Jaren 80 huis moderniseren | Wat moet je allemaal weten?

Een jaren 80 huis moderniseren hoeft niet veel te kosten als je de huidige ruimtes voorziet van nieuwe afwerkingen. Je kunt het huis verduurzamen of helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

jaren-80-huis-moderniseren.jpg

Waar op letten bij een jaren 80 woning

De woningen uit de jaren ’80 zijn vaak relatief goede woningen die al redelijk zijn geïsoleerd. Veel van de constructie bestaat uit beton, behalve de niet-dragende binnenwanden (meestal van gipsblokken) en de gevels (houtskelet of kalkzandsteen). Waar de meeste woningen grote ramen hebben met veel lichtinval, hebben woningen uit de jaren ’80 meestal minder glasoppervlak en dus minder natuurlijk licht dat binnen komt.

Isolatie wordt steeds beter

Vanaf de jaren ’80 begint energiebesparing steeds belangrijker te worden en dat zie je ook terug in de huizen. Er is vaak al isolatie aanwezig in deze woningen, al is het gemiddelde energielabel D, dus er is nog zeker ruimte voor verbetering. De kozijnen hebben vaak hardhout en dubbel glas. Over het algemeen is er ook een spouwmuur met isolatie en is er ook aan isolatie op het dak gedacht. De vloer heeft daarentegen meestal geen isolatie.

Voorbeeld jaren ’80 woning

jaren 80 huis verbouwen
jaren 80 huis verbouwen
jaren 80 huis verbouwen
jaren 80 huis verbouwen
jaren 80 huis verbouwen

Waar beginnen met jaren 80 huis opknappen

Het slimste is om in een jaren ’80 woning te beginnen met de isolatie moderniseren waar nodig. Niet alleen zorgt dit voor meer wooncomfort, het zal ook voor besparingen zorgen waarmee je later nieuwe verbouwingen kunt betalen! Je kunt dan denken aan vloerisolatie laten plaatsen, het dak beter isoleren via de binnenkant, dubbel glas vervangen door HR++ of zelfs triple glas. Ook de spouwmuurisolatie vervangen of nieuwe kozijnen plaatsen zijn hier goede beginpunten.

Binnenkant woning verbouwen

Hoe de binnenkant van een woning eruit ziet, heeft vaak te maken met de stijlen van die tijd. In de jaren ’80 begonnen open keukens op te komen, waardoor veel van deze huizen een open keuken hebben. Als je dit zelf mooi vindt, hoef je hier natuurlijk niets aan te veranderen. Maar zo niet, kun je ervoor kiezen om de keuken en woonkamer weer van elkaar te scheiden. Ook kan de oude keuken er nog steeds instaan en kun je met bijvoorbeeld het keukenblad vervangen en de keukenkastjes verven voor weinig moeite een hele nieuwe sfeer maken.

Meer lichtinval en ruimte

Als jouw jaren ’80 woning weinig raamoppervlak heeft, kun je ervoor kiezen om meer lichtinval binnen te creëren. Je kunt dit doen door nieuwe ramen te laten plaatsen en deze waar mogelijk groter te maken. Het is ook een optie om door middel van een aanbouw, zoals een serre, meer ruimte en meer licht in huis te brengen. Wellicht kun je de uitbouw zelf maken. Een lichtkoepel of dakraam is een minder ingrijpende optie die toch een heel mooi effect heeft.

Echt moderniseren

Met al deze ideeën kun je de woning al een flink stuk moderniseren. Maar het echte moderniseren zit vooral in de extra technologie die je toe kunt voegen, helemaal als de isolatie goed is. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, om je eigen stroom op te wekken. Een warmtepomp en zonneboiler om op een duurzame manier jouw woning te kunnen verwarmen, in combinatie met vloerverwarming. Ook kun je slimme apparaten plaatsen, zodat je lichten automatisch aan gaan, de rolluiken naar beneden en meer.

Wat kost een huis moderniseren?

De kosten voor een jaren 80 woning moderniseren zijn afhankelijk van welke klussen je wilt laten doen. Het moderniseren en verduurzamen kan tussen de € 30 en € 100 per vierkante meter liggen als je voor isoleren gaat. Wanneer je kiest voor groene technologie zoals een warmtepomp of zonnepanelen, zul je gemiddeld € 5.000 tot € 10.000 kwijt zijn per klus. In onderstaande tabel zie je een aantal opties met de prijzen.

MaatregelKosten
Driedubbel glas€ 340 per m²
Isolatie dak€ 80 – € 100 per m²
Isolatie vloer€ 35 – € 40 per m²
Warmtepomp hybride€ 7000 – € 11000
Zonneboiler middel€ 3600
12 zonnepanelen inclusief omvormer€ 5.400

Subsidie voor verduurzamen

Als je besluit om je woning te moderniseren, kun je soms aanspraak maken op subsidie. Bij het verduurzamen, bijvoorbeeld met isolatie of een warmtepomp, kun je via de ISDE subsidie aanvragen om de investering minder groot te maken. Hierdoor kun je nog meer besparen op deze duurzame maatregelen! Voor andere soorten renovaties, zoals een aanbouw of de keuken renoveren, zijn er geen subsidies beschikbaar.

Hoeveel kost het om een huis volledig te renoveren?

Een volledige renovatie van de woning kan van € 10.000 tot wel € 100.000 en meer kosten. Het is afhankelijk van welke ruimtes je precies wilt aanpakken, hoe groot de renovatie is en welke materialen je ervoor wilt gebruiken. De badkamer moderniseren kan bijvoorbeeld al vanaf € 5.000, maar als hier ook nog leidingen moeten worden verlegd en nieuwe elektriciteitskabels moeten komen, reken dan eerder op € 10.000 voor de badkamer renovatie kosten. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten voor een verbouwing per ruimte.

Soort verbouwingGemiddelde prijs incl. BTW en montage
Dakkapel€ 7.900 – € 11.000
Toilet€ 750 – € 3.000
Keuken€ 8.000 – € 14.000
Badkamer€ 5.000 – € 10.000
Zolder€ 8.000 – € 13.000

Jaren 80 woning laten renoveren?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes