Dakgoot reparatie | Vroeg repareren voorkomt problemen

Een beschadigde dakgoot kan voor veel problemen zorgen. Een snelle dakgoot reparatie kan dit voorkomen. Het is belangrijk dat regenwater dat van het dak afloopt snel en effectief kan worden afgevoerd om lekkages te voorkomen.

dakgoot reparatie

Welk type reparatie kan voorkomen?

Er zijn een aantal factoren die tot verschillende problemen met je dakgoten kunnen leiden. De meesten hiervan zijn snel en makkelijk op te lossen als je een ervaren dakwerker inschakelt. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze te laten herstellen. Je kunt dit zelf doen of door een vakman laten verhelpen.

Hoe repareer je een lekkende dakgoot?

Als een dakgoot wat ouder wordt, kun je op een gegeven moment een lekkage in de dakgoot krijgen. Dit kan van kleine gaatjes in het materiaal tot een grote lekkage zijn. Als gevolg hiervan kan het vocht langs je gevel lopen en niet door de dakgoten, wat voor schimmelvorming en vochtige muren kan zorgen. Door deze zwakke plekken of gaten te dichten, kan je dakgoot nog erg lang mee. Elke type dakgoot heeft hiervoor een andere aanpak nodig.

Losse dak goot

Bij een losse dakgoot zal er vaak maar een onderdeel los zitten en niet de hele goot. Het water loopt op onhandige plekken naar beneden en kan voor vochtproblemen, schimmels en meer problemen zorgen. Om het water toch weer naar de regenpijp te leiden kunnen de losse onderdelen worden gerepareerd om je goot weer voor lange tijd in goede staat te houden. Dit is vaak makkelijker bij kunststof dakgoten dan bijvoorbeeld een zinken dakgoot, omdat deze makkelijker in segmenten uit elkaar te halen is.

Verstopte afvoer

Vooral bij herfstige weersomstandigheden zul je dit probleem meemaken, al kan dit het hele jaar door gebeuren. Als gevallen bladeren, takken, mos en ander vuil in de dakgoot liggen kan het water niet goed door de regenpijp weglopen. Dan zie je dat het regenwater vanzelf over de rand van de goot loopt, omdat de afvoer verstopt zit. Regelmatig de dakgoot schoonmaken, te onderhouden en een rooster te plaatsen kan je dit gemakkelijk verwijderen.

Corrosie metalen goten

Je zult vooral te maken krijgen met corrosie bij dakgoten van metaal. Hiervan komt een dakgoot van zink het meeste voor. Bij langdurige blootstelling aan condens of een ander soort vocht kan er een witte kleur aanslag op een zinken dakgoot ontstaan. De zinken dakgoot is zichzelf dan letterlijk aan het oplossen. Vaak is de beste oplossing hier om dit deel van de dakgoot te laten vervangen en een waterdichte spray aan te laten brengen. Zo kunnen je dakgoten er vaak weer voor langere tijd tegenaan!

Benieuwd naar de kosten van een dakgoot reparatie?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat het kost om je dakgoot te laten repareren. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakgoot prijzen

Verschillende materialen dakgoot laten repareren

Er zijn een aantal materialen die vaak worden gebruikt voor dakgoten. Dit zijn de zinken dakgoten, kunststof dakgoten en metalen dakgoten. Deze hebben allemaal vanzelf een reparatie nodig. Een paar verschillende reparatie technieken kunnen bij alle soorten dakgoten worden gebruikt, maar bepaalde materialen hebben specifieke reparatietechnieken nodig.

Algemene dakgoot reparatie

Bij een eerste kleine reparatie kan je vaak zelf aan de slag met producten als een rubber seal (ook bekend als vloeibaar rubber), kit of reparatietape. Lees de instructies van het middel zorgvuldig door en kies een droge dag om met de dakgoot reparatie bezig te gaan. Door een waterdichte spray te gebruiken, zorg je ervoor dat je dakgoot net dat extra beetje bescherming krijgt. Als de dakgoot zwaar beschadigd is, moet je dit wel uitbesteden aan een vakman. Dan is het beter om eerst te controleren of de dakgoot compleet vervangen moet worden en is de reparatie een stuk lastiger.

Zinken dakgoot repareren

Een zinken dakgoot heeft vaak problemen met een beschadigde soldeernaad. Ook kunnen kleine gaatjes ontstaan die moeten worden hersteld. Voor een zinken goot repareren gebruik je vaak vloeibaar zink om de naden of haarscheurtjes opnieuw te solderen. Met vloeibaar zink brengt de vakman een extra laagje aan over de beschadiging. Bij een groot gat kies je voor een stuk zink in plaats van vloeibare zink voor het afdichten van zinkconstructies.

Vloeibaar zink, EPDM of bitumen voor reparatie

Als je zinken dakgoot nog niet dunner is geworden door ouderdom en weersinvloeden, kun je ook een lapje roofing eroverheen branden. Maak de zinken dakgoot goed schoon en vetvrij, meet een stuk bitumen dakbedekking of epdm dakbedekking af. Daarna breng je dit over de slijtage aan met een brander. Als je voor branden kiest, let erop dat je geen gat in de dakgoot brand en dat het dak niet zelf gaat branden.

Extra coating maakt waterdicht

Deze reparatie zorgt voor een extra hobbeltje in zinken dakgoten waardoor er een verstopping van bladeren en ander vuil in de goten kunnen ontstaan. Met een vochtwerende coating maak je de zinken dakgoot weer wat gladder. Als je regelmatig onderhoud pleegt aan de zinken dakgoot en deze schoonmaakt en laat herstellen, heb je de grootste problemen verholpen voor ze ontstaan.

Hoe kunststof dakgoot repareren?

Kunststof dakgoten zijn vaak van PVC gemaakt en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Deze PVC dakgoot kun je het beste met PVC lijm repareren als je slechts een kleine beschadiging hebt. Omdat deze kosten dakgoot reparatie vaak duurder zijn dan de dakgoot zelf, kun je er bij een lekkage ook voor kiezen om een nieuwe dakgoot te laten plaatsen. De dakgoot vervangen hoeft niet, maar per strekkende meter PVC dakgoot is vervanging vaak goedkoper dan repareren voor dit soort materiaal.

Reparatieset voor metalen dakgoot

Een aluminium dakgoot is vaak afgewerkt met polyester. Hierdoor kun je het beste een polyester reparatie set gebruiken als je de aluminium goten gerepareerd wilt hebben. Een koperen dakgoot zal niet vaak stuk gaan, maar zal eerder worden gestolen door koperdieven. Hierbij is een inspectie van de bevestiging ook aan te raden. Een minimale scheur is vaak op te lossen met vloeibaar rubber of reparatietape. Problemen met het metaal moet je vaak door dakdekkers laten repareren.

lek in dakgoot

Wanneer de dakgoot repareren en wanneer vervangen?

Wanneer je met een kleine slijtage zit hoeft er eigenlijk niks vervangen te worden. Vaak is er alleen maar lokaal herstel nodig bij scheuren en gaatjes in de goot. Dit is meestal de goedkoopste optie. De dakgoot reparatie zal niet te lang duren en de benodigde materialen zijn snel in huis te halen. Helemaal bij een zinken dakgoot is repareren vaak voordeliger, omdat bij zink de scheurtjes en verdere schade makkelijk gerepareerd en te verstevigen is.

Toch dakgoten vervangen?

Een dakgoot repareren blijft altijd een tijdelijke oplossing. Een dakgoot zal uiteindelijk in slechte conditie komen en dan is het slimmer om te kiezen voor de gehele dakgoot vervangen. Bij een zinken dakgoot repareren zal dit ook naarmate het zink ouder wordt lastiger gaan. Als er grote gaten in de goot zitten of er scheuren in de houten bak rondom zinken dakgoten zijn gekomen, is vervangen in de meeste gevallen verstandig en kunnen de vervangen kosten zelfs lager liggen.

Wat kost de dakgoot repareren?

Een dakgoot reparatie zal vaak per strekkende meter moeten worden afgerekend. Je moet rekenen op totale kosten tussen € 40 en € 150 per strekkende meter voor repareren, inclusief materiaal. De variabele kosten hierin zijn het materiaal, zo is zink bijvoorbeeld duurder dan kunststof, maar ook hoe groot de reparatie is. Grotere reparaties zijn natuurlijk duurder dan wanneer een beetje vloeibaar rubber en waterdichte spray voldoende is.

Kosten dakgoot vervangen

Bij een grote klus kun je ervoor kiezen om de dakgoot te vervangen. De gemiddelde kosten zijn tot € 35 voor een PVC dakgoot en kan oplopen tot € 40 voor zink en € 50 voor koper. Deze kosten zijn per strekkende meter en zijn inclusief arbeidskosten. Het ligt aan jouw voorkeur en de leeftijd van je dakgoten voor welke optie je uiteindelijk kiest.

Gratis offertes voor dakgoot reparatie

Moet je dakgoot gerepareerd worden? Dan is het verstandig om hier niet te lang mee te wachten. Vraag daarom direct offertes aan via onderstaand formulier en vind de beste deal bij een specialist bij jou in de buurt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes