Grond afvoeren kosten | Hoe kan je grond het best afvoeren?

Heb je na het werken in je tuin veel grond om af te voeren? Je kan de grond gemakkelijk af laten voeren door een vakman of kosten besparen door de grond zelf weg te brengen. Lees in dit artikel wat de kosten zijn en waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je ook aan gratis offertes voor grondafvoer.

grond afvoeren

Tuingrond of zwarte grond afvoeren

Wanneer je een vakman inhuurt voor je klus zullen de grond afvoeren kosten bij de totaalkosten in zitten. Wanneer je bijvoorbeeld een sloopbedrijf inhuurt of een bedrijf inhuurt voor een nieuwe tuinaanleg zullen de afvoerkosten bij de prijs in zitten. Wil je een beter inzicht in hoe het afvoeren van grond verloopt en hoeveel het gaat kosten, of wil je op de kosten besparen door dit zelf te doen? Vraag aan de vakman wat wordt gerekend voor het afvoeren van de grond of geef aan dat je de grond zelf af gaat voeren.

Kijk goed naar wat je zelf wel of niet kan doen. Door zelf de grond af te voeren kan je kosten besparen. Kijk welk materiaal er nodig is, of je een vergunning nodig hebt of dat je een klic-melding dient te maken en waar je containers kan laten plaatsen. Wanneer je alles zelf regelt kost grond afvoeren niet veel geld, maar het zal wel tijd en moeite kosten.

Hoeveel kost grond afvoeren?

De kosten van grond afvoeren kunnen op verschillende manieren berekend worden. Vraag de vakman die je inschakelt om een goede inschatting te maken van de kosten van de grond afvoeren op basis van jouw situatie. Zo krijg je een beter beeld van de kosten.

  • Een container huren kost gemiddeld €150 tot €650. Dit is afhankelijk van de grootte van de container.
  • Grond afvoeren per 20 kuub kost €600 tot €700.
  • Het uitgraven en afvoeren kost €12,50 tot €17,50 per m².
  • Het inhuren van een hovenier kost €30 tot €60 per uur.

Invloeden op de kosten

Hoeveel de grond afvoeren voor jou uiteindelijk zal gaan kosten hangt af van een aantal factoren. De hoeveelheid grond is uiteraard van grote invloed en bepaalt welke machines er nodig zullen zijn. Ook wordt de prijs beïnvloed door onder andere de soort grond die je wilt afvoeren, of er een hijskraan nodig zal zijn en hoeveel je zelf wilt doen.

Het afvoeren van vervuilde grond zal ook meer kosten. Voor vervuilde grond afvoeren wordt meestal een meerprijs van € 10 tot € 30 gerekend, afhankelijk van hoe vervuild de grond is.

De hoeveelheid grond

Vanzelfsprekend is de hoeveelheid grond die je wilt afvoeren de grootste invloed op de kosten. Een grote hoeveelheid grond afvoeren zal in verhouding goedkoper zijn dan een kleine hoeveelheid.

De hoeveelheid zal ook bepalen welke materialen er nodig zijn voor het afvoeren van de grond. Is een kruiwagen genoeg of is er een graafmachine nodig? Het huren van een graafmachine zal wat meer kosten en er zal dan een klic-aanvraag ingediend moeten worden.

Houd rekening met kabels en leidingen

Bij het graven in de tuin moet je rekening houden met kabels en dergelijke die in de grond kunnen lopen. Wanneer je met de schop dieper dan 40 cm gaat graven wordt altijd aangeraden om te kijken waar de leidingen en kabels lopen zodat je schade kan voorkomen.

Klic-melding

Wanneer je veel moet graven en er een graafmachine nodig is moet je een klic-melding maken. Bij het gebruik van een graafmachine is dit verplicht, onafhankelijk van de diepte waarop je wilt graven. Je zal informatie krijgen over waar alle kabels en leidingen in jouw tuin liggen zodat je veilig aan de slag kan. Een klic-melding doe je minimaal drie dagen van tevoren en zal 20 dagen geldig blijven.

Grondsoort

Grond of zand moet voor het afvoeren op de juiste manier gescheiden worden. Er mag geen afval in de tuinaarde zitten en er mag geen plantafval bij zitten. Een paar takjes zullen niet uitmaken, maar grote hoeveelheden wortels zullen gescheiden moeten worden.

Wat als grond afgevoerd mag worden is visueel schone grond, graszoden, zand en tuinaarde of zwarte grond. Voor grote hoeveelheden andere materialen groenafval, puin of ander afval moet je een aparte container laten komen. Je kan groenafval via de GFT bak afvoeren, al kan dit wel wat langer duren. Bij puin afvoeren moeten de soorten afval altijd op juiste wijze van elkaar gescheiden worden.

Vervuilde grond

PFAS zijn chemische stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen. Ze zijn schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu. Grond met een hoge PFAS waarde mag daarom niet op dezelfde manier afgevoerd worden als schone grond.

Wanneer je meer dan 50m³ afvoert heb je een meldingsplicht. Er wordt dan gekeken of het om vervuilde of verontreinigde grond gaat en het zal op passende wijze afgevoerd moeten worden.

Het afvoeren van vervuilde grond zal meer kosten. Het kost gemiddeld €10 tot €30 meer afhankelijk van de vervuiling van de grond.

kosten grond afvoeren

Grond afvoeren met container of big bags?

Je kan de grond in containers of in big bags plaatsen. Hierbij moet je eerst kijken naar de toegankelijkheid van je tuin en de ruimte die je beschikbaar hebt. Het makkelijkste is om een container op je eigen grond te plaatsen. Wanneer hier geen ruimte voor is kan je de container langs de openbare weg plaatsen. Je hebt dan wel een vergunning nodig van de gemeente. De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente.

Er zijn verschillende formaten containers waar je uit kan kiezen. Probeer van tevoren in te schatten welke container je nodig hebt om te voorkomen dat je voor een grote container betaalt wanneer dit niet nodig is, of dat je juist te weinig ruimte voor de afgegraven grond hebt.

Big bags en hijskraan

Wanneer het terrein waar je werkt niet goed beschikbaar is kan het beter zijn om voor big bags te kiezen. Wanneer je niet makkelijk vanuit je tuin bij de container kan komen zou je de grond met een kruiwagen naar de container moeten rijden. Dit kan erg onpraktisch zijn en veel tijd en geld kosten. Big bags kunnen waarschijnlijk wel in je tuin geplaatst worden. Deze kunnen dan een stuk makkelijker gevuld worden en met een hijskraan naar de container getild worden. Het nadeel is dat hier wel de kosten van een hijskraan bij zullen komen.

Besparen op de kosten van grond afvoeren

Er zijn verschillende manieren om mogelijk op de grond afvoeren kosten te besparen. Je kan kijken of de grond hergebruiken een optie is of dat je op de kosten van het afvoeren kan besparen.

Hulp uit de buurt

Kijk altijd of je de tuingrond in op andere plekken kan gebruiken. Zo kom je het makkelijkst van de grond af en kan je kosten en werk besparen.

Overleg met je buren. Een grotere klus is in verhouding goedkoper. Door een klus te combineren met iemand uit de buurt kan je beide op de kosten besparen. Daarnaast kan het zo zijn dan je buren juist grond nodig hebben. Zo kan je de grond naar je buren brengen en bespaar je beide op de kosten voor de transport.

Zoek een vakman in de buurt. Een vakman vraagt voorrijkosten. Door iemand uit de buurt op te zoeken kan je hierop besparen.

Zelf aan de slag

Regel zelf een container wanneer je een vakman inschakelt. Zo kan je kijken of je kan besparen op deze kosten. Zorg dat je de juiste grootte hebt zodat alle af te voeren grond of zand in de container past. Let er op waar de container staat zodat de vakman er gemakkelijk bij kan en zorg ervoor dat je ook containers hebt voor elke andere soort afval, zoals puin of wortels, wanneer dat nodig is.

Je kan ervoor kiezen om zelf de grond af te voeren. In veel gemeenten is het voor particulieren gratis om grond weg te brengen of wordt alleen een kleine vergoeding gevraagd. Het nadeel is wel dat grond wegbrengen veel tijd in beslag kan nemen.

Vraag of je de vakman kan helpen als je op de kosten wilt besparen. Dit is niet altijd mogelijk. Bij het gebruik van machines is dit bijvoorbeeld vaak niet praktisch. In dat geval is het beter de klus aan deskundige medewerkers over te laten. Wanneer de vakman met meerdere mensen werkt kan het goed mogelijk zijn dat je zelf kan helpen. Zo kan je redelijk wat besparen op de arbeidskosten wat zeker handig kan zijn als je een beperkt budget hebt. Daarnaast zal de klus ook sneller gaan.

Grond laten afvoeren?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Welke type sloopwerken wens je?

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Wat kost vervuilde grond afvoeren als particulier?

+
Het afvoeren van vervuilde grond is hetgeen dat de prijs het meest omhoog jaagt als het gaat om bodemsanering. De prijzen voor het afvoeren van vervuilde grond kunnen redelijk uiteen lopen. Je moet denken aan een prijs van ergens tussen de 2O en de 130 euro per ton vervuilde grond.

Waar kan ik mijn aarde kwijt?

+
Als je van je aarde of tuingrond af wilt, kun je deze in sommige gevallen gratis inleveren bij een zogenaamde milieustraat. Soms kan het wel het geval zijn dat je voor het inleveren van tuingrond of aarde wel een kleine vergoeding moet betalen.

Wat kost 10 kuub grond afvoeren?

+
Het afvoeren van grond in een container van 10 kuub kost ongeveer tussen de 600 en de 650 euro.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes