Dakraam plaatsen vergunning | Wel of niet nodig?

Dakraam vergunningWelke soorten dakramen zijn er verkrijgbaar? Wat zijn de kosten voor een dakraam en wat komt er kijken bij een eventuele dakraam vergunning? In dit artikel lees je meer over alles wat met dakramen en de betreffende vergunningen te maken heeft. Bekijk de dakraam


Vergunningsvrij plaatsen

Als je een dakraam wil laten plaatsen is een van de belangrijke vragen of je een dakraam vergunning nodig hebt. Een dakraam vergunning kan ervoor zorgen dat het plaatsingsproces meer tijd in beslag neemt en extra geld kost.

Er zijn een aantal vereisten waaraan een dakraam moet voldoen voordat het vergunningsvrij geplaatst mag worden. Zo mogen de afmetingen van het dakraam niet te groot zijn.

Dakraam of dakkapel?

Dakramen zijn daglichtvoorzieningen die minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steken en meer dan 50 centimeter van de dakrand liggen. Alles daarbuiten wordt gezien als een dakkapel en niet als dakraam.

Een dakkapel mag niet vergunningsvrij geplaatst worden.

Dakraam aan de voorzijde

Als het dakraam binnen de gestelde afmetingen valt kun je deze vergunningsvrij laten plaatsen. Het gaat dan meestal om een vast raam.

Wil je een dakraam aan de voorzijde van je huis plaatsen, dan mag deze helemaal niet boven het dakoppervlak uitsteken om dit zonder dakraamvergunning te kunnen doen.

Dakramen laten plaatsen met vergunning

Uiteraard zijn er ook situaties waarin een dakraam vergunning wel wordt gevraagd.

Dit kan te maken hebben met de afmetingen van het dakraam, hoe en waar deze in het dak geplaatst is en met het type woning waarin het dakraam wordt geplaatst.

Dakraam vergunning kosten

De hoogte van de kosten van een vergunning voor een dakraam kunnen per gemeente behoorlijk verschillen. Om erachter te komen hoeveel je betaalt voor de vergunning kun je dus het beste bij je eigen gemeente informeren.

Deze kosten worden vaak niet meegenomen bij de dakraam plaatsen kosten.

Dakraam vergunning

Afwijkende afmetingen en plaatsing

Zoals eerder aangegeven is een dakraam een venster dat minder dan 60 centimeter uit het dakoppervlak steekt en meer dan 50 centimeter van de dakrand ligt. Dat kan voorkomen als je het dakraam bijvoorbeeld met een balkon wil combineren.

In het geval dat het dakraam niet aan deze voorwaarden voldoet, is het nodig om hier een dakraam vergunning voor aan te vragen.

Monumentale panden

Woon je in een monumentaal pand of in een beschermd dorps- of stadsgezicht en wil je een dakraam laten plaatsen? Dan is de kans groot dat je een dakraam vergunning nodig hebt. Meestal heb je voor aanpassingen aan dergelijke woningen een omgevingsvergunning van de gemeente nodig.

Het is daarom ook verstandig om voorafgaand aan het plaatsen van het dakraam contact op te nemen met de gemeente om te zien wat precies de vereisten zijn. Zo kun je je goed voorbereiden en voorkom je dat het vergunningsproces lang gaat duren.

Stappen dakraam met vergunning plaatsen

Hoe vraag je een dakraam vergunning aan? Allereerst dien je via het omgevingsloket of via de website van je gemeente een vergunningsaanvraag in.

Dit is een standaardformulier met vragen over waarom je een vergunning wilt en wat de details van het dakraam zijn. Eventueel kan de gemeente je op basis van de aanvraag om verdere gegevens vragen.

Binnen een aantal weken

Zodra de gemeente alle informatie heeft zullen zij de vergunningsaanvraag beoordelen. Binnen 8 weken hoor je of de vergunningsaanvraag is goedgekeurd. Zodra je de dakraam vergunning binnen hebt, mag je verder gaan met het plaatsen van het dakraam en eventueel zonwering!

Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?

2*. Is er al een dakraam aanwezig?

3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?

4*. Uitvoermoment

5*. Voorkeur materiaal

6*. Omschrijving

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes