Boeiboord plat dak | Een mooie afwerking voor een plat dak

Bij het ontwerpen en bouwen van een plat dak is het boeiboord een belangrijk onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het boeiboord plat dak bevindt zich aan de zijkanten van het platte dak en heeft meerdere functies.

Boeiboord plat dak

Kunststof boeiboorden

Boeiboorden worden gebruikt om dakranden en dakgoten af te werken op een mooie manier. Kunststof boeiboorden zijn een moderne en populaire keuze voor plat dak afwerking. Deze boeiboorden zijn gemaakt van materialen zoals PVC, polyester of composiet, waardoor ze duurzaam en bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden. Een boeiboord plat dak is dus een onmisbaar onderdeel.

Eigenschappen

 • Duurzaamheid: kunststof boeiboorden zijn bestand tegen vocht, rot en corrosie, waardoor ze lang meegaan zonder hun structuur of uiterlijk aan te tasten.
 • Onderhoud: kunststof boeiboorden hebben weinig onderhoud nodig. Ze kunnen gemakkelijk worden gereinigd met water en zeep.
 • Weerbestendigheid: kunststof boeiboorden zijn bestand tegen UV-straling en extreme weersomstandigheden.
 • Lichtgewicht: kunststof boeiboorden zijn licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijker te installeren zijn.
 • Afwerkingen: kunststof boeiboorden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Nadelen van kunststof boeiboorden

 • Kosten: hoewel de initiële kosten van kunststof boeiboorden iets hoger kunnen zijn dan bij sommige andere materialen, zoals hout, zijn ze op lange termijn vaak goedkoper vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudskosten.
 • Uitzetting: kunststof kan uitzetten en krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen.

Kunststof boeiboorden op een plat dak

Kunststof boeiboorden bieden duurzaamheid, onderhoudsgemak en een ruime keus aan mogelijkheden voor jouw platte dak. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden, verkleuren niet door de zon en hebben weinig onderhoud nodig. Met hun veelzijdigheid in kleuren en afwerkingen kunnen ze de gewenste uitstraling aan jouw platte dak toevoegen. Overweeg kunststof boeiboorden als een slimme en moderne oplossing voor een perfect afgewerkt plat dak.

Kunststof boeidelen

Kunststof boeidelen zijn populairder geworden als een modern en duurzaam alternatief voor traditionele materialen zoals hout. Deze boeidelen, gemaakt van hoogwaardig kunststof zoals PVC, bieden verschillende voordelen en kunnen een goede keuze zijn voor de afwerking van jouw dak.

Eigenschappen en voordelen

 • Duurzaamheid: kunststof boeidelen zijn bestand tegen vocht, rot en insecten, waardoor ze lang meegaan zonder dat ze aan kwaliteit verliezen.
 • Onderhoud: een van de grootste voordelen van kunststof boeidelen is het minimale onderhoud dat ze vereisen.
 • Weerbestendigheid: kunststof boeidelen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, ze zijn bestand tegen vocht en ze zullen niet kromtrekken of uitzetten onder invloed van het weer.
 • Veelzijdigheid: kunststof boeidelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 • Milieuvriendelijk: kunststof boeidelen kunnen gerecycled worden.

Nadelen van kunststof boeidelen

 • Prijs: de initiële kosten van kunststof boeidelen kunnen hoger zijn dan houten boeidelen, worden ze vaak gezien als een investering op lange termijn vanwege hun duurzaamheid en lage onderhoudskosten.

Multiplex boeidelen

Multiplex boeidelen zijn een tijdloze keuze voor dakafwerking die een natuurlijke warmte en uitstraling toevoegt aan het huis. Deze boeidelen zijn gemaakt van houtfineerlagen die aan elkaar zijn vastgelijmd, waardoor ze duurzaam en stevig zijn.

Eigenschappen en voordelen

 • Natuurlijke uitstraling: multiplex boeidelen hebben een natuurlijke en warme uitstraling die goed past bij zowel moderne als traditionele architectuur.
 • Duurzaamheid: multiplex boeidelen zijn duurzaam en bestand tegen vocht, mits ze goed zijn behandeld met verf of beits. Door het gebruik van hoogwaardige multiplexplaten kunnen ze vele jaren meegaan zonder dat de kwaliteit daalt.
 • Schildervriendelijk: multiplex boeidelen kunnen worden behandeld met verf of beits in de gewenste kleur, waardoor je ze kunt aanpassen aan de stijl van jouw huis.
 • Isolatie: hout heeft van nature isolerende eigenschappen, waardoor multiplex boeidelen kunnen bijdragen aan een betere isolatie van het dak.
 • Veelzijdigheid: multiplex boeidelen kunnen worden gebruikt voor verschillende daktypen, waaronder platte daken en schuine daken, waardoor ze een uitgebreide keus zijn voor dakafwerking.

Nadelen van multiplex boeidelen

 • Onderhoud: multiplex boeidelen hebben van tijd tot tijd onderhoud nodig om ze te beschermen tegen vocht en verval.
 • Gevoeligheid voor vocht: onbehandeld multiplex is gevoelig voor vocht en kan gaan uitzetten, krimpen of rotten.

Overwegingen

Bij het overwegen van multiplex boeidelen voor jouw dakafwerking is het belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de juiste behandeling van het hout. Behandel het hout met hoogwaardige verf of beits om het te beschermen tegen vocht en rot. Zorg ervoor dat het multiplex van goede kwaliteit is en afkomstig is van een betrouwbare leverancier.

Multiplex boeidelen plat dak

Multiplex boeidelen zijn een tijdloze keuze voor dakafwerking die een natuurlijke warmte toevoegt aan jouw huis. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en kunnen worden aangepast aan de stijl van jouw woning door schilderen of beitsen. Met regelmatig onderhoud kunnen multiplex boeidelen vele jaren meegaan en een mooie aanvulling zijn op jouw dakafwerking.

Interesse in een boeiboord voor je platte dak?
Een boeiboord is een mooie afwerking van je dak, maar moeten hierdoor wel goed aansluiten op de rest van je dak. Vergelijk gratis offertes om de beste prijs te krijgen voor jouw klus.
arrow Vraag offertes aan

Overige materialen

Niet iedereen kan een houten boeiboord vervangen voor kunststof. Gelukkig zijn er dan nog andere materialen beschikbaar. Enkele andere voorbeelden zijn:

Keralit boeiboord plat dak

Keralit boeiboorden zijn een populaire keuze voor de afwerking van platte daken vanwege hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het unieke aan de Keralit boeiboorden is hun weerstand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze zijn ongevoelig voor wind, regen en vocht en behouden hun vorm. Bovendien zijn ze bestand tegen schimmels en andere rottingsprocessen wat ze een ideale keuze voor jouw dakafwerking kan maken. 

De prijs van een Keralit boeiboord hangt af van de breedte die je kiest. Over het algemeen variëren de prijzen van €162,32 voor een dakrandpaneel van 200 mm tot €228,19 voor een paneel van 300 mm.

Trespa boeiboord plat dak

Trespa boeiboorden zijn gemaakt van HPL (High Pressure Laminate), een type kunststof dat bekend staat om zijn duurzaamheid en weersbestendigheid. Trespa boeiboorden zijn daarmee een goede keuze voor de afwerking van platte daken. Ze zijn stevig, onderhoudsarm en verkrijgbaar in verschillende kleuren, wat zorgt voor vele ontwerpmogelijkheden. Trespa boeiboorden zijn daarentegen wel een duurdere optie.

Boeiboord van hout

Houten boeiboorden zijn een klassieke optie voor de afwerking van platte daken. Ze bieden een warme uitstraling die bij veel verschillende stijlen past. De meest gebruikte soorten hout voor boeiboorden zijn multiplex en red cedar. Beide houtsoorten moeten echter regelmatig onderhouden worden om hun levensduur te verlengen. Dit bestaat uit het schilderen of beitsen van het hout om het te beschermen.

Zinken boeiboord plat dak

Zinken boeiboorden zijn een goede keuze voor duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het zink is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Dit type boeiboord is vooral populair vanwege zijn flexibiliteit, waardoor het op allerlei soorten daken toegepast kan worden, ook op platte daken. Zinken boeiboorden zijn daarom helaas wel wat duurder dan andere opties  met gemiddelde kosten vanaf €140,- per meter. Dit is inclusief materiaal- en arbeidskosten.

Boeiboord plat dak

Boeidelen vervangen

Boeidelen spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de dakconstructie en het zorgen voor een nette afwerking van het dak. Na verloop van tijd kunnen boeidelen gaan slijten door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden en vocht. Daarom is het essentieel om versleten of beschadigde boeidelen tijdig te vervangen. In sommige situaties is het verstandiger om het volledige boeiboord te vervangen.

Waarom boeidelen vervangen?

 • Bescherming van de dakconstructie: boeidelen beschermen de dakranden en dakoverstekken tegen vocht en rot.
 • Uitstraling: beschadigde boeidelen kunnen de uitstraling van jouw huis verminderen. Door versleten boeidelen te vervangen, kan de uitstraling van jouw dak en van de gevel worden verbeterd.
 • Voorkomen van schade: tijdig vervangen van versleten boeidelen voorkomt verdere schade aan het dak, zoals lekkages en houtrot. Het opsporen en aanpakken van problemen op een vroeg moment kan de kosten van grotere reparaties in de toekomst verminderen.
 • Verhoogde duurzaamheid: nieuwe boeidelen zijn duurzamer en beter bestand tegen weersinvloeden vergelejen met de huidige boeidelen. Hierdoor gaat jouw dak langer mee en zijn er minder vaak reparaties nodig aan zowel het dak als de boeiboorden.

Signaal van versleten boeidelen

 • Houtrot: als de boeidelen van hout zijn en tekenen van houtrot vertonen, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te vervangen om verdere schade te voorkomen.
 • Scheuren en barsten: barsten en scheuren in boeidelen kunnen wijzen op veroudering en slijtage.
 • Vervaging van verf: vervaging of afbladderen van verf kan erop wijzen dat de boeidelen bescherming nodig hebben. Dit kun je zelf doen, of je kunt ze laten schilderen. De beste verf voor boeiboorden geeft hierbij een beter resultaat.
 • Zichtbare schade: zichtbare beschadigingen zoals deuken, krassen of loslatende delen moeten worden aangepakt om verdere schade te voorkomen.

Aanpakken van reparaties

Het tijdig vervangen van versleten boeidelen en het uitvoeren van dakrenovaties is onmisbaar om de levensduur van jouw dak te verlengen en verdere schade te voorkomen. Als je tekenen van slijtage of beschadiging aan jouw boeidelen opmerkt, raadpleeg dan een professionele dakdekker om een inspectie uit te voeren en advies te geven over de beste aanpak voor het vervangen van de boeidelen. Wellicht moeten de boeiboorden vervangen worden, de boeidelen vervangen worden of zal het dak (dus het totale oppervlak) vervanging nodig hebben.

Boeidelen plat dak vervangen

Door tijdig dakrenovaties uit te voeren, behoud je de bescherming van de dakconstructie en voorkom je verdere schade. Laat jouw dak regelmatig inspecteren door een professional en neem indien nodig op tijd actie om jouw dak in een goede conditie te houden. Mocht je het dak of delen van het dak gaan vervangen, vergelijk dan de verschillende materialen en meet de verschillende afmetingen om zo de beste keus voor jouw situatie te maken.

Wat kost een boeiboord vervangen per meter?

Het vervangen van boeiboorden verschilt in prijs, afhankelijk van verschillende factoren. De soort en hoeveelheid van het gekozen materiaal speelt een grote rol in uiteindelijke kosten. Daarnaast kunnen de arbeidskosten verschillen, afhankelijk van de complexiteit van de klus.

Multiplex boeidelen beginnen al vanaf €55,- per meter, kunststof boeidelen kosten doorgaans tussen de €90,- en €140,- per meter en zinken boeidelen zijn meestal duurder, met prijzen die beginnen bij €140,- per meter. Deze prijzen zijn inclusief materiaal- en arbeidskosten. Houd er echter rekening mee dat deze prijzen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van jouw project.

Materialen

Bij het vervangen van boeidelen op een plat dak is het belangrijk om aandacht te besteden aan de materiaalkeuze en installatiekwaliteit. Enkele keuzes hierin zijn een kunststof boeiboord, houten boeidelen, multiplex boeidelen en kunststof boeiboorden. Let hierbij altijd goed op het verschil tussen een boeiboord en een boeideel.

Conclusie

Het boeiboord speelt een belangrijke rol bij de dakafwerking van platte daken met een opstaande rand. Kunststof boeiboorden en kunststof boeidelen bieden duurzaamheid en onderhoudsgemak, terwijl multiplex boeidelen een traditionele uitstraling bieden. Door zorgvuldig te kiezen en deskundige hulp in te schakelen, kun je ervoor zorgen dat jouw platte dak goed beschermd is en er visueel aantrekkelijk uitziet.

Veelgestelde vragen

Wat kost een boeideel vervangen?

+
De prijzen liggen gemiddeld tussen de €60 en €100 per meter.

Hoe zit een boeiboord vast?

+
Meestal met schroeven, maar soms ook met spijkers en watervaste lijm.

Wat is het beste materiaal voor boeidelen?

+
Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie, wensen en budget.

Hoe lang gaat een boeiboord mee?

+
Gemiddeld ongeveer zeven jaar.

Boeidelen plat dak: gratis offertes

De juiste boeidelen kunnen jouw dak echt afmaken. Om de beste materialen en vakmannen te vinden, voor een goede prijs, kun je met onderstaand formulier vrijblijvend offertes aanvragen en vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er gebeuren?
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes