Lichtkoepel isoleren | Verschillende mogelijkheden

Lichtkoepel isolerenEen lichtkoepel isoleren is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet teveel kwijt bent aan energiekosten in de ruimte. Met een lichtkoepel wordt er een gat in het dak gemaakt waarin een frame met glas of kunststof wordt geplaatst om zo meer lichtinval in de ruimte te krijgen. Doordat je een gat maakt in het dak, ontstaat er ook een potentiële plek voor het doorlaten van warme en koude lucht. Bekijk de lichtkoepel



Isoleren van een lichtkoepel

Door een lichtkoepel goed te isoleren met de juiste materialen, kun je deze luchtdoorlating voorkomen. En welke verschillende manieren van isoleren zijn er en op welke isolatiewaardes moet je letten?

Lichtkoepel varianten

Een lichtkoepel zorgt voor dat er meer licht door het dak binnenkomt. Lichtkoepels kun je in allerlei soorten en maten krijgen, waarbij je kunt kiezen uit een plat of bol raam, maar ook de vorm van de lichtkoepel is variabel. Zo heb je vlakke en ronde lichtkoepels, vierkante, rechthoekige lichtkoepels en zelfs piramidevormige lichtkoepels. Lichtkoepels worden gemaakt met glas, acrylaat of polycarbonaat of een combinatie van deze materialen.

Lichtkoepels van acrylaat en polycarbonaat worden het meest gekozen vanwege de prijs of juist sterke eigenschappen. Glas is juist bij een lichtkoepel isoleren handiger, omdat je hier beter kunt spelen met de isolatiewaarde en bijvoorbeeld de invloed van geluiden van buiten.

Waarom lichtkoepel isoleren?

Een lichtkoepel isoleren kan meerdere redenen hebben. Zowel bij glas, acrylaat en polycarbonaat kan je last hebben van kou, bijvoorbeeld door tocht of koudeval. Bij tocht is een lichtkoepel niet goed afgedicht. Lichtkoepels worden afgewerkt met een rubberen afdichtingsband die na verloop van tijd kan gaan slijten, waardoor tocht langs de randen naar binnen kan komen.

Bij koudeval is er geen sprake van tocht, maar kan er toch kou van het raam af komen, bijvoorbeeld als het buiten koud is en deze kou als het ware via de lichtkoepel naar beneden valt. Hierdoor lijkt het alsof het tocht, maar gaat heet in werkelijkheid om een stroom koude lucht.

Isolatie optimaliseren

Je wilt natuurlijk dat een lichtkoepel optimaal geïsoleerd is. Hoe goed een lichtkoepel isoleert, hangt af van het type glas dat wordt gebruikt, het aantal schalen waaruit een lichtkoepel bestaat en de dikte van de wanden. Een lichtkoepel isoleren zorgt ervoor dat deze beter bestand is tegen warmte en kou en minder geluid van bijvoorbeeld regen en hagel door laat.

Er zijn verschillende manieren om de isolatie van een lichtkoepel te verbeteren, bijvoorbeeld door het kiezen van het juiste glas en de juiste opbouw van de lichtkoepel.

Isolatieglas

Allereerst kun je een lichtkoepel isoleren door glas te kiezen dat goed isoleert. Dit wordt ook wel isolatieglas genoemd en komt in verschillende varianten, zoals HR++ of zelfs HR+++ glas. Bij HR glas wordt aan de binnenzijde een coating aangebracht die de warmte kan weerkaatsen. Hierdoor is de isolerende werking van HR glas beter dan van normaal dubbelglas.

Ook wordt de spouw van HR glas gevuld met edelgas in plaats van met gewone lucht. HR+++ of driedubbel glas isoleert nog beter dan HR++ glas, maar je moet daarbij ook rekening houden met een hoger prijskaartje. De afweging hangt dus niet alleen af van hoe goed je wilt isoleren, maar ook van wat je wilt uitgeven.

Aantal schalen

Een lichtkoepel is opgebouwd uit twee of meerdere schalen. Dit zijn de kunststof of glazen platen waaruit de koepel bestaat. Vaak bestaat een lichtkoepel uit twee schalen, namelijk een binnenschaal en een buitenschaal. Hoe meer schalen een lichtkoepel heeft, hoe beter de isolatie.

Een lichtkoepel isoleren met twee schalen zorgt voor een isolatiewaarde van gemiddeld 2.8 W/m²K. terwijl een lichtkoepel met drie schalen een gemiddelde isolatiewaarde van 1.9 W/m²K heeft. Een lagere isolatiewaarde (U-waarde) betekent in dit geval een beter isolatie.

Wanddikte

Lichtkoepels kunnen worden geleverd met verschillende wanddiktes. Afhankelijk van waar de lichtkoepel geplaatst wordt op plat of schuin dak kies je het aantal benodigde wanden. Een schuin dak met lichtkoepel kan veel licht brengen. Zo worden enkelwandige lichtkoepels met name toegepast in ruimtes die niet geïsoleerd zijn, zoals carports en overkappingen. Dubbelwandige lichtkoepels bestaan uit twee lagen met daartussen een luchtspouw en hebben een betere isolatie dan enkelwandige lichtkoepels. Deze koepels kunnen in garages en tuinhuisjes worden gebruikt.

Een lichtkoepel isoleren met een driewandige variant geeft een nog betere isolerende werking in woningen en bedrijfspanden. Daarnaast kun je ook vierwandige, vijfwandige en ISO lichtkoepels krijgen.

dakkoepel isoleren

Welke isolatiewaarde lichtkoepel is nodig?

Welke lichtkoepel je neemt en hoe goed de isolatie ervan moet zijn, hangt af van de locatie waar deze gebruikt wordt. Het is niet nodig om een dure en zeer goed isolerende lichtkoepel te plaatsen op een plek waar isolatie niet nodig is. Andersom wil je juist een goede isolatie in verwarmde ruimtes om te zorgen dat je niet onnodig veel energiekosten kwijt bent.

Onverwarmde en open ruimtes, zoals carports en overkappingen volstaan met een enkelwandige lichtkoepel, terwijl je voor een verwarmde ruimte waarin je veel verblijft beter kunt kiezen voor een driewandige, vierwandige, vijfwandige of ISO lichtkoepel.

Isolatiewaarde per type lichtkoepel

De isolatiewaarde is niet voor iedere lichtkoepel gelijk. Een enkelwandige lichtkoepel zal bijvoorbeeld veel minder goed isoleren van een vijfwandige lichtkoepel. Dat is op zich geen probleem, want je kiest een lichtkoepel die past bij de plek waar je deze gaat plaatsen. Een enkelwandige lichtkoepel is bijvoorbeeld heel geschikt voor open ruimtes, waar isolatie niet zo belangrijk is.

Een enkelwandige lichtkoepel heeft dan ook een lage isolatiewaarde van gemiddeld 5.2 W/m²K. Een dubbele wand zorgt al voor een veel betere isolatie van gemiddeld 2.8 W/m²K, terwijl een vijfwandige lichtkoepel een gemiddelde isolatiewaarde van 1.0 W/m²K heeft. Het soort glas kan deze isolatiewaarde zelfs nog verder verbeteren.

Isolatiewaarde verbeteren

Bij een lichtkoepel isoleren ga je de isolatiewaarde van de koepel verbeteren. Maar hoe bereik je een hogere isolatie? Er zijn verschillende manieren om een lichtkoepel te isoleren, waarbij er onderscheid gemaakt kan worden tussen een nieuwe lichtkoepel isoleren en een bestaande lichtkoepel isoleren.

Bij een bestaande lichtkoepel heb je beperkte manieren om isolatie aan te brengen zonder deze in zijn geheel te hoeven vervangen. Bij een nieuwe lichtkoepel kun je kiezen voor de juiste materialen en afwerking om tot de juiste isolatie te komen. Het verbeteren van de isolatiewaarde van beide situaties wordt hieronder verder uitgelegd.

Nieuwe lichtkoepel isoleren

Als je een nieuwe lichtkoepel aanschaft, kun je zelf de samenstelling bepalen en hiermee een isolatiewaarde kiezen die bij de plek past waar de lichtkoepel wordt geplaatst. Ga je een lichtkoepel isoleren die in een overkapping zit, dan volstaat een enkelwandige lichtkoepel met twee schalen en normaal glas, acrylaat of polycarbonaat.

Het materiaal van de lichtkoepel heeft geen invloed op de isolatiewaarde. Heb je een verwarmde ruimte waar de lichtkoepel in komt, dan is een driewandige of meerwandige lichtkoepel met drie schalen en HR++ of HR+++ isolatieglas aan te raden. Bij nieuwbouw is het zelfs zo dat een lichtkoepel een minimale isolatiewaarde van 1.65 W/m²K moet hebben en je dus niet zomaar een samenstelling kunt kiezen.

Bestaande lichtkoepel isoleren

Een bestaande lichtkoepel isoleren vraagt om een andere aanpak dan een nieuwe lichtkoepel. Je wilt niet de hele lichtkoepel vervangen, dus moet je wijzigingen aanbrengen in de bestaande constructie van de lichtkoepel. Heb je last van tocht, dan kan het zijn dat het afdichtrubber is versleten en is het belangrijk om een nieuwe tochtband te plaatsen.

Een andere manier om beter te isoleren is om de opstand van de lichtkoepel te vervangen en eentje te kiezen met een betere isolatiewaarde, zoals een polyester opstand of een ISO opstand. Een ander aspect is het aantal schalen van de lichtkoepel. Om niet direct de hele koepel te hoeven vervangen, kun je gebruik maken van een voorzetraam. Hiermee creëer je een extra luchtlaag tussen de huidige koepel en het voorzetraam.

Kosten van lichtkoepel isoleren

De kosten voor een lichtkoepel isoleren zijn volledig afhankelijk van de manier van isoleren die wordt gekozen. Heb je met name last van tocht bij een bestaande lichtkoepel, dan volstaat wellicht het plaatsen van een nieuwe tochtband. Dit is een goedkope en eenvoudige ingreep. Bij het plaatsen van een voorzetraam moet je rekenen op zo’n 40 tot 70 euro per vierkante meter. Heb je de mogelijkheid om de hele lichtkoepel te vervangen voor een variant die beter geïsoleerd is, dan hangen de kosten volledig af van de samenstelling en het formaat van de koepel.

Conclusie

Een goed geïsoleerde lichtkoepel kost al snel enkele honderden euro’s, maar kan ook meer dan 1000 euro kosten. Om tot een juiste prijs te komen voor een dakkoepel isoleren kun je het beste advies en prijzen opvragen bij verschillende aanbieders.

Offerte


  1. Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
  2. Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
  3. Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
  4. Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
  5. Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29

Bekijk de lichtkoepel

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoeveel dakramen zou je willen?

2*. Is er al een dakraam aanwezig?

3*. Wat is het gewenste formaat ongeveer?

4*. Uitvoermoment

5*. Voorkeur materiaal

6*. Omschrijving

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes