Lichtkoepel rond | De voordelen en nadelen

Ronde lichtkoepels kunnen frisse lucht, rook- en warmteafvoer (RWA) of toegang tot het dak leveren, naast natuurlijk het met natuurlijk licht verlichten van ruimten. Ze zijn ongelooflijk veelzijdig te gebruiken en geprefabriceerd voor een snelle installatie ter plaatse.

Lichtkoepel rond

Hoogwaardige lichtkoepels

Hoogwaardige ronde lichtkoepels worden altijd gebouwd volgens de hoogste normen en moeten voldoen aan alle kwaliteits-, prestatie- en veiligheidsvoorschriften. Ben jij van plan om een lichtkoepel rond op het dak te plaatsen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten!

Wat is een lichtkoepel rond?

Een lichtkoepel rond is goed draagbaar en geschikt voor platte of tot ongeveer 15° hellende daken. Ze zijn er in allerlei maten en vormen, met opstanden en extra voorzieningen als doorvalbeveiliging, RWA, zonwering en toegang tot het dak.

Ronde lichtkoepels worden gemaakt volgens de hoogst mogelijke kwaliteitsnormen en zijn gemaakt om te voldoen aan alle criteria voor betrouwbaarheid, gebruik en veiligheid. Lichtkoepels bieden natuurlijk licht en ventilatie, wat bijdraagt tot een veilig, comfortabel en productief binnenklimaat.

Alle faciliteiten, waaronder kantoren, scholen, ziekenhuizen en winkelcentra, maar ook industrieën, magazijnen en transportknooppunten, kunnen hun daken voorzien van een ronde lichtkoepel.

Bovendien worden ze kant-en-klaar geleverd, zodat ze eenvoudig en snel op locatie in elkaar gezet kunnen worden.

De voor- en nadelen van een ronde lichtkoepel

Je denkt bij een lichtkoepel meestal aan het vermogen om veel licht binnen te laten als je gevraagd wordt het grootste voordeel ervan te noemen. Dat is een belangrijk voordeel, maar er zijn nog veel meer goede redenen om een lichtkoepel aan te schaffen.

We zetten graag alle voordelen van een lichtkoepel op een rijtje, evenals enkele nadelen. Na het lezen hiervan kun je zelf beslissen of je wel of niet een lichtkoepel aanschaft.

ronde lichkoepel

De voordelen

Een belangrijk voordeel van een lichtkoepel is het vermogen om meer daglicht binnen te laten, zoals in de opening al opgemerkt is. Licht wordt vooral goed binnengelaten door heldere lichtkoepels, die ongeveer 85% lichtopbrengst bieden. Een ruimte heeft veel baat bij natuurlijk daglicht, omdat het een ruimte een grotere, meer open uitstraling geeft.

Daglicht heeft ook als voordeel dat het gratis en gezond is. Daglicht heeft een cruciale rol in de biologische klok van de mens en bevordert daarnaast ook het geluk. Bovendien is daglicht helemaal gratis. Met een lichtkoepel kun je het natuurlijke licht optimaal benutten en de behoefte aan verlichting minimaliseren. Dit verlaagt ook gelijk de energiekosten.

Naast daglicht zorgt een lichtkoepel ook voor meer warmte. Je profiteert van de warmte van de zon, naast het licht dat ze geeft. De primaire bron van vitamine D is zonlicht en vitamine D is cruciaal voor een goede gezondheid. Bovendien minimaliseert de door de zon geleverde warmte de behoefte aan verwarming. Ook dit vermindert de kosten van elektriciteit.

Wil je graag wat meer frisse lucht binnenlaten? Standaard lichtkoepels kunnen niet geopend worden, waardoor ze geen ventilatie kunnen bieden. Het is wel mogelijk om lichtkoepels met een ventilatie opstand te openen. Een handmatige ventilatieopstand met een bedieningsstokje of een elektronische ventilatie opstand zijn praktische opties bij de aanschaf van een lichtkoepel ventilatiesysteem.

Van allemaal is het feit dat er frisse lucht naar binnen kan komen het grootste voordeel van de ventilatie opstand. Dit is perfect, vooral op een warme zomerdag. Een eventuele airco kan langer uitblijven omdat de lichtkoepel op deze manier verkoeling levert.

Verder ziet een huis met een lichtkoepel er gewoon beter uit. Behalve dat het leven aangenamer wordt, helpen de warmte van de zon, de mogelijkheid tot ventilatie en de lichtinval allemaal om de waarde van een huis te verhogen. De ruimte in huis lijkt ook groter als er meer kleine lichtkoepels naast elkaar zijn of grotere lichtkoepels aanwezig zijn.

De nadelen

Ronde lichtkoepels kunnen ook bepaalde nadelen hebben, vooral als bij de aankoop ervan slechte beslissingen worden genomen. Een van deze nadelen is het geluid van regen.

Voor sommigen kan het geluid van regendruppels die tegen een lichtkoepel slaan een nadeel zijn, maar voor anderen kan het juist een enorm voordeel zijn. Het geluid van regen kan zowel irritant als kalmerend zijn, afhankelijk van wie je het vraagt. Daarom hangt het van het individu af of het horen van regen op een lichtkoepel een voordeel of een nadeel is.

Een ander nadeel is dat een lichtkoepel relatief gevoelig is voor zwaar weer. Lichtkoepels zijn aantrekkelijk en laten natuurlijk licht binnen, maar het kunnen ook zwakke punten zijn. De lichtkoepel kan bijvoorbeeld barsten tijdens een hagelbui, waardoor de schil van de lichtkoepel vervangen moet worden. Hier is de beslissing tussen een polycarbonaat of acryl lichtkoepel cruciaal. Lichtkoepels van acryl kosten aanzienlijk minder, maar polycarbonaat is veel duurzamer.

Een lichtkoepel van polycarbonaat is daarom een betere investering, omdat het een gewone hagelbui beter kan doorstaan. Geen enkele lichtkoepel is echter volledig ongevoelig voor een zware hagelbui. Daarom kan zelfs een lichtkoepel van polycarbonaat beschadigd raken door een zware hagelbui. Gelukkig komen deze zware hagelbuien niet vaak voor.

De inbraakgevoeligheid van een lichtkoepel is ook een minpunt. Een lichtkoepel kan helaas door inbrekers worden gebruikt om toegang tot het huis te krijgen. Door de lichtkoepel te vernielen zouden inbrekers via de lichtkoepel toegang tot het huis kunnen krijgen. Je kunt echter de veiligheid van het huis beïnvloeden door bijvoorbeeld driewandige ronde dakkoepel van polycarbonaat te plaatsen in kamers die gevoelig zijn voor inbraak. Een dakkoepel plaatsen moet nauwkeurig gebeuren.

Dakramen van polycarbonaat zijn veel duurzamer dan die van acryl, waardoor het voor dieven moeilijker is om ze open te breken. Een lichtkoepel met drie wanden is ook moeilijker te verbrijzelen dan een lichtkoepel met dubbele of enkele wanden.

Een andere eenvoudige manier om diefstal af te schrikken is een anti-inbraakrooster in de opstand aan te brengen. Het huis kan dan praktisch gezien niet via de lichtkoepel worden betreden.

Het laatste nadeel is de kans op condensatie. Condensatie kan optreden bij enkelwandige dakramen bij bepaalde weerpatronen. Bijvoorbeeld als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten te groot is, kan er condensatie optreden. Condensatie is minder een probleem als de lichtkoepel is ingesloten in een overkapping.

Condensatie zal leiden tot een minder aantrekkelijk uiterlijk als de lichtkoepel bijvoorbeeld in de woonkamer, keuken of badkamer staat en dus duidelijk zichtbaar is vanuit de woning. Door een dubbel- of driewandige lichtkoepel te kiezen, kun je dit probleem voorkomen omdat er dan geen condensatie ontstaat.

Aandachtspunten bij de aanschaf van een ronde lichtkoepel

Een lichtkoepel kopen kan best lastig zijn. Het is altijd aan te raden om zelf goed onderzoek te doen naar een ronde lichtkoepel die geschikt is voor jouw woning. Hieronder volgen de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een lichtkoepel. Lees deze aandachtig door om een slechte beslissing te voorkomen.

Het eerste aandachtspunt is de vorm van de lichtkoepel. Naast ronde lichtkoepels zijn er meerdere vormen waar je uit kunt kiezen, zoals bijvoorbeeld een rechthoekige lichtkoepel. Bolle vormen zijn wel vaak steviger, waardoor de ronde lichtkoepel beter bestand is tegen slecht weer.

Ook het materiaal is een belangrijk aandachtspunt. Als je bijvoorbeeld onder een eik woont, kan een lichtkoepel problematisch zijn. Eikels en takken bijvoorbeeld kunnen de lichtkoepel beschadigen als ze erop vallen. Daarom worden voor de grootste lichtkoepels sterkere materialen gebruikt dan glas, waaronder PMMA of acrylaat.

Let ook altijd op de bevestiging van de ronde lichtkoepel. De bevestiging van een ronde lichtkoepel is cruciaal om te overwegen, omdat je ze vaak zelf installeert. Dit gebeurt vaak met acht schroeven, waarvoor de gaten zelf geboord moeten worden. Om beschadiging van je dak of lichtkoepel te voorkomen, moet je je houden aan de precieze maten en buitengewoon nauwkeurig te werk gaan.

De montage en afwerking van een ronde lichtkoepel

De meeste modellen zijn gemaakt om snel en gemakkelijk in één dag in elkaar gezet te worden. Ronde lichtkoepels hebben al een ronde vorm, waardoor er een constante waterstroom is en er dus geen hellingshoek nodig is. Een nette, waterdichte verbinding met het dak wordt gemaakt met de juiste opstand rond de buitenkant en het frame binnenin. Vanwege het natuurlijke licht is het meestal aan te raden om een wat grotere ronde lichtkoepel te installeren.

Je hebt een breed scala aan keuzes als het gaat om afmetingen. Houd op dat punt wel rekening met zonwering. Heb je niet voldoende ruimte voor een grote ronde lichtkoepel? Dan kun je natuurlijk ook voor een kleiner formaat kiezen.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Zonwering in een ronde lichtkoepel

Het wordt binnen aangenamer gehouden of gemaakt met behulp van zonwering in de lichtkoepel. Mooie bijpassende verduisterende en transparante gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en soorten als de beste zonwering om de zonnestralen op bepaalde tijden tegen te houden.

Deze kunnen handmatig, elektrisch, met een afstandsbediening en soms met een app worden bediend. Zonwering plaatsen kost natuurlijk wel extra geld, waardoor de prijs voor de aanschaf van een ronde lichtkoepel wat hoger ligt.

Elektrische bediening

Het elektrische ronde lichtkoepel bevat een slim verborgen motor die bediend wordt door een app of een afstandsbediening. Daarmee is het eenvoudig om snel het binnenmilieu in de ondergelegen ruimtes te verbeteren door ze te ventileren. Je kunt zelfs kiezen voor elektrische bediening met een ingebouwde regensensor.

De ronde lichtkoepel zal dan onmiddellijk sluiten bij een regenbui. Hierdoor voorkom je binnenschade door regen.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes