Zelf dakkapel maken en plaatsen | Handige informatie en tips

Een dakkapel zorgt voor meer extra ruimte en licht in een kamer met een schuin dak op de bovenste verdieping. Ben je zelf een beetje handig? Dan kun je besparen op de totale kosten van een dakkapel. Maar hoe pak je dat aan? Lees verder wat je hiervoor nodig hebt en of dit een optie is voor jou.

dakkapel zelf maken

Hoe werkt een dakkapel zelf maken?

Bij het zelf maken van een dakkapel kies je ervoor om het timmerwerk zelf te doen. Je maakt dus geen gebruik van een standaard constructie (prefab), maar je koopt losse balken, planken, een kozijn en een dakbeschot die je vervolgens zelf in elkaar zet. Een beetje ervaring met timmerwerk is dus wel verstandig.

Zelf doen of uitbesteden?

Zelf een dakkapel plaatsen vereist natuurlijk wel de nodige bouwervaring en natuurlijk genoeg tijd. Is dit het geval, dan biedt het zelf maken de mogelijkheid om je dakkapel precies te maken hoe je zelf wilt. Toch kan het uitbesteden van de verbouwing soms uiteindelijk juist een besparing zijn. De dakkapel staat namelijk sneller en wordt in de meeste gevallen beter afgewerkt.

Voordelen dakkapel zelf maken

Nadelen dakkapel zelf maken

 • In de hoogte werken brengt extra risico met zich mee.
 • Grote kans op problemen met je nieuwe dakkapel door te weinig expertise.
 • Het kost veel tijd.

Voorbereiding voor bouwen dakkapel

Wanneer je begint met het je dakkapel maken, zijn er een aantal punten erg belangrijk. Begin dus niet zomaar met bouwen wanneer je weinig kennis en ervaring hebt. Lees je goed in en houdt onder meer rekening met de volgende punten.

Begin met een bouwtekening

Eén van de belangrijkste dingen bij het maken van een dakkapel is de bouwtekening. Door op papier te beginnen, dwing je jezelf direct goed na te denken over de constructie en wat er allemaal bij komt kijken. Zo voorkom je dat je door direct te beginnen meteen grote fouten maakt, wat je uiteindelijk veel geld kan kosten terwijl je eigenlijk wilde besparen. Bovendien kun je deze bouwtekening goed gebruiken ter ondersteuning wanneer je toch besluit hulp in te schakelen of bepaalde taken uit te besteden.

zelf maken dakkapel

Maak een planning

Wanneer je bouwtekening klaar is, is het verstandig om eerst te beginnen met het maken van een planning. Hiermee bepaal je wanneer je gaat beginnen en welke stappen je gaat zetten. Krijg je hulp van anderen of heb je besloten een aantal taken uit te besteden, dan is het een goed idee deze planning met hen te delen. Zorg ook dat je je aan de planning houdt, dit maakt het samenwerken alleen maar makkelijker én efficiënter.

Zorg voor een nauwkeurige uitsparing

Voor dat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de grootte van je dakkapel en de uitsparing op je dak goed op elkaar zijn afgestemd. De uitsparing is de ruimte in je dak die je vrij maakt om de dakkapel tegenaan te plaatsen. Deze moeten precies even groot zijn, anders ontstaan er kleine kieren en spleten nadat je dakkapel geplaatst is en loop je het risico dat water en kou op een zeker moment binnendringt. Dit heeft direct gevolgen voor je energierekening. Ook is de kans op verdere problemen met je nieuwe dakkapel groot.

Maak een stevige constructie

Na het afmeten van de uitsparing volgt het maken van de draagconstructie voor je dakkapel. Deze houten constructie functioneert als het skelet van je dakkapel en draagt in feite het hele gewicht. Het is dus erg belangrijk dat deze constructie stevig is en bovendien verschillende weersomstandigheden aan kan. Besteed hier dan ook voldoende aandacht en tijd aan.

Welk materiaal heb je nodig?

Om zelf een dakkapel te maken heb je het volgende aan materiaal nodig. Heb je niet alles in huis, dan kun je het natuurlijk kopen of huren. Bekijk wel goed of je met een dakkapel zelf maken dan nog wel goedkoper uit bent dan wanneer je een prefab constructie aanschaft.

 • Steiger (vaak gehuurd)
 • Zaagtafel of cirkelzaag
 • Afkortzaag of reciprozaag
 • Kraan (bij prefab dakkapellen)
 • Veiligheidsschoenen, een helm en oog- en oorbescherming
 • Afdekzeilen
 • Handgereedschap
zelf dakkapel maken

Hoeveel kost het om zelf een dakkapel te maken?

Hoewel zelf een dakkapel maken in eerste instantie misschien kostenbesparend is, hangt dit natuurlijk volledig af van de financiële keuzes die je zelf maakt. Om zelf een dakkapel te kunnen maken, heb je namelijk veel specifiek materiaal en hulpmiddelen nodig. Heb veel hiervan zelf al in huis, dan is je besparing groter. Moet je nog veel kopen of huren, schrik dan niet van de kosten die er toch nog bij komen kijken. Bekijk in onderstaand overzicht met welke kosten je rekening moet houden:

 • Hulpmiddelen (handgereedschap, veiligheidskleding, etc.) € 500 – € 2.500 euro
 • Steiger huur € 20 – € 25 euro per dag
 • Kraan huur € 100 – € 250 euro per uur
 • Materiaal voor de dakkapel (afhankelijk van de omvang) € 1.000 – € 2.500 euro

Extra opties bij het zelf maken van een dakkapel

Dakkapellen zijn er in verschillende soorten en maten. Ook zijn er verschillende extra opties waaruit je kunt kiezen om wel of niet toe te voegen aan je dakkapel, zoals eventuele rolluiken. Welke opties je kiest, heeft invloed op de totale kosten van je zelfgemaakte dakkapel en hoeveel tijd je uiteindelijk kwijt bent. Overweeg onderstaande opties en bijbehorende kosten wanneer je besluit om je dakkapel zelf te maken:

 • Ventilatierooster € 9 – € 13 euro
 • Draai-kiepraam € 130 – € 210 euro
 • Insectenhor € 80 – € 105 euro
 • Rolluik € 550 – € 1.050 euro
 • Hang- en sluitwerk € 80 – € 190 euro
 • Knieschotten € 40 – € 50 euro
Zelf een dakkapel maken of uitbesteden aan een specialist?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Zo ontdek je wat de prijzen zijn voor installatie en kun je bepalen of je de dakkapel zelf wilt maken of dit overlaat aan een specialist. Vraag offertes aan!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Andere mogelijkheden om te besparen op je dakkapel

Is een zelf een dakkapel maken niks voor jou, bijvoorbeeld door een gebrek aan ervaring of tijd, dan zijn er een aantal alternatieven om toch te besparen op de kosten van je dakkapel.

Zelf het aftimmeren verzorgen

Heb je wel twee rechterhanden, maar zie je de risico’s van een dakkapel zelf maken niet zitten? Dan kun je om toch kosten te besparen ook alleen het aftimmeren van je dakkapel zelf doen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenzijde van je dakkapel. Nadat je dakkapel is geplaatst, gaat er namelijk nog veel tijd zitten in de afwerking. Door dit zelf te doen, heb je minder manuren waar je voor moet betalen. De plaatsing en eventueel maatwerk van je dakkapel laat je wel gewoon door dakkapel specialisten doen. Bijkomend voordeel is dat je de afwerking van je dakkapel op deze manier helemaal naar je eigen zin kan maken.

Een prefab dakkapel plaatsen

Een ander alternatief voor je dakkapel zelf maken, is de aanschaf van een prefab dakkapel. Bij een prefab dakkapel wordt de constructie al in de fabriek of werkplaats in elkaar gezet, in tegenstelling tot een maatwerk dakkapel. Je koopt je dakkapel dus kant-en-klaar. Bij ontvangst is de dakkapel meteen klaar om geplaatst te worden. Een prefab dakkapel is interessant omdat de kosten nog altijd lager zijn dan bij een maatwerk dakkapel.

Je kunt er voor kiezen om ook de plaatsing van je prefab dakkapel zelf te doen. Hoewel de kosten van het plaatsen van een prefab constructie door een vakman al een stuk lager liggen dan bij een maatwerk dakkapel, kun je op deze manier nog meer besparen op het totaalbedrag. Houd er wel rekening mee dat het verschil met je dakkapel laten plaatsen niet groot is. Om zelf je dakkapel te plaatsen heb je namelijk een kraan en een steiger nodig, waarbij de kosten van de huur al snel kunnen oplopen.

Stappenplan voor een dakkapel plaatsen

Besluit je om zelf je dakkapel te plaatsen? Onderstaand stappenplan geeft je een idee van de verschillende stappen van een dakkapel plaatsen:

 • Stap 1: Bepaal of er één of twee dakkapellen op het dak moeten en op welke plek.
 • Stap 2: Meet hoe groot en hoe breed de dakkapellen moeten zijn.
 • Stap 3: Zoek goed uit of je een dakkapel vergunning nodig hebt voor dit type dakkapel en of je met een kleine aanpassing misschien geen vergunning meer nodig hebt.
 • Stap 4: Bedenk goed of je het alleen kan of dat je hulp nodig hebt met het plaatsen en timmeren.
 • Stap 5: Neem vrij om aan de slag te gaan en bij voorkeur alles in één keer af te maken.
 • Stap 6: Maak een overzicht van alle kosten en vergelijk dit met offertes van professioneel dakkapel bedrijf.

Valkuilen zelf een dakkapel plaatsen

Er zijn een aantal valkuilen om rekening mee te houden wanneer je besluit om zelf je dakkapel te plaatsen, bijvoorbeeld om zo de kosten te drukken.

Het kost meer tijd dan je denkt

In het plaatsen van een dakkapel gaat meer tijd zitten dan je denkt, zeker wanneer je weinig ervaring hebt. In sommige gevallen is er zelfs meer dan een week voor nodig. Wanneer je er langer over doet, is het dus ook belangrijk dat het al die tijd goed weer blijft. Afdekken van je open dak kan, maar is geen waterdichte oplossing en kost ook tijd. Houd er dus rekening mee dat zelf een dakkapel plaatsen veel tijd gaat kosten en overweeg goed of uitbesteden en laten plaatsen door beroepsklussers misschien verstandiger is.

De afwerking is veel werk

Als het gaat om de afwerking van je dakkapel nadat die geplaatst is, dan is er genoeg om op te letten. Vergis je bijvoorbeeld niet in hoeveel tijd er nog gaat zitten in het schilderwerk van de kozijnen, zowel binnen als buiten. Ook de wanden en het boeiboord van je dakkapel moeten worden voorzien van een likje verf. Daarnaast vraagt het aanleggen van de verlichting, het aftimmeren en het gipsen om specifieke kennis en technieken. En denk tot slot ook aan het ophangen van zonwering en gordijnen, opnieuw behangen en vloerbedekking leggen en de plinten op orde maken. Onderschat deze laatste fase dus niet en neem plan hier nog genoeg tijd voor in.

Dakkapel laten maken: vraag offertes aan

Wil je liever een specialist inschakelen voor het maken en plaatsen van jouw nieuwe dakkapel? Vul dan ons formulier in, geef je wensen door en ontvang meerdere offertes op maat. Zo kun je de prijzen vergelijken en besparen op de kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte

2*. Gewenst materiaal

3*. Gewenste model dakkapel

4*. Is de woning in bezit?

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes