Metselwerk kosten | Een overzicht van de verschillende prijzen

De kosten voor metselwerk kunnen nogal verschillen, maar waar bestaan deze kosten nu precies uit? Ontdek alle belangrijke informatie over de prijs in dit artikel, zodat je uiteindelijk de beste deal kunt vinden voor metselwerk!

metselwerk kosten

Wat kost een muur metselen per m2?

De kosten voor metselwerk liggen gemiddeld rond de € 100 per m². Deze kosten bestaan voor het grootste deel uit arbeidskosten en materiaalkosten, maar er zijn in sommige gevallen ook bijkomende kosten. De prijs van metselen wordt voor een deel bepaald door het aantal vierkante meters dat gemetseld moet worden, maar is ook afhankelijk van andere factoren.

Wat kost een metselaar per uur?

Wanneer je wilt weten wat het uurtarief van een metselaar is, kun je dit het best navragen bij de metselaars zelf of direct verschillende offertes aanvragen. Dit kan namelijk per specialist of bedrijf verschillen. Gemiddeld gezien wordt er zo’n € 30 per uur gerekend voor metselwerk. Spreek bij het prijsoverleg duidelijk af wat allemaal inbegrepen zit bij de prijs en hoeveel uur het ongeveer in beslag zal nemen.

Wat kost een metselaar per 1000 stenen?

Naast de prijs per vierkante meter en het uurtarief van de metselaar worden de kosten voor metselwerk soms ook berekend per 1000 stenen. De gemiddelde prijs komt dan doorgaans uit op € 300 per 1000 stenen. Het kan per metselaar verschillen wat er bij deze prijs inbegrepen zit en wat niet. Overleg dit dan ook goed van tevoren. 

Prijs m2 per soort metselwerk

Hieronder staan een paar prijzen van veel voorkomend metselwerk. Dit is voor zowel binnen- als buitenmuren. Deze prijzen gaan uit van een muur van 12 vierkante meter:

Soort metselwerkGemiddelde kosten
Halfsteenmuur metselen€115 per vierkante meter
Metselen van een steenmuur€230 per vierkante meter
Platte voeg aanbrengen in het metselwerk€36 per vierkante meter
Tarief metselaar€30 per uur

Uitgaande van de hierboven genoemde prijzen komt een 12 m² halfsteenmuur uit op een prijs van ongeveer € 1.800. Een steenmuur van dezelfde oppervlakte zal circa € 3.200 kosten. Deze bedragen zijn inclusief de kosten voor de stenen, het cement, voegspecie en roosters, voegijzers en andere bijkomende kosten, maar exclusief btw.

Overzicht van de gemiddelde kosten

Om een goed beeld te geven van de prijs voor metselwerk hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende kosten:

 • Metselen per m²: € 100
 • Kosten metselaar per uur: € 30
 • Voorrijkosten metselaar: € 0,30 per km
 • Platte voeg per m²: € 36
 • Steenmuur metselen per m²: € 230

Factoren die invloed hebben op de kosten

De kosten voor metselwerk hangen af van verschillende factoren, zoals:

 • Wat voor soort stenen moeten er gemetseld worden?
 • Moet er binnen of buiten gemetseld worden?
 • Moet er worden geïsoleerd?
 • Moet er een fundering worden gelegd?
 • Is het een dragend of een niet-dragend metselwerk?
 • Hoeveel m² moet er worden gemetseld?

Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van het gebruikte materiaal. Denk hierbij aan de voegspecie en de soorten bakstenen die gekozen worden. Wanneer de metselaar daarnaast nog voorbereidend werk moet doen voordat het metselen kan beginnen, zal dit ook invloed hebben op de prijs, omdat de metselaar dan langer bezig is.

metselwerk

Metselwerk en voegwerk herstellen

Het metselwerk kan over de jaren heen schade op hebben gelopen. Er kunnen scheuren in zitten, bakstenen kunnen zijn afgeschilferd of het voegwerk is uitgesleten. Al deze problemen hebben een eigen oorzaak. Om het metselwerk te herstellen, is het belangrijk om deze problemen aan te pakken, maar hier zitten ook weer kosten aan verbonden.

Bakstenen vervangen door scheuren

Scheuren in muren ontstaan meestal door een probleem in de fundering. Als er scheuren in het metselwerk zitten dan is inboeten de beste manier om dit te repareren. Dit betekent dat de oude, gescheurde bakstenen worden verwijderd en vervangen worden door nieuwe bakstenen. Vervolgens wordt het geheel gestuct en gesausd.

Afgeschilferde bakstenen

Bakstenen die zijn afgeschilferd duiden vaak op een probleem met vocht. Afgeschilferde bakstenen zijn extra gevoelig voor vocht omdat de beschermlaag (baklaag) is verdwenen. Door het aanbrengen van een geschifte steen krijgt de afgeschilferde baksteen zijn waterdichtheid weer terug.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Voegen herstellen

Het voegwerk is de naad of overgang tussen twee verschillende of gelijke materialen, zoals bakstenen bij metselwerk. Het kan zijn dat de voegen bij metselwerk uitgesleten zijn, waardoor ze hersteld moeten worden. De kosten voor voegwerk liggen tussen de € 37 en € 47 per vierkante meter, afhankelijk of dit met of zonder slijpwerk gedaan moet worden.

Metselwerk reinigen

Ook het reinigen van een gemetselde muur valt onder het herstellen van metselwerk. Wanneer je het reinigen uitbesteedt aan een specialist zijn hier kosten aan verbonden. Voor reiniging onder hoge druk betaal je gemiddeld € 8 per vierkante meter en voor een chemische reiniging betaal je € 22 per vierkante meter.

Impregneren van de gevel

Om het metselwerk in de gevel mooi te houden, is het ook een optie om deze te impregneren. In dit geval wordt er impregneermiddel aangebracht op de gevel, ook wel een waterafstotende stof. Dit zorgt ervoor dat de muur beschermd is tegen vervuiling, doorslaand vocht en diverse weersinvloeden doordat er een waterafstotende laag gecreëerd wordt. De kosten voor het impregneren van het metselwerk liggen rond de € 8 per vierkante meter.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes