Dakpannen afgewaaid | Herstel bij stormschade

Zijn er dakpannen van het dak van je woning afgewaaid tijdens een storm? Dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt, zodat het dak goed waterdicht blijft. Ontdek in dit artikel wat je allemaal kunt doen in deze situatie!

Afgewaaide dakpannen

Oorzaken afgewaaide dakpannen

Wanneer er dakpannen van je dak afgewaaid zijn, kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan dit te maken hebben met het verouderen van de dakpannen en de kwaliteit van de panlatten. Naarmate de dakpannen langer op jouw dak zitten, kan het namelijk zijn dat ze gaan verschuiven.

Een andere reden voor het loslaten van de dakpannen is tijdens een flinke storm. De stormen in Nederland worden heviger, waardoor de dakpannen ook veel sneller naar beneden vallen. Zodra er een goede windvlaag onder komt, kan het dus zijn dat jouw dakpan het niet meer houdt en naar beneden valt.

Gevolgen: kan een kapotte dakpan kwaad?

Afgewaaide dakpannen kunnen al snel problemen opleveren. Als eerste heb je namelijk te maken met een ‘gat’ in het dak. Zodra er water op komt, kan dit via het dak naar binnen komen, met daklekkages als gevolg. Het water zal namelijk niet alleen in het dak zitten, maar ook verder doordringen in de muren en vloeren.

Na verloop van tijd tast dit dus jouw volledige constructie aan en moet je veel reparaties uitvoeren om de woning weer veilig te houden. Een afgewaaide dakpan kan ook voor verschuivingen op het dak zorgen. De dakpannen eromheen zitten immers ook niet meer goed vast, waardoor er weer andere problemen kunnen ontstaan.

Wat te doen bij afgewaaide dakpannen?

Zoals hierboven benoemd, kan een afgewaaide dakpan veel problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Maar wat moet je precies doen in dit geval? En wat kun je doen om dit probleem in de toekomst te voorkomen?

Dakdekker inschakelen

De eerste stap na schade aan je dak en dakpannen is om contact op te nemen met een dakdekker. Deze kan de schade opnemen en waar nodig voor een tijdelijke noodoplossing zorgen, om erger te voorkomen. Vervolgens kan er gekeken worden wat de beste oplossing is voor het dak. Kan het pannendak met een reparatie opgeknapt worden of moeten de dakpannen misschien volledig vervangen worden? Vooral na een storm is het ook verstandig om de dakdekker naar de rest van het dak te laten kijken, om na te gaan of er eventuele lekkages of andere schade zijn ontstaan.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Verzekering

Een andere belangrijke stap is om snel contact op te nemen met je verzekeraar. Wanneer je dakpannen zijn afgewaaid als gevolg van stormschade, dan valt dit doorgaans onder de opstalverzekering of inboedelverzekering. Leg de situatie uit, informeer over een mogelijke vergoeding en dien vervolgens een aanvraag in. Het is hierbij belangrijk dat de schade goed in beeld wordt gebracht en dat je dus foto’s of filmpjes maakt om bij je aanvraag te kunnen indienen.

Schade voorkomen

Het is natuurlijk altijd het beste om schade te voorkomen. In het geval van een hevige storm is dit niet altijd mogelijk. Wel is het aan te raden om eens in de zoveel tijd de dakpannen en het dak goed te onderhouden. Zo kun je voorkomen dat de dakpannen los gaan liggen en verschuiven en is de kans kleiner dat ze van het dak afwaaien.

dakpannen schade

Dakpannen vervangen na storm en regen

Wanneer er meerdere dakpannen van het dak afgewaaid zijn en de schade groot is, is het in de meeste gevallen aan te raden om de dakpannen volledig te vervangen. In dit geval zijn er verschillende keuzes die je moet maken:

  • Het soort dakpan
  • De afmetingen
  • Het aantal benodigde dakpannen
  • De benodigde bevestigingsmaterialen
  • De kleur
  • Nieuwe of tweedehands dakpannen

Dakpannen laten vervangen door een dakdekker

Wanneer je jouw afgewaaide dakpannen wilt vervangen, is het altijd aan te raden om dit te laten doen door een professional. Hier zijn verschillende redenen voor. Deze professionals hebben namelijk veel ervaring met het plaatsen van nieuwe dakpannen en kunnen dit efficiënt realiseren. De professionals hebben daarbij ook voldoende ervaring als het aankomt op het vinden van de juiste dakpannen. Door alles uit te besteden, zorg jij er dus voor dat jouw dakpannen weer goed op het dak komen te liggen en je zelf nergens omkijken meer naar hebt. Ook kan het helpen om het onderhoud uit te laten voeren, zodat je ook hier op een later moment niet meer aan hoeft te denken.

De werkzaamheden zelf uitvoeren

Een dakpan vervangen zou je eventueel zelf uit kunnen voeren. Let wel op dat je hiervoor het dak op moet met een ladder, wat weer gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen. Vooral als er verschuivingen plaats hebben gevonden, kan het immers voor glijden zorgen. Ook heb je vaak niet de ervaring met het plaatsen van een dak, wat ook weer lastig kan zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Je moet daarom bij jezelf nagaan of het de beste manier is en waarom je de werkzaamheden zelf uit wilt voeren.

Wat kost een dak opnieuw bedekken met dakpannen?

Wanneer je de dakpannen wilt vervangen, krijg je als eerste te maken met de materiaalkosten. De kosten voor de nieuwe dakpannen liggen sterk uiteen en het is ook afhankelijk van het aantal pannen hoe hoog deze kosten daadwerkelijk zijn. Door de dakpannen tweedehands aan te schaffen, voorkom je een hoge kostenpost op dit gebied.

Bij het uitbesteden van de werkzaamheden aan een dakdekker heb je ook te maken met arbeidskosten in de vorm van een uurtarief. Dit uurtarief kan ook hoger oplopen naarmate er meer werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden. Gemiddeld moet je rekening houden met kosten tussen de € 50 en € 60 per m².

Offerte voor het herstellen van afgewaaide dakpannen

Zijn je dakpannen er afgewaaid en wil je in contact komen met een ervaren vakman? Vul het formulier in en wij brengen je in contact met diverse vakmannen zodat je ook op basis van prijs kan vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes