Stormpan | Advies bij keuze van de stormpan

De stormpan is het meest voorkomende model dakpan in Nederland en België. De relatief platte dakpan wordt zoveel gebruikt omdat hij al geschikt is voor daken met een minimale dakhelling vanaf 20%. Er zijn zelfs speciale varianten op de markt voor een dakhelling vanaf 15%. 

stormpan

Wat is een stormpan?

De stormpan kenmerkt zich door een relatief groot plat vlak voor waterafvoer en een in verhouding kleine bolle rand (de wel) waaronder de sluiting schuilgaat. Door de afwisseling van het vlakke deel en de wel krijgen daken die met de stormpan zijn belegd een strak en licht welvend uiterlijk. Dit type pan is zowel geschikt voor daken met een lage als een erg steile helling.

Tuile du Nord

In vergelijking met andere machinaal geproduceerde pannen is de stormpan heel eenvoudig. De stormpan is ook bekend onder een aantal andere namen zoals de Tuile du Nord, noorderpan, platte sluitpan, platte pan of Pottelbergse stormpan.

De geschiedenis van de stormpan

Nadat de productie van dakpannen machinaal kon worden uitgevoerd, werd het mogelijk om complexere vormen op een consistente wijze in één geheel te produceren. Voorheen werden er handgemaakte losse tegels gebruikt waarbij de naden werden afgedekt met een eveneens handgemaakte bolle pan. Door machinale productietechnieken kon nu dus ook een hele platte dakpan geproduceerd worden die met een relatief kleine wel eenvoudig en snel waterdicht te leggen was. In de jaren 20 en 30 zijn daarom hele wijken met de stormpan belegd, zowel in Nederland als in België. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt deze pan dus zeker niet alleen in gebieden gebruikt waar het veel stormt.

Soorten stormpan

De twee belangrijkste varianten van de stormpan zijn de type 44 en type 993. Deze typeaanduidingen kunnen nogal tot wat verwarring leiden maar in de basis is het onderscheid vrij eenvoudig. De stormpan 44 heeft een enkele zijsluiting en een dubbele kopsluiting. Voor de stormpan 993 geldt dat ze een dubbele zijsluiting en een driedubbele kopsluiting heeft. Door de extra sluitingen van de type 933 kan deze gebruikt worden op een iets minder steil dak met een hellingshoek van minimaal 20 graden (onderdak) ten opzichte van 22 graden voor de type 44. Ook bieden de extra sluitingen meer bescherming tegen het inwaaien van bijvoorbeeld stuifsneeuw.

Afmetingen

De stormpan wordt in verschillende soorten dakpannen aangeboden, ieder met zijn eigen afmetingen. Een stormpan type 44 heeft daarom een andere afmetingen dan een stormpan type 993. De stormpan type 44 is kleiner dan de stormpan type 993. Ga je je dak leggen met stormpannen, of wellicht nog belangrijker, het dak repareren met de stormpan, controleer dan goed welke variant op het dak is gebruikt en welke variant je dus nodig hebt. Anders kan je te maken krijgen met verschillende afmetingen, waardoor de pannen niet goed meer op elkaar aansluiten en je op den duur problemen gaat krijgen met lekkages en andere vochtproblemen.

Materiaal

Een stormpan wordt ook wel een kleidakpan of keramische dakpan genoemd. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de stormpan alleen als keramische variant beschikbaar is en niet in een betonnen variant gekocht kan worden. Een keramische dakpan heeft als voordeel dat ze een lange levensduur hebben. Ze gaan vaak wel meer dan 50 jaar mee. Dit type pan heeft daardoor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Keramische dakpannen, zoals de stormpan, hebben bovendien een natuurlijke uitstraling en passen daarom goed op verschillende soorten daken.

stormpannen

Voorbeelden stormpannen

Zoals gezegd zijn er verschillende opties beschikbaar voor zowel de types, afmetingen en het materiaal. Laten we eens naar de verschillende mogelijkheden kijken in de praktijk.

Dubbele stormpan

Een dubbele stormpan heeft een dubbele sluiting aan zowel de bovenkant als de zijkant, hierdoor is het een goede waterdichte optie voor dakbedekking. Van deze soort dakpan passen er ongeveer tien per vierkante meter, je kunt rekenen op een prijs van enkele euro’s per stuk, afhankelijk van de fabrikant.

Geglazuurde stormpan

Geglazuurde stormpannen zijn een vorm dakpannen die tijdens het maakproces worden uitgerust met een glazuurlaag. Deze laag zorgt ervoor dat de dakpan zijn mooie uitstraling blijft behouden, maar zorgt ook voor extra bescherming van buitenaf. Deze dakpannen zijn in verschillende kleuren beschikbaar, maar de meest voorkomende kleuren zijn zwart, bruin en rood. De kosten voor een geglazuurde dakpan zijn ongeveer het dubbele van een reguliere dakpan.

Koramic stormpan 44 antraciet

De Koramic Stormpan 44 Antraciet staat bekend om zijn duurzaamheid en klassieke uitstraling. Het glazuur geeft een moderne uitstraling aan het dak, terwijl de vorm zorgt voor een goede bescherming tegen extreme weersomstandigheden.

Koramic stormpan 993

De Koramic Stormpan 993 is een waterdichte stormpan die goed kan tegen wind en tegen. Deze pan staat dan ook bekend om zijn werking en uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor moderne(re) huizen.

Pottelberg stormpan

De Pottelberg Stormpan staat bekend om de manier waarop het gemaakt wordt en om de kwaliteit. Deze pan gaat al een hele tijd mee, dit komt vooral door de goede werking in combinatie met de uitstraling. De uitstraling past bovendien goed bij oudere gebouwen, maar ook bij moderne huizen.

Wienerberger stormpan

De Wienerberger Stormpan staat bekend om zijn veelzijdigheid en betrouwbaarheid, bovendien is er keus uit vele kleuren, texturen en stijlen. Deze dakpan combineert stijl met functionaliteit, het werkt namelijk uitstekend tegen extreme weersomstandigheden.

Ontvang je graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul onderstaand formulier in en ontvang meerdere offertes van deskundigen in jouw buurt.
arrow Ontvang gratis offertes

Afwerkingsmogelijkheden

Ongeacht je keuze voor een specifiek type stormpan, er zijn altijd verschillende afwerkingsopties en kleuren beschikbaar. De meest voorkomende zijn natuurrood, blauw gesmoord, geglazuurd en rustiek. De aanduiding natuurrood wordt gebruikt voor een naturelle ongeglazuurde keramieken dakpan. Pannen die blauw gesmoord zijn, hebben na het bakken nog enkele dagen in de rook van smeulend hout gelegen waardoor een zekere blauwe kleur ontstaat.

Glazuurlaag

Bij pannen die geglazuurd zijn is een dunne glas houdende laag aangebracht en meegebakken waardoor een glazuurlaag ontstaat. Afhankelijk van de samenstelling van de glazuurlaag kan een glanzende of matte stormpan gemaakt worden in verschillende kleuren. De rustieke pan kenmerkt zich door een willekeurig vlekpatroon, waardoor de pan een antieke, gebruikte uitstraling krijgt. Deze pan wordt vaak gebruikt bij renovatieprojecten van historische panden.

Stormpan hulpstukken

Het overgrote deel van de pannen op een dak is gelijk, maar soms kan het zijn dat je speciale dakpannen nodig hebt, bijvoorbeeld om tot een goede overgang te komen tussen verschillende dakvlakken. Ook voor een nette afwerking van de nok, de dakranden aan de onderkant of aan de gevel worden vaak speciale pannen of hulpstukken gebruikt.

Eigenschappen van de hulpstukken

De stormpan is een veelvoorkomend dakpan, waardoor er ook veel verschillende hulpstukken beschikbaar zijn, afhankelijk van de gekozen serie. Gevelpannen, knikpannen en vorsten zijn nagenoeg altijd wel te verkrijgen in de gewenste kleur en afwerking, ongeacht de serie. Als je specifiekere hulpstukken nodig hebt, bekijk dan de mogelijkheden samen met de leverancier of fabrikant.

stormpan op een dak

Advies bij keuze van de stormpan

Voor het kiezen van de juist kleur en afwerking van een stormdakpan is het aan te raden om de verschillende pannen zelf te gaan bekijken. Sommige fabrikanten en groothandels hebben een showroom waar je terecht kan, meestal op afspraak.

Leverancier inschakelen

Daarnaast kun je ook aan de leverancier vragen om een dak dat gelegd is met stormpannen te gaan bekijken, omdat je dan ziet hoe het in de werkelijkheid eruit ziet en is toegepast. Je moet er namelijk rekening mee houden dat in een showroom de dakpan onder kunstmatig licht er anders uit kan zien dan op een dak met natuurlijk licht. Ook kan één stormpan of een kleine opstelling een hele andere indruk geven dan een dak vol met deze pannen.

Niet-uitwisselbare varianten stormpan

Eerder beschreven we al dat de twee belangrijkste varianten van de stormpan zijn de type 44 en type 993. Ten onrechte wordt nog wel eens gedacht dat alle stormpannen met dezelfde typeaanduiding, 44 of 933, gecombineerd kunnen worden. Helaas leidt dit er soms toe dat niet passende pannen worden gekocht. Hoewel de typeaanduiding wat zegt over het aantal zijsluitingen en kopsluitingen, kunnen de afmetingen van de pan verschillen. Het advies is dan ook om altijd pannen bij te bestellen van dezelfde serie. Hierdoor wordt niet alleen het gegarandeerd dat de nieuwe pannen goed passen, maar wordt ook het risico op kleurverschil zo klein mogelijk.

Onderhoud

Een dak dat goed wordt onderhouden, heeft een lange levensduur. De gemiddelde keramische stormpan gaat wel 50 jaar of langer mee. Er zijn stormpannen die zelfs wel meer dan honderd jaar zonder problemen op een dak liggen. Belangrijk is om het dak met enige regelmaat te controleren om te zorgen dat het dak ook lang mee gaat. Ga daarvoor minimaal één keer per jaar het dak op om te zien of er gebroken of gebarsten pannen zijn en om te zien of alle pannen nog recht liggen. Een gebroken of gebarsten stormpan kan het beste direct vervangen worden, omdat deze voor lekkage en waterschade in het dak kunnen zorgen.

Stormpan aanschaffen

Het aanschaffen van stormpannen voor het leggen van een dak kun je op verschillende plekken doen. Bij het gebruik van dakdekker zorgt deze persoon vaak voor het leveren van de pannen en hoef je hiervoor niet zelf op zoek te gaan. Natuurlijk kun je wel afspreken om de stormpan zelf aan te schaffen, als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een specifieke variant of kleur. Zo weet je zeker dat wat er wordt gelegd, past bij jouw wensen.

Waar te koop?

Een stormpan kun je kopen bij een bouwmarkt of een bedrijf dat dakpannen maakt, daarnaast is het ook mogelijk om de stormpan online te kopen. Het voordeel is dat je hiervoor je deur niet uit hoeft, je in alle rust de verschillende opties met elkaar kunt vergelijken en bovendien de voordeligste prijs kunt selecteren. Het nadeel is dat je de stormpan niet van tevoren kunt bekijken.

Wat als mijn specifieke stormpan niet meer te koop is?

Bij een renovatieproject kan het voorkomen dat je een aantal nieuwe of extra pannen nodig hebt om de reparatie te voltooien of om de uitbreiding van het dak te maken. Het kan dan voorkomen dat de gewenste dakpan niet meer nieuw te koop is, in zo’n geval kunnen leveranciers van tweedehands bouwmaterialen uitkomst bieden. Daarnaast zou je ook kunnen proberen om een partij van de benodigde pannen te kopen via advertentiesites als Marktplaats en eBay.

Alternatieve opties

Lukt het niet om via deze kanalen de juiste stormpan te vinden, dan kun je ook rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant en vragen om een reproductie. Houd er wel rekening mee dat dit duurder zal uitvallen dan wanneer je uit een standaard voorraad bestelt. Het voordeel is echter dat je het renovatieproject zonder problemen en vaak ook zonder al teveel oponthoud verder kunt afmaken en niet op zoek hoeft naar een alternatieve dakpan.

Veelgestelde vragen

Hoeveel pannen per m2 stormpan type 44?

+
Het aantal pannen dat je nodig hebt per m2 bij type 44 is ongeveer 20. Let wel op dat je het juiste type kiest zodat de dakpannen goed op elkaar aansluiten.

Hoeveel stormpannen per vierkante meter?

+
Dit hangt af van het type dat je hebt, namelijk type 44 of type 993. Voor type 44 heb je ongeveer 20 dakpannen per vierkante meter nodig, voor type 993 heb je er ongeveer 19 nodig. Het is altijd verstandig om dit zelf na te kijken of het te laten doen door een professional.

Wat kost een gewone dakpan?

+
De kosten van een dakpan variëren per soort. De prijs van keramische dakpannen ligt bijvoorbeeld gemiddeld tussen de € 35 en € 65 per m², terwijl betonnen dakpannen over het algemeen € 25 tot € 40 per m² kosten. Voor een specifieke prijs is het belangrijk om jezelf af te vragen welk type je wilt.

Hoeveel kost een stormpan?

+
Een stormpan type 993 kost ongeveer € 49 per stuk, maar hierbij zijn er wellicht kortingen mogelijk wanneer je er veel tegelijkertijd inkoopt. Een stormpan type 44 kost daarentegen ongeveer € 114 per stuk, maar ook hier geldt er mogelijk een korting wanneer je er veel inkoopt.

Stormpannen: Gratis offertes

Wil je jouw dak van stormpannen voorzien, vraag hier vrijblijvend offertes aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes