Levensduur bitumen dak | Alles wat je moet weten

Levensduur bitumen dakBezit je al een constructie met een plat dak waar bitumen dakbedekking op ligt of wil je nieuw bitumen aanbrengen? Dan wil je waarschijnlijk ook weten wat de levensduur van de bitumen dakbedekking is. Bekijk de bitumen dakbedekking offerte


Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Wat is de levensduur van bitumen dakbedekking? Lees hier welke soorten bitumen er precies zijn en hoe je een bitumen dak het beste kunt onderhouden om de levensduur te verlengen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over de levensduur van bitumen.

dak bitumen levensduur

Wat is de levensduur van een bitumen dak?

Een aantal dakbedekkingsmaterialen kan gekozen worden voor platte daken, waaronder bijvoorbeeld PVC en bitumen. De typische levensduur van PVC dakbedekking is 25 jaar. Deze vorm van dakbedekking heeft de kortste gemiddelde levensduur van alle soorten dakbedekking. Dakbedekking van bitumen komt op de tweede plaats. De typische levensduur van bitumen is rond de 30 jaar.

Verder zijn er ook nog andere vormen van dakbedekking, waaronder groene daken en EPDM (rubber) dakbedekking. Groene daken kunnen gemiddeld tot 50 jaar meegaan, terwijl EPDM-daken gemiddeld 40 jaar meegaan. In vergelijking met andere vormen van dakbedekking vereisen groene daken echter wel meer onderhoud.

Levensduur verlengen met onderhoud

Een bitumen dak kan een hogere levensduur hebben dan 30 jaar, mits het goed onderhouden wordt. Een bitumen dak moet regelmatig geïnspecteerd worden. Deze inspectie kun je zelf uitvoeren of door een dakdekker uit laten voeren. Aangeraden wordt om deze inspectie om het jaar te doen. Heeft het bitumen dak onderhoud nodig? De lente of de herfst zijn de ideale seizoenen om deze taak uit te voeren. Bitumen verhardt als de buitentemperatuur onder de 15 graden Celsius zakt. Het effect is dan dat het materiaal gemakkelijk splintert. Het wordt zachter en gevoeliger voor schade bij warmere temperaturen, zoals in de zomer.

Wel of geen grind op plat dak?

Een andere manier om de levensduur van een bitumen dak te verlegen is door grind op het platte dak te leggen. Deze grinddaken bieden extra bescherming: het grind fungeert als een schild tegen schadelijke zonnestralen en andere natuurelementen. Daardoor kan een bitumen dak met grind wel 40 jaar of langer meegaan.

Het is wel belangrijk om het grinddak regelmatig te inspecteren en schoon te houden. Dit voorkomt verstoppingen en vochtproblemen. Een goede dakdekker zorgt ervoor dat het grinddak optimaal wordt geïnstalleerd en onderhouden, zodat je er jarenlang op kunt vertrouwen.

Let goed op de randen van het dak

Opstaande randen van bitumen daken worden extra belast. De randen van het dak moeten daarom extra aandacht krijgen bij het uitvoeren van een inspectie. Deze zullen in de loop van de tijd het eerst gaan slijten. Is er sprake van dakbedekking met leislag? Dan gaat de effectiviteit van de beschermlaag met de tijd achteruit. Daardoor krijgt UV-licht een sterkere greep en begint het bitumen sneller af te breken. Bij regen wordt dit afgebroken materiaal weggespoeld, waardoor het bitumen eronder oxideert. Daardoor begint de conditie van het dak snel achteruit te gaan.

levensduur van bitumen dak

Hoe wordt bitumen dakbedekking op plat dak aangebracht?

Er kunnen verschillende technieken gebruikt worden om bitumen dakbedekking aan te brengen. De meest typische methode is om het aan het dak vast te smelten. Het bitumen zitten in dit geval goed aan het dak vast. Bij het vervangen van deze dakbedekking wordt er ook vaak gekeken naar de isolatie van het dak. Zo nodig wordt er opnieuw geïsoleerd. Dit kun je doen met drukvaste isolatieplaten waar vervolgens het bitumen dak op aangebracht kan worden. Wanneer het bitumen aan het dak gebrand wordt, wordt er begonnen met het vastspijkeren van een bitumen onderlaag op de isolatieplaten. Vervolgens wordt er op de onderlaag een bitumen rol uitgerold. Deze rol wordt met de hitte uit een brand aan het dak vastgemaakt.

Je kunt bitumen ook zelfklevend en koud aanbrengen. Bitumen kan namelijk ook koud geplakt worden zonder te branden. Bitumen kan worden gelijmd of als zelfklevende tape worden gebruikt om dit te bereiken. Wanneer een brander niet gebruikt mag worden, wordt juist deze optie gekozen.

De kosten van een bitumen dak vervangen

Hoeveel het werkelijk kost om een bitumen dak te vervangen is een belangrijke vraag om te stellen. In de indicatie van de kosten worden twee verschillende methoden onderscheiden om de bitumen dakbedekking aan te brengen. Als eerst kan je de nieuwe bitumen dakbedekking over de bestaande leggen. Het aanbrengen van het nieuwe dak nadat het oude volledig is verwijderd is de tweede optie. Dit is ook een duurdere keuze.

Wanneer je nieuwe bitumen over de oude dakbedekking laat plaatsen kun je uitgaan van ongeveer 45 tot 55 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW, materiaalkosten en arbeidskosten. Als je de dakbedekking zelf over de oude dakbedekking aan gaat brengen heb je natuurlijk niet te maken met arbeidskosten, waardoor de prijzen lager uit zullen vallen. Wil je de oude dakbedekking volledig verwijderen voordat je nieuwe gaat plaatsen? Dan kun je rekenen op een bedrag van 75 tot 85 euro per vierkante meter. Ook hier is de prijs inclusief BTW, materiaalkosten en arbeidskosten.

Bitumen dakbedekking prijzen voor een gemiddeld dakoppervlak

Om een duidelijker inzicht te krijgen in de totale kosten van het vervangen van bitumen dakbedekking zijn hieronder de kosten vermeld voor een typisch dakoppervlak in Nederland. Dit betreft een plat dak van ongeveer 25 vierkante meter. Het kost ongeveer 1.250 euro om de dakbedekking over de vorige dakbedekking te vervangen. Het kost ongeveer 2.000 euro om de oude bitumen dakbedekking te verwijderen en de nieuwe te plaatsen.

Hoe vaak moet je bitumen of dakleer vervangen?

Op basis van de gemiddelde levensduur moet je bitumen of dakleer doorgaans om de 25 tot 30 jaar vervangen. Dit tijdsbestek hangt uiteraard wel af van de kwaliteit van de bitumen, de weeromstandigheden en regelmatig onderhoud.

1. Kwaliteit van het dakleer

Hoogwaardig dakleer kan langer meegaan dan goedkopere varianten. Het is belangrijk om kwalitatief hoogwaardig dakleer te kiezen om de levensduur van het dak te verlengen.

2. Weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden, zoals hitte, kou, regen en sneeuw, kunnen de levensduur van dakleer verkorten. Daken in gebieden met dergelijke weersomstandigheden moeten mogelijk vaker worden geïnspecteerd en vervangen.

3. Onderhoud

Regelmatig onderhoud van het dakleer, zoals inspecties en kleine reparaties, kan de levensduur ervan verlengen. Het is raadzaam om minstens één keer per jaar het dak te inspecteren op mogelijke schade.

levensduur van bitumen dak

 

Alternatieven voor bitumen op platte daken?

Als je de volledige oude dakbedekking gaat vervangen, heb je de mogelijkheid om voor een andere soort dakbedekking dan bitumen te kiezen. Op platte daken wordt meestal bitumen gebruikt als dakbedekking. Naast bitumen dakbedekking heb je ook nog twee andere mogelijkheden die steeds vaker gekozen worden. EPDM en PVC dakbedekking zijn deze twee mogelijkheden.

EPDM is een product van synthetisch rubber. Omdat het volledig op maat kan worden gemaakt, is de kans op lekkage kleiner. Je hebt namelijk niet meer te maken met stroken die aan elkaar verbonden moeten worden. EPDM heeft weliswaar een langere levensduur dan bitumen, maar is duurder in aanschaf. Je kan gemakkelijk EPDM over bitumen aanbrengen wanneer het bitumen dak te oud of beschadigd is.

PVC is een kunststof dakbedekking. PVC heeft het voordeel dat het beter bestand is tegen wortels dan bitumen. Daardoor kan het bijvoorbeeld worden gebruikt als onderlaag voor een groendak.

Wat gaat langer mee: bitumen of epdm?

Bitumen en EPDM dakbedekking hebben beide een goede levensduur, maar over het algemeen wordt aangenomen dat EPDM een iets langere levensduur heeft dan bitumen. Bij correcte installatie en onderhoud kan EPDM minstens 40 tot 50 jaar meegaan. Het is zeer goed bestand tegen weersinvloeden en UV-straling, waardoor het een populaire keuze is voor platte daken. Bij bitumen ligt de gemiddelde levensduur rond de 30 jaar.

Offerte

Bekijk de dakbedekking

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes