EPDM aanbrengen | Veelzijdige dakbedekking die lang meegaat

Moet jouw huis voorzien worden van nieuwe dakbedekking? Dan zijn er verschillende mogelijkheden waar je naar kunt kijken. Ieder soort dakbedekking heeft daarbij zijn eigen voor- en nadelen en EPDM is hierop geen uitzondering.

epdm aanbrengen

EPDM aanbrengen

Bij een plat dak kun je bijvoorbeeld EPDM aanbrengen. EPDM is een materiaal dat grote voordelen heeft vanwege de specificaties.

Daarnaast heb je er meerdere mogelijkheden mee. EPDM is een van de makkelijkere soorten dakbedekking om aan te brengen en heeft ook een lange levensduur, waardoor veel mensen deze keuze maken.

EPDM aanleggen

EPDM aanbrengen doe je in eerste instantie voor het verkrijgen van nieuwe dakbedekking. Na verloop van tijd kan de oude dakbedekking slecht worden, waardoor er steeds vaker lekkages ontstaan. Vooral een plat dak is hier heel gevoelig voor. Door de EPDM aan te brengen op het dak, zorg je ervoor dat er weer een waterdichte constructie ontstaat.

Daarbij heeft EPDM veel specificaties die ervoor zorgen dat jouw dak jou beschermt tegen invloeden van buitenaf. Een andere reden om voor EPDM te kiezen is doordat deze eenvoudig te plaatsen is. Hierdoor heb je sneller een gewenst eindresultaat.

De belangrijkste voordelen van EPDM

EPDM aanbrengen heeft een groot aantal voordelen.

Waterdicht

Een van de grootste voordelen van dit materiaal is dat deze waterdicht is. Dit is nodig om jouw woning te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Na een hevige regenbui wil je immers geen water binnen vinden.

Dampdicht

EPDM is ook dampdicht. De condensatie die ontstaat kan er niet doorheen komen en zal daarom ook weer vochtproblemen tegengaan. Wel moet je er in dit geval rekening mee houden dat de condensatie van binnenuit ook niet naar buiten kan. Omdat EPDM een kunstmatige rubber is, is het rekbaar en flexibel. Mocht je EPDM lijmen op hout dan is daarom dus prima mogelijk.

Een goede ventilatie is daarom wel een vereiste in de ruimte waar je de dakbedekking hebt geplaatst.

Levensduur

Een laatste voordeel is de lange levensduur van het materiaal. Je kunt namelijk tot wel 40 jaar van deze dakbedekking genieten met minimaal onderhoud, zonder dat er problemen ontstaan.

De verschillen met andere dakbedekkingen

EPDM heeft grote verschillen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. De meeste dakbedekkingen zijn namelijk wel dampdoorlatend, zeker in combinatie met een goede folie.

Aanbrengen

Daarbij kun je EPDM eenvoudig plaatsen doordat deze op rollen zit. Het kan daarom veel tijd besparen ten opzichte van het leggen van dakpannen of het gebruik van bitumen. Wanneer je deze EPDM legt, kun je het ook gebruiken om uitsluitend de plaatsen aan te pakken waar een lekkage is geweest.

Reparaties

De reparaties zijn eenvoudig uit te voeren. Je hoeft er dus ook niet veel tijd aan kwijt te zijn om de reparaties naar behoren te laten verlopen. Dit kan ook weer extra voordelen opleveren ten opzichte van andere soorten dakbedekking.

aanbrengen epdm

EPDM lijmen

De reden waarom EPDM zo geschikt is voor houten daken ligt in de fijne en goede natuurlijke eigenschappen van hout. Hout is namelijk een materiaal dat erg kan reageren op externe omstandigheden; het kan flink uitzetten en krimpen afhankelijk van het weer en zelfs de dagelijkse temperatuurschommelingen. Wanneer je dus voor een dakbedekking kiest voor een houten dak, is het cruciaal om een materiaal te kiezen dat deze bewegingen kan volgen zonder te scheuren of te beschadigen.

EPDM laten plaatsen op je dak?
EPDM plaatsen is een secuur klusje, waarvan je zeker wilt weten dat dit goed gebeurt. Door offertes aan te vragen en te vergelijken weet je zeker dat je de juiste vakman voor een mooie prijs kunt vinden.
arrow Vraag offertes aan

EPDM aanbrengen op hout

EPDM is in deze context ideaal omdat het niet alleen flexibel is, maar ook duurzaam en weerbestendig. Het kan flink hoge en lage temperaturen en weersomstandigheden weerstaan, van intense zonnestraling tot vrieskou, zonder dat het de elasticiteit verliest. Dit betekent dat wanneer een houten dak uitzet of krimpt, de EPDM-laag mee beweegt en intact blijft. 

Bovendien biedt EPDM een erg goede waterdichtheid, wat belangrijk is voor het behoud van de structuur en ervoor te zorgen dat je geen waterschade oploopt. Door deze eigenschappen is EPDM een fijne keuze voor dakbedekking op hout..

EPDM verlijmen

Het lijmen van EPDM op een houten dak is een lastig proces dat zorgvuldig uitgevoerd moet worden om een optimale hechting en duurzaamheid te garanderen.

Voordat het lijmen begint, is het essentieel dat het houten oppervlak schoon, droog en vrij van stof, olie of andere verontreinigingen is. Dit zorgt ervoor dat de lijm effectief kan hechten.

De volgende stap is het aanbrengen van de EPDM-lijm. Deze lijm is speciaal ontwikkeld om een sterke en duurzame verbinding tussen EPDM en hout te creëren.

Lijm aanbrengen voor EPDM dakbedekking

Het is cruciaal om een gelijkmatige laag lijm op zowel het houten oppervlak als de EPDM zelf aan te brengen. Dit zorgt voor een consistente hechting over het gehele oppervlak. De lijm moet enige tijd ‘luchten’ voordat de EPDM op het hout wordt aangebracht.

Deze luchttijd zorgt ervoor dat de lijm enigszins droogt en kleverig wordt, wat essentieel is voor een sterke hechting.

Zodra de lijm klaar is, wordt de EPDM zorgvuldig op het houten oppervlak geplaatst. Het is belangrijk om de EPDM voorzichtig uit te rollen en eventuele luchtbellen of plooien glad te strijken, aangezien deze de integriteit van de dakbedekking kunnen beïnvloeden.

Nadat de EPDM is aangebracht, moet het enige tijd onder druk worden gehouden, zodat de lijm volledig kan uitharden. Dit zorgt voor een waterdichte en duurzame verbinding tussen de EPDM en het hout.

Tijdens het uithardingsproces is het van belang om de EPDM niet te belasten of te bewegen, omdat dit de hechting kan verstoren. Na het volledige uitharden van de lijm is de EPDM dakbedekking klaar voor gebruik, met een sterke en langdurige hechting aan het houten dak.

aanleggen van epdm

Is EPDM leggen moeilijk?

EPDM aanbrengen op jouw dak brengt verschillende werkzaamheden en keuzes met zich mee. Je kunt er daarom niet zomaar mee beginnen.

In plaats daarvan is het belangrijk dat je eerst bekijkt wat de nadelen van EPDM dakbedekking zijn voor het maken van een keuze en het verkrijgen van goede eindresultaten.

EPDM benodigdheden

Een van de belangrijkste dingen waar je mee te maken krijgt, zijn de materialen die je hiervoor aan moet schaffen. De EPDM moet namelijk niet alleen aangeschaft worden, maar je moet ook voor een goede bevestiging zorgen. Let daarbij ook op de afmetingen van het dak.

Door vooraf jouw dak op te meten, voorkom je dat je tussendoor nieuwe materialen aan moet schaffen en geen goede eindresultaten verkrijgt. Tussendoor stoppen kan daarbij ook weer lekkages met zich meebrengen, welke je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen.

Hoe plak je EPDM op bitumen?

Het plaatsen van EPDM op jouw plat dak doe je in de meeste gevallen direct over de dakconstructie. Dit zorgt er namelijk voor dat alles goed hecht. Echter kun je er ook voor kiezen om EPDM aan te brengen over bestaande dakbedekking. Zo kan je bijvoorbeeld EPDM over bitumen plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen extra werkzaamheden plaats hoeven te vinden om de oude dakbedekking weg te halen, maar kan wel andere problemen met zich meebrengen.

Het onderhoud

Het onderhoud van EPDM moet ook meegenomen worden in het maken van een keuze. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de EPDM schoonhoudt, zodat vuil, mos en algen niet zomaar kunnen hechten aan het oppervlak. Indien je te lang met het onderhoud wacht, kan dit schade opleveren. Het onderhoud zorgt er daarbij ook voor dat je een extra controle bij het dak uitvoert. Zo kun je vochtproblemen en lekkages voorkomen, wat ook weer minder kosten in de toekomst met zich meebrengt.

De afwerking van het dak

Let daarbij ook op de rest van de afwerking van het dak. EPDM aanbrengen moet nauwkeurig gebeuren, waarbij iedere kier zo goed mogelijk dichtgemaakt wordt. Echter moet je er ook voor zorgen dat er aan de zijkanten een goede afwerking is, zodat het water hier niet tussen kan gaan. Door de afwerking van het dak vooraf mee te nemen in de keuze, zorg je er ook voor dat je voldoende materialen aanschaft en geen problemen meer krijgt met het dak en de weersinvloeden.

De levensduur

EPDM zorgt voor een lange levensduur. Echter zijn er ook andere materialen die voor een lange levensduur zorgen. Je kunt daarom het beste eerst alle materialen naast elkaar zetten en bekijken of EPDM de beste keuze is. Door daarbij in het achterhoofd te houden hoe lang je nog in het huis woont of waarvoor je een bepaalde ruimte gebruikt, weet je beter waar je aan toe bent.

EPDM dakbedekking laten aanbrengen

EPDM aanbrengen brengt verschillende kostenposten met zich mee. Iedere kostenpost moet bij elkaar opgeteld worden om tot het eindbedrag te komen. In eerste instantie heb je te maken met de materiaalkosten. Je moet de EPDM aanschaffen, de extra bevestigingsmaterialen en de materialen voor de afwerking. Bespaar niet zomaar op de materiaalkosten, omdat dit na verloop van tijd alleen maar meer kosten met zich mee kan brengen.

Uurtarief

Een andere kostenpost waar je niet onderuit komt, is het uurtarief van een professional. Dit uurtarief is afhankelijk van de ervaring en de vakkennis van de dakdekker. Hoeveel je betaalt voor de geleverde arbeid is afhankelijk van de afmetingen van het dak en de extra werkzaamheden die de dakdekker uitvoert.

Je kunt verschillende bedrijven met elkaar vergelijken om ervoor te zorgen dat je hier de beste prijs voor betaalt en een kleine besparing op de uiteindelijke factuur mee krijgt.

Kun je EPDM zelf plaatsen?

EPDM aanbrengen moet nauwkeurig gebeuren. Daarbij dien je ook de juiste technieken te gebruiken en de materialen op een goede manier te gebruiken. Het is daarom de vraag of je voldoende kennis en ervaring hebt om de werkzaamheden uit te voeren.

Hoewel het jou kosten kan besparen om de werkzaamheden zelf uit te voeren is het aan te raden om voor een professionele dakdekker te kiezen. De ervaring van de dakdekker zie je immers altijd terug in de eindresultaten bij jouw dak.

EPDM aanbrengen: gratis offertes

Een professionele dakdekker kan snel en secuur de EPDM op jouw dak aanbrengen, waardoor je zeker weet dat je lang van het eindresultaat kunt genieten. Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan, zodat wij je kunnen matchen aan erkende dakdekkers uit je regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes