Hoeveel dakpannen per m2 heb ik nodig voor mijn dak?

Als je dakpannen wilt kopen is het belangrijk om te weten hoeveel je er nodig hebt per vierkante meter. Verschillende dakpannen hebben verschillende maten, dus het is handig om te weten hoeveel je er nodig hebt om je dak goed te bedekken. Zo kun je een slimme keuze maken bij het kopen van dakpannen.

hoeveel dakpannen per m2

Hoeveel dakpannen per m² heb ik nodig?

De benodigde hoeveelheid dakpannen per vierkante meter varieert sterk, afhankelijk van het soort dakpan. Niet alle dakpannen hebben immers dezelfde afmetingen. Bij gebruik van traditionele modellen is de norm 12 per vierkante meter. Als je echter kiest voor sneldekpannen, volstaan gemiddeld 10 stuks per vierkante meter, omdat ze iets groter zijn. Het is verstandig om wat extra dakpannen aan te schaffen, niet alleen als reserve voor beschadigingen, maar ook omdat de prijs per stuk gunstiger is bij grotere hoeveelheden.

Hoe bereken je het aantal dakpannen dat je moet leggen?

Een exacte berekening kan je best laten doen door een professionele dakdekker in te schakelen. Zij kunnen je dak opmeten en een prijs opstellen op basis van het gekozen type dakpannen.

Afmetingen dakpannen

De holle en vlakke dakpannen die je in de winkel kunt vinden, zijn meestal 420 mm lang en ongeveer 330 mm breed, met een werkende breedte van 300 mm. Je kunt ook tegelpannen krijgen in standaardmaten, maar er zijn ook kleinere afmetingen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld 380 x 320 mm of 270 x 165 mm. Zo heb je verschillende opties om dakpannen te kiezen die passen bij de stijl en grootte die je voor ogen hebt voor je dak.

Prijs dakpannen

De kostprijs per vierkante meter voor dakpannen varieert naargelang soort en materiaal. Je kunt doorgaans rekenen op tarieven tussen € 50,- en € 80,- per m², afhankelijk van het type dakpan dat je wenst aan te schaffen.

aantal dakpannen per m2

Waar moet ik rekening mee houden bij het aantal dakpannen?

Bij het kiezen van dakpannen moet je rekening houden met het type dak en de vorm ervan. Betonnen sneldek dakpannen zijn handig voor grote, rechte oppervlakken, maar minder geschikt voor hoekige daken of als je ventilatie dakpannen nodig hebt. In zulke gevallen zijn klassieke dakpannen, zoals de VH of OVH dakpan, beter. Bij dakkapellen zijn klassieke dakpannen ook ideaal.

Hoeveel sneldek dakpannen per m²?

Voor sneldek dakpannen wordt doorgaans een hoeveelheid van ongeveer 10 stuks per vierkante meter aangehouden. Dit aantal kan variëren afhankelijk van de specifieke afmetingen en ontwerpeigenschappen van de dakpannen zelf.

Het is raadzaam om bij de aanschaf rekening te houden met deze richtlijn om ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal hebt om het gewenste dakoppervlak te bedekken. Het is ook altijd handig om iets extra’s te kopen als reserve, voor het geval er enkele dakpannen beschadigd raken tijdens installatie of in de toekomst.

Hoeveel OVH dakpannen per m²?

Voor de OVH dakpannen, wat staat voor de Opnieuw Verbeterde Hollandse pan, wordt over het algemeen een hoeveelheid van ongeveer 16 stuks per vierkante meter aanbevolen. Dit aantal kan opnieuw variëren afhankelijk van de specifieke afmetingen en kenmerken van de dakpannen.

Bij het plannen van je dakbedekking is het verstandig om rekening te houden met deze richtlijn om ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal hebt om het gewenste dakoppervlak te bedekken. 

Afwerking dakpannen

Om te voorkomen dat mossen, algen en vuil zich snel aan je dakpannen hechten, kun je overwegen om ze bij plaatsing te behandelen met een extra beschermingslaag. Bij betonnen dakpannen gaat het hierbij om een speciale coating.

Kies je voor keramische dakpannen kopen? Dan zijn geglazuurde dakpannen een goede keuze. Deze worden gebakken met een glashoudende suspensie die tijdens het bakken hard wordt. Deze glazuurlaag beschermt de dakpannen tegen de groei van mossen en algen. Naast glazuren kun je keramische dakpannen vaak ook laten engoberen, dan worden de dakpannen bespoten met een kleihoudende suspensie. Hieraan worden de kleurende oxiden toegevoegd.

Ook kun je de dakpannen laten smoren, in dit proces wordt de zuurstof toevoer van de oven afgesloten terwijl het gas in de oven blijft branden. Of je kunt kiezen om de dakpannen te laten patineren voor extra bescherming en een unieke uitstraling. Deze techniek zorgt er namelijk voor dat de dakpannen een verouderde en verweerde look krijgen. Bij sneldek dakpannen heb je verschillende opties om ervoor te zorgen dat ze goed beschermd zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.

Kleuren dakpan

Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Meestal wordt er gekozen voor een kleur die goed samengaat met de kleuren van het oppervlak van ramen en deuren van het gebouw. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een contrasterende kleur te gebruiken voor een opvallender effect. Zowel betonnen als keramische dakpannen zijn kleurvast, wat betekent dat ze hun oorspronkelijke kleur of tegenstelling gedurende lange tijd behouden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel dakpannen op een vierkante meter?

+
Het aantal benodigde nieuwe dakpannen kan variëren afhankelijk van het type dakpan. Verschillende formaten zijn beschikbaar, dus let op: doorgaans heb je 10 tot 20 dakpannen per vierkante meter nodig.

Wat kost 50 m2 dakpannen op pannen dak?

+
Voor betondakpannen reken je gemiddeld op € 50,- tot € 60,- per m², terwijl keramische dakpannen tussen de € 65,- en € 75,- per m² kosten. Dakpanplaten variëren in prijs, meestal tussen de € 40,- en € 75,- per m², afhankelijk van het materiaal. Voor een dak van 50 m² zou dat dus tussen de € 2.000,- en € 3.750,- kosten, afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest.

Hoeveel dakpannen per m2 heb ik nodig: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes