Dakraam aftimmeren | Mooie afwerking aan de binnenkant

Is er recent een dakraam geplaatst in het dak van jouw woning? Dan is het belangrijk dat dit goed afgewerkt wordt. Dit wordt ook wel het aftimmeren van het dakraam genoemd. Ontdek in dit artikel alle informatie over deze klus!

aftimmeren dakraam

Dakraam aftimmeren

Het aftimmeren van het dakraam gaat om de afwerking van het raam aan de binnenzijde van het dak. Door deze afwerking loopt het dakraam mooi over op de rest van de dakconstructie en vormt het één geheel. Andere redenen voor een dakraam aftimmering zijn:

 • Je creëert een goede aansluiting tussen het dakbeschot en het dakraam
 • De ventilatie binnen wordt geoptimaliseerd
 • Je gaat condens tegen

Door een goede aansluiting te creëren, zal de luchtstroom op de juiste manier langs het raam geleiden, waardoor de kans op condensvorming kleiner wordt en de ventilatie in huis juist beter. Hierdoor zullen er minder snel vochtproblemen optreden bij het dak.

Wat kost een dakraam inclusief plaatsen en aftimmeren?

Voor de aanschaf van een dakraam moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de € 250 en € 1.000. De kosten voor de plaatsing en aftimmering komen hier nog bovenop en liggen gemiddeld tussen de € 200 en € 750.

Wat bepaalt de prijs van dakramen?

Hoeveel je uiteindelijk moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de grootte van het dakraam, het type afwerking en het materiaal dat gebruikt wordt. Bovendien kan het uurtarief van de specialist die je inschakelt ook per bedrijf verschillen, dus ook dat heeft invloed op de prijs.

Offertes voor het aftimmeren van een dakraam?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en kosten zijn van het aftimmeren van een dakraam. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Waarmee kun je een dakraam aftimmeren?

Bij de aftimmering van een dakraam wil je natuurlijk dat dit in één keer goed gebeurd. Hiervoor heb je de juiste materialen en gereedschappen nodig, maar moet je ook weten hoe je het best te werk kunt gaan. Wij hebben alle mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Dakraam en kozijn schuin aftimmeren met MDF

MDF is een veelgebruikt materiaal voor het aftimmeren van dakramen. Het materiaal bestaat uit kleine, samengeperste houtvezels, die worden gebonden met hars. Onder hoge druk en hoge temperatuur worden de houtvezels samengeperst tot een plaat. De hars zorgt daarnaast niet alleen voor de binding van de vezels, maar ook voor een toplaag van de plaat, waardoor deze mooi glad is. De voordelen van MDF platen zijn:

 • Het splintert niet
 • Het kan makkelijk gezaagd worden
 • Het materiaal trekt niet krom

Multiplex gebruiken

Een ander materiaal dat voor dakraam aftimmering wordt gebruikt, is multiplex. Dit materiaal bestaat uit verschillende lagen houtfineer die op elkaar verlijmd worden. Het resultaat is een zeer stevige plaat die goed voor aftimmeren van een raam gebruikt kan worden. Multiplex platen kunnen daarnaast goed bewerkt worden en hebben een unieke en stijlvolle uitstraling. Er zijn bovendien verschillende soorten multiplex platen te verkrijgen.

De kwaliteit van de materialen

Een van de belangrijkste factoren voor het aftimmeren van een dakraam is de kwaliteit van de materialen. De materialen die je gebruikt, moeten voorzien zijn van de juiste specificaties en dankzij de kwaliteit is er ook een lange levensduur te bereiken. Je wilt niet snel overgaan tot nieuwe werkzaamheden, dus laat je dan ook goed adviseren over het meest geschikte materiaal in jouw situatie.

dakraam aftimmeren

Aanpak en stappenplan

Het aftimmeren van een dakraam vereist een goede aanpak. Of je er nu voor kiest om deze klus zelf op je te nemen of een specialist in te schakelen, het is handig als je de verschillende stappen kent.

Stappenplan voor een haakse aftimmering

Tijdens het aftimmeren van een raam moeten er verschillende stappen doorlopen worden:

 • Afstand meten vanaf de rand van het kozijn tot aan de rand van de gording
 • Afstand vanaf de bovenkant tot aan de onderkant van het kozijn meten
 • Planken op maat zagen aan de hand van de maten van het dakraam
 • Planken bevestigen aan de zijkanten en boven- en onderkant van het kozijn
 • Plafondlatten aanbrengen aan de zijkanten en boven- en onderkant van de afwerking om de gipsplaten op vast te schroeven
 • Achter en tussen de plafondlatten alles dichtmaken met houten latten
 • De rest van de plafondlatten bevestigen
 • De afmetingen van de gipsplaten bepalen, de gipsplaten op maat snijden en de platen bevestigen rondom de afwerking van het dakraam
 • Plafondplinten schuin afzagen in een hoek van 45 graden en rondom het kozijn bevestigen

Dakraam vervangen en aftimmeren door professional

In de meeste gevallen is het verstandig om een professional in te schakelen. Een dakraam aftimmeren is immers een nauwkeurige klus, waar veel factoren bij komen kijken. De professional heeft veel ervaring met deze werkzaamheden en kan de vakkennis ook overbrengen in goede resultaten.

Dakraam laten aftimmeren: gratis offertes

Wil je een dakraam laten aftimmeren door een specialist? Vraag dan offertes aan en ontdek meer over de mogelijkheden en kosten. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?

2*. Is er al een dakraam aanwezig?

3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?

4*. Uitvoermoment

5*. Voorkeur materiaal

6*. Omschrijving

7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes