Sandwichpanelen schuur | De voor- en nadelen

Sandwichpanelen zijn niet alleen zeer eenvoudig in gebruik, maar kunnen ook op allerlei manieren toegepast worden. We vertellen je alles wat je moet weten over het maken van een sandwichpanelen schuur!

sandwichpanelen schuur

Geïsoleerde sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn speciale panelen die kunnen worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zowel op wanden als daken. Een sandwichpaneel is een paneel dat uit drie lagen bestaat, hier komt dan ook de naam sandwich vandaan.

Met geïsoleerde sandwichpanelen kun je van een koude, natte schuur een bruikbare ruimte maken.

Voordelen van een sandwichpanelen schuur

 • Lichtgewicht: omdat de panelen licht in gewicht zijn is de montage van de schuur gemakkelijk en snel te regelen.
 • Geen holle ruimtes: normaal gesproken heb je te maken met lekkages en aantasting van isolatiemateriaal omdat er sprake is van holle ruimtes. Dit is niet het geval bij sandwichpanelen, waardoor je veel minder risico loopt.
 • Diverse toepassingen: er zijn diverse toepassingen mogelijk met sandwichpanelen. Zo kun je het gebruiken voor wanden en zowel platte als hellende daken.
 • Hoge isolatiewaarde: omdat er sprake is van een binnenkant van isolatie met daaromheen nog een extra laag, profiteer je van een hoge isolatiewaarde en is de schuur warm in de winter en koel in de zomer.
sandwichpanelen schuur op dak en wanden

Nadelen van een sandwichpanelen schuur

 • Leidingen wegwerken: een sandwichpanelen schuur bouwen biedt veel voordelen, maar wanneer er veel leidingen weg te werken zijn, is dit lastig. De leidingen kunnen niet goed in de sandwichpanelen worden verwerkt.
 • Geen zware objecten: bedenk van tevoren goed hoe je de schuur wil gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zware objecten aan de wanden te hangen. De isolerende kern zal hierdoor beschadigen.
 • Esthetiek: om de uitstraling van de panelen te verbeteren wordt meestal gekozen voor de kleur zwart. Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat zwart in de zomer warmte vast kan houden.

Wat kosten sandwichpanelen per m2?

De prijzen van sandwichpanelen beginnen rond de €40 per vierkante meter. Als je de afmetingen van het dakoppervlak van je schuur weet kun je eenvoudig berekenen hoe duur de klus ongeveer gaat worden. Het dakoppervlak meten van tevoren is dus een essentiële stap.

De prijs kan stijgen onder invloed van onder andere de hoeveelheid isolatie, het merk of de kleur van de sandwichpanelen.

Sandwichpaneel schuur kosten

Vanzelfsprekend komen er naast de aanschaf van de sandwichpanelen nog wat extra kosten bij. Als je van plan bent de sandwichpanelen zelf te plaatsen ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Door de tarieven van meerdere bedrijven uit de buurt te vergelijken kun je de kosten voor het laten plaatsen van sandwichpanelen op een schuur zo laag mogelijk houden.

Opbouw

De twee buitenste lagen zijn dun en kunnen uit diverse materialen bestaan, bijvoorbeeld staal of aluminium. Het komt ook voor dat het materiaal composiet wordt gebruikt.

De binnenste laag bestaat uit een isolerend materiaal zoals steenwol, PIR of EPS. Het type paneel dat je kiest is afhankelijk van de functie. Wanneer de buitenkant een strakke uitstraling moet hebben, wordt er vaak gekozen voor aluminium.

Als het belangrijk is dat er sprake is van een sterke wand, wordt gekozen voor staal.

Steenwol of PIR sandwichpanelen

Ook het type isolatie hangt af van persoonlijke wensen. PIR staat bekend om de zeer hoge isolatiewaarde, terwijl EPS vooral zeer goedkoop is.

Als je graag een zoveel mogelijk brandwerende schuur wil bouwen is het aan te raden om voor steenwol te kiezen.

Hoe goed isoleren sandwichpanelen?

Sandwichpanelen bestaan uit meerdere isolerende lagen. De isolatiewaarde van sandwichpanelen is hoog, zeker in vergelijking met andere dakbedekkingen. Dat is handig als je de schuur in winters lekker warm wil houden en in de zomers koel.

Dat zorgt ervoor dat er in de schuur vaak een aangenamer binnenklimaat ontstaat dan wanneer je kiest voor dakbedekking zonder thermische isolatie. De montage van de schuur is bovendien niet ingewikkelder dan met reguliere platen.

sandwichpanelen schuur plaatsen

Schuur bouwen met sandwichpanelen

Een schuur is met diverse materialen te bouwen. En hoewel hout en baksteen nog altijd populair zijn, is er een derde optie waar je voor kunt kiezen: sandwichpanelen kopen.

Het komt dan ook steeds vaker voor dat deze panelen worden gekozen. Dit gebeurt om een aantal redenen.

Sandwichpanelen monteren

In de eerste plaats is het zeer eenvoudig om de panelen te plaatsen, omdat ze inclusief binnen- en buitenwand met isolatiemateriaal worden geplaatst. Dit scheelt veel tijd en daarnaast krijg je een veel slanker eindresultaat.

Een ander voordeel van sandwichpanelen is dat je verschillende materialen voor de buitenkant kunt kiezen, waardoor je ook verzekerd bent van een resultaat dat naar wens is.

Toepassingen sandwichpanelen schuur

Er zijn verschillende soorten sandwichpanelen beschikbaar. Je kunt ze onderverdelen op basis van materiaal, maar ook op basis van gebruik.

Als het gaat om de toepassing van de panelen voor een sandwichpanelen schuur heb je de keuze uit enkele verschillende soorten. De panelen worden het vaakst gebruikt voor de schuurwanden, maar kunnen ook voor het dak worden gebruikt. Je kunt de panelen ook combineren met dakbedekking voor een tuinhuis of de dakbedekking voor een schuur.

Sandwichpanelen wand

Een van de meest bekende en populaire toepassing van sandwichpanelen schuur is voor de wanden. Deze panelen staan bekend om hun eenvoudige en snelle montage. Omdat de panelen ook gedeeltelijk bestaan uit isolatie, ben je hier geen extra tijd aan kwijt. Je kiest als het ware voor een prefab wand.

Om de schuur extra nuttig te maken kun je ervoor kiezen om zonnepanelen op de schuur te laten leggen. Deze investering verdien je na verloop van tijd vanzelf terug!

Conclusie

Een groot voordeel van de sandwichpanelen voor je schuurwand is niet alleen de montage, maar ook het formaat. Sandwichpanelen zijn erg dun en bieden daardoor veel afwerkingsmogelijkheden. Daarnaast nemen ze ook weinig ruimte in beslag.

Een mogelijk nadeel van sandwichpanelen als schuurwand is dat ze niet de natuurlijke uitstraling hebben die hout wel heeft. Daarnaast is het lastig om leidingen weg te werken in dit type wand.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kosten sandwichpanelen per m2?

+
In de praktijk beginnen de kosten van sandwichpanelen vanaf € 40 per m2. Afhankelijk van het type of merk sandwichpanelen kan deze prijs stijgen.

Kunnen sandwichpanelen tegen water?

+
Het fijne van sandwichpanelen is dat ze niet alleen winddicht maar ook waterdicht zijn. Door de manier waarop sandwichpanelen gemonteerd worden is de kans op insijpeling bovendien klein.

Kunnen sandwichpanelen roesten?

+
Afhankelijk van het gekozen materiaal kunnen sandwichpanelen op termijn roesten. Kies voor sandwichpanelen met een lange levensduur.
 1. Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
 2. Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
 3. Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
 4. Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
 5. Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes