Lamp laten ophangen kosten | Vergelijk | 2024

Een elektricien weet precies hoe elke lamp aangesloten moet worden waardoor er geen onveilige situaties ontstaan. Op welke kosten kun je rekenen? En zijn er misschien kosten waar je nog niet aan hebt gedacht?

lamp laten ophangen kosten

Wat kost het om een lamp op te hangen?

Voor het ophangen van een eenvoudige lamp rekent een elektricien gemiddeld € 60 per uur. Doordat een lamp vaak binnen een mum van tijd wordt aangesloten lopen de kosten niet al te hoog op, tenzij het om een ingewikkelde klus gaat.

Zo zal het oppervlak geschikt moeten zijn voor het gewicht van de lamp en moet er een geschikt contactpunt aanwezig zijn.

Contactpunt voor een plafondlamp

Als je van plan bent de lamp te bedienen met een schakelaar wordt de lamp op een contactpunt aangesloten. Dat zie je het vaakst bij plafondlampen. Vaak wordt er gekozen om lampen op bestaande contactpunten aan te sluiten, maar het kan ook voorkomen dat er nog geen contactpunt in de buurt aanwezig is.

In dat geval zal de elektricien eerst een contactpunt moeten creëren. Gemiddeld genomen heeft een elektricien daar ongeveer een uurtje voor nodig.

Bijkomende kosten lamp ophangen

Bij het laten ophangen van een lamp worden in sommige gevallen extra kosten gemaakt. Stel dat je een gewone lamp wil vervangen voor een dimbaar exemplaar. Daar heb je dan niet alleen een dimbare lamp voor nodig, maar ook een schakelaar waar je mee kunt dimmen.

Zo’n dimmer is vaak net iets duurder dan een reguliere schakelaar.

Zware lampen ophangen

Niet elke soort lamp kan aan ieder plafond gemonteerd worden. Voordat je een lamp ophangt is het goed om te weten of het plafond het gewicht van de lamp kan dragen. Bij zwaardere lampen moet het plafond soms zelfs aangepast worden.

Vaak wordt een constructie gemaakt waarbij het volledige gewicht van de lamp wordt verdeeld over voldoende oppervlak van het plafond.

Lamp verplaatsen en installeren

Het kan zo zijn dat je huidige lamp niet op een geschikte plaats hangt. Je kunt er dan voor kiezen om de lamp te laten verplaatsen door een elektricien.

Een elektricien rekent gemiddeld € 100 tot € 150 voor het verplaatsen van een lamp.

kosten lamp ophangen

Voorrijkosten klusjesman

Een elektricien rekent waarschijnlijk voorrijkosten, zeker als je op wat afstand van het desbetreffende bedrijf woont. Voorrijkosten kunnen vast of per kilometer worden gerekend.

Voorrijkosten met een vast tarief beginnen vaak rond de € 15, maar kunnen ook oplopen tot wel € 40 als er een eindje gereden moet worden.

Lampen laten ophangen?
Wij gaan op zoek naar elektriciens voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Vast tarief of per uur betalen

Een elektricien kan ervoor kiezen om een vast tarief te hanteren of om een bedrag per uur te vragen. Het is goed om vooraf te weten welke rekenmethode het bedrijf gebruikt.

Waarschijnlijk zal de elektricien vooraf kunnen inschatten hoeveel tijd er ongeveer nodig is om de lamp op te hangen. Dan kun je vooraf alvast een inschatting van de kosten maken.

Zelf een lamp monteren

Om op de kosten te besparen kun je ervoor kiezen om zelf een lamp op te hangen. Zelf een lamp ophangen is alleen aan te raden als je voldoende kennis van elektra hebt.

Als een lamp niet op de juiste manier wordt aangesloten loop je het risico op schade of zelfs een brand. In dat geval is het een beter idee om vakmensen in te schakelen.

Wat heb je nodig?

Bij het ophangen van een nieuwe lamp betaal je niet alleen de kosten van de lamp zelf, je hebt de volgende materialen nodig:

  • Lamp
  • Spanningzoeker
  • Schroevendraaier
  • Kroonsteentje
  • Draadstriptang
  • Eventueel een trapje

Soort lamp

De kosten van verschillende soorten lampen lopen gigantisch uiteen. De kosten van een eenvoudige plafonniere van de bouwmarkt beginnen rond de € 20, terwijl een designlamp een prijskaartje van wel boven de € 1000 kan hebben.

Offerte

Wil je veilig je elektra laten regelen? Vraag hier vrijblijvend en gratis een offerte aan.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes