Lichtkoepel plat dak | Meer licht en meer waarde

Een lichtkoepel op platte daken zorgt voor meer natuurlijk daglicht in de woonkamer, slaapkamer of andere ruimte. Daarnaast zorgt het voor een ruimtelijk gevoel en het is energiebesparend door minder licht uit lampen.

lichtkoepel plat dak

De voordelen van een vlakke lichtkoepel

Een vlakke koepel heeft een moderne uitstraling en zorgt voor een hogere waarde voor jouw woning, daarnaast zorgt een vlakke lichtkoepel voor een betere isolatie.

Een lichtstraat voor een plat dak komt dus met meerdere voordelen. Naast natuurlijk licht en een gevoel van meer ruimte, heb je nog meer voordelen, zoals:

Het gevoel van buiten naar binnen halen

Een vlakke lichtkoepel zorgt voor een uniek gevoel. Je haalt als het ware buiten naar binnen. Denk bijvoorbeeld aan de zonsopgang in de ochtend of de sterren die je kunt bekijken in de avond. Het natuurlijke licht zorgt niet alleen voor een ruimtelijker effect, maar het geeft de woning ook een open uitstraling. Een platdakraam plaatsen betekent eigenlijk meer van buiten naar binnen halen zonder in te leveren op comfort.

Een stijlvol statement

Naast een ruimtelijk gevoel zijn lichtkoepels ook nog is een stijlvolle toevoeging aan jouw huis. Het design van een vlakke koepel geeft jouw woning een moderne en stijlvolle uitstraling. Er zijn verschillende materialen voor lichtkoepels, zoals een kunststof lichtkoepel.

Verhoogde woningwaarde en isolatie

Een lichtkoepel kan de waarde van de woning verhogen, het is namelijk interessant voor kopers, vooral vanwege de lichtinval door het dak en het ruime gevoel dat het creëert. Daarnaast hebben vlakke lichtkoepels een uitstekende isolatie.

lichtkoepel dak plat

Kosten

Als je een nieuwe lichtkoepel wilt kopen, zijn er veel mogelijkheden wat betreft materiaal, afmetingen en eventuele extra opties. Al die opties bepalen hoe goedkoop of duur een dakkoepel is.

Kleine, simpele lichtkoepels kosten al minder dan honderd euro, maar kwalitatief goede, grotere lichtkoepels kunnen honderden of zelfs duizenden euro’s kosten. Ook het monteren kan van invloed zijn op de totaalprijs. Als je het platdakraam zelf kunt vervangen, kun je besparen op installatiekosten.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Hoe plaats je een lichtkoepel?

Om een lichtkoepel te monteren moet je eerst goed weten waar je deze wilt hebben. Bepaal waar de koepel moet komen en controleer of de gekozen plaats uit te voeren is aan hand van de balken in het platte dak.

Nadat je de plaats hebt bepaald zaag je de juiste vorm uit het dak, zaag zowel door de balken als het isolatiemateriaal. Plaats de dakopstand over het gat in het dak. Zorg hierbij dat als er isolatielaag op het dak ligt dat er een houten balk onder de opstand ligt, zodat de opstand op dezelfde hoogte als de isolatielaag ligt.

De dakopstand monteren

Plaats de opstand goed boven het gat in het dak. Tijdens de montage van mag de koepel nog niet bevestigd worden op de dakopstand. Schroef hierna de opstand vast op de houten onderbalken. Dit voorkomt dat het gaat schuiven tijdens het inplakken.

Breng de randstokken aan die de flens van de opstand volledig dekken. Hier worden stroken over aangebracht van ongeveer 20 cm breed. Breng stroken aan die hoog tot op de opstand doorlopen, let er wel op dat ze niet al te hoog doorlopen. Kit hierna de dakbedekking af met bitumenkit.

De lichtkoepel monteren

De lichtkoepel is makkelijk op de opstand te monteren. Zorg wel dat je er voorzichtig mee omgaat. Plaats als eerste de koepel op de opstand. Boor hierna de opstand voor op de plaats waar de voorgeboorde gaten in de lichtkoepel zitten. Schroef de lichtkoepel kruislings. Draai deze schroeven hand vast aan, zorg ervoor dat er niet een te hoge spanning op staat. Hierna kun je inbraak preventie kapjes over de schroefkoppen plaatsen. Sluit het geheel af met schroefkapjes.

Hoe lang gaat een lichtkoepel mee?

De meeste lichtkoepels hebben een lange levensduur. Vaak gaan ze wel tot wel twintig jaar mee. Hoewel lichtkoepels een lange levensduur hebben, komt er een tijd dat de lichtkoepel vervangen moet worden. Je merkt het namelijk als de lichtkoepel niet meer goed isoleert, het materiaal broos wordt of als er niet genoeg licht meer door de koepel binnen komt. In zo’n geval is een lichtkoepel vervangen de beste optie.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes