Rechthoekige lichtkoepel | Haal het daglicht in huis!

Je kunt er voor kiezen om een lichtkoepel te laten plaatsen om meer daglicht naar binnen te halen. Een rechthoekige lichtkoepel zorgt voor meer licht, waardoor jij weer nieuwe opties hebt met jouw ruimte. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je deze lichtkoepel wilt laten plaatsen?

rechthoekige lichtkoepel plaatsen

Wat is een lichtkoepel?

Een lichtkoepel is een extra raam, welke in het dak wordt geplaatst. De lichtkoepel ligt daarbij boven op het dak, waardoor er voldoende zonlicht opgevangen kan worden. Het is voornamelijk een goede manier om lichtinval te verkrijgen, zonder dat je ramen in de muren hoeft te maken.

Stevige constructie

De lichtkoepel is daarbij opgebouwd uit verschillende onderdelen, zodat deze een stevige constructie hebben en jij geniet van deze opbouw. Doordat de koepel in een groot aantal varianten komt, is er altijd een optie die bij jouw woning past en waardoor jij weer andere voordelen krijgt.

Waarom kiezen voor een rechthoekige lichtkoepel?

Een van de redenen om te kiezen voor een rechthoekige lichtkoepel is omdat deze jou altijd van extra lichtinval kan voorzien in een bepaalde ruimte. Vooral de ruimtes waar je geen ramen in kunt plaatsen kunnen immers donker aanvoelen. Je wilt daarbij niet te veel gebruik maken van lichtbronnen, omdat deze weer schaduwen op kunnen leveren.

Luxe uitstraling

Een andere reden om te kiezen voor een lichtkoepel is omdat dit er luxe uitziet. Je kunt hierdoor altijd een mooie uitstraling geven aan de woning, zonder dat er veel veranderingen aangebracht hoeven te worden. De lichtinval kan tevens helpen bij het uitvoeren van werkzaamheden die je in deze ruimte hebt.

De materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden

Bij een rechthoekige lichtkoepel kunnen er verschillende materialen gebruikt worden. Zo moeten er verschillende materialen gebruikt worden voor het frame. Hiervoor kun je een keuze maken tussen hout en kunststof.

Materialen van de constructie

Bij hout heb je een stevige opbouw, maar moet je ook zorgen voor het juiste onderhoud. Kunststof heeft daarbij weer als voordeel dat er weinig onderhoud nodig is, terwijl je wel een stevige constructie hebt. Door de goede keuze te maken op basis van deze materialen, zorg je ervoor dat de constructie voor de lichtkoepel het beste gemaakt is.

Soort glas

Daarnaast moet je rekening houden met het glas dat je gebruikt voor de lichtkoepel. Het glas zal namelijk verschillende varianten met zich meebrengen. Een vereiste is op zijn minst dubbel glas. Hiermee kun je namelijk de warmte binnenshuis houden. Tegenwoordig heb je ook nog de keuze uit HR++ en HR+++, welke een nog betere isolatie geven. Het glas kan daarbij ook nog in meerdere kleuren komen, zodat je het nog meer tot een mooi geheel kunt brengen.

lichtkoepel rechthoekig

Hierop kun je letten bij de plaatsing van een lichtkoepel rechthoekig

Het plaatsen van een rechthoekige lichtkoepel brengt verschillende opties met zich mee. Je moet daarom goed weten welke keuzes je moet maken en hoe je zorgt voor de beste eindresultaten. Hiervoor kijk je onder andere naar een aantal belangrijke factoren. Maar welke zijn dit dan precies? En hoe zorgen deze factoren ervoor dat je de gewenste resultaten behaalt en geniet van de kwaliteit van een goede lichtkoepel?

De afmetingen

De afmetingen van een rechthoekige lichtkoepel zijn de eerste factor waar je naar kunt kijken. De afmetingen die je nodig hebt, zijn afhankelijk van de grootte van het dak. Daarbij moet je een keuze maken tussen een lichtkoepel die over het hele dak gaat of slechts een deel ervan bevat. Je kunt ook voor een platte lichtkoepel of juist een lichtkoepel met opstand kiezen.

De materialen

Bij een rechthoekige lichtkoepel zijn ook de materialen een vereiste. Deze materialen moeten de stevigheid waarborgen en ook voldoende isolatie voor de lichtkoepel opleveren. De constructie moet altijd gemaakt zijn van hoogwaardige kwaliteit materialen. Hout en kunststof zijn de meest voorkomende varianten. Daarnaast moet je bekijken welke bevestigingsmaterialen nodig zijn. De bevestigingsmaterialen moeten bestand zijn tegen een groot aantal weersinvloeden, zodat je niet snel tot een vervanging over hoeft te gaan.

Het glas voor in de lichtkoepel

Het glas in de rechthoekige lichtkoepel is ook belangrijk bij het maken van een keuze. Het glas moet voldoende isolatie met zich meebrengen, omdat je hiermee voorkomt dat je veel hoeft te stoken. Daarbij kan het glas ook voor een betere ventilatie zorgen en zijn er varianten die extra stevig zijn. Door voor het goede glas te kiezen, voorkom je dat je snel beschadigingen hebt aan het glas.

De ventilatiemogelijkheden

Bij een rechthoekige lichtkoepel moet je ook voor jezelf bepalen of je ventilatiemogelijkheden toe wilt passen. Het ventileren van de woning is belangrijk om vochtproblemen en schimmelvorming tegen te gaan. Je kunt hiermee dus ook jouw gezondheid verbeteren. De ventilatiemogelijkheden zijn uitgebreid, waardoor je ook weer nieuwe opties kunt krijgen. Zo kun je er niet alleen voor kiezen om een systeem te plaatsen waarmee je de lichtkoepel open kunt doen, maar ook kiezen voor roosters of een ander ventilatiesysteem.

Door lichtkoepel zonwering toe te voegen zorg je ervoor dat je in de zomer de warmte van de zon buiten kunt houden voor een aangenaam binnenklimaat.

Een inbraakveilige oplossing

Een rechthoekige lichtkoepel bestaat voor een groot deel uit glas, net zoals een ronde lichtkoepel. Dit maakt het ook eenvoudiger voor inbrekers om binnen te komen. Je kunt daarom ook extra maatregelen treffen om de lichtkoepel inbraakwerend te maken. Hiervoor kun je denken aan extra stevig glas, maar ook kiezen voor het plaatsen van een rooster. Een professional kan jou altijd adviseren over de inbraakwerende mogelijkheden.

De kostenopbouw bij een lichtkoepel rechthoekig

Een rechthoekige lichtkoepel kun je zo duur maken als je zelf wilt. Echter zijn er altijd een aantal kosten die terugkomen op de factuur.

Materiaalkosten

Wanneer je de werkzaamheden uit gaat voeren, moeten alle materialen aangeschaft worden. Bij een uitbesteding zorgt de professional hiervoor, welke later op de factuur komen te staan. De materiaalkosten kunnen oplopen naarmate je een grotere lichtkoepel wilt of voor extra’s kiest. Ook de kwaliteit van de materialen kunnen een groot verschil opleveren op dit gebied. Bespaar echter nooit op de kwaliteit, omdat je hier in de nabije toekomst spijt van krijgt en weer voor een nieuwe kostenpost staat.

Arbeidskosten

Een andere factor die de uiteindelijke prijs van een rechthoekige lichtkoepel bepaalt, is het uurtarief van de professional. Een specialist hanteert altijd een bepaalde prijs per uur, welke afhankelijk is van de ervaring en de locatie. Wanneer je een grote lichtkoepel wilt laten plaatsen, is de professional langer bezig met de uitvoering, waardoor het ook meer kost om een professional in te schakelen. Je kunt verschillende bedrijven met elkaar vergelijken om te ontdekken waar jij de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.

Zorg voor de gewenste sfeer

Wil je zelf genieten van de voordelen van een rechthoekige lichtkoepel en daarom snel overgaan tot de plaatsing? Zorg er dan voor dat je aan de hand van bovenstaande informatie de juiste keuzes maakt en schakel een professional in die de werkzaamheden voor jou uit kan voeren. De ervaring van de professional zie je te allen tijde terug in het eindresultaat en je geniet ook van extra advies over het onderhouden van jouw lichtkoepel. Zo hoef je alleen nog maar een afspraak te maken, waarna je binnen een korte tijd de lichtkoepel bij jouw woning hebt.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes