappen omdat ECB geen weekmakers bevat.
2. Duurzaam en lange levensduur
In sommige toepassingen heeft ECB zelfs de voorkeur. Op plaatsen waar daken bijvoorbeeld onderhevig zijn aan zware emissies, met name van zuren, kan ECB een goede dakbedekking zijn vanwege de grote bestendigheid van het materiaal tegen chemische invloeden. UV straling heeft ook geen invloed op het materiaal.
3. Onderhoudsarm
Verder is ECB dakbedekking vrijwel onderhoudsvrij en is het goed geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Een ander groot voordeel van ECB als dakbedekking is dat het snel te verwerken is, ook bij lagere temperaturen.
Hierdoor kan de dakbedekking in vrij korte tijd op het dak aangebracht worden, ook wanneer de temperaturen lager zijn zoals in de winter. Je kunt op deze manier snel van het nieuwe dak genieten.
4. Goed voor groene daken
Vanwege zijn unieke eigenschappen lijkt ECB een uitstekende keuze voor gebruik in groene daken. Dit is te danken aan het feit dat ECB buitengewoon goed bestand is tegen de wortels van groendaken. Zelfs bij de lasnaden, wat vaak de zwakste plekken in dakbedekkingssystemen zijn, kunnen de wortels het materiaal niet binnendringen.
De prijs van ECB dakbedekking
Het gebruik van ECB als dakbedekking is zeer kosteneffectief. Een ECB dak heeft minder onderhoud nodig. Het is eigenlijk voldoende om af en toe een bezem over het dak te halen.
Vanwege deze kwaliteit en de langere levensduur zijn ECB dakbedekkingssystemen kosteneffectiever dan traditionele dakbedekkingssystemen. Sommige leveranciers beweren zelfs dat ECB de goedkoopste dakbedekking is die momenteel op de markt is.
ECB kan worden bevestigd op zowel warme als koude bitumenproducten. Dit geeft ook aan dat de ECB goed in staat is om renovaties te ondergaan. Omdat het materiaal bovenop de eerder aangebrachte bitumen dakbedekking kan worden gelegd, kunnen kosten in verband met verwijdering en afvoer worden vermeden.
Lijst van verschillende soorten kunststof daken
Om een beter beeld te krijgen van ECB dakbedekking is het handig om te weten welke andere soorten kunststof dakbedekking er nog meer zijn. Hieronder lichten wij iedere soort kort toe om de verschillen en overeenkomsten in kaart te brengen. We beginnen bij ECB dakbedekking, gevolgd door PVC, EPDM en TPO.
Dakbedekking van ECB
Ethyleen Copolymeer Bitumen staat dus bekend als ECB. Een mengsel van 50% kunststof en 50% bitumen vormt ECB dakbedekking. Met deze opzet is duurzaamheid gegarandeerd en zijn risico’s zo goed als uitgesloten. Om het dak te beschermen tegen vervuilende stoffen is ECB de beste dakbedekking.
Deze dakbedekking heeft een zeer lange levensduur van 45 jaar. Het materiaal is ook eenvoudig te gebruiken en kan zelfs op een oude bitumen onderlaag van het dak worden gelegd. Bovendien is ECB dakbedekking onderhoudsvrij en UV-bestendig.
Dakbedekking van PVC
Poly Vinyl Chloride wordt PVC genoemd. Aan een thermoplast zijn weekmakers toegevoegd om dit materiaal te maken. PVC dakbedekking heeft verschillende uiterst robuuste kwaliteiten. Voor het waterdicht maken van platte daken is het uiterst effectief doordat het materiaal UV-bestendig en onderhoudsvrij is.
PVC is daarnaast de ideale ondergrond voor groene daken en daktuinen, omdat het ook wortelbestendig is. Vergelijkbaar met hoe bitumen wordt aangebracht, wordt PVC dakbedekking op een vergelijkbare manier aangebracht. Op het dak wordt het PVC op rollen gelegd en op maat geknipt.
Vervolgens wordt een föhn gebruikt om de dakbedekking aan te brengen. Er is altijd een passende tint voor je woning, want PVC dakbedekking is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Dakbedekking van EPDM
Ethyleen Propyleen DIeen Monomeer wordt EPDM genoemd. Het is een rubber dat waterdicht is en vaak 40 tot 50 jaar meegaat. Ondanks dat het niet de meest betaalbare vorm van dakbedekking is, is het wel een van de mooiste voor platte daken. EPDM dakbedekking is bijna onderhoudsvrij vanwege zijn elastische aard.
Het materiaal behoudt goed zijn flexibiliteit en is bestand tegen barsten in alle weersomstandigheden, inclusief grote hitte en vrieskou. Bij schade scheurt EPDM dakbedekking niet verder door.
Daardoor is de schade meestal gering en oppervlakkig. De meeste dakbedekkings- en isolatiematerialen kunnen met EPDM worden gebruikt, waardoor het ideaal is voor nieuwbouw en dakaanpassingen.
Dakbedekking van TPO
Thermoplastisch Elastomeer op basis van olefin staat bekend als TPO. Thermoplastische stoffen vervormen gemakkelijk bij verhitting, maar als ze afkoelen tot kamertemperatuur neemt de stof zijn oorspronkelijke stevigheid weer aan. TPO is een stof dat goed werkt voor dakbedekking.
Hoewel zeer vervormbaar, valt TPO dakbedekking vooral op doordat het relatief licht is. Dit houdt in dat het aanbrengen van de dakbedekking geen ingewikkelde of zware dakconstructie vereist.
Door zijn lichte gewicht kan TPO dakbedekking zowel op platte als schuine daken worden gebruikt. TPO dakbedekking heeft een gemiddelde levensduur van 30 tot 40 jaar.
Offerte voor ECB dakbedekking
Vul hier het formulier in en kom in contact met diverse vakmannen voor ECB dakbedekking.