Een dakgoot die tussen twee schuine daken loopt heet een zakgoot. Van beide daken loopt het regenwater af. Om het regenwater goed af te voeren wordt er een zakgoot tussen de twee daken geplaatst.
Verbinding
Om te voorkomen dat regenwater tussen twee schuine daken stil komt te staan wordt een zakgoot geplaatst. We zetten de verschillende materialen, afmetingen en afwerkingen van een zakgoot op een rij! Bekijk de dakgoten offerte
De materialen van een zakgoot
Zakgoten zijn er in verschillende maten en vormen. Voor de afvoer van water in de vorm van een zakgoot werden in het verleden veel verschillende materialen gebruikt. Zink is hierbij de het meest gebruikte materiaal in ons land.
Naast zink kan een zakgoot ook gemaakt zijn van koper, gietijzer, EPDM rubber, polyester of PVC, aluminium of bitumen.
Een zinken zakgoot
Het meest voorkomende materiaal waarvan een zakgoot wordt gemaakt is zink. Dakgoten in het algemeen worden al meer dan een eeuw van zink gemaakt.
Zink is een sterk metaal met een lange levensduur en weerstand tegen bevriezing.
Lange levensduur
De laatste jaren is de levensduur van zink wel wat veranderd. Het zink dat 30 jaar geleden werd gebruikt was dikker dan nu. Ook is de aanwezigheid van extra metalen in het moderne zink aangetoond. Deze extra metalen worden tijdens het productieproces toegevoegd.
Verschillende zaken zijn van invloed op de levensduur van zink. Denk hierbij aan de dikte van het zink, het vakmanschap van de zinkverwerker, de stijl van dakbedekking (betonnen dakpannen veroorzaken meer slijtage aan het zink) en de weersomstandigheden. Hierdoor zijn de zink vervangen kosten door de jaren heen ook flink veranderd.

Een koperen zakgoot
Op rieten daken worden vaak koperen dakgoten gebruikt. Dit is zo omdat koper bestand is tegen de zuren van het riet. Villa’s en herenhuizen hebben ook vaak koperen goten vanwege hun mooie uiterlijk. Zinken goten zijn minder veerkrachtig dan koperen goten, maar de fabricage is wel hetzelfde als bij zinken goten.
Het is cruciaal voor de levensduur van de koperen zakgoot dat deze door een vakman wordt gemaakt, omdat dan de kans op lekkage bij de lasnaden toeneemt. Bedenk wel dat een koperen zakgoot uiteindelijk groen zal worden.
Een gietijzeren zakgoot
Het materiaal gietijzer wordt niet veel gebruikt voor zakgoten. Het materiaal dateert uit het eerste decennium van de 20e eeuw. Bouten en moeren, die ook zichtbaar zijn in de goot, worden gebruikt om de lassen met elkaar te verbinden. Binnenin de goot is het vaak behoorlijk verroest.
Je kunt een gietijzeren zakgoot erg moeilijk repareren met metaal. Het is wel haalbaar om EPDM te gebruiken voor de reparatie. Het kost wel veel meer werk om een gietijzeren zakgoot te repareren dan het renoveren van zinken of koperen dakgoten.
Een EPDM zakgoot
Er zijn twee soorten EPDM goten verkrijgbaar. Een bestaande dakgoot kan bijvoorbeeld worden gerenoveerd met EPDM. Ook nieuwe goten kunnen veel baat hebben bij toepassing van EPDM. Voor nieuwe goten is wel een afgetimmerde goot nodig.
Als randafwerking kan een zinken kraal worden aangebracht om dat vintage uiterlijk te behouden. EPDM heeft een levensduur van 50 jaar, mits goed behandeld. EPDM heeft een hoge weerstand tegen alle weertypen, wat het materiaal ideaal maakt voor een zakgoot.
Een polyester of PVC zakgoot
Zakgoten van PVC of polyester zijn het minst duur. Een PVC of polyester dakgoten zie je vaak gebruikt voor bijgebouwen zoals schuren of tuinhuisjes. Vergeleken met andere materialen zijn de kosten aanzienlijk lager, maar de levensduur is ook veel korter.
Een PVC of polyester zakgoot is ook buitengewoon lastig te repareren. Het is dan beter om meteen het hele deel te vervangen.
Een aluminium zakgoot
Een zakgoot van aluminium is een relatief recente uitvinding. Een zakgoot van aluminium wordt vaak als één deel geplaatst. Daarom zijn er, anders dan bij koper of zink, geen lasnaden aanwezig.
Er wordt bij een aluminium dakgoot wel vaak siliconenkit gebruikt om details van kunststof te verlijmen.
Een bitumen zakgoot
Er wordt zelden standaard bitumen of dakleer gebruikt om zakgoten mee te construeren. De bitumenresten worden in dit geval in een bak van hout gebrand. Een daktrim wordt vaak gebruikt om dit type dakgoot af te maken.
Een zakgoot van bitumen heeft een levensduur van 15 tot 30 jaar. De soort bitumen (APP/ SBS) hebben invloed op de levensduur. Daarnaast hebben ook de verwerking, de afwatering en de weersinvloeden invloed op de levensduur.

Lekkage zakgoot herstellen
Het kan natuurlijk voorkomen dat er een lekkage is. Vaak kun je een lekkage achterhalen door de zakgoot te inspecteren op scheuren of andere schade.
Daarnaast kun je kijken of de muur onder de zakgoot vochtig is. Er zullen dan blaren in de verf ontstaan, behang zal loslaten en er kunnen sporen van schimmel aanwezig zijn.
Inspecteer de zakgoot regelmatig
Als de zakgoot hoog uit het zicht ligt of het lekkende water in een holle muur komt, kun je het niet altijd zien dat de goot aan het lekken is. Daarom is het raadzaam om de zakgoten minstens eenmaal per jaar schoon te maken.
Je kunt de dakgoot tijdens het schoonmaken inspecteren op lekkage.
Onderhoud
Bij een zakgoot speelt de levensduur van het materiaal een grote rol bij mogelijke lekkages. Het is aan te raden om altijd onder de aangegeven levensduur van het materiaal te blijven.
Het is dan ook raadzaam om al actie te ondernemen als de dakgoot bijna aan het eind van zijn levensduur is. Dit om extra schade zoals houtrot of lekkages in huis te voorkomen.
Conclusie
Een zakgoot is de ideale oplossing voor het afvoeren van regenwater tussen twee schuin aflopende daken. Zakgoten zijn in verschillende afmetingen, afwerkingen en prijsklassen verkrijgbaar.
Pleeg periodiek onderhoud aan een zakgoot om lekkages te voorkomen. Loop bijvoorbeeld jaarlijks eens de zakgoot na om opgehoopt vuil te verwijderen. Zo hou je de zakgoot in goede conditie.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakgoot aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakgoot specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakgoot specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakgoot Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29