Boerderij verbouwen kosten | Verbouwing oud huis

Een grote woonboerderij biedt veel ruimte, maar een boerderij verbouwen is een flinke investering qua tijd en kosten. Daarom ontdek je hier onze beste tips op een rij en informatie over de kosten.

image-edited.jpeg

Hoeveel kost een boerderij verbouwen?

De gemiddelde kosten van een boerderij verbouwen lopen vaak al snel op tot boven de € 100.000. Dit is dus een behoorlijke investering. De kosten zijn wel afhankelijk van de grootte en complexiteit van de verbouwing. Moet de volledige boerderij verbouwd worden of is een het duurzaam renoveren van een deel ervan ook al voldoende? Dit heeft invloed op de uiteindelijke prijs.

Aannemer gezocht voor boederijrenovatie?
Een boerderij zelf verbouwen vergt enorm veel tijd en energie. Wil je dit project snel en veilig laten verlopen? Zoek dan een professionele aannemer. Daarom brengen wij je in contact met ervaren aannemers uit de buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk aannemers uit de regio

Kosten voor stucwerk

Het verbouwen van een boerderij gaat gepaard met verschillende soorten kosten. Wat er dus allemaal verbouwd moet worden, bepaalt voor een deel de prijs. Het stucwerk van een boerderij bijvoorbeeld kan zomaar je halve verbouwingsbudget in beslag nemen door het vaak grote oppervlakte. Als je het gehele stucwerk uitbesteed dan kan dit zomaar een halve ton kosten.

Wat kost een stucadoorKosten per uurKosten per m²
Stucwerk muur€30 per uur – €45 per uur€12 per m² – €20 per m²
Stucwerk plafond€30 per uur – €45 per uur€17 per m²- €25 per m²
Spuitwerk plafond€25 per uur – €35 per uur€7 per m² – €13 per m²
behangen door vakman€20 per uur – €35 per uur€9 per m² – €20 per m²
behangen door mijzelf0€5 per m²

Leidingen en elektra

Kilometers leidingen en honderden elektradozen heb je zo verbruikt in een beetje boerderij aan elektra. Je moet dit dus of al helemaal voor elkaar hebben of gewoon zelf de elektra vervangen om deze kosten in de hand te houden.

Kosten voor een rieten dak

Als het dak slecht is, dan moet dit ook aangepakt worden met een dakrenovatie. Ook hier komen natuurlijk de nodige kosten bij kijken. Bovendien is het aan te raden om dan ook meteen de buitenzijde van het dak te isoleren waar ook weer extra kosten voor bijkomen. Heeft de boerderij een rieten dak of wil je deze aan laten brengen? Dan is dat ook een project op zich met de nodige kosten.

Rieten dak kostenAantalEenheidPrijsTotaal prijs
Dak oppervlakte100
Steiger1stuk€ 1.000€ 1.000
Schoorsteen inwerken1stuk€ 1.000€ 1.000
Riet aankoop100€ 20€ 2.000
Riet dekken140uur€ 40€ 5.600
Totaal100€ 96€ 9.600
Dit is inclusief BTW en arbeid rietdekker
Dit is exclusief loodslabben/boeiboorden.

Opties en ideeën boerderij verbouwen

Er zijn verschillende opties en mogelijkheden wanneer je je boerderij wilt gaan verbouwen, tegen verschillende kosten. Ontdek hieronder wat er allemaal mogelijk is.

Uitbouw laten bouwen

Een boerderij heeft vaak van zichzelf al veel ruimte in en rondom de woning. Toch is het mogelijk dat je graag nog meer leefruimte zou willen creëren tijdens het verbouwen van de boerderij. Door een uitbouw te (laten) plaatsen kun je dit realiseren. Je kunt ervoor kiezen om de authentieke stijl van je boerderij ook naar voren te laten komen in de uitbouw.

Kozijnen vervangen voor meer licht

Licht in de boerderij toevoegen is ook een veelgehoorde wens. Vroeger waren de ramen klein om de kou buiten te houden en de zware muren en kap goed te kunnen dragen. De kozijnen vervangen of uitbreiden is dan aan te raden.

Kosten van boerderij verbouwen vergelijken?
Vul dan snel dit formulier in.

Deuren vervangen

De oude deuren vervangen of eventueel de locatie van de deuren wijzigen kan ook slim zijn. Sommigen breiden het huis ook uit met mooie houten of zelfs stalen deuren en nieuwe kozijnen. Het hergebruiken van de deur of andere materialen op een andere locatie in het huis zorgt ervoor dat de charme behouden blijft na het verbouwen.

Boerderij verbouwen tot twee woonhuizen

Het is mogelijk om een boerderij te verbouwen tot twee woonhuizen, natuurlijk wel alleen als deze groot genoeg is. Door het aanbrengen van goede isolatie en een mooie indeling is dit zeker te realiseren. Het zal natuurlijk niet een goedkope klus zijn, en ook is het aan te raden om goed te kijken wat voor vergunningen hiervoor voor de boerderij nodig zijn.

Schuur of stal verbouwen tot woning

Ook met de schuur kun je vaak meer dan je denkt. De kosten van het verbouwen van je schuur tot een echte woning kunnen aardig oplopen. Meestal moet er veel gebeuren qua isolatie en dergelijke, aangezien een woning toch aan andere wensen moet voldoen dan schuren waar je bijvoorbeeld alleen spullen in opslaat.

Ook moet er rekening gehouden worden met eventuele vergunningen die je bij de gemeente moet aanvragen om de schuur tot woning te mogen verbouwen. De totale kosten kunnen toch al gauw een ton of meer bedragen. Voor een oude stal geldt in principe hetzelfde, vaak is het materiaal verouderd en de isolatie niet optimaal. Aangezien een stal natuurlijk vaak groter is dan een schuur zal zo’n soort verbouwing nog meer oplopen in de kosten van de boerderij verbouwen.

Renovatie van de woonboerderij 

Vooral bij een oude boerderij denken mensen vaak dat slopen en weer opnieuw iets opbouwen de beste keuze is. Het is echter goed mogelijk om met een renovatie de boerderij weer nieuw leven in te blazen. Met een renovatie kun je de boerderij geheel aan jouw wensen laten voldoen. Misschien wil je graag een wat modernere uitstraling van de boerderij realiseren door het verbouwen of toch meer de nadruk op het ‘oude nostalgische gevoel’ van een boerderij leggen.

Een deel van de boerderij renoveren

Wanneer een bepaald deel van de boerderij niet aan jouw wensen voldoet, kun je ervoor kiezen om simpelweg alleen dit deel te verbouwen en de rest te laten voor wat het is. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat er één ruimte is aangetast door houtworm en de rest nog prima intact is. In dit soort gevallen is het aan te raden om maar een deel te verbouwen. Let hierbij wel op dat de boerderij na de verbouwing nog in zijn geheel bij elkaar past qua stijl en inrichting.

boerderij verbouwen

Aandachtspunten boerderij verbouwen

Een normaal huis verbouwen is al best een klus, maar bij een boerderij komt vaak nog meer kijken en zijn er verschillende aandachtspunten. Denk aan:

  • De grootte van de boerderij die alle werkzaamheden en kosten sterk vergroot.
  • De isolatie-eisen, aangezien het vaak gaat om een woning in open veld met slechte isolatie.
  • Allerlei zaken in de tuin en in de oude stal, zoals de giertank, olieopslag, asbest, waterput en andere bijzonderheden (het verwijderen, onschadelijk maken en dichtgooien hiervan kost vaak een hoop extra geld en moeite).
  • Monumentale status of beschermd gezicht vanuit de gemeente (dit heeft invloed op de verbouwing vanwege regels).
  • Denk ook aan het toekomstige onderhoud, want een rieten dak is bijvoorbeeld mooi, maar moet wel periodiek onderhouden worden en dat is duurder dan onderhoudsarme dakpannen. Een dakkapel kan ook wat toevoegen, vind hier wat dakkapel inspiratie.

Een boerderij verbouwen is lastiger dan een normaal huis. Houtrot, funderings- en constructieproblemen en de isolatie bij de verbouwing van een oud huis zijn uitdagingen. Hier moet je dan ook rekening mee houden voordat je met de verbouwing begint.

Isolatie

Bij woonboerderijen in landelijke gebieden is isolatie sowieso van belang. Vooral de woonkamer moet warm kunnen worden en daarvoor zijn best wat klussen in huis nodig. De belangrijkste vormen van isolatie in het woongedeelte zijn:

  • Dakisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie

Monumentale status

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kent soms een monumentale status toe aan gebouwen. Als jouw oude boerderij een monumentale status heeft gekregen, moet je een vergunning aanvragen voor elke wijziging aan de buitenkant. Er zijn speciale uitvoeringsrichtlijnen opgesteld om de restauratie of verbouwing van een monumentale boerderij in goede banen te leiden. Een groot nadeel hiervan is wel dat het meestal een stuk duurder uitvalt dan bij een boerderij zonder deze status.

De eigenaar kan in principe niet worden verplicht om het monument te onderhouden, maar moet wel verplicht maatregelen nemen om verval te voorkomen. Gelukkig is er meestal sprake van een kostencompensatie om de eigenaar tegemoet te zien voor de extra kosten die voortkomen deze regels.

Houtworm

Ongedierte komt van oudsher veel voor in landelijke woningen en boerderijen. Denk aan muizen, ratten, vogels en houtworm. Het bestrijden van houtworm tijdens het verbouwen van de boerderij kun je zelf doen, maar kun je ook uitbesteden aan een specialist. Hier zitten dan wel weer kosten aan verbonden.

Offerte boerderij renoveren

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes