Bitumen dakbedekking over bestaande | Afwerking

Ben je toe aan nieuwe bitumen dakbedekking voor je platte dak? In veel gevallen kun je een nieuwe laag bitumen dakbedekking toevoegen bovenop een bestaande laag op je platte dak. Je bespaart een hoop geld door dit te doen.

Bitumen dakbedekking over bestaandeJe hoeft in dit geval de oude dakbedekking namelijk niet helemaal te verwijderen, je hoeft enkel de nieuwe dakbedekking bovenop de oude te plaatsen. Je profiteert op deze manier relatief goedkoop van een nieuw dak. Ben jij van plan om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te plaatsen? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten!

Kan je bitumen op bitumen branden?

Het is perfect mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking aan te brengen. Het handige van bitumen is hoe goed het hecht aan andere stoffen, dus ook aan bitumen zelf. Hierdoor kun je bitumen dus vaak gewoon over bestaande dakbedekking heen plaatsen.

Overlagen

Het proces van het aanbrengen van een nieuwe laag dakbedekking over een bestaande dakbedekking noemen we overlagen. Op die manier kan je de levensduur van het dak verlengen zonder de bestaande dakbedekking volledig te verwijderen. Vaak is een nieuwe laag bitumen dakbedekking een kwalitatieve en duurzame oplossing om een plat dak weer volledig waterdicht te maken. Toch kan het soms voorkomen dat de dakdekker adviseert om de huidige dakbedekking niet te bedekken met een nieuwe laag bitumen.

Een dakdekker adviseert het misschien niet als de oorspronkelijke dakbedekking al herhaaldelijk is bedekt met nieuwe dakbedekking. Het gewicht van je dak stapelt zich in dit geval erg op, waardoor de dakconstructie kan instorten.

De voordelen van nieuwe bitumen over oude

Bitumen op bestaande bitumen branden verlengt in de eerste plaats de levensduur van het bitumen dak. Het is bovendien kostenefficiënt, omdat het de kosten van het volledig verwijderen van de oude dakbedekking bespaart. Dit betekent tegelijkertijd dat dit proces van overlagen veel sneller verloopt dan het volledig vervangen van het dak. Het platdak renoveren zal dus veel minder lang duren.

Kortom, bitumen is een van de beste type dakbedekking voor een platdak.

De nadelen van bitumen op plat dak

Elk materiaal heeft ook nadelen. Het grootste nadeel van bitumen overlagen is dat het toevoegen van meerdere lagen dakbedekking het gewicht van het dak vergroot. De dakconstructie moet dus voldoende sterk zijn om het gewicht van de extra laag bitumen te kunnen dragen.

Een ander nadeel is de wisselende kwaliteit van de verschillende soorten bitumen. Kies altijd voor bitumen met de beste kwaliteit om er zeker van te zijn dat de dakbedekking zo lang mogelijk mee gaat.

Verschillende soorten bitumen dakbedekking

Als je bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking plaatst, heb je de keuze uit verschillende soorten bitumen. Zo heb je bijvoorbeeld APP bitumen. Deze soort bitumen heeft een hoge temperatuurstabiliteit. APP bitumen vereist weinig zorg en kan worden gerecycled.

Je hebt ook SBS bitumen. SBS bitumen heeft hoge elastische en hechtingseigenschappen kenmerken. Verder heb je nog Apax bitumen. Dit heeft een levensduur van 40 jaar, is een gemakkelijk te verwerken en ecologisch een gunstige stof.

Bitumen dakbedekking over bestaande

Bitumen dakbedekking over oude laag aanbrengen

De huidige laag dakbedekking op een plat dak kan bedekt worden met een nieuwe laag dakbedekking als de dakisolatie in goede staat is en de dakconstructie nog in orde is. Het huidige dak wordt in dit geval volledig over de nieuwe bedekking gebrand.

Een nieuwe hemelwaterafvoer kan ook gelijk worden aangebracht op de plaats van de bestaande als deze ook toe is aan vervanging. De dakrand met daktrim kan ook worden vervangen door een renovatiekap in elke gewenste kleur. Dit garandeert de mooiste afwerking.

Stappen nieuwe dakbedekking over bestaande

Het lijkt heel eenvoudig om nieuwe dakbedekking over bestaande te plaatsen. Helaas komt er iets meer bij kijken. Lekkages kunnen worden veroorzaakt door het verzakken van je dak of door verkeerd aangebrachte nieuwe dakbedekking. Het oude bitumen dak moet je dus eerst laten herstellen.

Je zult dan uiteindelijk vaak veel meer geld moeten uitgeven. Het is daarom aan te raden een deskundig dakdekkersbedrijf in te huren om dit project te voltooien. Door dit te doen kun je ‘s nachts veel gemakkelijker slapen in de wetenschap dat je een droog, stevig dak boven je hoofd hebt.

Branders worden door dakdekkers gebruikt om een nieuwe laag bitumen dakbedekking aan te brengen. De nieuwe dakbedekking wordt verhit, waardoor het bitumen vloeibaar en kleverig wordt. De laag wordt dan door de dakdekker over de vorige laag geplakt. Als bitumen goed verhit wordt, ontstaan er geen naden of kieren tussen de rollen, waardoor de waterdichtheid van je dak behouden blijft.

Wat kost nieuwe bitumen over bestaande?

Alleen bij platte daken is nieuwe dakbedekking over bestaande dakbedekking mogelijk. De dakdekker voltooit de klus aanzienlijk sneller omdat de vorige laag blijft zitten, wat van invloed is op de prijs.

De kosten per vierkante meter zijn ongeveer 45 euro wanneer je nieuwe bitumen over bestaande aanbrengt. Als je de oude dakbedekking helemaal moet verwijderen en een nieuwe laag moet plaatsen kun je uitgaan van ongeveer 75 euro per vierkante meter. In beide gevallen is de levensduur 20 jaar.

Alternatieven?

Ben je niet helemaal overtuigd van een nieuwe laag bitumen bovenop de oude laag? Dan zijn er een aantal alternatieven die je kunt overwegen. We bespreken de 3 belangrijkste hieronder:

Optie 1: EPDM over bitumen

Een alternatief voor het leggen van een nieuwe laag bitumen op een bestaand dak met bitumen dakbedekking is het aanbrengen van een EPDM-dakbedekking. EPDM is een synthetisch rubber dat zeer geschikt is als dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid, flexibiliteit en waterdichtheid. Het kan direct over bestaande bitumen dakbedekking worden geplaatst, waardoor de noodzaak om de oude laag te verwijderen wordt geëlimineerd. Dit bespaart tijd en kosten, en zorgt voor een effectieve waterdichting van het dak

Optie 2: PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een uitstekend alternatief voor het aanbrengen van een nieuwe laag bitumen over een bestaande laag. Het is duurzaam en waterdicht, wat essentieel is voor het beschermen van je dak tegen waterinfiltratie. PVC gaat lang mee (minstens 30 jaar), vereist minimaal onderhoud en is zeer licht, waardoor het de structuur van het dak niet te zwaar belast. Bovendien is de montage vrij eenvoudig, wat de arbeidskosten beperkt.

Optie 3: Oude dakbedekking volledig verwijderen i.p.v. te laten zitten

Als bij de dakinspectie wordt vastgesteld dat de isolatie vochtig is geworden of de dakconstructie in zekere mate is verslechterd, zal het platte dak helemaal moeten worden opgeknapt tot aan het dakbeschot.

De oude dakbedekking wordt er in dit geval af gehaald en het dak wordt tot aan het dakbeschot verwijderd. Vervolgens wordt het dak opnieuw opgebouwd. Investeren in een volledig nieuw dak is een duurzamere, veiligere en efficiëntere keuze op de lange termijn, maar is natuurlijk wel de duurste optie op korte termijn.

Een mooie afwerking van een dakrenovatie

Natuurlijk is het belangrijk dat je dak na de renovatie vele jaren meegaat. Maar de afwerking is even belangrijk. Het platte dak krijgt de finishing touch door de toevoeging van een daktrim met renovatiekap in de gekozen kleur.

Op de huidige daktrim, waar de dakbedekking waterdicht is ingebrand, wordt de renovatiekap geplaatst met een bodemprofiel. De hele daktrim wordt dan afgedekt met een afdekkap. Als je de daktrim verwijdert, door het op deze manier te doen, voorkom je dat je het muurbord afscheurt of stenen verplaatst.

Dit probleem heb je niet meer dankzij deze verbouwing profielen en afdekkappen.

Verschillende soorten dakbedekking met dakrenovatie

Wanneer een dak gerenoveerd moet worden, wordt het voorzien van nieuwe laag dakbedekking. Je hebt de keuze uit verschillende soorten dakbedekking, waaronder bitumen dakbedekking en kunststof dakbedekking.

De meest populaire en betrouwbare dakbedekking is bitumen. Een bitumen dak zorgt voor een vlak, goed bewaterd dak en vereist geen onderhoud. Kunststof of PVC dakbedekking is een andere optie voor een restauratie van een plat dak. Dit komt in verschillende tinten en wordt vaak gebruikt op dunne dakconstructies.

Kunststof komt het meest voor in het wit. Dit buigt ultraviolette stralen van de zon af en voorkomt dat het dak opwarmt. Bij een dakrenovatie kan het plastic niet direct op een oude, reeds bestaande bitumenlaag worden gelegd. Er wordt dan tussen het bitumen en het plastic een scheidingslaag aangebracht.

Kunststof is een duurzame en waterdichte stof, vergelijkbaar met bitumen, en het gerenoveerde dak zal vele jaren overleven.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes