Boeiboord vervangen | Zelf of laten uitvoeren

Ben je aan het overwegen om het boeiboord te vervangen of te laten vervangen? Met wat handigheid en kluservaring kun je makkelijk zelf aan de slag.

boeiboord-vervangen.jpg

Hoe vervang je boeidelen?

Met wat kluservaring kun je prima zelf een boeiboord of boeidelen vervangen. De eerste stap is het verwijderen van de huidige boeiboorden van een schuin dak of een plat dak boeiboord. Het kan zo zijn dat het oppervlak onder de boeidelen licht gerepareerd of aangesmeerd moet worden.

Vervolgens is het tijd om de nieuwe boeidelen aan de gevel te bevestigen.

Lijmen of schroeven

Om nieuwe boeidelen te bevestigen kun je ervoor kiezen ze te lijmen of te schroeven. Beide methodes hebben hun eigen voordelen. Het voordeel van schroeven is dat een ijzersterke bevestiging ontstaat. Je bent ervan verzekerd dat het boeiboord stevig op zijn plaats blijft zitten, zelfs na verloop van tijd.

Het voordeel van lijmen is dat er achteraf geen lelijke schroeven zichtbaar zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen om onopvallende schroeven te nemen of de schroeven mee te schilderen.

Afwerking is belangrijk

Net zo belangrijk als het plaatsen en monteren van een boeiboord is het schilderen en afwerken van houten boeiboorden. Wanneer het boeiboord niet goed wordt afgewerkt loop je het risico dat het boeiboord vocht opneemt en uit kan zetten.

Als een houten boeiboord eenmaal vocht heeft opgenomen is de kans ook nog eens groot dat het hout gaat rotten.

Wat is het beste materiaal voor boeidelen?

Een boeiboord kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo kan een boeiboord gemaakt zijn van hout, kunststof, Trespa en soms van Keralit.

Een boeiboord van hout heeft meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een kunststof boeiboord. Het is dus een optie om je houten boeiboord te vervangen door kunststof.

Houten boeiboord plaatsen

Gevels en boeiboorden worden vaak gemaakt van hout. Om ervoor te zorgen dat dit materiaal bestand blijft tegen vocht en andere factoren is er een voortdurende zorg nodig. Het dak en het huis kunnen schade oplopen als water en vorst vat krijgen op het houten boeiboord.

De verflaag van deze onderdelen moet ongeveer om de 5 tot 7 jaar worden bijgewerkt. Gebruik dan wel goede verf voor boeiboorden.

Kunststof boeiboorden

Kunststof boeiboorden hebben het onderhoud van hout niet nodig. Kunststof is niet een materiaal dat iedereen aanspreekt als het gaat om de uitstraling van hun huis. Hout is op het gebied van uiterlijk een geliefder alternatief omdat het een mooier en meer authentieke uitstraling heeft.

Gelukkig zijn kunststof boeiboorden nu een stuk beter gemaakt dan vroeger. Ook het uiterlijk van kunststof boeiboorden is in de afgelopen jaren flink veranderd. Er zijn zelfs kunststof boeiboorden verkrijgbaar die eruit zien als echt hout.

boeiboord vervangen

Trespa boeiboorden

De merknaam Trespa wordt gebruikt voor het materiaal HPL (High Pressure Laminate). Trespa platen zijn stijf en extreem hard omdat ze een compacte kern hebben en een toplaag van keiharde kunsthars. Deze toplaag kan alleen met grote kracht worden gebroken of beschadigd.

De uitzonderlijke uv-bestendigheid van deze panelen zorgt ervoor dat ze minstens 30 jaar mooi blijven. Trespa kan met de juiste voorbereiding en zorg overgeschilderd worden.

Keralit boeiboorden

Een ander soort kunststof is keralit. De stof keralit staat bekend om zijn stijfheid en sterkte. Het is een sterke stof met een lange levensduur dankzij de harde toplaag. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en is vervaardigd uit recyclebare materialen.

Keralit is een zeer goed materiaal voor boeiboorden omdat het robuust, kleurvast en onderhoudsarm is.

Het verschil tussen boeiboorden en windveren

De planken die worden gebruikt om de rand van een dakgoot en een dak af te kunnen werken worden boeiboorden, boeidelen of boeistroken genoemd. Windveren zijn de planken die plat op de dakbedekking liggen.

De mogelijkheid van regenwater onder de dakpannen wordt tegengehouden door het aanbrengen van boeiboorden en windveren. De boeiboorden werden vroeger veelal verfraaid met een versieringen, maar nu wordt dit wat minder gedaan vanwege de hoge arbeidskosten.

Waarom een sterke dakrand zo belangrijk is

De dakrand van een huis is een heel belangrijk onderdeel. Veel mensen staan er niet bij stil dat de dakrand essentieel is voor het dak van het huis.

Een boeiboord beschermt bijvoorbeeld de gevel van je huis tegen kou en vocht dat anders in de ruimte tussen de gevel en het dak zou kunnen komen. De afwerking van de dakrand is om die reden erg belangrijk.

Voorkom slijtage

Er kan lekkage ontstaan als de dakrand niet goed onderhouden of beschadigd is. Het is hierdoor cruciaal om de dakrand tijdig te repareren of te vervangen als hij slijt en niet meer goed kan werken.

Er zijn veel verschillende manieren om een dakrand te repareren. Deze omvatten het aanbrengen van rabatdelen, het vervangen van de boeiboorden of het vervangen van de windveren.

Het onderhoud van boeiboorden

Onderhoud van boeiboorden en boeiboorden is erg belangrijk om schade aan de woning te kunnen voorkomen. Het soort materiaal bepaalt hoe vaak de boeiboord onderhouden moet worden. Hout is het meest gangbare materiaal voor oude boeiboorden.

Schilderen behoort hierbij tot het onderhoud dat nodig is om de beschermende eigenschappen van hout te behouden. De boeiboorden moeten mogelijk worden vervangen als het onderhoud is verwaarloosd.

Onderhoudsvrije boeiboorden

Gelukkig is het in goede staat houden van boeiboorden niet zo heel moeilijk. Het is cruciaal om boeiboorden die niet goed onderhouden zijn te vervangen voordat je dak extra schade begint op te lopen. Je boeiboorden moeten doorgaans om de 7 jaar opnieuw schilderen wanneer deze van hout gemaakt zijn.

Heb je een boeiboord van kunststof? Dan hebben de boeiboorden weinig tot geen onderhoud nodig. Dit type boeiboorden hoef je enkel schoon te maken met wat zeepwater en een spons.

vervangen van een boeiboord

Kosten van het vervangen van de boeiboord

Boeiboorden en windveren kunnen worden vervangen door € 50 tot € 110 per meter, inclusief montage. Vanwege het feit dat geen twee huizen precies gelijk zijn, zullen de kosten voor het vervangen van de boeiboorden of de windveren per omstandigheid verschillen.

De prijzen kunnen aanzienlijk hoger zijn omdat je huis bijvoorbeeld een stuk groter is dan de doorsnee woning.

Kosten reparatie boeiboord huis

Naast de kosten door het vervangen van de boeiboord heb je ook nog de kosten voor het repareren van de boeiboorden. De kosten hiervoor zijn erg moeilijk in te schatten, aangezien de kosten hier ook per situatie behoorlijk van elkaar kunnen verschillen.

Zo kan een boeiboord gemaakt zijn van hout, kunststof of Trespa en zal de ene boeiboord er slechter aan toe zijn dan de ander. Verder verschillen de kosten ook per vakman, de ene vakman is wat duurder dan de ander. Ook hier is het aan te raden om meerdere prijzen naast elkaar te leggen om deze met elkaar te kunnen vergelijken.

Wat kost boeibeplating?

Boeibeplating is plaatmateriaal waarmee je boeiboorden, windveren, dakgoten en meer kunt beschermen tegen weersinvloeden. De kosten van de boeibeplating zijn vergelijkbaar met de kosten van boeidelen.

Hoe duur de boeibeplating uiteindelijk zal zijn is lastig in te schatten. Dat komt doordat de prijs sterk verschilt per huis en situatie.

Veelgestelde vragen

Hoe vervang je boeidelen?

+
Als je van plan bent boeidelen te vervangen moet je eerst de oude boeidelen verwijderen. Bereid het oppervlak eronder voor op de nieuwe boeiboord. Vervolgens kun je nieuwe boeidelen bevestigen door ze te lijmen of schroeven.

Wat is het beste materiaal voor boeidelen?

+
Wat het beste materiaal voor boeidelen is zal afhankelijk van je wensen zijn. Als je van een authentieke uitstraling houdt zijn houten boeidelen aan te raden, als je liever onderhoudsarme boeidelen koopt kies je voor kunststof, Trespa of Keralit.

Hoe zitten boeidelen vast?

+
Boeidelen worden bevestigd door ze vast te lijmen of door ze in de gevel te schroeven. Schroeven zorgen voor een sterkere verbinding, maar bij het lijmen blijven achteraf geen schroeven zichtbaar.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes