Gebruikte dakpannen | Verschillende soorten en voordelen

Je kan ervoor kiezen om gebruikte dakpannen te plaatsen als je nieuwe dakpannen op het dak nodig hebt of als je huidige dakpannen beschadigd zijn en vervangen moeten worden. Dit is een minder dure optie dan het kopen van nieuwe dakpannen, wat het plaatsen van gebruikte dakpannen een stuk aantrekkelijker maakt.

gebruikte dakpannen

Gebruikte dakpannen of nieuwe

Als je de dakpannen van jouw dak gaat vervangen, kun je kiezen voor nieuwe dakpannen, zoals nieuwe betonnen dakpannen of leien dakpannen, maar je kunt er ook voor kiezen om gebruikte dakpannen te plaatsen. Nieuwe dakpannen kosten natuurlijk een stuk meer dan gebruikte dakpannen, wat de kosten van het vervangen van de dakpannen een stuk hoger maakt. Nieuwe dakpannen gaan daarnaast wel langer mee en zien er vaak mooier uit.

De prijs van tweedehands dakpannen

Het soort dakpan en de staat ervan zijn beide van invloed op hoeveel gebruikte dakpannen kosten. De prijzen van gebruikte dakpannen verschillen van 2 euro per vierkante meter tot 20 euro bij betonpannen en van 2 euro tot 50 euro bij keramiek dakpannen. Je kunt veel geld besparen door oude dakpannen te kopen, als je ervan uitgaat dat je de dakpannen ook zelf zult leggen. Je kunt je daarnaast ook makkelijker een gebruikte versie veroorloven, vooral als je gespecialiseerde dakpannen wilt, zoals Oud Hollandse dakpannen of leien, die doorgaans erg prijzig zijn.

De voordelen van gebruikte dakpannen

Gebruikte dakpannen hebben vooral financiële voordelen. Hoewel je je misschien niet de dakpan kunt veroorloven die je wilt, kun je je wel gebruikte dakpannen veroorloven. Er zijn veel bedrijven die de gebruikte dakpannen die ze aanbieden vooraf reinigen om ervoor te zorgen dat de dakpannen er mooi uitzien.

Soms zien de dakpannen er zelfs zo goed uit dat je bijna niet ziet dat het om gebruikte dakpannen gaat. Let wel goed op de levensduur van gebruikte dakpannen. Gebruikte dakpannen gaan namelijk maar een beperkte tijd mee omdat ze hergebruikt worden, wat een probleem kan zijn. Helemaal bij een hoek dakpan, die toch vaak het meest zichtbaar zijn en op een lastige plek liggen.

vervangen dakpannen

Hoe vaak moet ik mijn dakpannen vervangen?

De levensduur van dakpannen is vrij lang. De levensduur van de dakpannen kan met goed onderhoud zelfs verlengd worden, waardoor de dakpannen minder snel vervangen hoeven te worden. Keramische dakpannen kunnen tot 80 jaar meegaan en betonnen dakpannen tot 30 jaar. Schade begint zich daarna vaak te manifesteren. In die situatie is het cruciaal om de beschadigde dakpannen zo snel mogelijk te repareren. Repareer je de beschadigde dakpannen niet op tijd? Dan is je huis niet meer voldoende beschermd tegen de regen en zal er een lekkage ontstaan. Soms moet je zelfs het hele dak vervangen

Tussentijds vervangen

Het kan ook zo zijn dat je besluit om de dakpannen tussentijds te vervangen. Het vervagen van de dakpannen is meestal het geval als een of meer van je dakpannen gebarsten zijn, je je huis een frisse uitstraling wilt geven, of je gedwongen bent je dakpannen te vervangen omdat ze zo smerig zijn. Je kunt het vervangen van de dakpannen zelf uitvoeren, maar wees je ervan bewust dat werken op hoogte het potentieel gevaarlijk maakt.

Dakdekker

Het is daarom bijna altijd aan te raden om een dakdekker in te huren voor het vervangen van de dakpannen. Op deze manier ben je er zeker van dat het project veilig en correct wordt afgerond. Omdat de dakdekker soortgelijke projecten als deze eerder heeft uitgevoerd, kan hij het vervangen van de dakpannen ook zo snel en effectief mogelijk afronden, waardoor je sneller van het nieuwe dak kunt genieten.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
dakpannen

Verschillende soorten dakpannen

Als je naar gebruikte dakpannen op zoek gaat, heb je de keuze uit verschillende soorten dakpannen. Aan iedere soort dakpan zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. De meest gekozen dakpannen zijn betonpannen en keramische pannen.

Gebruikte betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen worden altijd gegoten en uitgehard. Nadat ze in een bepaalde vorm zijn gegoten, worden de tegels uitgehard door ze te laten drogen. Deze methode gebruikt een minimale hoeveelheid energie en is dus gunstig voor het milieu. Betontegels zijn goedkoop, vooral als je voor gebruikte dakpannen kiest.

Gebruikte keramische dakpannen

De populairste dakbedekking voor hellende daken zijn keramische dakpannen zoals de veelgebruikte VHV dakpan. Voor het maken van keramische dakpannen wordt zeeklei gebruikt. De keramische dakpannen worden in unieke mallen geperst om de gewenste vorm te krijgen en worden dan gebakken in een oven. De dakpannen worden tijdens het bakproces gebrand bij een temperatuur van 1000°C. Hierdoor wordt de klei omgezet in keramiek dat zeer duurzaam is. Keramiek heeft een levensduur van meer dan 100 jaar, waardoor het een sterk materiaal is. De pannen krijgen na het bakken een natuurlijke karmozijnrode tint. Er zijn echter ook keramische pannen in grijze en antraciete kleuren.

Gebruikte romaanse dakpannen

Ben je op zoek naar een speciaal uiterlijk? Zoals de romaanse dakpan, dit is één van de oudste dakpansoorten. Er bestaan diverse Romaanse dakpannen, waaronder de Grote, Kleine, en Dubbele varianten. De Groot Romaans heeft een holle, diepe wel die taps uitloopt, vergelijkbaar met de OVH maar zonder taps uitlopende wel. De Klein Romaanse dakpan heeft een vlakke, opstaande ronde wel en kan even groot zijn als de Groot Romaans. De Dubbele Romaanse dakpan herken je aan zijn dubbele ronde wel aan de onderkant.

Dakpannen rood

Rode dakpannen stralen een traditionele en klassieke sfeer uit, en worden vaak geassocieerd met klassieke architectuur. De rode kleuren absorberen zonnewarmte, wat in de winter bijdraagt aan passieve zonne-energieopname. Bovendien biedt een breed scala aan tinten, van helder rood tot diep terracotta, keuzemogelijkheden die passen bij verschillende ontwerpvoorkeuren.

Dakpannen zwart

Zwarte dakpannen bieden een moderne en eigentijdse uitstraling aan gebouwen, vaak gekozen voor strakke, minimalistische ontwerpen. Ze absorberen warmte, zij het minder dan donkere kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor diverse klimaten. De stijlvolle uitstraling van zwart benadrukt lijnen en vormen, waardoor het een elegante keuze is voor architectonische contrasten.

gebruikte dakpannen

Bestaande dakpannen zelf leggen of toch iemand inhuren?

Je kunt zelf dakpannen vervangen, maar wees je ervan bewust dat dit een potentieel gevaarlijke taak is. Het is cruciaal dat je weet wat je doet, want je werkt op hoogte. Een bekwame doe-het-zelver kan het dak zelf leggen, maar hij moet rekening houden met een zeer lange werkdag en andere uitgaven zoals steigers. Het is de vraag of dit de moeite waard is in vergelijking met het inhuren van een bekwame dakdekker die de klus in een dag kan klaren.

Invloed op de prijs

Meestal betaal je een dakdekker een uurtarief van ongeveer € 30. Je moet betalen voor steigers, mogelijk een pannenlift, veiligheidsuitrusting en de benodigdheden als je ervoor kiest om het zelf te doen. Of je de dakpannen zelf gaat leggen of uit laat besteden, is wel van invloed op de uiteindelijke prijs (en afhankelijk van de soort dakpannen heb je er meer of minder nodig per m2). Wanneer je voor bestaande pannen hebt gekozen, heb je dit meestal gedaan om wat op de kosten te kunnen besparen. Het inhuren van een dakdekker kan de kosten alsnog behoorlijk in de hoogte brengen, al scheelt het je wel veel kosten voor de dakpannen zelf.

Oude dakpannen impregneren

De levensduur is het belangrijkste probleem bij een dak dat is aangelegd met gebruikte dakpannen. De dakpannen zijn namelijk al eerder gebruikt op een dak van een ander huis. Daarom kan het laten impregneren van de gebruikte dakpannen een uitstekende optie zijn. Dit verhoogt de levensduur van je dak. Het impregneren van de dakpannen wordt bereikt door een vloeistof, die zowel waterafstotend als glad is, op het dak aan te brengen. Hierdoor kunnen er geen planten op je dak groeien en glijden water en ander vuil er gemakkelijk af. Je dak wordt geïmpregneerd voor ruwweg € 5 per vierkante meter.

Extra kosten besparen op gebruikte dakpannen

Het kiezen voor gebruikte dakpannen is al een zeer betaalbare oplossing om een nieuw dak te plaatsen. Je kunt de kosten daarnaast nog verder verlagen door het zelf te doen. Er zijn echter nog meer manieren om kosten te besparen.

Lokale vakman

Je kunt ook kosten besparen door voor een vakman uit de buurt te kiezen als je toch besluit om je dak niet zelf te installeren. Je voorkomt hierdoor niet alleen voorrijkosten, maar je krijgt ook deskundige kennis van de omgeving en de nodige connecties. Je kunt hierbij ook een deel van het werk zelf op je nemen. Bespreek dit altijd met de dakdekker. Meestal kun je voorbereidend werk doen waardoor de dakdekker minder werk heeft of bijvoorbeeld zelf opruimen na afloop.

Veelgestelde vragen

Kun je oude dakpannen hergebruiken?

+
Hergebruik van oude dakpannen is zeker een optie, vooral als ze nog in goede staat verkeren. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke niet-zichtbare schade, omdat het verzuimen hiervan na herplaatsing problemen kan veroorzaken.[/expand]

Wat zijn oude dakpannen waard?

+
Gebruikte dakpannen variëren in prijs (inclusief BTW, exclusief montage):

Betonpannen: € 2 – € 20 per m²
Keramiek dakpannen: € 5 – € 50 per m²
Impregneren: € 5 m² per m²

Als je zelf de dakpannen legt, bespaar je aanzienlijk op de kosten. Dit is vooral gunstig bij speciale en doorgaans prijzige dakpannen, zoals leien.

Welke bouwmarkt heeft dakpannen?

+
Populaire bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, Hornbach en Karwei bieden dakpannen aan. Lokale dakbedekkingsleveranciers kunnen ook een uitgebreid assortiment hebben en deskundig advies bieden op basis van jouw specifieke behoeften.

Wie koopt er oude dakpannen?

+
Bij Recupan vind je hoogwaardige gerecupereerde dakpannen voor je bouw- of renovatieproject, met een opvallend gunstige prijs in vergelijking met nieuwe dakpannen. Bovendien kun je ook bij andere dakpanhandelaren en bouwbedrijven terecht die zelf oude dakpannen aanbieden.

Gebruikte dakpannen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes