3 fase aansluiting kosten | Prijs krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen kan veel kosten met zich meebrengen omdat het ingewikkeld is om het zelf aan te leggen. Het aanleggen van een 3-fasen aansluiting moet door een elektricien worden gedaan om er zeker van te zijn dat alles goed en veilig is aangesloten.

3 fase aansluiting stekker

Wat is 3-fase krachtstroom?

Het is goed om eerst te weten wat krachtstroom is, zodat je weet wat je kunt verwachten. Krachtstroom is niet meer of minder dan normaal stroom. De 3-fase stroom kan meer vermogen leveren als de normale standaard huisinstallatie. De stekker van krachtstroom ziet er wel anders uit dan van een normale elektra aansluiting.

Hoeveel fasen heb je?

Voor een normaal stopcontact worden 2 draden gebruikt. De ene draad is de nuldraad en de andere, de draad waar spanning op staat. Deze tweede draad wordt ook wel de fase draad genoemd. Krachtstroom wordt door 4 draden geleid. Van deze 4 draden hebben er dus 3 draden spanning en is een de nuldraad; dit wordt ook wel 3-fase stroom genoemd.

Nieuwe huisaansluiting

Wil je een 3-fasenaansluiting, dan wordt dit gezien als een nieuwe aansluiting. Hiervoor betaal je eenmalig een bedrag. Er wordt uitgegaan van het feit dat de aansluitkabel tussen het netwerk en de meterkast korter is dan 25 meter. Dan is er dus een langere kabel nodig, dan komt er een bedrag bij voor de extra meters.

Krachtstroom aanleggen kosten

Verlichting en krachtstroom aanleggen kost tussen de €800 en €1000, inclusief uurloon voor de verzwaring door de installateur. Een extra stopcontact plaatsen kost tussen de €50 en €150 inclusief uurloon installateur.

Tarieven nieuwe elektriciteitsaansluiting

Elektriciteits-
meter
Aansluit-
tarief
Meerlengte
t/m 3 x 25 A€ 738,10€ 20,45
3 x 25 A t/m 3 x 35 A€ 900,24€ 20,45
3 x 35 A t/m 3 x 50 A€ 900,24€ 20,45
3 x 50 A t/m 3 x 63 A€ 1076,90€ 26,14
3 x 63 A t/m 3 x 80 A€ 1076,90€ 26,14

*Of 3 x 40 A met een automaat. je hebt een automaat als je met een knop zekeringen in- of uit kunt schakelen. Je kunt dus geen zekeringen uit de groepenkast draaien.

Vastrecht

Vastrecht wordt tegenwoordig vaste leveringskosten wordt genoemd. Het staat voor een bepaald bedrag dat elke maand, kwartaal of jaar in rekening wordt gebracht door het energiebedrijf.

Het is een vast bedrag dat je betaalt voor het verbruik van gas of energie. Je betaalt dit aan je energieleverancier en je kunt het terugvinden op de energierekening. Feitelijk kun je het zien als abonnementsgeld dat je betaalt.

Maandelijkse kosten en wat 3 fase kost per jaar

Het vastrecht ligt doorgaans tussen de €20,- tot €80,- per aansluiting van de verzwaring per jaar. Hiervoor kun je dus maandelijkse kosten in rekening brengen in je huis budget. De energieleverancier heeft zelf in de hand hoe hoog het vastrecht is. Maandelijks moet je rekenen op kosten van €1,67 tot €6,67 extra bij je energierekening. Het valt dus prima mee met de meerprijs zodra je de zwaardere aansluiting hebt!

1 of 3 fasen in de meterkast?

De meeste meterkasten zijn nog ingesteld op de 1-faseaansluiting. Tegenwoordig wordt er in nieuwbouw wel vaak meteen een 3-fasenaansluiting geplaatst. Niet alleen is dit vaak nodig voor de bouw zelf, aangezien een warmtepomp en elektrische kookplaat al deze soort aansluiting nodig hebben, het scheelt ook nog eens in de kosten later.

3 fase aansluiting aanvragen

Als je een krachtstroom aansluiting in je meterkast wil, moet je dit aanvragen bij je leverancier. Er wordt dan een aansluiting van kabels van 3 x 25 Ampère in je meterkast gemaakt. Ook bij deze aanpassingen voor verzwaring in de groepenkast zijn kosten gemoeid.

Hoofdschakelaar geschikt

Het is belangrijk ernaar te kijken of de hoofdschakelaar berekend is doorgaans op 3 x 25 Ampère (dit zal meestal niet zo zijn, 1 x 25 Ampère). Dan zal de hoofdschakelaar dus ook vervangen moeten worden wat ook weer kosten met zich meebrengt die nodig zijn voor de krachtstroom aansluiting.

Er zijn speciale 3-fasen hoofdschakelaars op de markt. Schakel een elektricien in voor dit soort klussen in de groepenkast en aanpassingen van kabels. Er komt heel wat meer kijken dan je waarschijnlijk gedacht had. Dit is echt niet iets wat je simpel even doet en klaar. Nee, voor het aansluiten van krachtstroom is zeker ervaring in het werken met elektra nodig.

Krachtstroom aanleggen kosten
Elektricien uit de buurt nodig?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij gaan op zoek naar elektriciens bij jou in de buurt. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vind een elektricien

Huur een elektricien in voor de klus

De werkzaamheden van een elektricien zijn vrij specialistisch. De risico’s van dit vak zijn groot, ze moeten zorgen dat werkzaamheden veilig verlopen voor zichzelf en voor jou. Hij kan ervoor zorgen dat je meterkast wordt voorzien van een krachtstroom aansluiting.

Hij zal, buiten de meterkast, ook werkzaamheden hebben om speciale aansluitingen voor 3-fasen-stopcontacten te maken waar de apparaten op aangesloten kunnen worden. Hiermee kun je dan straks onder andere gebruik maken van je sauna, zonnepanelen en elektrische kookplaat. Nadat de elektricien is geweest weet je zeker dat het systeem veilig is en daar krijg je gemoedsrust van.

Nadelen

Voor grote klussen aan je elektra zal je flink in de buidel moeten tasten. Je kunt werkzaamheden aan je elektra eigenlijk niet zelf doen om geld te besparen. Er zijn geen subsidies beschikbaar waarmee je deze kosten kunt verlichten. Je staat er financieel dus alleen voor. Toch weegt deze investering op tegen de kosten die erbij komen. Je voorkomt gevaarlijke situaties als apparaten toch een hogere spanning nodig hebben en kunt bijvoorbeeld een warmtepomp en elektrische auto aanschaffen, waardoor je op andere periodieke energiekosten bespaart.

Krachtstroom aanleggen prijzen

Ampère

Bestaande woonhuizen hebben gewoonlijk een 1-faseaansluiting (aansluitwaarde van 1 x 35 Ampère voor elektriciteit). Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen en er moet een aardpen zijn geslagen. Bekijk hier ook meer over het aansluiten van een aardlekschakelaar. Bij nieuwbouw springt men hier vaak handig op in en wordt in veel gevallen meteen een aansluiting van 3 x 25 Ampère ofwel een 3-fasenaansluiting geïnstalleerd.

380 volt aansluiting

In een standaard huis staat er 230 Volt op het elektriciteitsnet. Krachtstroom is 380 Volt. Daarmee wordt de belastbaarheid van je netwerk veel groter en de kosten van de elektra aanleggen door een installateur is dus redelijk betaalbaar.

Wanneer heb je 3-fase nodig?

Bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur dat een hoge energiebehoefte heeft, kan het zijn dat je 1-faseaansluiting overbelast raakt. De hoofdzekering/- automaat schakelt dan uit, alle apparaten die op die groep aangesloten zijn en in werking zijn zullen ermee stoppen.

Dit is op te lossen door de apparaten aan te sluiten op verschillende fasen van de 3-fasenaansluiting. De volgende soorten huishoudelijk apparatuur en andere elektrische apparaten hebben een groter vermogen nodig en dus een 3-fase aansluiting nodig.

  • Inductie kookplaat
  • Keramische kookplaat
  • Jacuzzi’s
  • Sauna’s
  • Elektrische kookapparatuur
  • Een elektrische warmtepomp
  • Zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen 3 fasen en krachtstroom?

+
Krachtstroom is eigenlijk een andere term voor 3 fasen stroom. Dit komt omdat er voor krachtstroom 4 draden worden gebruikt, waarvan op 3 draden spanning staat. Daarom dus de 3 fasen!

Hoeveel volt is krachtstroom?

+
Krachtstroom is 380 volt. Ter vergelijking: normale stroom heeft slechts 230 volt.

Is 3x25A krachtstroom?

+
Een aansluiting vanaf 3×25 Ampère, of 3x25A, is nodig om krachtstroom aan te kunnen sluiten in je woning.

Is 380 volt krachtstroom?

+
Ja, krachtstroom is inderdaad 380 volt. Hiermee wordt de belastbaarheid van je elektriciteitsnetwerk thuis veel groter.

Offertes voor een 3-fase aansluiting

Wil je de beste prijs voor jouw 3-fase-aansluiting? Wij brengen je in contact met professionals uit jouw regio. Ontvang gratis offertes van ervaren elektriciens en bespaar tijd en geld. Vul het formulier in en ontdek vandaag nog hoeveel je kunt besparen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes