Elektra vervangen kosten | Wat zijn de prijzen en mogelijkheden?

Een nieuw stopcontact, een nieuwe meterkast of andere elektra vervangen hoeft niet zo veel te kosten. Ontdek in dit artikel de beste tips, adviezen en mogelijkheden voor betaalbare en goede nieuwe elektra.

elektra vervangen
C

Wat kost elektra vervangen en aanleggen?

De kosten voor het vervangen van elektra in de volledige woning liggen gemiddeld tussen de € 2.000 en € 3.000. De werkzaamheden die hieronder vallen zijn het aanleggen van stopcontacten, het vervangen van de meterkast en het aansluiten van een aardlekschakelaar.

Indicatie van de prijzen per ruimte en situatie

Wanneer slechts in een gedeelte van de woning de elektra vervangen moet worden, zullen de kosten lager uitvallen. Dit verschilt per ruimte en situatie. Wil je bijvoorbeeld alleen een extra groep aanleggen? Dan liggen de kosten hiervoor tussen de € 60 en € 80. Als je extra stopcontacten wilt laten aanleggen, zul je tussen de € 200 en € 800 kwijt zijn en voor het aanleggen van verlichting in de gehele woning tussen de € 400 en € 850.

Factoren die de gemiddelde prijs bepalen

De uiteindelijke prijs van elektra vervangen hangt af van verschillende factoren:

  • Woonoppervlakte
  • Aantal kamers
  • Uurtarief van de elektricien
  • Aantal gewenste stopcontacten
  • Mogelijke aanleg van extra groepen
  • Mogelijke vernieuwing van de meterkast
  • Eventuele extra opties
elektra laten vervangen

Nieuwe elektra zelf aanleggen in huis

Wanneer je wilt besparen op de kosten voor elektra vervangen, kun je ervoor kiezen om het zelf aan te leggen, dat is goedkoper dan uitbesteden. Vooral als je een beetje technische kennis hebt en je het eindresultaat laat controleren door een deskundig installateur is dit een optie. Het kost wel wat meer tijd en het is belangrijk dat veiligheid altijd bovenaan staat.

Stopcontact aanleggen of verplaatsen

Het aanleggen van een nieuw stopcontact lijkt vaak moeilijker dan het is, maar je kunt goed zelf de elektra aanleggen. Zo kun je de sleuven frezen, de leidingen leggen, kabels trekken en de doos voor het stopcontact (wandcontactdoos) aanleggen en vervolgens aan laten sluiten door een elektricien.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Nieuwe groepenkast

Ook een nieuwe groep of groepenkast aanleggen doen sommige mensen zelf. Zelf de complete groepenkast vervangen en/of aardpen slaan is alleen niet te adviseren. Ook voor het aansluiten van de aardlekschakelaar kun je beter een professional inschakelen. Je wilt niet dat de aardlekschakelaar steeds uitvalt.

Stappenplan elektriciteit vervangen

Wanneer je zelf elektra gaat vervangen, moeten er verschillende stappen gevolgd worden. Schakel als eerste de bewuste stroomgroep uit en zorg dat er met een spanningszoeker gecontroleerd wordt of de spanning er inderdaad af is. Daarna kun je verder met de volgende stappen:

  • Stap 1: Teken de positie van de elektriciteitsleidingen, de stopcontacten en de schakelaars op de muur af. Laat leidingen verticaal lopen, loodrecht op de stopcontacten of lichtschakelaars. Zo weet je ook later nog waar ze zitten. Moet een leiding toch een stuk horizontaal door de kamer lopen? Maak dan onder de vloer een dwarsverbinding. Boor gaten door de vloerbalken met behulp van een speedboor. Steek de elektriciteitsleiding daar doorheen en laat hem op de gewenste plek weer uit de vloer omhoog komen.
  • Stap 2: Boor gaten in de muur voor de muurdozen. Daarin monteer je later de stopcontacten en schakelaars. Gebruik hiervoor een dozenboor en controleer of het gat diep genoeg is en de muurdoos niet uitsteekt. Bij een stenen muur gebruik je een dozenboor met widia tanden. Gaat het om een holle wand, afgewerkt met gipsplaten? Gebruik dan een dozenzaag met zaagtanden.
  • Stap 3: Gebruik zo min mogelijk bochten. Maakt de leiding toch meerdere bochten? Haal de verschillende onderdelen dan los en trek de draden na elkaar door de afzonderlijke delen heen. Schuif na afloop het geheel weer in elkaar.

Je kunt dus best een deel van de elektra zelf doen. Uiteraard kun je ook alles uitbesteden aan een ervaren elektricien. Dat geeft vaak wel een veiliger gevoel, want werken met elektra blijft gevaarlijk. Bovendien weet je dan zeker dat alles goed aangelegd wordt en naar behoren werkt.

Laat elektrische installatie controleren door een elektricien

Het is sowieso altijd goed om de installatie te laten controleren door een elektricien als je deze zelf hebt aangelegd. Zo kun je voorkomen dat er elektrische problemen ontstaan. De verzekering zal er bovendien vaak moeilijk over doen als er kortsluiting ontstaat in een installatie die je geheel zelf hebt aangelegd zonder controle door een deskundige achteraf. Vraag daarom verschillende offertes aan voor elektriciens.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.