Kunststof dakraam prijzen + voordelen en nadelen

Een kunststof dakraam is de ideale toevoeging voor meer licht in huis. Ook kan dit prima gebruikt worden om simpelweg meer ruimte in huis te creëren. Daarnaast heeft kunststof ook nog een ander groot voordeel, namelijk een lange levensduur.

kunststof dakraam

Wat kost een kunststof dakraam, inclusief het laten plaatsen?

Een kunststof dakraam kost meestal ongeveer tussen de € 850 en € 1.110. De installatie van het dakraam is bij deze prijs inbegrepen. De maten van het kunststof dakraam en het type kunststof dakraam hebben de grootste invloed op de uiteindelijke kosten. Een tuimelvenster kost bijvoorbeeld minder dan een valraam.

Wat kost een Velux kunststof dakraam, inclusief het laten plaatsen?

De prijs voor de aanschaf en plaatsing van een Velux kunststof dakraam ligt doorgaans tussen de € 650 en € 1000. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt voor de installatie van je dakraam. Zo is er een ruim aanbod van verschillende materialen en extra toevoegingen die je kunt overwegen om van je raam een echte eyecatcher te maken.

Het laten vervangen van een Velux kunststof dakraam, wat kost dat?

De vervanging van een dakraam is in sommige gevallen iets prijziger dan wanneer je enkel een nieuw dakraam laat plaatsen. Dit komt simpelweg doordat het vorige dakraam allereerst verwijdert dient te worden alvorens het nieuwe raam geplaatst kan worden. Voor een Velux dakraam kun je uitgaan van de volgende prijzen:

Grootte kunststof dakraamPrijs
55 x 78 cm€ 625 à € 775
94 x 98 cm€ 780 à € 920
114 x 140 cm€ 880 à € 1.300

De vervanging van een dakraam is over het geheel genomen geen hele grote investering. In de meeste gevallen geniet je ook van wel 10 jaar garantie op je kunststof dakraam.

De voordelen van kunststof dakramen

Kunststof brengt verschillende voordelen met zich mee. Omdat hun inferieure kwaliteit in het verleden als minder mooi werd gezien, waren kunststof dakramen vroeger helemaal niet populair. Hun populariteit is de laatste tijd echter aanzienlijk en terecht gestegen. In werkelijkheid ziet kunststof er nu namelijk veel mooier uit dan vroeger. Sommige mensen zijn zelfs niet eens in staat om kunststof van hout te onderscheiden, wat kunststof een zeer geliefd materiaal maakt.

Onderhoudsarm

Naast het feit dat de kwaliteit en het uiterlijk aanzienlijk verbeterd zijn, heeft het gebruik van kunststof ook andere voordelen. Zo zijn kunststof dakramen vrijwel geheel onderhoudsvrij. Het feit dat kunststof weinig tot geen onderhoud vergt is verreweg het grootste voordeel. Bovendien hoef je het niet meer te schilderen, wat bij hout wel het geval is, waardoor je geld bespaart op verfkosten.

Duurzaamheid

Een ander voordeel van een kunststof dakraam is de duurzaamheid. Kunststof is veel minder schadelijk voor het milieu dan hout en heeft een veel langere levensduur. Als je voor kunststof in plaats van hout kiest, draag je namelijk niet bij aan de ontbossing. Daarnaast is het een stuk duurzamer, want kunststof gaat drie keer langer mee dan hout. Daarnaast is de fabricage van kunststof de laatste jaren sterk vooruit gegaan en is het tot tien keer beter recyclebaar dan vroeger.

Isolatie

Nog een voordeel van een kunststof dakraam is de bescherming tegen hitte en vocht. Hitte en vocht zijn slechts twee van de vele klimatologische omstandigheden waartegen kunststof bestand is. We hebben in Nederland vaak te maken met wisselend weer, dus dat komt goed van pas. Verder werkt kunststof als een isolator. Kunststof heeft een bijna perfecte isolatie, waardoor de kosten voor verwarming en koeling veel lager zijn dan bij veel andere materialen.

De nadelen van kunststof dakramen

Ondanks alle voordelen zijn er nog steeds enkele nadelen om rekening mee te houden als je kiest voor een kunststof dakraam. Zo zijn de kosten van een kunststof dakraam op de korte termijn bijvoorbeeld hoger dan een houten dakraam. Kunststof is hierdoor misschien niet de meest praktische keuze als je budget krap is. Toch is kunststof op de langere termijn minder duur, omdat er na verloop van tijd veel minder onderhoud nodig is.

Een ander nadeel is de verschillen in kwaliteit. Er zijn aanzienlijke prijs- en kwaliteitsverschillen op de markt voor kunststof dakramen. Daardoor moet je er zeker van zijn dat de kunststof die je ontvangt van het hoogste kaliber is. Ook is deze soort dakraam aftimmeren een stuk lastiger vanwege het materiaal.

dakraam kunststof

Verschillende dakramen vergelijken

Naast kunststof zijn er verschillende materialen waaronder hout, aluminium en staal die gebruikt kunnen worden voor dakramen. Elke vorm van heeft zijn eigen voor- en nadelen. Twijfel je over de voordelen van een kunststof dakraam? Dan is het handig om de voor- en nadelen van de andere materialen even op een rijtje te hebben.

Kunststof dakramen

Een kunststof dakraam kost gemiddeld tussen de € 850 en € 1.110. Kunststof dakramen hebben een moderne uitstraling, zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar, gaan erg lang mee en zijn onderhoudsarm. Op de kortere termijn is een kunststof dakraam een wat duurdere keuze, maar op de langere termijn niet.

Als je niet veel ruimte hebt om een dakraam te laten plaatsen is een 4-pans dakraam de ideale oplossing. Dit kleine dakraam zorgt zonder ingrijpende werkzaamheden voor extra daglicht in een kamer.

Houten dakramen

Een houten dakraam kost gemiddeld tussen de € 820 en € 1.050 inclusief BTW en plaatsing. Houten dakramen hebben een meer klassieke uitstraling en zijn relatief goedkoop. Daarnaast is de isolatiewaarde ook redelijk goed. Houten dakramen hebben als nadelen dat ze meer onderhoud nodig hebben en inbraakgevoeliger zijn.

Aluminium dakramen

Je hebt ook de keuze voor aluminium dakramen. Deze kosten wat meer, namelijk rond de € 1.000 en € 1.260. Aluminium dakramen hebben een moderne uitstraling, zijn ook in verschillende kleuren verkrijgbaar, isoleren goed en zijn daarnaast goed inbraakveilig. Deze keuze is wel de duurste en erg lastig om te repareren.

Stalen dakramen

De laatste optie die wij behandelen is een stalen dakraam. Voor dit type dakraam liggen de kosten rond de € 850 en € 1.150. Stalen dakramen zijn erg authentiek, zijn inbraakveilig en gaan daarnaast erg lang mee. Stalen dakramen hebben wel een slechte isolatiewaarde waar rekening mee gehouden moet worden.

Benieuwd naar de prijzen van een kunststof dakraam?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en prijzen zijn van een kunststof dakraam. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Verschillende soorten kunststof dakramen

Er zijn verschillende soorten kunststof dakramen waaruit je kunt kiezen. Je huis en persoonlijke smaak bepalen het beste soort dakraam. De drie meest voorkomende soorten kunststof dakramen zijn een kunststof dakraam voor een plat dak, een kunststof tuimelvenster en een kunststof valraam. Alle drie de soorten zullen hieronder behandeld worden.

Een kunststof dakraam voor een plat dak

Dit soort dakramen wordt geïnstalleerd op platte daken. Je kunt kiezen tussen een dakraam/ lichtkoepel en een vlakglas dakraam. Vaak kan het kunststof dakraam handmatig of elektrisch geopend worden om meer frisse lucht naar binnen te laten. Daarnaast zorgt een kunststof dakraam op een plat dak ook voor meer lichtinval in de kamer. Kunststof dakramen voor een plat dak zijn vaak ook geschikt voor een dak met een helling en zijn goed geluidsisolerend. Het nadeel van dit type platdakraam is dat het glas mogelijk na een aantal jaar kan verkleuren.

Een kunststof tuimelvenster

Een kunststof tuimelvenster is eenvoudig schoon te maken omdat het tot 180 graden om zijn as kan bewegen. In Nederland komt het tuimelvenster het meest voor. Je wint extra ruimte in je huis door de manier van openen. Als je kiest voor een tuimelvenster heb je de keuze uit veel verschillende maten, waardoor er altijd wel een geschikt kunststof tuimelvenster voor jouw woning te vinden is, zelf voor dat langwerpige dakraam op zolder. De voordelen van een kunststof tuimelvenster zijn dat je goed kunt ventileren en dat je het raam gemakkelijk aan de buitenkant schoon kunt maken. Een nadeel kan zijn dat er een beperkte keuze is aan verduistering.

Een kunststof valraam

Valramen gaan hoger open dankzij scharnieren die aan de bovenkant van het dakraam zitten. Dit soort raam geeft meteen een ruimtelijk gevoel, zeker als je bedenkt dat dit specifieke dakraam een groter aandeel glas heeft. Het schoonmaken van dit soort dakraam is een grotere uitdaging.

dakraam kunststof installatie

Kunststof dakramen installeren

Een kunststof dakvenster wordt door een expert vrij eenvoudig in een paar stappen geïnstalleerd. Je ziet het proces dat de expert gebruikt om een dakvenster in je huis te installeren in het onderstaande stappenplan. Het dakraam zelf plaatsen kan ook, maar is erg lastig.

Stap 1: Het bepalen van de plaats van het dakraam

De expert inspecteert altijd eerst het dak. Hij kijkt in dit geval of de constructie van het dak stevig genoeg is voor een kunststof dakraam. Zo niet, dan voegt de expert meer balken aan het dak toe om het te verstevigen. Hij kijkt bij deze stap ook gelijk op welke plaats het dakraam uiteindelijk zal komen.

Stap 2: Voorbereiding van de installatie

De expert opent vervolgens het dak om de installatie voor te bereiden. Hij haalt eerst het houtskelet en de isolatie weg en daarna de dakpannen. Om het dak daarna voldoende vochtdicht te kunnen maken, verwijdert de specialist een extra laag dakpannen uit het gebied rond het dakraam.

Stap 3: Het installeren van het dakraam

De installatie van het kunststof dakraam omvat een aantal processen. De vakman installeert eerst de kunststof kozijnen. Daarna werkt hij de buitenkant van het dak af en legt hij de dakpannen weer terug op hun plaats. Hij plaatst al laatste het glas. Daarna zorgt hij ervoor dat het dakraam op de juiste manier bevestigd wordt.

Stap 4: De afwerking van het dak

De expert brengt als laatste stap kit en plamuur aan om het dakraam helemaal af te werken. Ook herstel hij eventuele foutjes. Daarnaast werkt hij de binnenkant van het dak nog een keer af, bijvoorbeeld door wat gipsplaten te repareren. Als het klaar is, kun je genieten van een mooi, nieuw dakraam.

Handige tips voor een kunststof dakraam

Ben je van plan een kunststof dakraam aan te schaffen? Dan hebben wij nog een aantal handige tips voor. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om voor een inbraakwerend dakraam te kiezen. Ook al bevindt een dakraam zich ver boven de grond, dieven zoeken altijd een weg naar binnen. Je kunt het dieven veel moeilijker maken om in je huis in te breken door het juiste dakraam te kiezen. De ideale optie is een dakraam dat het Politie Keurmerk Veilig Wonen en het SKG keurmerk heeft, omdat die aanzienlijk moeilijker zijn voor overvallers om in te breken.

Een andere tip is om verschillende offertes te vergelijken. Je kiest makkelijker voor de beste prijs en de beste kwaliteit als je de offertes van een aantal dakraamexperts even naast elkaar legt. Onze laatste tip is om voor kwantumkorting te kiezen. Overweeg je meerdere dakramen te installeren? Laat dit daarna gelijktijdig voltooien. In dat geval rekent de specialist lagere voorrijkosten en kun je ook in aanmerking komen voor een royale korting. Informeer daarnaast ook naar de belangstelling van je buren voor een dakraam. De kwantumkorting neemt toe met het aantal dakramen dat gelijktijdig wordt geplaatst.

Ontdek de prijzen van een kunststof dakraam

Kies je voor een kunststof dakraam, maar wil je eerst weten wat de opties en kosten zijn? Kom in contact met dakspecialisten. Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?
2*. Is er al een dakraam aanwezig?
3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?
4*. Uitvoermoment
5*. Voorkeur materiaal
6*. Omschrijving
7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes