Kabel laten trekken kosten | Uitbesteden aan een specialist

Wanneer er kabels moeten worden aangelegd in een elektrische installatie is het aan te raden om dit uit te besteden aan een elektricien. Maar wat zijn nu precies de kosten voor het laten trekken van een kabel?

kosten kabel laten trekken

Kosten kabel laten trekken door elektricien

Voor het laten trekken van een kabel liggen de gemiddelde kosten tussen de € 100 en € 200. Hoeveel je uiteindelijk voor deze klus betaalt, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Het aantal kabels
  • Het soort kabel
  • De legwijze
  • Het uurtarief van de elektricien
  • Overige wensen

Bijkomende kosten kabel laten trekken

Daarnaast kun je ook te maken krijgen met extra kosten. Denk hierbij aan de voorbereiding voor het aanleggen van de kabels, maar ook het aansluiten en testen van de kabels zijn belangrijke onderdelen. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Je kunt op deze kosten besparen door de elektra zelf aan te leggen, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om een elektricien te raadplegen. Zo kun je de veiligheid waarborgen en gevaarlijke situaties voorkomen.

Wat kost een UTP netwerkkabel trekken?

Er zijn verschillende soorten kabels die verschillen in kosten. Een veel gebruikte kabel is de UTP-kabel, een netwerkkabel die gebruikt wordt voor diverse apparaten in huis. Zo wordt de kabel onder andere gebruikt voor de aansluiting van je televisie of computer. De gemiddelde kosten voor het laten trekken van een UTP-kabel beginnen bij € 65 en zijn ook weer afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de afstand voor het kabel trekken en de complexiteit van de klus.

Op zoek naar een elektricien?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Wij brengen je in contact met ervaren elektriciens uit je buurt. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Raadpleeg een expert

Kabels trekken

Voordat kabels getrokken kunnen worden wanneer je elektra moet vervangen, moeten er eerst voorzieningen voor worden getroffen. Zo moet je de juiste materialen in huis hebben en is het goed om te weten waar je op moet letten.

kabels trekken

Kabels aanleggen door de muur

Kabels worden doorgaans in de muur weggewerkt. Hiervoor worden tijdens de bouw of een verbouwing loze leidingen van de meterkast naar de verschillende plaatsen in huis aangebracht. Hierdoor kunnen dan in een later stadium de kabels worden getrokken.

stopcontacten plaatsen

Loze leidingen

Loze leidingen lopen vanuit de meterkast naar verschillende punten in huis. Ze zijn afgedekt met een plaatje. Door van hieruit met een trekveer een kabel te trekken naar de meterkast weet je zeker dat deze daar uit komt.

Trekveer

Een trekveer is een heel handig hulpmiddel om kabels te trekken. Het is een lange, dunne veer van staal of glasvezel. De lengte kan erg uiteenlopen: zo zijn er trekveren van 5 meter, maar ook van 50 meter. Op het uiteinde zit een oog, hieraan kunnen de kabels vastgemaakt worden die door de leidingen getrokken moeten worden. De veer wordt door de buis geduwd tot deze er aan de andere kant uitkomt. Als de trekveer er helemaal uitgetrokken is, zullen de draden op hun plaats zitten.

De draden die geplaatst zijn, worden pas van de rol afgeknipt wanneer deze op hun plek zijn getrokken. Wanneer er meerdere kabels door de buis moeten, dan worden deze tegelijk getrokken. Dit omdat je anders de isolatielaag van de draden zou kunnen beschadigen. Er zijn hierbij verschillende aandachtspunten:

  • Trek niet meer dan twee kabels door een loze leiding
  • Zet niet te veel kracht op de trekveer
  • Werk zorgvuldig en neem de tijd
trekveer elektriciteitskabel

Kabel zit vast

Het kan gebeuren dat de loze leiding die destijds is aangelegd in de loop der jaren verstopt is geraakt of dichtgesmeerd. Het is een vervelend probleem als daardoor je kabel vast zit in de loze leiding. Dit is wel op te lossen. Probeer de kabel eerst los te krijgen met kleine, maar krachtige rukjes en probeer op deze manier de kabel in beweging te krijgen.

Tips om de leiding open te houden

  • Blaas de leiding goed door. Door stof en rommel kan een kabel vast komen te zitten.
  • Als je de kabel aan de trekveer hebt zitten, bevestig de uiteinden dan met wat ducttape. Zo weet je zeker dat de kabel niet loskomt.

Gaat het trekken van de draden erg stroef? Dan kan het handig zijn talkpoeder op de draden te strooien. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het draden trekken weer soepel gaat. Om schade aan de kabels te voorkomen, moet er echter niet te veel talkpoeder gebruikt worden.

elektriciteitskabel in kruipruimte

Kabels trekken via de kruipruimte

Soms kan het handig zijn om de leiding voor de kabels via de kruipruimte van je huis te laten gaan. In de muren zit immers al zoveel weggewerkt. Laat de leidingen dan wel ophangen aan de steunbalken aan de onderkant. Leidingen bieden bescherming tegen vocht, en door de kruipruimte te gebruiken kun je ook handig de andere kant van de begane grond of kelder onder de woning van stroom voorzien.

Soorten kabels: internet en coax

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten kabels die aangelegd kunnen worden. De kosten van het laten trekken van een kabel zijn ook vaak afhankelijk van het type, waarbij we onderscheid maken tussen internet en tv.

Hoe internet netwerk kabel aanleggen?

Om een goede bekabelde internetaansluiting te realiseren in huis moet er een internet kabel worden aangelegd, ook wel UTP-kabel genoemd. In de meeste gevallen worden deze nieuwe kabels getrokken door loze leidingen die vanuit de meterkast naar andere ruimtes in huis lopen. Het trekken van de kabel zelf kan het best met een trekveer gebeuren.

Welke kabel trekken voor tv?

Voor de tv-ontvanger moet er een coax kabel getrokken worden. Deze kabel zorgt voor de overdracht van beeld en geluid naar de tv. Er zijn meerdere soorten coax kabels. Welke kabel is geschikt voor jouw tv? Dit kun je het best navragen bij een elektricien. Net als bij een internet kabel kan een coax kabel het best getrokken worden met een trekveer.

Elektricien gezocht?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes