Dakpanplaten Kosten | Mooie en snelle afwerking

Dakpanplaten geven het dakoppervlak dezelfde uitstraling als traditionele dakpannen, maar zijn een stuk makkelijker om te monteren. Om die reden zijn de kosten van dakpanplaten vaak een stuk lager.

dakpanplaten kosten

Wat kost een dakpanplaat per m2?

Als je van plan bent dakpanplaten op het dak te leggen kun je rekenen op een bedrag tussen de € 20 en € 70 per vierkante meter inclusief plaatsing.

De hoogte van de uiteindelijke kosten is onder andere afhankelijk van de eigenschappen van de dakpanplaten, de lengte van het dak en het materiaal waarvan de platen gemaakt zijn.

Geisoleerde dakpanplaten

De prijzen van dakpanplaten kunnen in twee categorieën worden opgedeeld: geïsoleerde dakpanplaten en niet-geïsoleerde dakpanplaten. Voor geïsoleerde dakpanplaten betaal je ongeveer € 25 tot € 70 per vierkante meter inclusief plaatsing.

Het voordeel van geïsoleerde dakpanplaten is dat ze bijdragen aan de thermische isolatie van een gebouw. Doordat je met deze platen op energiekosten kunt besparen verdien je de dakbedekking op termijn vanzelf terug!

Waarom kiezen voor niet-geisoleerd?

De niet-geïsoleerde dakplaten zijn iets goedkoper, deze kosten je zo’n € 10 tot € 50 per vierkante meter inclusief plaatsing. Het prijsverschil tussen de twee soorten dakpanprofielplaten lijkt misschien klein, maar bij een groot dakoppervlak neemt dat verschil al vlug toe.

Niet-geïsoleerde dakpanplaten worden vaak gebruikt voor een gebouw waarbij thermische isolatie niet zo belangrijk is. Gebouwen waarbij thermische isolatie minder van belang is zijn bijvoorbeeld garages of tuinhuizen.

Wat kost het monteren van nieuwe dakplaten?

Een van de voordelen van dakpanplaten ten opzichte van echte dakpannen is dat de profielplaten een stuk sneller geplaatst kunnen worden. Doordat de plaat uit meerdere dakpannen bestaan en er van horizontale overlapping gebruik wordt gemaakt wordt een dak vlug gelegd.

Om die reden is het laten leggen van dakplaten van het grote formaat een stuk goedkoper dan het laten leggen van traditionele dakpannen.

Zelf dakpanprofielplaten leggen

Door met voldoende kennis zelf de dakpanplaten te leggen kun je gemiddeld zo’n € 20 per vierkante meter besparen. Daar staat dan wel weer tegenover dat je mogelijk nieuwe gereedschappen of materialen moet kopen om veilig te werk te kunnen gaan.

Om veilig op hoogte te kunnen werken heb je misschien wel een steiger of zelfs een kraan nodig. De lage legkosten van dakplaten zorgen ervoor dat de dakbedekking zelf leggen vaak haast niets oplevert.

dakpanplaten kosten
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Materialen

Er zijn een aantal verschillende opties verkrijgbaar voor de dakpanplaat materialen. Je kunt kiezen uit dakplaten van gegalvaniseerd staal, aluminium en kunststof. De meeste dakpanplaten zullen een polyester coating hebben, waardoor dit een onderhoudsarme optie is.

Anders dan bij bijvoorbeeld kozijnen zijn de kunststof dakplaten niet de goedkoopste soort. Sterker nog, je betaalt meer voor kunststof dakpanplaten dan voor platen van aluminium of staal.

Kunststof dakpanplaten

Kunststof dakpanplaten zijn voorzien van een coating waardoor vuil zich niet vlug aan het oppervlak hecht. Daardoor zijn deze profielplaten ook op de lange termijn onderhoudsarm.

Voor het leggen van niet-geïsoleerde kunststof dakplaten betaal je gemiddeld € 25 tot € 50 per vierkante meter, terwijl je voor het geïsoleerde type zo’n € 35 tot € 70 betaalt.

dakpanplaten

Aluminium dakpanplaten

Een voordeel van aluminium dakplaten is dat ze goed bestand zijn tegen corrosie waardoor de levensduur lang is. Voor niet-geïsoleerde aluminium platen betaal je per vierkante meter ongeveer € 15 tot € 20.

De geïsoleerde aluminium dakpanplaten zijn iets duurder, per vierkante meter kom je uit rond de € 25 tot € 30.

Stalen dakpanplaten

Een volgende veel gekozen optie zijn de stalen dakplaten. Deze platen zijn iets gevoeliger voor corrosie, maar zijn daardoor ook goedkoper in aanschaf.

Voor niet-geïsoleerde stalen dakplaten ben je gemiddeld € 10 tot € 15 per vierkante meter kwijt, terwijl je voor geïsoleerde stalen dakplaten € 15 tot € 25 betaalt.

Besparen

Als je van plan bent het dak te renoveren kom je al gauw uit op forse dakrenovatie kosten. Met nieuwe dakpanplaten kun je mogelijk flink op deze kosten besparen.

Verschillende daktypes zijn geschikt voor dakpanplaten. Ze kunnen gelegd worden op een dak met een hellingsgraad vanaf 7 à 10 graden.

Goedkoop

Niet alleen zijn dakpanplaten goedkoop in vergelijking met een traditioneel pannendak, ze blijven ook goedkoop. Door de lange levensduur van de nieuwste generatie dakpanplaten hoef je ze niet snel te vervangen en kunnen de dakpanplaten enkele tientallen jaren meegaan.

Bovendien hebben dakpanplaten over het algemeen weinig onderhoud nodig. Dat betekent dat je minder betaalt voor een periodieke controle en eventuele reiniging in vergelijking met reguliere dakpannen.

dakpanplaten

Oude dakbedekking vervangen

Je oude dakpannen of andere soorten dakbedekking vervangen door dakpanplaten zorgt ervoor dat je huis er weer langere tijd tegenaan kan.

Omdat de meeste dakpanplaten van staal zijn gemaakt, heb je er lang plezier van en zijn ze steviger dan de normale pannen die we gewend zijn.

Veelgestelde vragen

Wat leg je onder dakpanplaten?

+
Onder dakpanplaten wordt zoals bij traditionele dakpannen een waterkerende dampopen folie of een waterkerende dampdoorlatende folie geplaatst om de woning tegen vocht te beschermen.

Wat is goedkoper dakpannen of dakpanplaten?

+
In de praktijk zijn dakpannen in aanschaf vaak goedkoper dan dakpanplaten, maar omdat dakpanplaten sneller geplaatst kunnen worden bespaar je flink op arbeidskosten.

Wat zijn de beste dakplaten?

+
Alle soorten dakpanplaten hebben hun eigen voor- en nadelen, maar aluminium dakplaten hebben de langste levensduur. Deze metalen dakpanplaten zijn in allerlei afmetingen verkrijgbaar.

Ontvang gratis offertes voor Dakpanplaten

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes