Dakraam maten | Alle soorten en maten van dakramen

Welke maat dakraam je het beste kunt nemen hangt af van je woning, het dak en je eigen wensen. Lees meer over de merken en soorten dakramen die er zijn, hoe je het dakraam het beste kunt opmeten en wat het ongeveer kost.

dakraam maten

Afmetingen van dakramen

Dakramen zijn in allerlei maten verkrijgbaar. Naast de dakramen in standaard afmetingen die je in vrijwel iedere bouwmarkt aan kunt schaffen kun je ook kiezen voor maatwerk. Hoe groot het dakraam moet zijn is afhankelijk van de constructie van je dak en van je wensen op het gebied van lichtinval.

Hoe groot is een standaard dakraam?

In de praktijk gebruiken we geen standaard maat voor dakramen. Voor werkelijk ieder dak is een dakraam is verschillende maten verkrijgbaar. Er zijn echter wel een aantal veel gebruikte afmetingen wat betreft dakramen.

Standaard maten uit de praktijk

Breedte in cmHoogte in cm
5570
5578
5598
55118
7898
78118
78140
78160
9498
94118
94140
94160
11470
114118
114140
114160
13498
134140

Groot dakraam

Een groot dakraam zorgt voor veel lichtinval en in sommige gevallen zelfs toegang tot het dakoppervlak. Een groot of langwerpig dakraam is over het algemeen minstens meer dan een meter breed of hoog. Door je oude dakraam te vervangen voor een groter exemplaar moet mogelijk de constructie van het dak aangepast worden.

Het is verstandig om bij de afmetingen rekening te houden met de dakbedekking. Veel huizen hebben dakpannen op het dak liggen, het is niet praktisch als deze niet goed aansluiten op het dakraam.

Klein dakraam vervangen

Het vervangen van een klein dakraam voor een ander klein dakraam is vaak niet erg ingewikkeld. Kleine dakramen zijn vaak ongeveer een halve meter breed of hoog. Om voor ventilatie te zorgen is het verstandig om een kiep- of tuimelraam te nemen.

Soorten dakramen

Er zijn verschillende soorten dakramen verkrijgbaar. Sommige dakramen zijn enkel bedoeld om licht naar binnen te laten en het raam open te kunnen zetten, maar er zijn ook ramen die ook de functie van een deur of zelfs een balkon hebben.

De afmetingen kunnen hierdoor per dakraam flink verschillen.

Verkrijgbare dakramen

  • Uitzetraam of valraam
  • Tuimelraam
  • Dakraam in een plat dak
  • Uitstapdakraam
  • Balkonvenster
  • Dakterrasvenster

Tuimelraam

Een tuimelraam is een raam met een scharnier halverwege het dakraam, waardoor het 180 graden om zijn as kan draaien. Klap je het raam naar buiten open, dan gaat het onderste deel van het raam naar buiten en het bovenste deel naar binnen.

Een tuimelraam is heel handig om schoon te maken, zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde. Daarnaast kun je een tuimelraam op de ventilatiestand zetten, zodat je niet het hele raam open hoeft te laten staan om frisse lucht binnen te krijgen.

Uitzetraam

Een uitzetraam is een dakraam dat maar beperkt naar buiten geopend kan worden. De scharnieren zitten bij een uitzetraam aan de bovenzijde bevestigd, waarmee het raam naar buiten geopend wordt.

Vaak is de openingshoek van een uitzetraam maar maximaal 45 graden en kun je het raam alleen vanaf de onderzijde bedienen. Tegenwoordig zijn er ook uitzetramen verkrijgbaar met een speciale ventilatiestand en schoonmaakstand om het gebruik en onderhoud van dit type raam te vergemakkelijken.

Uitstapdakraam

Een uitstapdakraam is een dakraam dat niet alleen als raam functioneert, maar ook een deuropening biedt naar het dak. Een uitstapdakraam is handig als er bijvoorbeeld inspectie of onderhoud aan het dak gepleegd moet worden.

Een uitzetdakraam heeft dezelfde soort opening als een deur, met een hendel aan de linker- of rechterzijde van de deur om deze te openen. Om te voorkomen dat het uitzetdakraam dicht kan vallen is deze voorzien van een gasveermechanisme.

soorten en maten dakraam

Balkonvenster

Een balkonvenster is een raam dat uit twee delen bestaat: het bovenste deel kan schuin naar boven en naar buiten worden geopend, het onderste gedeelte klapt open tot een verticale positie. Zo’n raam is ontzettend handig als je een balkon gaat maken.

Het balkonvenster geeft het gevoel alsof je buiten staat en creëert een nog ruimtelijker gevoel dan een gewoon dakraam. Doordat dit dakraam in twee delen naar buiten klapt zijn de dakraam maten van deze variant ook vaak groter dan van een standaard dakraam.

Dakraam plat dak

Bij een plat dak kies je voor een dakkoepel of platdakraam. Een dakkoepel hoeft ondanks de naam geen bolle vorm te hebben, maar kan ook in een platte uitvoering worden geplaatst.

Een dakkoepel kan in verschillende dakraam maten worden geleverd, in een variant waarbij het raam (elektrisch) geopend kan worden of juist niet.

Dakkoepel

Doordat er bij een dakkoepel altijd veel lichtinval is en de koepel soms ook op een dak wordt geplaatst waarop wordt gelopen kun je kiezen voor dakkoepels met speciale kenmerken, zoals extra dik glas en dakkoepels met ingebouwde zonwering.

Standaard versus maatwerk dakraam

Bij het kiezen van een dakraam heb je de keuze uit vele dakraam maten. Afhankelijk van het merk dat je kiest kunnen de beschikbare dakraam maten variëren.

Het voordeel van standaard dakraam maten is dat ze op grote schaal geproduceerd worden, daardoor snel verkrijgbaar en vaak ook voordeliger zijn.

Dakraam op maat

Als het niet mogelijk is om voor je dak een standaard dakraam te nemen ben je aangewezen op een dakraam op maat.

Hoewel dit dakraam helemaal kan worden aangepast aan jouw wensen en het dak moet je ook rekening houden met hogere kosten en een langere levertijd. Dat komt doordat dit dakraam speciaal voor je dak gemaakt moet worden.

Benieuwd naar de dakraam maten?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek welke dakraam maten er allemaal zijn, inclusief de bijbehorende kosten. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakraam prijzen

Dakraam merken

Twee van de bekendere en veel verkochte merken dakramen zijn Velux en Fakro. Fakro werkt met een code van drie letters aangevuld met letters en/of cijfers, waarbij de eerste drie letters het type dakraam aanduiden.

Het kleinste standaard tuimeldakraam van Fakro heeft een afmeting van 55 x 78 centimeter en het grootste een afmeting van 134 x 140 centimeter.

Velux dakraam

Alle afmetingen Velux dakramen worden aangeduid met een code van twee letters en twee cijfers. De kleinste standaardmaat tuimeldakraam van Velux is 55 x 70 centimeter en de grootste 134 x 160 centimeter.

De gangbare breedtes van deze dakramen zijn 55, 66, 78, 94, 114 en 134 centimeter.

Welke maat Velux dakraam?

Velux maakt gebruik van een aantal standaard maten dakramen.

Deze maten zijn in centimeters 55×70, 55×78, 55×98, 55×118, 78×98, 78×118, 78×140, 78×160, 94×98, 94×118, 94×140, 94×160, 114×70, 114×118, 114×140, 114×160, 134×98 en 134×140.

Dakraam opmeten

Doordat er verschillende dakraam maten beschikbaar zijn is het belangrijk om goed te bepalen welke maat dakraam je voor jouw dak nodig hebt. Heb je al een opening in je dak waar het dakraam moet komen, dan kun je de opening het beste opmeten met een meetlint.

Meet zowel de hoogte van de opening als de breedte. Heb je nog geen opening in je dak, dan is het bepalen van de grootte van het dakraam wellicht wat minder makkelijk. Heb je geen andere ramen in de ruimte, dan dient een dakraam minstens 10% van het vloeroppervlak te bedragen.

Heeft de ruimte dus een oppervlak van 20 vierkante meter, dan dient een dakraam minstens 2 vierkante meter te zijn.

Dakraam tips

Wil je een dakraam gaan plaatsen, dan is het handig om aan de volgende zaken te denken. Afhankelijk van het vloeroppervlak van de ruimte waarin het dakraam geplaatst gaat worden, kies je een kleiner of groter raam.

Heeft de ruimte een groot vloeroppervlak, waardoor de dakraam maten ook erg groot worden, dan kun je er ook voor kiezen om meerdere, kleinere dakramen te nemen.

Isolatiewaarde is belangrijk

Let bij het vervangen van een dakraam op de isolatiewaarde van het glas.

Een verouderd dakraam kan veel warmte verloren laten gaan. Met een nieuw dakraam van goede kwaliteit kan je mogelijk op de energiekosten besparen.

Kosten dakraam

De kosten voor een dakraam bestaan uit de kosten van het dakraam zelf, eventueel aangevuld met extra’s, leverkosten en plaatsingskosten van het dakraam.

Het plaatsen van een dakraam kun je eventueel zelf doen om kosten te besparen. Maak je gebruik van een professional, reken dan op een bedrag vanaf € 200 dat wel kan oplopen tot meer dan € 1000 voor de plaatsing.

Inclusief montage?

De prijs voor een dakraam is lastiger aan te duiden, omdat dit afhankelijk is van vele factoren. Denk dan onder andere aan montagekosten, het type dakraam, het merk dat wordt gekozen, de dakraam maten en of het gaat om een standaard maat of een maatwerk dakraam.

Het beste kun je zelf meerdere offertes opvragen bij verschillende aanbieders om tot de beste prijs te komen.

Veelgestelde vragen

Wat is de maat van een dakraam?

+
De maat van een dakraam kun je vaak vinden op de maatcode die ergens op het venster van het raam is bevestigd. Soms bestaat deze code uit een combinatie van letters en cijfers. Deze codes staan voor een aantal standaard maten van de desbetreffende leverancier.

Hoe dakraam opmeten?

+
Bij de afmetingen van een dakraam wordt niet alleen het glas, maar ook de kozijnen waarin het glas is bevestigd gerekend. Reken dus vanaf het ene uiterste punt van het venster naar het andere uiterste punt.

Hoeveel ruimte nodig voor dakraam?

+
Er zijn geen vaste regels rondom de afmetingen van een dakraam. Over het algemeen wordt geadviseerd dat het dakraam slechts 10% van de vloeroppervlakte van de ruimte mag zijn. Hier kun je vanzelfsprekend van afwijken.

Ontdek de verschillende dakraam maten

Ben je benieuwd welke dakraam maat geschikt is voor het dakraam van jouw woning? Geef je wensen door via ons formulier en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?

2*. Is er al een dakraam aanwezig?

3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?

4*. Uitvoermoment

5*. Voorkeur materiaal

6*. Omschrijving

7. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes