Dakkoepel plaatsen | Verschillende mogelijkheden

Een dakkoepel plaatsen is de perfecte manier om bij een woning met een plat dak de ruimte eronder van meer licht te voorzien. Doordat er meer licht in een ruimte valt, wordt deze ruimte niet alleen aangenamer om in te verblijven en deze te gebruiken, maar zorgt het licht ervoor dat de ruimte ook groter lijkt.

Dakkoepel plaatsen

Mogelijkheden

Een dakkoepel kan in vele soorten, kleuren en afmetingen worden geplaatst. Afhankelijk van je eigen wensen en de mogelijkheden van je woning kun je een dakkoepel plaatsen die bij je past.

Soorten dakkoepels

Voor een dakkoepel of lichtkoepel plaatsen kan gekozen worden uit verschillende varianten, waarbij de vorm van de koepel zelfs bepaald kan worden. Naast een platte en bolle variant, kan je bijvoorbeeld ook kiezen uit een koepel in een ronde, vierkante, rechthoekige of zelfs piramidevormige vorm.

Naast de vorm is er ook een keuze uit het materiaal waarvan de dakkoepel is gemaakt, ieder met zijn eigen kenmerken. Je kunt kiezen uit een dakkoepel van acrylaat, polycarbonaat, glas of een combinatie van deze materialen. Daarbij worden dakkoepels van acrylaat en polycarbonaat het meest gekozen.

Dakkoepel van acrylaat

Een dakkoepel kan gemaakt worden van acrylaat, wat ook wel bekend is onder de naam plexiglas. Een dakkoepel plaatsen van acrylaat is een goedkope optie en bijvoorbeeld goedkoper dan polycarbonaat. Dit type materiaal is echter ook minder sterk dan polycarbonaat, maar wel weer 10 tot 15 keer sterker dan glas.

De dakkoepels van acrylaat zijn verkrijgbaar in een doorzichtige of matte uitvoering. Een matte variant heeft als voordeel dat het geen schaduwen binnen creëert en de warmte absorbeert. Ook geeft een matte dakkoepel meer privacy, omdat je niet direct naar binnen kan kijken.

Dakkoepel van polycarbonaat

Een dakkoepel van polycarbonaat is een hele sterke dakkoepel. Polycarbonaat is een materiaal dat vrijwel onbreekbaar is en wel 200 tot 250 keer sterker dan glas. Kies je voor een dakkoepel plaatsen van polycarbonaat, dan heb je een hele veilige dakkoepel te pakken.

Net als bij een acrylaat dakkoepel kun je een polycarbonaat dakkoepel krijgen in een doorzichtige en matte variant. Houd er wel rekening mee dat door de positieve eigenschappen van deze dakkoepel, de prijs ook een stuk hoger ligt dan bij een acrylaat dakkoepel.

Dakkoepel van glas

Een dakkoepel van glas is een hele mooie en elegante variant van een dakkoepel. Ook bij een glazen dakkoepel kun je kiezen uit een variant met doorzichtig glas of melkglas. Het glas van deze dakkoepel is vlak of licht gebogen, waarbij isolerend glas en een isolerende omkadering wordt gebruikt om de isolatie van de dakkoepel optimaal te laten zijn.

Glas heeft als nadeel dat het minder sterk is dan acrylaat of polycarbonaat en daardoor ook minder veilig. Een ander nadeel is dat een glazen dakkoepel duur is in de aanschaf.

Lichtstraat

Naast dakkoepels in verschillende materialen is het ook mogelijk om een aaneenschakeling van meerdere dakkoepels te plaatsen. Deze variant wordt ook wel een lichtstraat genoemd. Voor het maken van een lichtstraat wordt er één frame gemaakt waarin een of meerdere ramen of koepels worden geplaatst.

Door de aaneenschakeling van dakkoepels creëer je nog meer licht door het dak in een ruimte. Meestal kunnen de ramen in een lichtstraat ook geopend worden. Door de omvang van een lichtstraat moet je rekening houden met hogere kosten dan bij een enkele dakkoepel.

Aanvullende opties

Naast de keuze uit materiaal en vorm, zijn er ook nog aanvullende mogelijkheden voor een dakkoepel plaatsen. Wil je bijvoorbeeld extra veiligheid, dan kun je kiezen uit extra sterke, inbraakwerende beglazing of barrièrestangen. Om te voorkomen dat je dakkoepel op zomerdagen te veel zon en warmte binnen laat, is het mogelijk om speciale zonwering aan te schaffen voor een dakkoepel. Deze kan zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde van de dakkoepel worden geplaatst die met een afstandsbediening geregeld kan worden.

Naast de zonwering is het ook mogelijk om met een afstandsbediening het openen van de dakkoepel te regelen. Vaak zit een dakkoepel hoog en kun je er niet eenvoudig bij. Een afstandsbediening maakt het openen van de dakkoepel eenvoudiger. Sommige afstandsbedieningen maken het ook mogelijk om de koepel op gezette tijden te openen om zo de ruimte te ventileren.

Zelf plaatsen of laten plaatsen

Een dakkoepel plaatsen kun je zelf doen of overlaten aan een professionele partij. Als je zelf een beetje handig bent en je geld wilt besparen, dan kan het zelf plaatsen van een dakkoepel een optie zijn. Bij een dakkoepel plaatsen is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan een goede afdichting om vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Gebruik daarom EPDM, bitumen en waterdichte kit bij het plaatsen.

Wil je problemen achteraf voorkomen en ben je zelf niet zo handig, dan is het aan te raden om een ervaren dakdekker te vragen om de dakkoepel te plaatsen. Zij doen dit met regelmaat en kunnen ook aanvullend advies geven over welke dakkoepel het meest geschikt is voor jouw woning.

dakkoepel

Kosten

De kosten voor een dakkoepel bestaan uit de kosten van de dakkoepel zelf en de plaatsing als deze door iemand ander wordt uitgevoerd. Een dakkoepel plaatsen met een professionele partij zorgt ervoor dat het goed gebeurt, maar dat het ook meer kost. Afhankelijk van het materiaal en het formaat van de dakkoepel kunnen de kosten variëren. Een glazen dakkoepel is bijvoorbeeld duurder dan een acrylaat dakkoepel.

Een kleine en goedkope dakkoepel plaatsen kan voor een prijs vanaf 75 euro. Toch zijn er ook dakkoepels die meer dan 1000 euro kosten. Om tot een juiste prijs te komen voor jouw dakkoepel, is het aan te raden om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aanbieders.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Voordelen van een dakkoepel

Een dakkoepel in het dak van een woning heeft diverse voordelen. Allereerst geeft een dakkoepel extra lichtinval in de ruimte eronder, waardoor de ruimte beter gebruikt kan worden en deze de woning ook aantrekkelijker maakt. Met een dakkoepel heb je bijvoorbeeld meer licht in een ruimte dan met een raam. Bovendien zorgt extra licht ervoor dat je minder vaak een lamp aan hoeft te doen, waardoor je ook kan besparen op de energiekosten. Veel daglicht is daarnaast goed voor de gezondheid, omdat je er een beter humeur van krijgt.

Ook zorgt de warmte van de zon voor extra vitamine D, wat weer bijdraagt aan je gezondheid. Kan een dakkoepel open, dan zorgt een dakkoepel plaatsen ook voor extra ventilatie in de ruimte.

Nadelen dakkoepel

Een dakkoepel plaatsen brengt ook enkele nadelen met zich mee. In extreme weersomstandigheden is het mogelijk dat de dakkoepel beschadigd. De keuze voor een sterk materiaal, zoals polycarbonaat, kan voorkomen dat bij een hevige hagelbui de dakkoepel kapot gaat. Een ander nadeel is dat dakkoepels een extra mogelijkheid voor inbrekers zijn om je huis binnen te dringen.

Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van inbraakwerend glas of een barrière die voorkomt dat je via de dakkoepel naar binnen kan. Bij enkelwandige dakkoepels kan het voorkomen dat er condens ontstaat, bijvoorbeeld wanneer de binnen- en buitentemperatuur veel van elkaar verschillen. Bij een dubbelwandige dakkoepel heb je hier geen last van. Sommigen vinden daarnaast het geluid van de regen op een dakkoepel niet fijn, maar dit is heel erg persoonlijk.

Isolatiewaarde dakkoepel

Bij een dakkoepel plaatsen wil je natuurlijk dat deze optimaal geïsoleerd is. De mate van isolatie wordt bepaald door het type glas, het aantal lagen of schalen en de wanddikte. Hoe beter een dakkoepel geïsoleerd is, hoe beter deze bestand is tegen warmte en kou en ook hoe minder geluid van bijvoorbeeld regen of hagel je zult hebben. Kies je voor een glazen dakkoepel, neem dan speciaal isolatieglas voor een optimale isolatie.

Een dakkoepel bestaat uit twee of meer lagen of schalen, waarbij meerdere schalen zorgen voor een betere isolatie. Daarnaast kun je kiezen uit een enkelwandige, dubbelwandige of driewandige dakkoepel, waarbij een enkelwandige variant maar matig isoleert, een dubbelwandige variant goed isoleert en de beste isolatie wordt behaald met een driewandige dakkoepel.

Onderhoud

Een dakkoepel heeft in principe beperkt onderhoud nodig. Doordat een dakkoepel plaatsen bovenop het dak gebeurt en deze meer last heeft van weersinvloeden, is het wel belangrijk om eens in de zoveel tijd de dakkoepel schoon te maken. Zorg bij het schoonmaken dat je een natte doek gebruikt. Met een droge doek, in combinatie met zand en vuil, kun je krassen maken op de koepel. Spoel de koepel ook altijd eerst af voordat je een doek of spons gebruikt, om zo het ergste zand en vuil alvast te verwijderen.

Gebruik daarnaast een zachte doek of spons en nooit schuursponsjes. Een natuurlijk schoonmaakmiddel zonder chemische componenten is het beste. Heeft jouw dakkoepel last van groene aanslag, dan is het mogelijk om hiervoor een speciale spray aan te schaffen die de groene aanslag krasvrij kan verwijderen.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes