Elektra zelf aanleggen | Schema en simpel stappenplan!

Zelf elektra aanleggen kan tot een bepaalde hoogte en als je handig bent dan is best veel zelf te doen. Toch kan een vakman alles vaak wel veel beter en sneller.

Zelf elektra aanleggen

Handleiding

Wat mag je wel zelf doen en wat niet met de stroom in huis? Veiligheid is hierbij het aller belangrijkste, net zoals bij andere verbouwingen. Werken met elektra is mooi maar goed nadenken en eerlijk zijn tegen jezelf wat je wel en niet kunt is belangrijk. Werken met stroom vereist aandacht en kennis, waardoor het wellicht slim is om een professional in te schakelen.

Regels

Helaas komen nog veel branden voor vanwege onzorgvuldige werkzaamheden door onder andere te weinig kennis. Je eigen installatie mag je zelf uitbreiden en vervangen, als je de hiervoor geldende regels, normen en wetgeving in acht neemt. Je bent zelf niet bevoegd, tenzij je zelf een bevoegd persoon bent uiteraard, om de verzegelde aansluitkast open te maken. Houd je echt aan deze regels en laat alles achteraf checken.

In een schuur

Soms denkt men dat zelf elektra aanleggen in een schuur of buiten minder nauw let dan in huis. Nu slaap je wel niet in dat tuinhuis of schuur waar je elektra aan wilt leggen maar veiligheid zou ik altijd zeer serieus nemen. Alles wat je hieronder leest geldt dus ook voor het zelf monteren van elektra leidingen en draden en doorvoeren naar meterkast etc. Buiten heb je natuurlijk ook nog eens te maken met waterdichtheid van alles om kortsluiting te voorkomen.

elektra zelf aanleggen

Zelf elektra aanleggen schema

Maak altijd een goed schema voordat je begint, ook als je denkt dat het eigenlijk te makkelijk voor woorden is. In de praktijk maken mensen veel fouten omdat er vaak een pauze of dag zit tussen de elektra werkzaamheden. Neem hierbij niet alleen de werkzaamheden zelf mee, maar ook de kosten.

De juiste keuze

Soms liggen installaties zelfs voor een week of langer open en dat is niet alleen gevaarlijk maar ook een grote bron van ‘vergeten hoe het ook alweer zat’ en dat is zonde. Ben dus eerlijk tegen jezelf en neem het zekere voor het onzekere. Als je zelf zaken gaat aanpassen in je installatie adviseren we altijd dit te laten keuren door een professional die hier veel ervaring mee heeft.

Zelf stroom aanleggen, stap voor stap

Het is niet verboden om zelf elektra aan te leggen, en met ervaring plus je goed informeren bij deskundigen is dit ook nog eens veilig te doen als je je laat controleren. Hieronder zie je een een aantal richtlijnen om thuis een veilige elektrische installatie te maken.

  • Zorg voor voldoende kennis van voorschriften en juiste uitvoering en ervaring.
  • Boor de nodige gaten in de muur
  • Een extra stopcontact/wandcontactdoos of nieuwe lampaansluiting maken doen best veel mensen zelf. Test altijd of de spanning er werkelijk af is. Gebruik hiervoor niet de schroevendraaier met lampje maar een 2-polige spanningstester.
  • Werk niet in de beste groepenkast (meterkast). Wel kun je uiteraard in overleg met de installateur zelf best wat voorbereidingen doen voor het plaatsen of wijzigen van een groepenkast bij het aansluiten, zoals aanleggen van de benodigde buizen en het trekken van bedrading
  • Zorg voor betrouwbare verbindingen en lassen. De toch wel veel voorkomende slechte verbindingen zijn een belangrijke oorzaak voor brand en die zijn hierdoor al deels te voorkomen. Gebruik dus géén kroonsteentjes in lasdozen, maar officiële lasdoppen of-klemmen.
  • Houd je aan de voorgeschreven kleuren.
  • Zelf de aardlekschakelaar aansluiten is niet iets wat veel mensen zelf doen en dit zouden we ook niet adviseren.
  • Bedrading van twee (of meer) verschillende groepen mag nooit door één buis gaan en nooit in één inbouw- of lasdoos zitten.
  • Huishoudelijke apparaten zoals grote dingen in de garage, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, ovens moeten vrijwel altijd op een eigen groep, met een eigen kabel/bedrading van zekering naar wandcontactdoos
  • De elektra in de badkamer heeft bijzondere eisen vanwege het mogelijke contact met water, zoals elektrische handdrogers en haardrogers. Zowel voor wat betreft plaats contactdozen/schakelaars, als het aardingssysteem. In elk geval moet (in het algemeen gesproken) elk metalen deel in een badkamer verbonden zijn met een centraal aardpunt, dat op zijn beurt verbonden moet zijn met aarding in de centrale doos.

Kortsluiting

Kortsluiting opzoeken en oplossen:

  • Check of elektrische kabels goed geïsoleerd zijn. De mantel om kabels en draden mag niet beschadigd zijn.
  • Duidelijk verouderde kabels, apparaten en beschadigingen moet je gewoon vervangen.
  • Gebruik alleen elektrische apparaten die minimaal de CE-markering hebben. Vergelijkbaar is het Kema-keur en de Duitse variant VDE-keur. Niet alleen bij zelf elektra aanleggen maar dit is altijd belangrijk.
  • Houd je altijd aan de gebruiksaanwijzing van elektrische toestellen en wantrouw slecht vertaalde voorschriften.
  • Raak blootliggende kabels van elektra nooit aan zonder de gehele stroominstallatie uit te hebben staan. Controleer dit vooraf.
  • Huisdieren bijten en knagen aan veel zaken, zorg ervoor dat elektra hiervoor beschermd is.
  • Laat nooit een elektriciteitskabel onder een deur op tapijt doorlopen. Door slijtage kan kortsluiting of brand ontstaan.
  • Gebruik kabels nooit om iets constructief op te hangen.
  • Trek nooit aan kabels om de stekker uit het stopcontact te halen. Gebruik hiervoor de stekker en loop kabels na van alle apparaten bij kortsluiting.
  • Gebruik nooit meer dan één verlengsnoer tussen apparaat en stopcontact en rol bij voorkeur de hele haspel af.
  • Gebruikt je een verlengkabel, rol dan het snoer volledig uit voor gebruik en kies niet een veel te lange kabel.

Zelf doen of niet?

Wat kun je zelf wel en niet doen aan de elektra installatie? Die vraag is eenvoudig maar het antwoord is dat niet. Ook krijg je een aantal direct toepasbare praktisch tips voor het aanleggen van de elektra. Het belangrijkste is wel dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn of je dit wel of niet kan.

Professionele elektricien inschakelen?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij gaan op zoek naar elektriciens bij jou in de buurt. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vind een elektricien

Controle

Hiermee moet je niet experimenteren zonder nacontrole zoals je al las. Wel kun je de elektricien heel veel werk uit handen nemen door zelf aan de slag te gaan en dingen voor te bereiden. Ook kun je veel besparen door zelf de spullen in te kopen.

Zelf elektra aanleggen

Elektra schema

Een goed schema van de elektra kun je zelf best maken. Het gaat er niet om dat je ieder technisch tekentje 100% correct op papier schrijft maar wel dat je duidelijk aangeeft wat je allemaal wilt. Op een plattegrond van je huis teken je de:

  • Wandcontactdozen
  • Lichtpunten
  • Meterkast
  • Aansluitpunten voor machines (zoals wasmachine, droger, vaatwasser, kookplaat (indien elektrisch), afzuigkap, koelkast, vriezer, en de special van de kosten van de krachtstroom aanleggen en eventueel zonnepanelen met overspanningsbeveiliging etc
  • Daarnaast geef je ook aan wat de huidige elektra is (met bijvoorbeeld potlood) zodat je kunt gaan bekijken wat je kunt behouden.

Installatie

Hoe kun je het beste al het leidingwerk goed in wanden wegwerken? Ook de eventueel gewenste wifi en data-installatie, computernetwerken en (als je dit nog wilt) telefooninstallatie kan soms een lastige klus zijn. Lampen (laten) ophangen, kleuren van bedrading, energiebesparing en de juiste gereedschappen zijn onderwerpen die ook bij elektra klus te vinden zijn en waar je zelf goed mee aan de slag kan. Daarentegen is iets als krachtstroom aansluiten vaak beter om door een vakman te laten doen.

Installatie tekenen

Voordat je begint met elektriciteit aanleggen, maak je eerst een ontwerp op papier. Waar komen stopcontacten en schakelaars? Hoe lopen de elektriciteitsleidingen? Geef met kleuren aan welke draden door welke leidingen moeten lopen:

  • Stopcontact: bruin (stroomaanvoer- of fasedraad), blauw (stroomafvoer- of 0-draad) en eventueel geelgroen (aardedraad)
  • Schakelaar: bruin (stroomaanvoer) en zwart (stroomdoorvoer naar de lamp)

Controleer de tekening goed. Later is het ondoenlijk om nog een extra draad door een elektriciteitsleiding te trekken.

Zelf aansluiten ervaring

Nu volgt een praktijkvoorbeeld van de elektra aansluiten en aanleggen. De eigen ervaring met elektra leggen helpt je wellicht om voor jou de keuze te maken om het zelf te gaan doen of niet. Ik vind elektra leuk zodra het niet in de meterkast zit.

Benodigdheden voor installatie

Dat vind ik te gevaarlijk en dat is echt werk voor de elektricien in mijn ogen. Alle elektra die ik aanleg daarnaast laat ik controleren door een gecertificeerde elektricien. Dat zou ik ook altijd adviseren als je zelf de elektra draden gaat trekken en zelf lichtpunten aanleggen.

Hoogte van stopcontacten in huis

Bij het plaatsen van stopcontacten in huis is de hoogte een belangrijp punt voor zowel de werking als de uitstraling. Over het algemeen wordt aanbevolen om stopcontacten te installeren op een hoogte van ongeveer 30 tot 40 centimeter boven de vloer. Dit is zo bepaald omdat dit goed aansluit met elektrische apparaten, niet te hoog maar ook niet te laag. In keukens worden de stopcontacten vaak nog wat hoger geplaatst omdat hier relatief veel apparaten staan die stroom nodig hebben. Op deze plek zitten de stopcontacten vaak op 110 tot 120 centimeter hoogte vanaf de grond.

Waarom elektra zelf aanleggen?

De meesten zullen denken dat kostenbesparing de enige reden is om het zelf te doen. Voor mij was dat wel de hoofdreden maar er is meer. De voldoening die het (nu nog steeds) heeft om zelfs echt iets te ‘maken’ vind ik mooi.

Voldoening

Het geeft erg veel voldoening om zoiets ‘moeilijks’ werkend te hebben gemaakt. Je kunt natuurlijk ook direct het ‘pro-level’ gaan proberen zoals een hele reeks stopcontacten naast elkaar maken. Of alles aanleggen voor de luidsprekers, tv en internet ontvangst, telefoon en gedimde en ongedimde verlichting.

Centraaldoos

De elektrische groepen en de de buizen voor ISDN en tv zijn soms wel een wirwar en vinden hun weg vanaf de meterkast naar de verschillende centraaldozen boven het plafond en in de muur.

Sleuven frezen elektra

Werk de leidingen altijd mooi weg in de muren en plafond. Daarvoor moet je ook sleuven frezen. Hiervoor zijn allerlei luxe machines maar voor korte stukken gebruik ik gewoon de slijptol in 2 sleuven naast elkaar en dan hak ik de rest eruit. Daarna is het stucwerk aan de beurt als alle leidingen erin liggen en de elektra getest is. Dit sluiten van de muren zoals ze dan in de bouw noemen doe je dus pas als alles 100% werkt.

Sleuven dichten

Nadat de sleuven van de elektra zijn gefreesd, de installatie buis erin ligt worden de sleuven met restjes specie en specie/goudband vast dicht gesmeerd.

Elektra laten aanleggen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Is elektriciteit leggen moeilijk?

+
Ja, elektriciteit leggen is moeilijk door de werking van de systemen en vanwege de veiligheidsvoorschriften. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen.

Waarom zijn stopcontacten niet lager dan 30 cm?

+
Stopcontacten zitten vaak niet lager dan 30 centimeter om zo te zorgen dat de elektrische apparaten een goede toegang hebben tot de stopcontacten.

Hoeveel stopcontacten kunnen op 1 groep?

+
In Nederland mogen er op zijn meest 10 stopcontacten op één groep.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes