EPDM dakbedekking nadelen | Synthetische rubber

EPDM wordt aangeprezen als de beste dakbedekking op de markt. Het blijkt dat EPDM inderdaad uitstekend kan voldoen als goede dakbedekking, maar de nadelen van EPDM mogen niet onderschat worden.

EPDM nadelen

Nadelen bij gebruik van EPDM

Een van de veel genoemde voordelen van EPDM is dat het prijstechnisch voordelig is. Als de levensduur van het materiaal wordt meegerekend is dat ook zo.

Toch moet je op het moment van aanschaffen van EPDM een hoge investering doen, met name omdat het een hightech product is van een zeer hoge kwaliteit. Een voordelig alternatief is wellicht een dakbedekking van ECB.

Niet bestand tegen chloor

Als je in de buurt van bedrijven met een groot risico op de uitstoot van chloor woont is een EPDM dakbedekking niet aan te raden. Het materiaal is namelijk niet bestand tegen dit gas.

In die situaties is bitumen een betere oplossing. Het nadeel van bitumen is echter dat het door de invloed van de zon verhardt, waardoor er scheuren en barsten kunnen ontstaan.

Hoe lang blijf je EPDM ruiken?

Ondanks dat EPDM een chemisch materiaal is verspreid product een sterke rubberlucht. Je hebt daar alleen de eerste weken na het aanbrengen van EPDM last van.

Uiteindelijk zal de geur volledig vervagen.

Wat is beter bitumen of EPDM?

Bitumen stinkt ook, maar alleen tijdens het aanbrengen. Dat komt doordat het met een brander wordt vastgemaakt. Milieutechnisch is EPDM minder schadelijk dan bitumen, want het ontstaat door een chemische reactie.

De grondstof voor bitumen is aardolie.

EPDM plaatsen in slechte weersomstandigheden

EPDM kan niet bij alle weersomstandigheden gelegd worden. De buitentemperatuur moet warmer zijn dan 5 graden en de luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 80%.

Dat zorgt ervoor dat je niet op elk moment van het jaar een EPDM dak aan kunt leggen.

Gevoelig voor beschadigingen

Als je de dakbedekking hebt gemaakt van EPDM moet je voorzichtig zijn als er iets op het dak wordt gemonteerd. Want EPDM kan vrij gemakkelijk beschadigen door scherpe voorwerpen.

Met een beetje pech kun je lekkage veroorzaken als er een stukje metaal onder een schoen of onder een poot van een trap blijft zitten.

Valkuilen bij afdekken van ongeïsoleerd bitumen

Er kan door verkeerd gebruik van EPDM ook schade ontstaan aan de dakconstructie. Dat heeft in de meeste gevallen te maken met vochtproblemen. Die worden veroorzaakt doordat het EPDM op materialen wordt gelegd die daar niet geschikt voor zijn.

Dit gebeurt vooral als het EPDM door een doe-het-zelver op een dak wordt aangebracht. Hij maakt geen fouten bij het leggen van het EPDM, maar houdt geen rekening met de materiaalkeuze van de onderliggende constructie.

Duur in aanschaf

Bitumen is veel goedkoper in aanschaf. Wie een beslissing neemt op basis van de aanschafkosten zal dus waarschijnlijk voor bitumen kiezen. De levensduur van bitumen is echter maar half zo lang als van EPDM.

Dat betekent dat er in 50 jaar twee keer bitumen moet worden gelegd en slechts een keer EPDM. Door op deze manier naar de kosten te kijken is EPDM ineens toch niet zo duur.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

EPDM dakbedekking zonnepanelen

Het is geen probleem om zonnepanelen op een dak met EPDM te monteren, als er maar voorzichtig wordt gewerkt.

Ook is het belangrijk om alle restmaterialen, zoals slijpsel, metalen krullen, schroeven en spijkers na afloop van de werkzaamheden zorgvuldig op te ruimen.

Pas op voor condens

Een van de selling points van EPDM is dat het geschikt is om het als dakafdekking over een oude laag bitumen te leggen. Het meest aantrekkelijke argument is dat je dan de eerste 40 jaar geen last meer hebt van lekkage.

De gebruiksaanwijzing geeft aan dat het EPDM over bitumen kan worden gelijmd, maar zo simpel is het niet.

EPDM dakbedekking problemen

EPDM is bijna volledig dampdicht. Bij een ongeïsoleerd bitumen dak kan er door temperatuurverschillen tussen de boven en onderzijde van het dak condens ontstaan. Dat vocht tast de lijmlaag aan en soms ook de houten constructie.

Omdat EPDM kan krimpen zal het door de kapotte lijmlaag na enkele jaren los op het dak liggen.

Kun je over een EPDM dak lopen?

EPDM is een robuust en tegelijkertijd flexibel materiaal dat in alle seizoenen beloopbaar is. Toch is het verstandig om voorzichtig met het dakoppervlak om te gaan.

Als het dakoppervlak erg veel belopen wordt loop je op den duur het risico dat er haarscheuren ontstaan.

EPDM nadelen

Specialist om advies vragen

Wie van plan is om zelf een EPDM dakbedekking op een oude laag bitumen te leggen kan daar het beste eerst advies over vragen aan een specialist.

In veel gevallen zal een ongeïsoleerd dak moeten worden aangepast, voordat er EPDM op kan worden gelegd.

EPDMdakbedekking aanbrengen

Daar zijn 2 methoden voor. Bij beide methoden moet eerst de bestaande dakbedekking worden verwijderd.

Dat is een flinke klus, en het voordeel dat EPDM rechtstreeks op het bitumen kan worden gelijmd is hier dus niet van toepassing.

Methode 1: EPDM zonder isolatie

Het gebruik van EPDM zonder isolatie is mogelijk bij constructies in de buitenlucht, zoals een carport. Na het verwijderen van de oude laag bitumen moet de houten constructie de tijd krijgen om te drogen. Al het vocht in het hout moet verdampen.

Als het hout droog is kan de lijm daar rechtstreeks op worden aangebracht om het EPDM vast te plakken. Bij deze oplossing zal er wel condens ontstaan door temperatuurverschillen tussen de boven- en onderzijde van het dak. Dat is geen probleem, want dat kan gemakkelijk verdampen. Er ontstaan wel vochtplekken aan de onderzijde van de constructie.

Methode 2: EPDM met isolatie

Door gebruik te maken van isolatiemateriaal behoren vochtproblemen helemaal tot het verleden. Ook hier wordt eerst de oude dakbedekking verwijderd. Op de houten constructie wordt eerst een laag dampremmende folie aangebracht, gevolgd door een laag isolatiemateriaal, zoals PIR platen van 3 centimeter dikte. Deze platen worden met schroeven op de houten constructie bevestigd.

Op de PIR platen en de dakranden kan het EPDM worden vastgelijmd. Aan de onderzijde van de houten constructie zullen nu geen schimmel- en vochtplekken ontstaan.

EPDM dakbedekking nadelen: Conclusie

EPDM is een uitstekend product om als dakbedekking te gebruiken, maar er zijn nogal wat haken en ogen waar je rekening mee moet houden.

Leg nooit zelf een EPDM dakbedekking bovenop een bestaande dakbedekking voordat je aan een specialist hebt gevraagd of dat wel mogelijk is.

Veel gestelde vragen

Waar kan EPDM niet tegen?

+
EPDM is slecht bestand tegen chemicaliën en olie, het materiaal zal bij direct contact beschadigen.

Wat is beter bitumen of EPDM?

+
EPDM is de beste dakbedekking omdat het meer voordelen en minder nadelen heeft dan bitumen. EPDM is duurzaam, robuust, flexibel en gaat lang mee. De aanschafprijs van EPDM is wel hoger.

Kun je lopen op EPDM?

+
Ja, EPDM is beloopbaar. Het is een stabiel en flexibel materiaal dat in principe in elk seizoen beloopbaar blijft, al is het aan te raden om dat wel voorzichtig te doen.

Is EPDM geschikt voor zonnepanelen?

+
Ja, EPDM is uitstekend geschikt voor zonnepanelen. De duurzame eigenschappen van EPDM sluiten perfect aan bij de zonnepanelen. Door de lange levensduur van EPDM hoef je de constructie van de zonnepanelen niet vlug te verwijderen om de dakbedekking te repareren of vervangen.

Nokvorsten: gratis offertes

Wil je EPDM-dakbedekking op je dak laten plaatsen? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes