Wil je dakpannen kopen, dan is het natuurlijk de vraag hoeveel dakpannen je nodig hebt per m². Dat hangt af van de type dakpan die je kiest. Bij klassieke betondakpannen zijn 12 dakpannen per m² voldoende, maar als je kiest voor OVH dakpannen, zul je meer nodig hebben. Bekijk de dakpannen offerte
Soorten dakpannen (volgens materiaal)
Er bestaat een flinke hoeveelheid soorten dakpannen, vervaardigd uit verschillende materialen. De meest voorkomende dakpannen zijn: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen sterke punten en zwakke punten. Hier volgt een overzicht van de voor- en nadelen, om je te helpen bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak:
Betonnen dakpannen:
Betonnen dakpannen worden vervaardigd uit een keramiek mengsel van zand, cement en mogelijk andere toevoegingen. Deze soort dakpannen zijn voordeliger in oppervlak dan keramische varianten en worden daarom vaak gekozen.
Betonpannen zijn beschikbaar in zowel gegolfde als vlakke uitvoeringen, ook wel bekend als tegelpannen. Daarnaast bestaat de optie om betonnen pannen te voorzien van een speciale coating. Deze coating vermindert de hechting van vuil, algen en mossen aan het dakoppervlak.
Door zo’n beschermende laag blijven je dakpannen langer in goede staat en vermindert de noodzaak tot regelmatig reinigen van het dak. Dit heeft een positief effect op de levensduur van je dakpannen en vermindert de frequentie van onderhoud.
Voordelen:
- Kosten: Over het algemeen zijn betonnen pannen goedkoper in aanschaf dan keramische dakpannen.
- Duurzaamheid: Betonnen dakpannen hebben een redelijke levensduur van ongeveer 30 jaar of meer.
- Weerbestendigheid: Ze zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden, inclusief vorst.
- Grotere formaten: Betonnen pannen zijn vaak groter dan keramische dakpannen, waardoor ze sneller kunnen worden gelegd en dus kostenbesparend zijn.
Nadelen:
- Esthetiek: Betonnen dakpannen hebben soms een minder verfijnde uitstraling dan keramische dakpannen.
- Minder kleurvariaties: De kleuropties voor betonnen pannen zijn doorgaans beperkter dan die voor de keramische pan.

Keramische dakpannen:
Keramische dakpannen worden vervaardigd uit gebakken klei, vaak afkomstig gemaakt van rivierklei. Net gevelpannen zoals betonpannen zijn ze beschikbaar in zowel vlakke als gegolfde beton varianten.
Dit type dakpannen heeft een prachtige natuurlijke uitstraling, behouden hun kleur langdurig en staan bekend om hun hoge duurzaamheid. Naast de traditionele modellen zijn er tegenwoordig ook extra grote formaten beschikbaar.
Het is mogelijk gemaakt om de keramische pan te voorzien van een glazuurlaag. Dit vermindert de aanhechting van vuil, mossen en algen op het dakoppervlak, wat resulteert in verminderde reinigingsbehoeften. Bovendien kun je kiezen uit verschillende kleuren, en daarmee je dakbedekking aanpassen aan je voorkeur.
Voordelen:
- Esthetiek: Keramische dakpannen hebben een natuurlijke uitstraling en een breed scala aan kleuropties.
- Lange levensduur: Ze gaan gemiddeld meer dan 50 jaar mee, wat een uitstekende investering op de lange termijn is.
- Weerbestendigheid: Keramische dakpannen zijn zeer weerbestendig en behouden hun kleur en vorm goed.
- Milieuvriendelijkheid: Ze worden gebakken bij lagere temperaturen dan betonnen pannen, hierdoor zijn ze beter voor het milieu!
Nadelen:
- Kosten: Keramische pannen zijn doorgaans duurder in aanschaf dan betonnen dakpannen.
- Gewicht: Ze zijn zwaarder dan betonnen dakpannen, wat van invloed kan zijn op de constructie van het dak.
De keuze tussen de verschillende soorten dakpannen hangt in afmeting af van je prioriteiten, budget en esthetische voorkeur. Betonnen pannen zijn geschikt als je op zoek bent naar een kostenefficiënte optie met goede prestaties, terwijl keramische pannen meer geschikt zijn als je bereid bent te investeren in duurzaamheid en een natuurlijke uitstraling.
Hoeveel dakpannen per m² heb ik nodig?
De benodigde hoeveelheid dakpannen per vierkante meter varieert sterk afhankelijk van het type dakpan. Niet alle dakpannen hebben immers dezelfde afmetingen. Gemiddeld genomen zul je tussen de 10 en 20 dakpannen per m2 nodig hebben om het dakoppervlak te bedekken.
Als voorbeeld: een traditionele dakpan heeft afmetingen van 37.2 bij 26.8 centimeter. Om een vierkante meter met deze soort dakpannen te bedekken, heb je minimaal drie pannen nodig in de breedte en ten minste vier in de hoogte. Dit komt neer op in totaal twaalf dakpannen, op basis van een oppervlak met lengte en breedte van een meter.
Waar moet ik rekening mee houden bij het aantal dakpannen?
Vind je het nog lastig om een keuze te maken uit de verschillende soorten dakpannen? Wil je bijvoorbeeld weten welk type dakpannen het geschiktst is voor dakdekkers? Hierboven hebben we al besproken welk aantal dakpannen per vierkante meter nodig zijn voor verschillende soorten pannen bij het vervangen van dakpannen. Betonnen sneldek dakpannen zijn vooral handig als je een groot en recht oppervlak wilt bedekken.
Deze sneldek dakpannen zijn echter minder geschikt voor daken met veel hoeken, wanneer je ventilatie dakpannen wilt gebruiken, enzovoort. In zulke situaties is het verstandig om te kiezen voor klassieke dakpannen. Een klassieke dakpan is ook de beste keuze als je bijvoorbeeld een dakkapel op je dak hebt. Voor daken met veel hoeken en obstakels zijn de VH dakpan en de OVH dakpan geschikt. Deze zijn wat kleiner en daardoor gemakkelijker te plaatsen rondom obstakels.
Het is raadzaam om altijd iets meer dakpannen aan te schaffen dan strikt noodzakelijk. Deze extra aantal dakpannen kunnen dienen als reserve, voor het geval er in de toekomst misschien een beschadigd raakt. Daarnaast bestaat een dak niet alleen uit dakpannen, maar ook uit nokvorsten. Deze nokvorsten vormen de afwerking van het dak en verschillen van gewone dakpannen. Ten slotte dien je rekening te houden met eventuele hoeken in het geheel hoeveel dakpannen. Deze hoeken kunnen ervoor zorgen dat je meer dakpannen per vierkante meter nodig hebt.
Vlakke pannen
Er bestaan drie types platte dakpannen, elk met hun eigen eigenschappen (ribben en sluitingen, met sluiting en tegelpannen).
Platte dakpan met ribben en sluitingen: Deze variant vertoont meestal lichte golven en beschikt over een centrale rib die extra stevigheid verleent. Geschikt voor daken met een helling van minimaal 25 graden.
Platte dakpan met sluiting: Deze dakpan zorgt voor een strakke uitstraling van het hele dakpan. Afhankelijk van het model is een hellingsgraad tussen 24 en 35 graden vereist.
Tegelpannen: Deze type vlakke dakpannen zonder sluiting bieden een vlakke uitstraling aan bovenkant van het dak. Ze worden enkel toegepast op daken met een helling van minimaal 35 graden.
Holle dakpannen
Er bestaan drie soorten holle dakpannen, elk met hun eigen kenmerken (zonder sluiting, met sluiting en met een lichte golving).
Holle dakpan zonder sluiting: Deze dakpan heeft een gebogen vorm zonder sluiting en is geschikt voor daken met een minimale hellingsgraad van 25 graden.
Holle dakpan met sluiting: Deze dakpan is geschikt voor een hellend dak met een hellingsgraad tussen de 22 en 25 graden.
Dakpan met een lichte golving: Afhankelijk van de plaatsing van het model kunnen deze dakpannen ook worden geplaatst op een licht hellend dak van 20 graden.

Afwerking dakpannen
Om te voorkomen dat mossen, algen en vuil zich snel aan je dakpannen hechten, kun je overwegen om ze bij plaatsing te behandelen met een extra beschermingslaag. Bij betonnen dakpannen gaat het hierbij om een speciale coating.
Kies je voor keramische dakpannen kopen? Dan zijn geglazuurde dakpannen een goede keuze. Deze worden gebakken met een glashoudende suspensie die tijdens het bakken hard wordt. Deze glazuurlaag beschermt de dakpannen tegen de groei van mossen en algen. Naast glazuren kun je keramische dakpannen vaak ook laten engoberen, dan worden de dakpannen bespoten met een kleihoudende suspensie. Hieraan worden de kleurende oxiden toegevoegd.
Ook kun je de dakpannen laten smoren, in dit proces wordt de zuurstof toevoer van de oven afgesloten terwijl het gas in de oven blijft branden. Of je kunt kiezen om de dakpannen te laten patineren voor extra bescherming en een unieke uitstraling. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat de dakpannen een verouderde en verweerde look krijgen. Bij sneldek dakpannen heb je verschillende opties om ervoor te zorgen dat ze goed beschermd zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.
Kleuren
Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Meestal wordt er gekozen voor een kleur die goed samengaat met de kleuren van het oppervlak van ramen en deuren van het gebouw. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een contrasterende kleur te gebruiken voor een opvallender effect. Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn kleurvast, wat betekent dat ze hun oorspronkelijke kleur of tegenstelling gedurende lange tijd behouden.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de dakpannen vervangen offerte ►