Kleidakpannen | De voor- en nadelen en prijzen

Dakpannen gemaakt van klei zijn een uitstekende keuze om het uiterlijk van je gevel helemaal te moderniseren en goed waterdicht te maken. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van kleidakpannen? Lees dan snel verder.

kleidakpannen.jpg

Wat zijn kleidakpannen precies?

Klei gemengd met water en zand zijn de drie primaire grondstoffen die in de productie van kleidakpannen, ook wel keramische pannen genoemd, gebruikt worden. De kleidakpan vervult de functie van een vochtbuffer door vocht te absorberen en op te slaan tijdens nattere perioden.

Het vocht wat de kleidakpan opgenomen heeft zal geleidelijk weer afgegeven worden tijdens drogere perioden. Tegenwoordig zijn veel daken voorzien van kleidakpannen, wat niet verwonderlijk is aangezien het een vrij goedkoop materiaal is.

Er is de traditionele grootformaat dakpan, maar ook modernere mogelijkheden zoals de stormpan en de dakpan zijn mogelijk. Kleidakpannen zijn een uitstekende keuze voor gebruik als thermische isolatie, omdat er geen extra fundering voor nodig is.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om kleipannen mee te maken. De voornaamste grondstoffen voor kleidakpannen zijn al vele eeuwen klei, water en zand. Het natuurlijke karakter garandeert een uitstekende integratie in de omgeving.

De natuurlijke patina’s zorgen voor een rustgevende en aangename aanblik, of het nu in een stad, een dorp of op het platteland is.

De kleidakpan functioneert, zoals al eerder gezegd, als vochtopnemer door de aparte chemische samenstelling van de scherf. Hij verzamelt vocht tijdens natte perioden en geeft het opgeslagen vocht geleidelijk af tijdens de volgende droge periode.

Deze methode laat ook geleidelijk vocht uit de woning dat in de dakhuid komt los in de omgeving. Een gezonde leefomgeving wordt hierdoor gegarandeerd. 

Kleidakpan soorten

Er zijn verschillende soorten kleidakpannen verkrijgbaar. Iedere soort heeft een eigen minimum hellingsgraad.

  • Zo heb je bijvoorbeeld de standaard holle pan. Deze moet bij een minimale helling van 25 graden geplaatst worden.
  • Je kunt ook kiezen voor een holle dakpan met een lichte golving, welke op een helling van minimaal 22 tot 25 graden geplaatst moet worden.
  • De platte dakpan met ribben en sluitingen kan op een kleinere helling van minimaal 20 graden geplaatst worden.
  • Voor steile daken is de volledig platte tegelpan het beste, deze moet namelijk op een dak met een helling van minimaal 35 graden geplaatst worden.

De prijs van kleidakpannen

De prijs voor kleidakpannen varieert doorgaans tussen de € 45 en € 60 per vierkante meter, inclusief btw en installatie. De werkelijke kosten van dakbedekking worden beïnvloed door factoren zoals de complexiteit van het dak, het formaat van de dakpannen en de benodigde hoeveelheid accessoires.

Bij grotere pannen is er minder tijd nodig om het dak te bedekken. Kleinere pannen vereisen daarentegen meer stuks, wat resulteert in hogere installatiekosten. Extra elementen zoals dakkapellen, dakramen of schoorstenen zorgen voor maatwerk en dragen bij aan een stijging van de totale prijs.

Dakopstand laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

De voordelen van kleidakpannen

De opkomst van keramische dakpannen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Tien jaar geleden waren betonnen dakpannen opvallend goedkoper en beschikten ze over veel meer kleuropties dan kleidakpannen.

Het prijsverschil is echter nu minder uitgesproken, en de levensduur van kleidakpannen (meer dan 100 jaar) is aanzienlijk langer dan die van betonnen dakpannen (maximaal 50 jaar). Kortom, ondanks de initiële iets hogere investeringskosten zijn kleidakpannen op de lange termijn hun waarde meer dan waard. In termen van prijs-kwaliteitverhouding blijken kleidakpannen de meest aantrekkelijke oplossing te zijn.

Andere voordelen van kleidakpannen zijn onder meer:

Levensduur

Hun levensverwachting is meer dan 50 jaar. Dit maak de dakpannen vriendelijker voor het milieu. Een ander voordeel die te maken heeft met milieuvriendelijkheid zijn de materialen. Terwijl er een ernstige schaarste is aan veel grondstoffen, is keramiek in ruime mate beschikbaar. Bovendien zijn sommige ervan zelfs hernieuwbaar.

Kleur

Omdat keramische dakpannen volledig gepigmenteerd zijn, zijn ze verder uiterst kleurvast. Keramische dakpannen zijn daarnaast goed beschermd tegen de groei van mos, algen en vuil als een extra glazuurlaag wordt aangebracht.

Materiaal

Nog een voordeel van kleidakpannen is het mooie uiterlijk. Je kunt je huis een strakke, eigentijdse uitstraling geven door kleidakpannen te gebruiken. Omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zien kleidakpannen er echter en natuurlijker uit dan betonnen dakpannen.

Vergeleken met betonnen dakpannen zijn keramische dakpannen ook nog eens sterker en veerkrachtiger.

Isolerende functie

Zo zijn kleidakpannen ook bijzonder isolerend. Een verluchte spouw scheidt de binnenruimte van de met kleipannen bedekte buitenschil. De structuur van het gebouw maakt het mogelijk om tegen de draagstructuur voldoende dik te isoleren.

Bovendien kun je deze superieure thermische isolatie verkrijgen zonder extra funderingen toe te hoeven voegen, wat ongetwijfeld bijdraagt aan het budgetvriendelijke karakter van je huis.

De nadelen van kleidakpannen

De nadelen van kleidakpannen zijn dat ze de neiging hebben een hele gevel te overweldigen, daarom is het verstandig om ook andere bekleding opties te overwegen. De combinatie ervan kan je gevel en hele huis een zeer karakteristiek uiterlijk geven.

Nog een nadeel is dat de kleidakpannen gevoelig kunnen zijn voor de groei van mos wanneer ze niet geïmpregneerd zijn.

dakpannen klei

De mogelijkheden van kleidakpannen

Wat betreft kleur, vorm, grootte, gewicht, stijl en oppervlaktebehandeling bieden kleidakpannen een breed scala aan alternatieven. De meest gekozen vorm van kleidakpannen zijn platte pannen, licht golvende pannen en sterk golvende pannen.

Elke vorm heeft ook een unieke prijsstelling. Doordat iedere vorm een andere prijs heeft, is het makkelijker om een kleidakpan te vinden die aansluit bij jouw budget.

Kleidakpannen zijn verder op verschillende soorten daken aan te brengen, waaronder een lessenaarsdak en een tentdak. Zelfs op een plat dak kunnen deze dakpannen aangebracht worden. Voor alle soorten daken zijn er verschillende kleidakpannen alternatieven. Op schuine daken zijn kleidakpannen het meest voorkomend.

Verschillende opties voor afwerking pannen dak

Er zijn vier hoofdtechnieken om een kleidakpan af te werken, namelijk glazuren, patineren, engoberen en smoren.

Bij het glazuren wordt, zoals de naam al zegt, een dun laagje glas op de dakpan aangebracht. Daardoor wordt de dakpan nooit vuil en wordt hij afgeschermd tegen toekomstige mosgroei. Een geglazuurde dakpan is er in glanzende of matte afwerking.

Om een kleidakpan een verouderd uiterlijk te geven, patineer je hem. De kwaliteit gaat echter niet achteruit. Deze afwerking is ideaal als je van de vintage look houdt.

Je kunt ook kiezen voor engoberen. Bij dit proces worden de dakpannen gekleurd. Je strooit in dit geval wat kleipoeder op de pan vlak voordat hij gebrand wordt. Dit geeft een uniek tintje aan de pan.

Verder kun je kiezen voor smoren. Je sluit de luchttoevoer af en voegt stikstof toe tijdens het brandproces van een gesmoorde dakpan. Daardoor verkleurt het ijzeroxide en wordt een pan blauwzwart.

Het aanbrengen van kleidakpannen

Kleidakpannen kunnen zoals al eerder gezegd worden gebruikt om elk type dak te bedekken. Ze kunnen worden aangebracht op hellende of gebogen daken en zijn eenvoudig te installeren.

Je hebt de keuze voor grote of kleine dakpannen, afhankelijk van de grootte van je dak en de hoeveelheid dak onderbrekingen.

Let bij het kiezen van geschikte kleidakpannen altijd goed op de vorm van de dakpan. Het is cruciaal dat er geen water in het onderdak lekt door kieren in de dakpannen. Schuine daken met kleidakpannen worden al vele jaren gebruikt.

Omdat deze trend al zo lang bestaat, is er veel informatie beschikbaar over het installeren van deze dakpannen, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Daardoor zijn hun installatie, luchtdichtheid en kwaliteit van de isolatie gegarandeerd.

Kleidakpannen merken Nederland

Verschillende fabrikanten bieden kleidakpannen aan in Nederland. Onder hen bevinden zich Wienerberger, bekend van het dakpannenmerk Koramic, en BMI-monier, producent van de dakpannen onder het merk Monier. Daarnaast werken we samen met de Duitse fabrikant Nelskamp, die diverse dakpanmodellen produceert, waaronder Oude Holle, OVH, VHV, Tuile du Nord en Vlakke Mulden.

Onderhoud van kleidakpannen

Een gevel is wat eenvoudiger te onderhouden dan een dak, omdat vuil eenvoudiger te verwijderen is. De gevel of het dak afstoffen is de eerste actie die je moet ondernemen. Daarna moet je het oppervlak misschien schoonmaken met water en een borstel.

Je ontkomt er echter niet aan om ook periodiek beschadigde onderdelen te repareren. Een kleipan kan breken als gevolg van krachtige stoten of schade door andere voorwerpen zoals bomen. Een beschadigde pan kan gelukkig vrij eenvoudig vervangen worden.

Veel gestelde vragen

Welke soorten dakpannen zijn er en welke zijn de beste?

+
De keuze voor het type dakpan hangt vooral af van de gewenste uitstraling en het beschikbare budget. Keramische dakpannen hebben over het algemeen een langere levensduur dan betonnen dakpannen en behouden hun esthetische kwaliteit gedurende een langere periode. Dit komt doordat kleidakpannen, vanwege hun compacte structuur, minder vocht opnemen dan betonnen dakpannen.

Wat is duurder: pannen of leien?

+
Leien, vooral natuurleien, zijn duurder dan dakpannen. Bovendien wordt soms gekozen voor een dubbele dekking bij leien, wat resulteert in een hogere hoeveelheid benodigde leien. Het leggen van leien op het dak vergt meer tijd dan het plaatsen van dakpannen. Hierdoor zijn de installatiekosten over het algemeen hoger bij een leien dak.

Wat is het verschil tussen ovh en vhv?

+
HP-dakpannen, zoals de monnik en non dakpannen, zijn voorbeelden van holle dakpannen zonder sluiting. In Nederland worden ze zelden gebruikt, maar zijn nog te zien in mediterrane gebieden.

VH-dakpannen zijn een verbetering van HP-dakpannen en hebben een sluiting. OVH-dakpannen, opnieuw verbeterd, hebben een gebogen vorm voor waterafvoer, waardoor ze geschikt zijn voor daken met een lage of steile hellingshoek.

Wat kost een kleidakpan?

+
De kostprijs voor kleidakpannen varieert doorgaans tussen 45 en 60 euro per vierkante meter, inclusief installatie en btw. De uiteindelijke kosten worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het formaat van de pannen, de benodigde aanvullende onderdelen en de bereikbaarheid van het dak.

Offerte voor dakwerken

Vergelijk hier offertes van dakwerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes