Plafond verwijderen | Informatie, kosten en werkwijze

Het plafond verwijderen kan een uitdagende klus zijn. Zo heb je verschillende materialen nodig en is de prijs van deze klus natuurlijk ook een belangrijke factor. In dit artikel lees je alles terug over de kosten alsook over het verwijderen van verschillende soorten plafonds.

plafond verwijderen of niet

Plafond verwijderen

Hoe je het best een plafond kunt verwijderen, is afhankelijk van het soort plafond dat je hebt. Elk plafond vereist namelijk weer een andere werkwijze. Er zijn veel verschillende soorten plafonds met elk andere eigenschappen. We bespreken een aantal soorten om je een beter beeld te geven.

Verlaagd systeemplafond met gipsplaten verwijderen

Een systeemplafond, ook wel bekend als een vals plafond, is een soort tweede plafond onder het “echte” plafond. Het bestaat uit gipsplaten die geplaatst zijn in een draagframe. Over het algemeen wordt een systeemplafond beschouwd als eenvoudig verwijderbaar. Allereerst worden de gipsplaten gedemonteerd, waarna het frame aangepast kan worden. Ondanks dat het enigszins een complexe opgave kan zijn, is het goed mogelijk om deze klus zelf te doen.

Rieten plafond verwijderen

Een rieten plafond verwijderen kan iets lastiger zijn. Om die reden is het belangrijk dat er voorzichtig gewerkt wordt om schade aan het plafond te voorkomen. Ondanks dat het verwijderen van een rieten plafond enige vorm van expertise vereist, is het prima mogelijk om dit zelf te doen. Bovendien brengt het verschillende voordelen met zich mee:

  • De kans op brandgevaar wordt kleiner
  • De elektra eronder is zo bereikbaar (indien van toepassing)
  • De cv-leidingen kun je wegwerken (indien van toepassing)
  • Je kunt vocht en lekkages iets makkelijker opsporen

Houten balken plafond verwijderen

De moeilijkheidsgraad van het verwijderen van een plafond met houten balken hangt sterk af van hoe de houten balken bevestigd zijn. Er zijn situaties waarbij je deze eenvoudig zelf demonteert, maar ook weer een aantal gevallen dat dit een hele uitdagende opgave kan zijn. Je kunt daarom het best een professional raadplegen om je specifieke situatie te bespreken.

Vragen over het verwijderen van het plafond
Vraag nu meer informatie aan.

Hoeveel kost het om een plafond te vervangen?

Een plafond verwijderen kan best prijzig zijn, zeker omdat je deze ook gaat vervangen voor een nieuw plafond. Er zijn meerdere factoren waarvan de totaalprijs afhankelijk kan zijn. Denk hierbij aan de grootte van het project. Hoe groter het plafond is, des te hoger de prijs zal uitvallen. Daarnaast dien je rekening te houden met de complexiteit van de klus alsook het materiaal waarvoor je kiest.

Wat kost het verwijderen en vervangen van het plafond?

  • Eenvoudig plafond vervangen: Indien het gaat om het vervangen van het oude plafond en het laten plaatsen van een nieuw plafond van gipsplaten, liggen de kosten meestal tussen de € 20,- en € 40,- per vierkante meter.
  • Plafond vervangen en afwerken: Wil je graag dat je plafond na het verwijderen en vervangen ook meteen afgewerkt wordt? Dan kunnen de kosten hoger liggen. De prijzen hiervan liggen doorgaans tussen de € 30,- en € 60,- per vierkante meter. Het is afhankelijk van de plafondafwerking waarvoor je kiest, zoals schilderen, sierlijstinstallatie, texturen etc.
  • Speciale plafondmaterialen: Wil je het plafond op een speciale en elegante manier afwerken, bijvoorbeeld met materiaal zoals tegels, houten panelen en metaal? Dan kan de kostprijs hoger liggen. In de meeste gevallen variëren de prijzen van € 50,- tot € 150,- per vierkante meter. Dit is wederom afhankelijk van het materiaal waarvoor je kiest.

Wat kost een nieuw plafond per m2?

De prijzen van een nieuw plafond per vierkante meter lopen sterk uiteen. In dit geval wordt de complexiteit van de klus buiten beschouwing gelaten. De gemiddelde prijzen zijn:

  • Kunststof plafond: € 35,- tot € 70,-
  • Kurkplafond: € 40,- tot € 70,-
  • Houten plafond: € 50,- tot € 70,-
  • Gipsplaten plafond: € 55,- tot € 70,-
  • Spanplafond: € 70,- tot € 85,-
  • Aluminium plafond: rond de € 200,-
plafond verwijderen

Opfrissen en ontsmetten

Er zijn gevallen waarbij het niet nodig is om het hele plafond te verwijderen. Je kunt er evengoed voor kiezen om het op te frissen of misschien zelfs te ontsmetten. Het is natuurlijk ook mogelijk om slechts enkele kleine wijzigingen aan het plafond aan te brengen om het gewenste resultaat te bereiken.

Hoe ornament verwijderen van plafond?

Het verwijderen van ornamenten of sierlijsten aan het plafond kan soms prima zelf worden gedaan. Hiervoor heb je de volgende materialen nodig:

  • Ladder
  • Plamuurmes
  • Schroevendraaier
  • Beschermende brillen en handschoenen

In onderstaand stappenplan leggen we de verschillende stappen uit:

  • Inspecteren: Bekijk allereerst hoe het ornament is opgebouwd en hoe het bevestigd zit aan het plafond. Waar sommige sierlijsten aan het plafond zitten gelijmd, zijn andere mogelijk vastgeschroefd.
  • Verwijderen van de verf: Als de sierlijsten geverfd zijn, kan het handig zijn om de verflaag zacht te maken met een warmtepistool. Je kunt er overigens ook een speciale verfverwijderaar voor gebruiken. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de sierlijsten te verwijderen.
  • Losmaken van de sierlijsten: Om het ornament los te maken gebruik je het best een plamuurmes. Dit maakt het mogelijk om tussen de muren en het ornament te komen. Werk voorzichtig langs de gehele breedte van het ornament om het goed los te maken.
  • Verwijderen van de bevestigingen: Is het ornament niet vastgelijmd, maar vastgeschroefd? Gebruik dan een schroevendraaier om deze los te draaien en te verwijderen. Wees wederom voorzichtig dat je het plafond niet beschadigd.

Hoe schimmel verwijderen van het plafond?

Zwammen en schimmelplekken kunnen eenvoudig van het plafond verwijderd worden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn een harde borstel, plantenspuit, soda en water. Je gaat het best als volgt te werk:

  • Los 6 tot 10 gram soda op in 1 liter water in een plantenspuit
  • Spuit dit op de plekken van de schimmelvorming
  • Laat het intrekken
  • Schrob de schimmel weg met een harde borstel

Hoe latex of verf verwijderen van het plafond?

In tegenstelling tot latex, kan het een uitdagende klus zijn om verf van het plafond te verwijderen. Het is daarom belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan. Dit doe je als volgt:

  • Voorbereiding: Leg oude doeken of kranten op de ondergrond onder het plafond om eventuele afgevallen verfdelen op te vangen.
  • Inzetten van afbijtmiddel: Breng het afbijtmiddel volgens de instructies op de verpakking aan op de verf of latex. Laat het goed intrekken zodat de verf of latex goed zacht wordt.
  • Schrapen: Gebruik een verfkrabber om de verf of latex van het plafond te schrapen.
  • Schuren: Na het schrapen kan het goed mogelijk zijn dat er enkele hardnekkige verfresten zijn achtergebleven. Schuur het plafond met een grof schuurpapier om de overblijfselen weg te werken.

Laten zitten van huidige plafond

Je kunt er ook voor kiezen om niet het huidige plafond te verwijderen, maar een nieuw verlaagd plafond of spanplafond te plaatsen. Naast de eerder genoemde punten heb je dan met het volgende te maken:

  • Het scheelt je heel veel stof en afvoer van afval
  • Je plafond wordt lager (totaal zo’n 10 cm)
  • Je muren beschadigen minder, dus wellicht minder stucwerk
  • Je moet goede stevige balken opzoeken om het verlaagde plafond tegenaan te schroeven
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Wil je meer weten over het verwijderen van het plafond
arrow Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes