Aardlekschakelaar vervangen kosten | Alle info!

De aardlekschakelaar is een schakelaar die de elektrische installatie spanningsloos maakt als er te veel lekstroom optreedt. De lekstroom kan leiden tot kortsluitingen en brand. In dit artikel leggen we je uit hoe het vervangen van een aardlekschakelaar werkt en welke kosten er bij komen kijken!

Aardlekschakelaar vervangen kosten

Wat is een aardlekschakelaar?

Deze schakelaar voorkomt dergelijke gevaarlijke situaties. In woningen met componenten en bedrijfspanden is in iedere groepenkast wel één aardlekschakelaar te vinden.

Net als bij een aantal andere elektrotechnische componenten, heeft ook dit component een aantal verschillende benamingen zoals aardwachter, verliesstroomschakelaar en aardlek.

Wat kost een aardlekschakelaar?

De kosten van een aardlekschakelaar variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type, merk, en de specificaties van de schakelaar. Hieronder hebben we alles voor je op een rij gezet!

 1. Type aardlekschakelaar
  • Standaard 30mA aardlekschakelaar: Dit is het meest gangbare type in woningen. De prijs voor een standaard 30mA aardlekschakelaar ligt meestal tussen de € 30 en € 60.
  • Type B aardlekschakelaar: Deze zijn bedoeld voor installaties met zonnepanelen of andere complexe elektrische systemen. Ze zijn duurder, met prijzen die kunnen oplopen tot € 200 of meer.
 2. Merk en kwaliteit
  • Budgetmerken: Deze kunnen goedkoper zijn, maar mogelijk minder betrouwbaar. Prijzen beginnen vanaf ongeveer € 25.
  • Premiummerken: Deze bieden vaak betere kwaliteit en betrouwbaarheid. Prijzen voor premiummerken beginnen rond de € 50.
 3. Aantal polen
  • 2-polige aardlekschakelaar: Geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase installaties, kosten variëren van € 30 tot € 70.
  • 4-polige aardlekschakelaar: Noodzakelijk voor 3-fase installaties, vooral in bedrijfspanden. Deze zijn duurder, met prijzen die beginnen bij ongeveer € 50.
 4. Nominale stroom
  • 40A aardlekschakelaars: Standaard voor de meeste woningen, prijzen variëren van € 30 tot € 60.
  • 63A aardlekschakelaars: Voor grotere installaties, met prijzen die beginnen bij ongeveer € 40.
 5. Installatiekosten
  • Zelfinstallatie: Dit kan kosten besparen, maar wordt niet aanbevolen vanwege veiligheidsrisico’s. Hieronder gaan we daar dieper op in, je veiligheid moet voorop staan! Het is beter om het door een professionele elektricien te laten doen.
  • Professionele installatie: De kosten voor het laten installeren door een elektricien variëren. Een eenvoudige vervanging kan rond de € 50 tot € 100 kosten, terwijl complexere installaties (zoals in een nieuwe groepenkast) kunnen oplopen tot € 200 of meer.
 6. Extra kosten
  • Voorrijkosten van de elektricien: Dit kan variëren afhankelijk van de afstand.
  • Mogelijke aanpassingen in de meterkast: Als er aanpassingen nodig zijn in de meterkast, kunnen de kosten oplopen.
Aardlekschakelaar laten vervangen door een professional?
Wij gaan op zoek naar elektriciens voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Hoe duur is een aardlekschakelaar vervangen?

Het vervangen van een aardlekschakelaar kan in sommige gevallen duurder uitvallen dan een eenvoudige installatie. Dit komt door verschillende factoren die bij vervanging een rol spelen. Hieronder worden deze factoren en de bijbehorende kosten uitgelegd.

 1. Diagnose en voorbereiding
  • Inspectie: Voordat een aardlekschakelaar vervangen wordt, is het vaak nodig om een diagnose te stellen om de oorzaak van het probleem te identificeren. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de complexiteit van het probleem.
  • Voorbereiding: Bij vervanging kan het nodig zijn om de hele elektrische installatie tijdelijk uit te schakelen en voor te bereiden op de vervanging, wat extra arbeidstijd kost.
 2. Verwijderen van de oude schakelaar
  • Arbeidskosten: Het veilig verwijderen van de oude schakelaar vereist een elektricien en kan extra tijd in beslag nemen, vooral als de oude installatie verouderd of complex is.
 3. Mogelijke aanpassingen in de elektrische installatie
  • Aanpassingen: Soms is het nodig om aanpassingen te maken in de meterkast of de bedrading om de nieuwe aardlekschakelaar te laten passen of om te voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Dit kan extra materiaal- en arbeidskosten met zich meebrengen.
 4. Installatie van de nieuwe schakelaar
  • Installatiekosten: Hoewel de installatiekosten vergelijkbaar kunnen zijn met die van een nieuwe installatie, kunnen de totale kosten hoger uitvallen door de extra stappen die nodig zijn bij vervanging.
 5. Testen en afwerking
  • Testen: Na installatie moet de nieuwe aardlekschakelaar grondig getest worden om te garanderen dat deze correct functioneert. Dit is een essentiële stap die extra tijd kan vergen.
 6. Extra factoren
  • Spoedwerkzaamheden: Als de vervanging met spoed moet gebeuren, bijvoorbeeld bij een storing, kunnen de kosten hoger uitvallen.
  • Garantie op Werkzaamheden: Sommige elektriciens bieden garantie op hun werk, wat de prijs kan beïnvloeden.
Aardlekschakelaar vervangen prijzen

Wat is de levensduur van een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Deze duur kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de schakelaar, hoe vaak deze in werking treedt en de omgevingsomstandigheden.

Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen. Bij tekenen van slijtage of defecten is het verstandig de schakelaar te laten vervangen door een professional.

Een goed functionerende aardlekschakelaar is essentieel voor de veiligheid van de elektrische installatie in je huis of bedrijfspand.

Wanneer is een aardlekschakelaar verplicht?

In de NEN1010 staan verschillende situaties en voorwaarden beschreven waarin het gebruik van een gewenste aardlekschakelaar verplicht is. Deze regelgeving wordt echter ieder jaar vernieuwd met de nieuwste normen.

Of een gewenste aardlekschakelaar verplicht is, hangt van een aantal aspecten af, waaronder het jaar van plaatsing en/of specifieke omstandigheden van de situatie.

Zo is het bij elektrische installaties die zijn aangelegd na 1975 verplicht om een aardlekschakelaar te plaatsen. Dit zijn de belangrijkste aspecten van de nieuwste veiligheidsnormen, op basis van de NEN1010:2015, deze is sinds 1 januari 2017 geldig.

 • Het is sinds 1 september 2005 verplicht om in huisinstallaties minimaal twee aardlekschakelaars toe te passen van maximaal 30mA. ook is het verplicht om een hoofdschakelaar toe te passen.
 • Eén aardlekschakelaar mag maximaal vier eindgroepen beveiligen.
 • Het wordt afgeraden om 1 fase installatieautomaten te beveiligen door een 3 fase aardlek.
 • Heb je een eindgroep die alleen gebruikt gaat worden door toestellen die vast aangesloten zijn? Deze hoeven niet beveiligd te worden door 30mA varianten

Wat moet je doen als de aardlekschakelaar uitgaat?

Als de aardlekschakelaar uitschakelt, is dit een teken van een mogelijk probleem in je elektrische systeem. Volg deze stappen:

 1. Controleer de groepenkast: Kijk of de aardlekschakelaar of een specifieke groep is uitgeschakeld.
 2. Reset de aardlekschakelaar: Probeer de schakelaar te resetten. Als deze meteen weer uitschakelt, wijst dit op een ernstiger probleem.
 3. Schakel alle apparaten uit: Haal de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact om te controleren of een specifiek apparaat de oorzaak is.
 4. Herinschakelen: Schakel de apparaten één voor één weer in. Als de aardlekschakelaar uitschakelt bij een bepaald apparaat, heb je de oorzaak gevonden.
 5. Schakel een elektricien in: Als je de oorzaak niet kunt vinden of als de aardlekschakelaar blijft uitschakelen, is het tijd om een professionele elektricien in te schakelen.

De uitschakeltijd van een aardlekschakelaar

De uitschakeltijd is afhankelijk van:

 • Het aantal ampère van de aardlekschakelaar
 • De aanspreekstroom

In woningen worden vrijwel altijd varianten van 30mA toegepast. Het moment wanneer deze aanspreekstroom geactiveerd wordt, dient tussen de 50% en de 100% te liggen. Dit betekent:

 • Een 30 mA variant zal tussen de 15 en 30mA uitschakelen
 • Een 300 mA variant zal tussen de 150 en 300mA uitschakelen

Let op: Een 30mA variant moet binnen 300 milliseconde uitschakelen.

Wanneer pas je een 300mA product toe?

Vroeger werden schakelaars van 300 of 500mA toegepast bij zogeheten ”natte groepenkasten” en in vochtige ruimtes, zoals een wasmachine.

Varianten met een aanspreekstroom groter dan 300mA, mogen niet meer worden toegepast in Nederland als beveiliging tegen indirect aanrakingsgevaar.

In Nederlandse woningen mogen alleen nog 30mA varianten worden toegepast.

Het aantal groepen achter een aardlekschakelaar

Op één aardlekschakelaar mogen maximaal vier eindgroepen zijn aangesloten.

In de laatste NEN1010 normering wordt afgeraden om 1 fase installatieautomaten op een 4-polige aardlekschakelaar aan te sluiten. 

Aardlekschakelaar aantal polen, welke heb ik nodig?

Bij het uitzoeken van de juiste schakelaar dien je op een aantal belangrijke aspecten te letten. We bespreken de belangrijkste producteigenschappen:

2-polig:
2-polige kunnen zowel in 1 fase als 3 fase groepenkasten worden gebruikt.

4-polig:
4-polige producten worden aangesloten in 3 fase groepenkasten als er gebruik gemaakt wordt van krachtgroepen.

Nominale spanningen en lekstroom

Nominale spanning:
De nominale spanning wordt weergegeven in ampère. De meest voorkomende varianten zijn 40 en 63 ampère. In vrijwel van woningen is 40A de standaard.

Nominale lekstroom:
De nominale lekstroom heeft betrekking op bij welke hoeveelheid lekstroom de schakelaar zal reageren.

Aardlekschakelaar kapot of schakelt de aardlekschakelaar uit?

We bespreken wat je kunt doen op het moment dat je aardlekschakelaar niet meer aan gaat.

Door onderstaande stappenplan te doorlopen, ga je veilig te werk en is het opsporen van kapotte elektrische apparaten eenvoudig.

Een uitgeschakelde aardlekautomaat kan twee redenen hebben: er is een te hoge lekstroom opgetreden of de ALS functioneert niet naar behoren.

Om gevaar te voorkomen hebben we een stappenplan opgesteld met daarin een aantal stappen die je dient te volgen op het moment dat de aardlekschakelaar uitgeschakeld is.

 1. Schakel de betreffende installatieautomaten uit.
 2. Schakel vervolgens alle aangesloten apparaten uit. Doe dit bij voorkeur door alle stekkers uit het stopcontact te verwijderen.
 3. Vervolgens kun je de betreffende aardlekschakelaar aanzetten. Doe dit ook voor de installatieautomaten.
 4. Nu kun je veilig de elektrische apparaten één voor één weer inschakelen. Doe dit net zo lang tot de aardlekschakelaar opnieuw uitschakelt. Op deze manier kun je eenvoudig herleiden bij welk elektrisch apparaat de te hoge lekstroom optreedt.
 5. Zijn er geen problemen bij een specifiek elektrisch apparaat opgetreden? Laat dan een erkende installateur naar de installatie kijken om te achterhalen waar het probleem zit.

Tip: Is de verliesstroomschakelaar uitgeschakeld door toedoen van onweer? Loop bovenstaand stappenplan door en schakel vervolgens de ALS weer in.

Over het algemeen moet dit geen problemen opleveren, maar het kan voorkomen dat er een elektrisch apparaat kapot is gegaan.

Installatieautomaten aansluiten op de aardlekschakelaar

Het komt wel eens voor dat de verliesstroomschakelaar, de aardlekautomaat en de installatieautomaat met elkaar worden verward. Dit is ook niet zo gek aangezien al deze componenten verschillende benamingen kennen.

Maar wat is het verschil? De installatieautomaat wordt aangesloten op een aardlekschakelaar voor de aardlekbeveiliging. Een aardlekautomaat combineert de functies van deze twee componenten en heeft zelf een eigen aardlekbeveiliging en hoeft dus nergens op worden aangesloten.

Een eigen aardlekschakelaar kopen is bovendien verplicht indien je een groepenkast met installatieautomaten hebt.

kosten aardlekschakelaar vervangen

Zelf aardlekschakelaar aansluiten

Regelmatig krijg ik vragen over wat je wel en niet zelf mag doen aan de elektra en een aardlek aansluiten. Voor de elektrische installaties in huis is veiligheid nog belangrijker dan bij veel andere verbouwingen zoals je je kunt voorstellen en is het belangrijk om een elektricien in de hand te nemen. 

Helaas komen nog veel branden voor vanwege onzorgvuldige werkzaamheden door onder andere te weinig kennis van elektra.

Dit kan gebeuren bij een stopcontact (wandcontactdoos) of zelf nog op het laatste bij een groepenkast vervangen.

Voel je je niet vertrouwd met dergelijke klussen dan is het enige advies: doe dit dan liever niet zelf en laat een elektricien het doen.

Eigenschappen

Je eigen installatie mag je zelf de elektra aanleggen, uitbreiden en vervangen, als je de hiervoor geldende normen en wetgeving in acht neemt maar een aardlek aanleggen gaat te ver.

Je bent zelf niet bevoegd, tenzij je zelf een bevoegd elektricien bent uiteraard, om de verzegelde aansluitkast open te maken.

Niet voor niets zijn er keuringsinstanties en certificeringsinstanties zoals Kiwa certificering voor installaties zoals bliksemafleiding die zaken meetbaar maakt. Ben eerlijk tegen jezelf en neem het zekere voor het onzekere.

Kosten groepenkast laten vervangen

De kosten zijn circa een paar honderd euro en van wat zaken afhankelijk:

 • De aardpen (standaard lengte van 3 meter) a € 30
 • Koppelingsbussen om de verschillende lengten aan elkaar te maken a € 5 per stuk.
 • De klem waarmee je de aardedraad vastmaakt aan je aardpen a € 4
 • Koperen draad hebben van 25 mm² waarmee men de aardpen aansluit op je hoofdaard rail buiten de meterkast a (CU 25mm²) € 6 per meter (reken gemiddeld hiervoor op € 25)
 • Arbeid halve dag voor elektricien.

In de tabel voor de prijs voor aarding zie je deze kosten ook opgenomen naast andere kosten voor elektra. De prijzen starten bij € 40 en kunnen oplopen tot € 1.200:

Elektra kostenInfoAankoopAansluitenTotaal
Groepenkast vervangen6 groepen€ 750€ 250€ 1.000
Groepenkast vervangen8 groepen€ 850€ 300€ 1.100
Groepenkast vervangen10 groepen€ 950€ 350€ 1.200
Lichtpunt aanbrengenIncl. 1 schakelaar€ 50€ 125€ 175
WCD aanbrengenLeiding al aanwezig€ 15€ 35€ 50
AardingStandaard€ 75€ 125€ 200

Een aardlek (aardlekschakelaar) kan er op verschillende manieren uitzien en als je nooit in je meterkast kijkt dan zul je het wellicht niet weten.

Een aardlekschakelaar meet simpel gezegd de stroom die een installatie via de fase draad de spanning voerende BRUINE draad, opneemt, en de hoeveelheid stroom die via de NUL spanningsloze BLAUWE draad, retour komt.

De aardedraad heeft zoals je wellicht weet de groen/ gele kleur.

Veiligheid aardlek

Die verschilstroom zou theoretisch door de veiligheidsaarde terug moeten lopen, maar bij niet-geaarde toestellen, of aan een niet-geaarde wandcontactdoos aangesloten geaarde toestellen zou een isolatiedefect een levensgevaarlijke stroomdoorgang door een lichaam van een mens of dier ten gevolge kunnen hebben.

De aardlek beveiliging reageert hierop door de stroomtoevoer bij een dergelijk ‘lek’ zeg maar af te sluiten. Dit gebeurt heel snel (binnen enkele milliseconden) dat je helemaal niets voelt (behalve dat het apparaat stopt). Let er overigens op dat je de aardingsweerstand niet zelf meten, daar heb je speciaal gereedschap voor nodig.

Stroom beveiliging

Indien de hoeveelheid stroom die de installatie in gaat groter is dan de stroom die terug komt is er sprake van een lekstroom.

Lekstroom treedt op als stroom via de aarding wegvloeit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de behuizing van een apparaat onverhoopt onder elektrische spanning komt te staan en iemand deze metalen behuizing aanraakt.

Er zal een stroom vloeien door je naar de aarde en dat is niet fijn.

Wasmachine

Zodra de lekstroom een vastgestelde waarde overschrijdt schakelt de aardlekschakelaar af waardoor de installatie spanningsloos wordt.

Dat is de functie. In woningen geldt een waarde van 30 mA (milli Ampere) als lekstroom waarbij de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt. Aardlekschakelaars (afgekort ALS) van 300 of 500 mA werden voorheen toegepast bij ‘natte’ douche en wasmachine groepen , maar in woningen mag tegenwoordig echter alleen nog 30 mA worden toegepast.

Zonnepanelen

Bij een flinke zonnepanelen installatie is het ook tijd om extra aandacht te geven aan de capaciteit van de aardlek.

De aardlekschakelaar wordt bij zo’n systeem belangrijker en de huidige aardlekschakelaar van type A is iets te licht voor de 9.000 a 10.000 kW die ze per jaar opbrengen.

Dus bij zo veel opbrengt is een zwaardere aardlek nodig: type B. Dan loop je niet meer het risico dat hij niet uitvalt bij een storing. Zo maak je een grote zonnepanelen installatie die ook helemaal veilig is.

Aardlek maken

Wat zijn de eisen voor een aardlek aansluiten?

 • Bij een nieuwe of gewijzigde installatie/ groepenkast/ meterkast is een aardlekschakelaar verplicht (v.a. 1975)
 • Sinds 2005 moeten ook alle groepen achter minimaal 2 aardlekschakelaars zijn verdeeld
 • Een nieuwe eindgroep moet altijd achter een aardlekschakelaar worden geplaatst
 • Er mogen maar hoogstens 4 eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst
 • Sinds 2005 daarnaast een nieuwe groepenkast zijn voorzien van een hoofdschakelaar

Offertes voor aardlekschakelaar vervangen

Wil je veilig aardlekschakelaars vervangen? Ontdek hier voordelig en vrijblijvend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning

2*. Is de woning in bezit?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes